Nog 'n staaltje Amerikaanse bemoeienis

Hier kan met andere forumleden worden gesproken over vanalles wat met Lyme of Lymepatiënten te maken heeft en niet bij andere forums past. Spreek je uit, geef tips, vraag om advies of hulp, etc.
Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Nog 'n staaltje Amerikaanse bemoeienis

Berichtdoor Tulipano » Do 24 Jan 2013 0:41

http://nos.nl/artikel/354975-bill-gates ... rutte.html

Bill Gates vreest voor bezuinigingen van het kabinet-Rutte op ontwikkelingssamenwerking. "Als Nederland bezuinigt op hulp, zullen andere landen ook gaan bezuinigen", zegt de miljardair en filantroop in een exclusief interview met de NOS.

Gates benaderde de NOS om zijn zorgen te uiten over de Nederlandse bijdrage aan de bestrijding van armoede in de wereld. "Nederland geeft het goede voorbeeld aan andere landen. Zo heeft Groot-Brittannië voor volgend jaar het budget voor ontwikkelingssamenwerking verhoogd."

'Nederland enorm gul'

"Ik heb gezien wat de Nederlandse hulp in Afrika en andere delen van de wereld voor goeds heeft gebracht. De Nederlanders kunnen tevreden zijn over die steun. Ze moeten beseffen dat ze enorm gul zijn", zegt Gates. Hij noemt als voorbeelden de hulp voor het maken en verspreiden van goedkope vaccins tegen allerlei ziekten en het uitdelen van muggennetten tegen malaria.

De oprichter van Microsoft houdt zich tegenwoordig vooral bezig met liefdadigheid. Samen met zijn vrouw heeft hij daarvoor een aantal jaren geleden de Bill & Melinda Gates Foundation opgericht. De stichting heeft als doel om elke wereldburger de kans te geven op een gezond en productief leven. Gates en zijn vrouw gaven al miljarden uit aan onder meer de bestrijding van malaria en aids.

Catshuis

De coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV onderhandelen momenteel in het Catshuis over extra miljardenbezuinigingen. PVV-leider Geert Wilders heeft verschillende keren gezegd dat wat hem betreft bezuinigen en hervormen alleen bespreekbaar zijn als er ook flink wordt gekort op het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Hij had het over miljarden.

De PVV wil alleen geld geven voor noodhulp bij rampen. Gates noemt dat onverstandig. "De meeste doden vallen door een gebrek aan vaccins, niet door rampen. Het schrappen van een euro betekent al dat er minder vaccins kunnen worden gekocht."

Nederland besteedt dit jaar 4,6 miljard euro aan ontwikkelingshulp, dat is 0,7 procent van het bruto binnenlands product. Dat percentage staat bekend als de OESO-norm die rijke landen in de jaren 70 toezegden om hulp te bieden. Eind november vorig jaar zei staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken nog dat Nederland deze kabinetsperiode hoe dan ook vasthoudt aan dat percentage.
Rijkste man ter wereld

Bill Gates' vermogen is in maart 2012 op 61 miljard dollar geschat. Hij is daarmee de rijkste mens in de Verenigde Staten, en staat tweede op de lijst van rijkste mensen ter wereld.[6]

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates

Waarom klopt Bill aan bij ons kleine kikkerlandje dat zo drastisch aan het snijden is in haar eigen zorg, dat het zich straks zelf moeten beroepen op een noodfonds om haar bevolking te kunnen vaccineren!

Terug naar “Lyme Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 4 gasten