Cognitieve gedragstherapie verandert hersenen

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Cognitieve gedragstherapie verandert hersenen

Berichtdoor vonneke » Ma 30 Jun 2008 20:48

NIJMEGEN - Cognitieve gedragstherapie zorgt voor een toename van de zogenoemde grijze stof in de hersenen. Grijze stof is de belangrijkste component van het centraal zenuwstelsel en zorgt voor verwerking van informatie.

Dat hebben Nijmeegse onderzoekers bewezen, die 22 patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom CVS volgden tijdens hun eerste gedragstherapie. Eerder was al een afname van grijze stof aangetoond bij CVS-patiënten. Ook was al bewezen dat cognitieve therapie deze mensen goed kan helpen.

De Nijmeegse onderzoekers publiceren hun vondst maandag op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Brain.

Controle

Cognitieve gedragstherapie is een doelgerichte methode om CVS-patiënten te leren meer controle over hun klachten te krijgen, actiever te worden en geleidelijk aan ook weer te gaan werken.

De onderzoekers maakten van de 22 proefpersonen hersenscans voor, tijdens en na de therapie. Het bleek dat de patiënten die het meest vooruit waren gegaan ook de grootste toename van grijze stof hadden, al hadden ze er altijd nog minder van dan gezonde vrijwilligers

Apathie

Belangrijk aan de Nijmeegse ontdekking is volgens de onderzoekers dat bewezen is dat de afname van grijze stof bij CVS-patiënten en daardoor toenemende apathie in elk geval gedeeltelijk omkeerbaar is.

Ook staat nu vast dat de afname van grijze stof een gevolg is van het syndroom en niet de oorzaak. Uit dieronderzoek was eerder al gebleken dat de hoeveelheid grijze stof toeneemt naarmate apen of ratten in een uitdagender omgeving verblijven

http://www.nu.nl/news/1634046/83/Cognit ... senen.html

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Cognitieve gedragstherapie verandert hersenen

Berichtdoor bamboe » Za 2 Okt 2010 23:28

Ik had een docent (opleiding voor psychotherapeut) die arboarts was en is.
Wat ze me vertelde, was, dat cognitieve gedragstherapie mensen inderdaad oppept: maar ook: mensen worden alleen nog meer in de neurosehoek gedrukt.
Terwijl daaronder (onder een neurotische laag die mensen allemaal hebben) de problemen -als die er zijn- gewoon nog blijven voortduren, die worden niet minder, alleen de perceptie erover die wordt -in elk geval tijdelijk- wel anders.
Gedragstherapie is een buitenkanttherapie, het gaat niet om wat er van binnen in mensen omgaat maar om hun gedrag en om hun cognitie.

Annie de Muis
Berichten: 904
Lid geworden op: Vr 23 Nov 2007 0:28

Re: Cognitieve gedragstherapie verandert hersenen

Berichtdoor Annie de Muis » Zo 3 Okt 2010 0:36

bamboe schreef:Gedragstherapie is een buitenkanttherapie, het gaat niet om wat er van binnen in mensen omgaat maar om hun gedrag en om hun cognitie.


Volgens mij bereik je ermee dat mensen met hun kwaal en beperkingen toch zo optimaal mogelijk leren leven zonder in de kern de kwaal zelf aan te pakken, eigenlijk een soort verlegenheidsaanpak dus die toch positieve resultaten laat zien omdat mensen snel bij een kwaal geneigd zijn bij de pakken neer te gaan zitten met de mening 'de arts moet het maar zeggen'.


Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 1 gast