Van alles m.b.t. het hart

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Van alles m.b.t. het hart

Berichtdoor vonneke » Do 12 Feb 2009 8:14


Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. het hart

Berichtdoor vonneke » Do 12 Feb 2009 8:16

http://www.gezondiza.nl/bkn_4_5_2_1_0_0


Het prikkelgeleidingssysteem van het hart

Wat is het prikkelgeleidingssysteem van het hart?

Elektrische prikkels worden opgewekt door de sinusknoop (nodus sinu-atrialis), de natuurlijke gangmaker, die zich boven in de rechterboezem (atrium) bevindt.

De elektrische prikkel, die in een vast ritme ontstaat, verspreidt zich over beide boezems, waardoor deze gelijktijdig samentrekken en bloed naar de daaronder gelegen hartkamers (ventrikels) pompen. De basissnelheid waarmee de sinusknoop elektrische prikkels afgeeft, is 70 tot 80 per minuut.

De prikkel gaat naar de AV-knoop (nodus atrioventricularis) in het onderste deel van de scheidingswand tussen de beide boezems. Van daaruit vervolgt de prikkel zijn weg door het gespecialiseerde geleidingssysteem van de hartkamers, de zogeheten bundel van His, die zich splitst in een rechter- en een linkerbundel, en bereikt dan de vezels van Purkinje. Als de prikkel door die vezels omlaag loopt, trekken de hartkamers zich samen. Vervolgens begint de cyclus opnieuw.

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. het hart

Berichtdoor vonneke » Do 12 Feb 2009 8:26

http://www.medicinfo.nl/bka_6_21_0_0_0_0

Paroxysmale tachycardie

Normaal gesproken slaat het hart 60 tot 100 keer per minuut. Van tachycardie is sprake als de hartslag sneller is dan 100 keer per minuut.
Paroxysmale tachycardie is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaalde aanvallen van tachycardie die plotseling beginnen en dikwijls even plotseling stoppen. Paroxysmale tachycardie kan in verschillende delen van het hart ontstaan: in de boezems (atria), de atrioventriculaire knoop (AV-knoop) en de hartkamers (ventrikels).
Drie typen paroxysmale tachycardie
Afhankelijk van de plaats waar de stoornis ontstaat, wordt gesproken van atriale, ventriculaire en atrioventriculaire paroxysmale tachycardie. Daarvan is atriale paroxysmale tachycardie het meest voorkomende type met als kenmerk een snelle maar regelmatige hartslag. Ventriculaire paroxysmale tachycardie is een ernstige aandoening, die gewoonlijk verband houdt met een hartziekte. Atrioventriculaire paroxysmale tachycardie ontstaat in de atrioventriculaire knoopVóórkomen van paroxysmale tachycardie
Mannen en vrouwen lijden in gelijke mate aan paroxysmale tachycardie. Atriale paroxysmale tachycardie, ook wel supraventriculaire tachycardie genoemd, komt het meest voor bij jongeren tussen ongeveer 15 en 20 jaar en heel zelden bij jonge kinderen en baby's. Ventriculaire paroxysmale tachycardie is zeldzamer maar ernstiger. Dit type, dat vaker bij ouderen voorkomen, houdt verband met hartziekten en ontwikkelt zich meestal door littekenweefsel in het hart. Atrioventriculaire paroxysmale tachycardie leidt tot een zeer snelle hartslag die behandeling vereist. De meest bekende vorm hiervan is het Wolff-Parkinson-White syndroom.
Oorzaak en risicofactoren
De oorzaak van paroxysmale tachycardie is nog niet bekend. Risicofactoren zijn onder meer infecties, hartziekten, roken, alcohol, koffie en thee, en het gebruik van bepaalde middelen die bij hartziekten wordt voorgeschreven en digitalis bevatten. Andere mogelijke oorzaken zijn bloedarmoede, te snelle schildklierwerking, koorts en infecties.


Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. het hart

Berichtdoor vonneke » Wo 25 Feb 2009 13:19

http://www.medicinfo.nl/%7B5b66daa0-238 ... 89e20f6%7D

Zuurstoftekort van de hartspier (myocardischemie)


De kransslagaders zijn vertakkingen van de aorta (de grote lichaamsslagader, die aan het hart ontspringt) en voorzien het hart van bloed. Bij verstopping van de kransslagaders, zogeheten coronaire obstructie, stroomt er minder bloed naar het hart toe. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort. Dit noemen we myocardischemie.
Myocardischemie veroorzaakt naast zuurstoftekort ook een tekort aan essentiële voedingsstoffen in het hart, die van levensbelang zijn om de hartspier (het myocard) normaal te laten functioneren. Door de verminderde bloedtoevoer ontstaat verder ophoping van afvalproducten uit de stofwisseling, zoals vrije vetzuren en melkzuur. Myocardischemie tast meestal de twee onderste ruimten in het hart (de hartkamers) aan.
Aandoeningen van de kransslagaders van het hart worden ischemische hartaandoeningen of kransslagaderaandoeningen genoemdOorzaken
Coronaire obstructie wordt veelal veroorzaakt door atherosclerose. Atherosclerose (aderverkalking) is afzetting van vettig materiaal, dode cellen, bindweefsel en andere stoffen op de binnenkant van de slagaderwand. Een dergelijke afzetting heet een atherosclerotische plaque. Atherosclerotische plaques kunnen in de loop van de tijd groeien en op zichzelf de oorzaak zijn van coronaire obstructie. Atherosclerotische plaques kunnen ook broos worden en afbrokkelen, wat tot stolselvorming (trombose) in een kransslagader kan leiden, waardoor de bloedstroom ernstig wordt belemmerd. Door atherosclerotische plaques en kransslagadertrombose kan de kransslagaderwand ontstoken raken en kan schade ontstaan aan de binnenbekleding (endotheel) van de slagader. Dat kan leiden tot coronair vasospasme (krampachtige samentrekking van de spieren in de slagaderwand) en ook obstructie veroorzaken.Risicogroepen
Coronaire atherosclerose komt vooral voor bij ouderen. Mannen en leden van families waarin hartaandoeningen voorkomen, lopen ook een verhoogd risico. Andere risicofactoren voor coronaire atherosclerose zijn onder meer roken, hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, een hoge cholesterolspiegel en een zittend leven.


Verschijnselen
Het meest gebruikelijke verschijnsel van coronaire obstructie is angina pectoris, hevige pijn op de borst door myocardischemie als gevolg van een verminderde bloedtoevoer naar het hart. De pijn op de borst ontstaat als de hartspier een verhoogde behoefte aan zuurstof heeft, wat meestal gebeurt bij lichamelijke inspanning of stress. Door de obstructie kunnen de kransslagaders niet in deze verhoogde behoefte voorzien.
Typerend voor angina pectoris is dat de pijn diep zit, terwijl de patiënt meestal niet kan aangeven waar precies. Dikwijls wordt de pijn ervaren als een hinderlijk gevoel op de borst en omschreven als benauwend en beklemmend. De pijn kan uitstralen naar de hals, nek, schouders, kaken, handen en armen (meestal de linkerarm en -pols). Soms kan er ook een hinderlijk gevoel optreden aan de bovenkant van de maagstreek, of in de rug tussen de schouderbladen.
Angina pectoris noemen we stabiel als de pijn op de borst optreedt als gevolg van lichamelijke inspanning en weer verdwijnt als de patiënt in rust is. Instabiele angina pectoris is lang aanhoudende, hevige pijn, die steeds vaker en ook in rusttoestand optreedt. Bij Prinzmetal-angina (variant-angina) kan de pijn op de borst ook opkomen in rusttoestand, zonder dat er sprake is van inspanning of stress. De pijn wordt gewoonlijk veroorzaakt door coronair vasospasme, en niet door atherosclerose.
Diagnose
Bij de diagnose van coronaire obstructie spelen de medische voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek van de patiënt een belangrijke rol. Elektrocardiografie (ECG) is nuttig om veranderingen in het prikkelgeleidingssysteem van het hart op te sporen en te beoordelen hoe ernstig de obstructie is. Aan de hand van echocardiografie kan worden bepaald hoe het met de hartcapaciteit gesteld is. Deze kan namelijk ernstig verminderd zijn als gevolg van herhaalde coronaire obstructie. Door middel van coronairangiografie kan de bloedsomloop in beeld worden gebracht. Dit onderzoek kan ook helpen de plaats van de coronaire obstructie te bepalen. Bloedonderzoek is nodig om de biochemische veranderingen op te sporen die kunnen optreden als er minder bloed door de kransslagaders stroomt. Dankzij scintigrafie is het mogelijk na te gaan welke delen van de hartspier onvoldoende bloed krijgen. Scintigrafie brengt het bloed in de kransslagaders in beeld: radioactieve elementen als thallium-201 en technetium-99 worden in een bloedvat gespoten en daarna worden gecomputeriseerde röntgenfoto's gemaakt van de daarop nu zichtbare bloedstroom.Behandeling met medicijnen
Behandeling van myocardischemie met medicijnen richt zich op het verlichten van de symptomen en het voorkomen van herhaling. De gebruikelijke anti-ischemische middelen zijn onder meer nitraten, bètablokkers en calciumantagonisten. Deze middelen bevorderen de bloedsomloop in het hart en helpen het evenwicht tussen vraag en aanbod van zuurstof te herstellen door het zuurstofgebruik van de hartspier te beperken. Verschillende anti-ischemische middelen kunnen ook in combinatie met elkaar worden voorgeschreven. Welke dat zijn is afhankelijk van de specifieke behoefte van elke patiënt en de afwegingen die de arts maakt. Middelen die het vetgehalte in het bloed omlaag brengen (lipidenverlagende middelen) worden ook vaak voorgeschreven.
Wanneer er sprake is van een plotseling optredende, ernstige obstructie, die te wijten kan zijn aan trombose in een kransslagader, worden injecties met stolseloplossende middelen (thrombolytica) toegediend. Streptokinase en alteplase behoren tot de meest gebruikte thrombolytica. Het dagelijks gebruik van een kleine dosis antitrombotische middelen, zoals aspirine, kan helpen tegen hernieuwde stolselvormingOperatieve behandeling
Operatieve behandeling van coronaire obstructie kan nodig zijn als medicijnen niet het gewenste effect hebben en in gevallen dat beide kransslagaders verstopt zijn. Coronairangioplastiek, plaatsing van een coronaire stent en een coronaire bypassoperatie zijn de meest toegepaste technieken bij de operatieve behandeling van coronaire obstructie.
Bij coronairangioplastiek wordt een katheter naar de geblokkeerde kransslagader geleid. Aan de katheter is een leeg ballonnetje bevestigd, dat op de plaats van de obstructie wordt opgeblazen.
Een coronaire stent is een uitklapbaar veertje van metaalgaas, dat vóór op de katheter zit. De katheter wordt in de vernauwde of verstopte slagader ingebracht en op de plaats van de obstructie wordt het veertje uitgeklapt door het ballonnetje op te blazen dat zich aan de binnenkant bevindt. Als het veertje eenmaal is uitgeklapt, wordt de katheter teruggetrokken; de stent houdt de slagader dan open.
Een coronaire bypassoperatie is een openhartoperatie waarbij de bloedstroom wordt omgeleid via een implantaat, dat het geblokkeerde deel van de kransslagader overbrugt.
Tegenwoordig bestaan er verschillende geavanceerde technieken voor de behandeling van coronaire obstructie, waaronder de minimaal invasieve directe coronaire bypassoperatie en de port access coronaire bypassoperatie


Bij een atherosclerotische hartaandoening richt het dieet zich in de eerste plaats op het bereiken van een normale vetspiegel (hoeveelheid lipiden in het bloed). Hypercholesterolemie is een belangrijke risicofactoren voor het optreden van atherosclerose. De soort en de hoeveelheid vet in het eten is van invloed op de cholesterolspiegel. Om die spiegel omlaag te brengen, moet de patiënt minder vet gebruiken, vooral minder verzadigde vetzuren. In de praktijk betekent dat minder dierlijk vet, bijvoorbeeld door vetrandjes van het vlees af te snijden, minder gebakken of gefrituurde gerechten te eten, minder olie bij het koken te gebruiken - en dan alleen enkelvoudig onverzadigde olie (olijfolie) of meervoudig onverzadigde olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie). Op de verpakking van veel voedingsmiddelen staat hoeveel vet erin zit.
Belangrijk is ook de hoeveelheid cholesterol in het eten te beperken. Rijk aan cholesterol zijn onder meer volle zuivelproducten en vlees, vooral orgaanvlees. Vezelrijk voedsel helpt ook de cholesterolspiegel omlaag te brengen omdat vezels de opname van cholesterol door de darmen tegengaan. Daarom is het goed veel vers fruit en groente te eten.
Meer lichaamsbeweging nemen is een uitstekende manier de hoeveelheid 'goed' cholesterol in het bloed te verhogen. Ideaal is gematigd intensieve lichaamsbeweging, zoals drie tot vijf keer per week een stevige wandeling maken van dertig minuten.Complicaties van myocardischemie
De belangrijkste complicatie van myocardischemie door coronairobstructie is een hartinfarct. De kans hierop is het grootst wanneer er sprake is van zogenaamde 'instabiele' angina pectoris.


Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. het hart

Berichtdoor vonneke » Za 28 Feb 2009 15:24

http://www.nu.nl/wetenschap/1922509/oor ... laard.html

Oorzaak hartaanval bij hevige emotie verklaard

AMSTERDAM - Bij hevige gebeurtenissen als oorlogen, aardbevingen of een spannende voetbalfinale zijn er altijd meer mensen die bezwijken aan een hartaanval. In bijna alle gevallen gaat het dan om mensen die al kwetsbaar waren. De exacte oorzaak is nu verklaard door Amerikaanse wetenschappers

Het team van dokter Rachel Lampert van de universiteit van Yale verzamelde 62 patiënten die hartproblemen hadden en daar een geïmplanteerde defibrillator voor met zich meedroegen

Tijdens het onderzoek werd de patiënten gevraagd terug te denken aan een voorval of een periode waarover ze zich enorm op konden winden

Onregelmatigheden

In het laboratorium constateerden de onderzoekers dat bij woede het hart tijdens het pompen onregelmatigheden vertoont.

Na die test werden de patiënten drie jaar gevolgd. In een telefonisch interview met Reuters zegt dokter Lampert: "De mensen die tijdens de woede-aanval kampten met de grootste onregelmatigheden in de hartspier bleken tien keer zoveel kans te hebben in een later stadium opnieuw met hartritmestoornissen te maken te krijgen."

Boosheid kan dus dodelijk zijn, is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek. Of gezonde mensen ook een risico lopen bij heftige woede-aanvallen is niet bekend. In de Verenigde Staten overlijden jaarlijks meer dan 40.000 mensen aan een hartaanval
Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. het hart

Berichtdoor vonneke » Za 28 Feb 2009 15:26

Power Point Presentatie Cardiologie:

http://www.ambulancecentrum.be/document ... asic.ppt#1

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. het hart

Berichtdoor vonneke » Zo 1 Mar 2009 10:47

http://www.medicinenet.com/script/main/ ... ekey=87355


Owning a Cat Good for the Heart?

Feb. 21, 2008 (New Orleans) -- Your cat may bring you a lot more than unconditional love after a tough day.

A new study shows that cat owners are less likely to die of a heart attack and other cardiovascular diseases than people who have never had a pet cat.

The findings emerged from an analysis of data on nearly 4,500 men and women, ages 30 to 75, who participated in the National Health and Nutrition Examination Study. All were free of cardiovascular disease when they entered the study in the 1970s.

Over half, 55%, reported having a pet cat at some point in their lives.

Compared with cat owners, people who never had a pet cat were 40% more likely to die of a heart attack over the 20-year study period. They were also 30% more likely to die of any cardiovascular disease, including stroke, heart failure, and chronic heart disease.

The results held true even after the researchers took into account other risk factors for heart disease and stroke, including age, gender, race, blood pressure, and smoking.

The researchers found no such link for people who had a pet dog.

The findings were presented here at the American Stroke Association's (ASA) International Stroke Conference.

Cat Lovers Have Less Stress

Researcher Farhan Siddiq, MD, director of the Minnesota Stroke Institute at the University of Minnesota, says he thinks that pet lovers share personality characteristics such as low stress and anxiety levels that protect them against heart disease and stroke.

"Dog owners probably have the same characteristics, even though the data don't support it," he adds.

ASA spokesman Daniel Lackland, MD, a stroke expert at the Medical University of South Carolina in Charleston, agrees that both cats and dogs "are good, they make you feel better. And studies have shown that a general feeling of well-being is linked to better overall health."

But, Lackland stresses, the findings should not detract from the critical value of controlling blood pressure, cholesterol, and diabetes.

So should you go out and buy a cat in hopes of cutting your risk of dying of a heart attack? "For other medical interventions, we would need more evidence. But this has minimal risk -- unless you're allergic," Siddiq tells WebMD.

SOURCES: International Stroke Conference 2008, New Orleans, Feb. 20-22, 2008. Farhan Siddiq, MD, director, Minnesota Stroke Institute, University of Minnesota, Minneapolis. Daniel Lackland, MD, spokesman, American Stroke Association; professor of epidemiology, Medical University of South Carolina, Charleston.


Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. het hart

Berichtdoor vonneke » Zo 5 Jul 2009 11:59

Slaap Duur geassocieerd met variaties in Niveaus van inflammatoire markers bij vrouwen

De studie meldt dat hs-CRP, een niet-specifieke marker van acute-fase inflammatoire respons, is voorspellend voor toekomstige cardiovasculaire morbiditeit, en de relatie van IL-6 tot en coronaire hartziekten is vergelijkbaar met die van CRP.

Onze studie kan enig inzicht geven in een mogelijk mechanisme voor de waarneming in eerdere studies die wijst op een verhoogd risico op overlijden door hart-en vaatziekten bij personen die minder dan vijf uur sper nacht slapen


Sleep Duration Associated With Variations In Levels Of Inflammatory Markers In Women

A study in the July 1 issue of the journal SLEEP demonstrates that levels of inflammatory markers varied significantly with self-reported sleep duration in women but not men.

The study found that both interleukin-6 (IL-6) and high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) levels varied with sleep duration in women following multiple adjustments for a number of confounding factors. Compared with women who reported sleeping seven hours on an average weekday, IL-6 levels were significantly lower in women who reported sleeping eight hours. Levels of hs-CRP were significantly higher in women who reported sleeping 5 hours or less. In contrast, adjusted results show no significant variations in inflammatory markers with sleep duration in men.

The study reports that hs-CRP, a nonspecific marker of acute-phase inflammatory response, is predictive of future cardiovascular morbidity, and the relationship of IL-6 to coronary heart disease is similar to that of CRP.

According to lead author Michelle A Miller, PhD, associate professor (reader) of biochemical medicine at the University of Warwick Medical School in the U.K., short-term sleep deprivation studies have shown that inflammatory markers are elevated in sleep-deprived individuals, suggesting that inflammatory mechanisms may play a role in the cardiovascular risk associated with sleep deprivation.

"Our study may provide some insight into a potential mechanism for the observation in previous studies which indicates an increased risk of death from cardiovascular disease in individuals who have less than five hours sleep per night and increased risk of non-cardiovascular death in long sleepers," said Miller.

Results indicate that participants of both sexes sleeping five hours or less had a poorer health status and lifestyle profile. This was particularly evident in males. Men sleeping five hours or less were more likely to be in the lowest employment grade, to be unmarried, to have a higher body mass index and waist circumference, to have lower mental and physical health scores, to smoke and have a higher diastolic blood pressure. Women were more likely to be unmarried, have lower physical health scores, to smoke and have higher systolic blood pressure. Men and women sleeping nine hours or more were also more likely to have decreased physical health scores.

The study involved more than 4,600 White participants from the University College London based Whitehall II cohort study; 73 percent were men. Participants between the ages of 35 and 55 years were recruited between 1985 and 1988 from 20 London-based civil service departments. Data for this study is from the phase 3 follow-up (1991-1993). Sleep duration was determined by subjective questionnaires, and general health was assessed during a screening examination

According to the authors, these findings add to the growing body of evidence which suggests that there is a non-linear relationship between cardiovascular risk factors and duration of sleep. Furthermore, they support the idea that short sleep is associated with an increase in cardiovascular risk and that the association between sleep duration and cardiovascular risk is markedly different in men and women. Further prospective studies are required to ascertain causality but the results also are consistent with the idea that sleeping seven or eight hours per night appears to be optimal for health.

The study: "Gender Differences in the Cross-Sectional Relationships Between Sleep Duration and Markers of Inflammation: Whitehall II Study"

Source:
Kelly Wagner
American Academy of Sleep Medicinehttp://www.medicalnewstoday.com/articles/156252.php

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. het hart

Berichtdoor vonneke » Za 18 Jul 2009 11:06

Onderzoek suggereert dat nutritionele factoren, waaronder vitamine D, magnesium, en anderen van invloed kan zijn op het risico en de progressie van hart-en vaatziekten

Het vooruitzicht dat de macro-en micronutriënten een belangrijke rol kunnen spelen in het ontstaan van ziekten van het cardiovasculature ziekten en hun progressieve karakter is zowel intrigerend en provocerend volgens Dr. Weber.

Verschillende recente studies hebben laten zien dat een laag vitamine D-niveau geldt als een gemeenschappelijk probleem met de vele negatieve gevolgen voor de gezondheid, met inbegrip van toegenomen getallen van hart-en vaatziekten. Mensen met een vitamine D-deficiëntie hebben een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hartfalen en ischemische hartziekten.


Lage niveaus magnesium kan leiden tot een "cascade" van schadelijke ontstekingen, volgens Dr Jay H. Kramer van George Washington University en collega's. Dit kan leiden tot de ziekte van de hartspier (cardiomyopathie), en de kwetsbaarheid verhogen voor schade van andere vormen van stress.
Zeker met de hoge koers van magnesium deficiëntie in de bevolking, zouden antioxidanten en andere geneesmiddelen in aanvulling op magnesium-supplementen mogelijk kunnen helpen bij het terugdringen van hart-en vaatziekten


http://www.medicalnewstoday.com/articles/157181.php


'Provocative' New Evidence Links Vitamin D And Other Nutrients To Heart Disease

Emerging research suggests that nutritional factors including vitamin D, magnesium, and others may influence the risk and progression of cardiovascular disease. The new data on nutrition and heart disease were the topic of a recent symposium and are summarized in the July issue of The American Journal of the Medical Sciences (AJMS), official journal of the Southern Society for Clinical Investigation (SSCI). The journal is published by Lippincott Williams & Wilkins, a part of Wolters Kluwer Health, a leading provider of information and biomedical intelligence for students, professionals, and institutions in medicine, nursing, allied health, pharmacy and the pharmaceutical industry.

"The prospect that macro- and micronutrients may play an important role in the appearance of diseases of the cardiovasculature and their progressive nature is both intriguing and provocative," according to the article's preface by Dr. Karl T. Weber. The article highlights key findings presented at the SSCI's Annual Scientific Session in New Orleans earlier this year. The symposium was presented in conjunction with the SSCI's Cardiovascular Club and the International Academy of Cardiovascular Sciences/North America

New Evidence Links Vitamin D to Cardiovascular Disease

Several recent studies have identified low vitamin D levels as a common problem with many adverse health effects, including increased rates of cardiovascular disease. People with vitamin D deficiency are at increased risk of high blood pressure, heart failure, and ischemic heart disease, according to Suzanne Judd, MPH, PhD, of University of Alabama at Birmingham and Dr. Vin Tangpricha of Emory University. In patients who already have heart disease, low vitamin D may increase the risk of high blood pressure or sudden death.

Vitamin D deficiency may also help to explain the apparent relationship between osteoporosis-related fractures and heart failure, according to Dr. Syed H. Raza and colleagues. Osteoporosis and heart failure are both common conditions in older adults and share several risk factors including low vitamin D. Pending further research to clarify this relationship, patients with heart failure need attention to their risks of osteoporosis and fractures.

So far, however, there is very little information on whether taking vitamin D supplements can avoid or reduce these risks. Rebecca B. Costello, PhD, of the National Institutes of Health's Office of Dietary Supplements outlines federal research initiatives to understand the effects of vitamin D on health. She urges rigorous scientific studies to clarify the relationship between vitamin D and cardiovascular disease, as well as other chronic diseases.


Other Nutrients May Also Affect Cardiovascular Risk

Could folic acid help prevent heart disease? Folic acid (vitamin B9) reduces levels of the amino acid homocysteine, which affects cardiovascular risk, according to Dr. Lydia A. Bazzano of Tulane University. However, studies have found that taking folic acid to reduce homocysteine does not lower cardiovascular risk in adults. Taking folic acid during pregnancy does appear to reduce the risk of congenital heart defects, however.

Low levels of nutrient magnesium may lead to a "cascade" of harmful inflammation-promoting events, according to Dr. Jay H. Kramer of George Washington University and colleagues. This may lead to disease of the heart muscle (cardiomyopathy), increasing vulnerability to injury from other forms of stress. Especially with the high rate of magnesium deficiency in the population, antioxidants and other medications in addition to magnesium supplements might help in reducing cardiovascular disease.

Patients with heart failure especially African Americans are prone to an imbalance of several nutrients, according to a presentation by Dr. German Kamalov and colleagues. The imbalance is accompanied by activation of certain hormones, leading to inflammation and wasting of soft tissues and bone. The authors discuss approaches to recognizing this nutritional imbalance, and suggest that a "polynutrient supplement" including calcium, magnesium, zinc, selenium, and vitamins D, B12, and B1 might play a role in heart failure management.

Despite the tantalizing new evidence, "The role of nutrition in the causation, prevention, and treatment of cardiovascular diseases is largely unexplored," Dr. Weber concludes. "Investigator-initiated, hypothesis-driven research conducted in a mode of discovery by a multidisciplinary team of basic and clinical scientists will undoubtedly open new frontiers and pave the way by identifying simple remedies that could advance the practice of medicine."


Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Jans
Berichten: 2301
Lid geworden op: Zo 1 Okt 2006 12:54
Locatie: Friesland

Re: Van alles m.b.t. het hart

Berichtdoor Jans » Za 18 Jul 2009 11:32

She urges rigorous scientific studies to clarify the relationship between vitamin D and cardiovascular disease, as well as other chronic diseases.

Misschien kan je het ook omdraaien, is een te laag vitamine D gehalte mogelijk inherent aan een chronische ziekte?
Bij mij is, zodra ik niet meer bijslik, steeds een veel te laag vitamine D gehalte geconstateerd en met het vermoeden dat dit een direct gevolg is van chronische Lyme.


Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten