Van alles m.b.t. ( poly) neuropathie

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Van alles m.b.t. ( poly) neuropathie

Berichtdoor vonneke » Zo 3 Mei 2009 11:03

http://www.polineuropathie.nl/index.php ... 1&Itemid=2


Een neuropathie is een aandoening van de zenuwen van de armen en benen, de 'bedrading'. Polyneuropathie wil zeggen dat op meerdere plaatsen in het lichaam de zenuwen aangedaan zijn. De spieren en het gevoel kunnen hierdoor niet meer naar behoren functioneren.
Bij een polyneuropathie is er een stoornis met name bij de uiteinden van de zenuwen en kunnen óf alleen de sensorische (gevoels)zenuwen, óf alleen de motorische (bewegings)zenuwen, of beide zijn aangedaan.
De sensorische zenuwen koppelen gevoelsinformatie terug naar het centrale zenuwstelsel, waardoor wij kunnen voelen. De motorische zenuwen geven signalen door aan de spieren waardoor wij ons kunnen bewegen. De klachten die ontstaan door een polyneuropathie kunnen dus zowel sensorisch als motorisch zijn.
Klachten van het sensorisch systeem bij polyneuropathie zijn: doof gevoel, prikkelingen, tintelingen, veranderd gevoel, pijn, evenwichtsstoornissen. Klachten van het motorisch systeem zijn: kramp, dunner worden van spieren en zwakte.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Het stellen van de diagnose polyneuropathie gebeurt op basis van het verhaal en het lichamelijk onderzoek van de patiënt. Voor het bevestigen van de diagnose wordt meestal een klinisch neurofysiologisch onderzoek verricht. Vaak wordt dan een EMG (elektromyogram) gemaakt.
Voor het onderzoek van de zenuwen worden de zenuwen in de armen en benen doorgemeten met behulp van een aantal metalen dopjes (elektroden). Door prikkeling van de zenuwen via de elektroden wordt bekeken hoe de zenuwbanen hier op reageren. Voor het onderzoek van spieren wordt met een dun naaldje onderzocht of de spier goed kan aanspannen. Vervolgens zoekt de neuroloog naar de oorzaak van de polyneuropathie. Dit laatste is niet altijd even makkelijk. Er zijn veel oorzaken voor het ontstaan van een polyneuropathie, in te delen in de volgende categorieën.

1. Metabolisme/stofwisseling.
Polyneuropathieën die veroorzaakt worden door problemen in de stofwisseling. De polyneuropathie is dan secundair. Voorbeelden zijn diabetes mellitus (suikerziekte), ziekten van de schildklier en van de nieren.

2. Deficiënties
Polyneuropathieën die ontstaan door tekort aan bepaalde stoffen. Deze polyneuropathieën komen in Nederland weinig voor. Vaak gaat het om een vitaminegebrek.

3. Intoxicaties
Bij deze neuropathie is de oorzaak te vinden in overmatig alcoholgebruik of bij medicijngebruik. Vooral een aantal medicijnen die gebruikt worden bij behandeling van kanker kunnen polyneuropathieën veroorzaken.

4. Erfelijke oorzaken
Erfelijke neuropathieën worden veroorzaakt door een afwijking in het erfelijk materiaal van de mens. Deze aandoeningen kunnen vaak bij meerdere personen in een familie worden geconstateerd. Voorbeelden zijn HMSN I en II en het syndroom van Déjerine Sottas.

5. Infectie
Polyneuropathieën die ontstaan door bepaalde infecties zijn in Nederland zeldzaam. AIDS, lepra en lyme disease (borrelia) kunnen tot een polyneuropathie leiden.

6. Auto-immuunziekten
Dit zijn ziekten waarbij het lichaam zich keert tegen lichaamseigen cellen en weefsels. Voorbeelden zijn het Guillain-Barré syndroom (GBS), Miller Fisher, CIDP, MGUS-polyneuropathie, multifocale motore neuropathie (MMN), systemische en non-systemische vasculitis.

7. Geen bekende oorzaak
Er is sprake van een chronische ziekte die de axonen aantast. De ziekte is langzaam progressief. Bij uitgebreid laboratoriumonderzoek kan er geen oorzaak gevonden worden. Er is dan sprake van CIAP. Een neuroloog zal de ziekte soms benoemen als CIAP. Het kan ook zijn dat de neuroloog spreekt over een polyneuropathie en dat daarvoor geen oorzaak te vinden is.


Behandeling
Polyneuropathieën zijn in het algemeen moeilijk te behandelen. Wel kunnen vaak maatregelen worden genomen ter ondersteuning en verlichting van de klachten. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld Guillain-Barré-syndroom, Miller Fisher, CIDP en MMN zijn gerichte behandelingen mogelijk, maar er kunnen restverschijnselen blijven. Belangrijk is dat u samen met uw neuroloog bespreekt wat in uw geval het beste gedaan kan worden.
De VSN adviseert om bij de behandelend arts altijd na te vragen wat de vermoedelijke oorzaak is van de polyneuropathie en of kan worden aangegeven om welke polyneuropathie het precies gaat. Dit is met name van belang omdat bepaalde polyneuropathieën met medicijnen te behandelen zijn.

Mogelijke behandeling d.m.v medicijnen

-Carbamezepine
-Lyrica
-Neurontin
-Rivotril
-Tryptizol
-Tramadol
-Capsaïcine crème
-Imuran
-Oxycontin
-Dormonoct
-Cymbaltaedit: titel aangepast
Laatst gewijzigd door vonneke op Zo 25 Okt 2009 10:39, 1 keer totaal gewijzigd.

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Wat is een polyneuropathie

Berichtdoor vonneke » Ma 11 Mei 2009 14:53

Power Point Presentatie Polyneuropathie:

http://neurologie.med.uni-rostock.de/Vo ... pathie.pdf

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

albert2
Berichten: 95
Lid geworden op: Ma 21 Jul 2008 14:14

Re: Wat is een polyneuropathie

Berichtdoor albert2 » Do 28 Mei 2009 13:14

---
Laatst gewijzigd door albert2 op Di 4 Aug 2009 9:30, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Wat is een polyneuropathie

Berichtdoor vonneke » Za 11 Jul 2009 15:38

http://www.neuropathie.nu/infectie/lyme ... athie.html


Volgens een recent overzicht is de polyneuropathie van Lyme onbegrepen en zeer zeldzaam. [1] Maar soms kan een polyneuropathie ook voorkomen als een late immunologische complicatie van de ziekte van Lyme.[2]

Als antibiotica geen effect hebben, kunnen immuunglobulines dan een uitkomst zijn. Aan de hand van klachten en antistoffen in het bloed kan de ziekte van Lyme worden gediagnosticeerd.[3]

In Zuid-Europa is een grote studie gedaan naar de relatie tussen chronische polyneuropathie en de ziekte van Lyme. Daaruit bleek dat de kans dat een polyneuropathie veroorzaakt wordt door de ziekte van Lyme uitermate klein is.[4] Wel is een symmetrische polyneuropathie beschreven bij Borelliose, die dan ook een ernstige huidaandoening veroorzaakte erbij. [5]

Het klinische beeld dat vaker aangetroffen wordt bij de ziekte van Lyme, is de mononeuropathie multiplex, dat wil zeggen een niet symmetrische neuropathische aandoening. Hierbij is één aaneengesloten gebied aangedaan. Ook de hersenzenuwen kunnen aangedaan worden, met als gevolg bijvoorbeeld een halfzijdig verlamd gezicht.[6] Verder kan er een soort ischias beeld optreden

Als het een symmetrische polyneuropathie is, dat wil zeggen sokvormige gevoelsstoornissen aan de voeten, is het inzetten van antibiotica vermoedelijk zinloos. None of 20 antibody-positive PN patients responded to antimicrobial treatment. Dat staat in een recent overzicht. [8]

Een zenuwbiopt van een been zenuw (nervus suralis) kan steunend zijn voor de diagnose. [9] Het beeld lijkt dan op een vasculitis, maar is er immunochemisch van te onderscheiden.
Zie ook de referenties onder het artikel

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. ( poly) neuropathie

Berichtdoor vonneke » Zo 25 Okt 2009 10:42


Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. ( poly) neuropathie

Berichtdoor vonneke » Zo 25 Okt 2009 10:47

http://www.nytimes.com/2009/10/20/healt ... .html?_r=2


If you have ever slept on an arm and awakened with a “dead” hand, or sat too long with your legs crossed and had your foot fall asleep, you have some inkling of what many people with peripheral neuropathy experience day in and day out, often with no relief in sight.

And numbness and tingling are hardly the worst symptoms of this highly variable condition, which involves damage to one or more of the myriad nerves outside the brain and spinal cord. Effects may include disabling pain, stinging, swelling, burning, itching, muscle weakness, twitching, loss of sensation, hypersensitivity to touch, lack of coordination, difficulty breathing, digestive disorders, dizziness, impotence, incontinence, and even paralysis and death.
There are three types of peripheral nerves: sensory nerves, which transmit sensations like pain, touch, heat and cold; motor nerves, which control the action of muscles throughout the body; and autonomic nerves, which regulate functions that are not under conscious control, like blood pressure, digestion and heart rate. Symptoms of neuropathy depend on what nerves are involved.

Someone with damaged sensory nerves might not feel heat, for example, and could be scalded by an overly hot bath. Neuropathy of the motor nerves can result in weakness, lack of coordination or paralysis; neuropathy of the autonomic nerves can lead to high blood pressure, irregular heart rate, diarrhea or constipation, impotence and incontinence.
The list of possible causes of neuropathy is far too long for this column. They include inherited conditions like Charcot-Marie-Tooth disease; infections or inflammatory disorders like hepatitis, Lyme disease, AIDS, rheumatoid arthritis and lupus; organ diseases like diabetes, hypothyroidism and kidney disease; exposure to toxic substances like industrial solvents, heavy metals, sniffed glue and some cancer drugs; trauma to or pressure on a nerve from an injury, cast, crutches, abnormal body position, repetitive motion (as in carpal tunnel syndrome), tumor or abnormal bone growth; alcoholism; and deficiency of vitamin B12.Relief and Restoration

If the underlying cause cannot be corrected, the goals of treatment are relief of symptoms and restoration of lost functions. Pain control is paramount. Effective relief may come from over-the-counter remedies or a lidocaine patch but sometimes requires prescribed opiates.

Many with neuropathic pain have benefited from drugs licensed for other uses, including antiseizure medications like gabapentin, topiramate (Topamax) and pregabalin (Lyrica) and antidepressants like the tricyclic amitriptyline and the selective serotonin and norepinephrine reuptake inhibitor duloxetine (Cymbalta).Vitamin B12 deficiency can be treated with supplements and fortified cereals or by judicious consumption of meats, poultry, fish, eggs and dairy products.And since alcohol and tobacco are particularly risky for people with neuropathy, or a health problem that predisposes them to it, they have every reason to quit smoking and to drink only in moderation.

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. ( poly) neuropathie

Berichtdoor vonneke » Wo 2 Dec 2009 17:49

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1994 ... dinalpos=2

Familiaire, demyeliniserende sensorische en motorische polyneuropathie .

Peroneal Neuropathy = http://www.healthscout.com/ency/1/212/main.html


Muscle Nerve. 2009 Nov 25. [Epub ahead of print]

Familial, demyelinating sensory and motor polyneuropathy with conduction block.

Scelsa SN.

Neuromuscular Division, Department of Neurology, Beth Israel Medical Center, Albert Einstein College of Medicine, Phillips Ambulatory Care Center, 10 Union Square East, Suite 5D, New York, New York 10003, USA.

Both multifocal, demyelinating features and prednisone responsiveness are rare in Charcot-Marie-Tooth (CMT) disease. We report a mother and son with a prednisone-responsive, multifocal, demyelinating, predominantly sensory polyneuropathy that was associated with an isoleucine92valine polymorphism of lipopolysaccharide-induced TNF-alpha factor (LITAF). The mother had a multifocal, acquired, demyelinating sensory and motor polyneuropathy (MADSAM)-like presentation. The son developed left peroneal neuropathy during acute Lyme disease with a subsequent relapsing, MADSAM-like illness, despite antibiotic treatment. Both shared prednisone responsiveness and multifocal, demyelinating features electrophysiologically. MADSAM may be familial (FaDSAM) and respond to prednisone. Muscle Nerve, 2010

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. ( poly) neuropathie

Berichtdoor vonneke » Do 13 Mei 2010 17:06


Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

paperwhite
Berichten: 635
Lid geworden op: Ma 11 Jan 2010 17:00

Re: Van alles m.b.t. ( poly) neuropathie

Berichtdoor paperwhite » Do 13 Mei 2010 18:57

Dag Vonneke,

Alvast bedankt voor jouw teksten. De eerste tekst was heel duidelijk en goed gestructureerd. Ik had als één van de eerste klachten spierverdunning. Het duurde nogal wat eer dokters dit zagen. Neurologisch onderzoek
liet een aantasting van de motorische zenuwen zien.. en dit veroorzaakt spierverdunning..

Groetjes

Paperwhite

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Van alles m.b.t. ( poly) neuropathie

Berichtdoor vonneke » Wo 4 Jan 2012 12:26

Behandelcentrum Neuropathische Pijn

http://www.neuropathie.nu/neuropathie/a ... erend.html

De taal van de neuroloog


Even een uitstapje naar de taal van de neuroloog. Bij een polyneuropathie is het voor de neuroloog een belangrijke vraag of de neuropathie ontstaan is door een beschadiging op axonaal niveau of dat de neuropathie demyeliniserend is. Wat betekent dat?

Axonaal betekent dat er een beschadiging is of een stoornis in functie van de lange uitlopers van de zenuwcellen. Die uitlopers heten namelijk de axonen. Deze neuropathie heeft meestal een sok of handschoenvorm en is dus sensibel (gevoel is minder), de reflexen aan voet of hand zijn verdwenen.

Demyeliniserend wil zeggen dat er een beschadiging en/of een functiestoornis is van de beschermlaag om het axon heen. Die laag is opgebouwd uit een eiwitachtige stof, het myeline. Als daar een deel kapot van gaat, heet dat demyelinisatie. Deze neuropathie is gemengd, het gevoel is minder en de spierkracht ook, de reflexen zijn over het geheel veel minder of opgeheven.

Gewoonlijk maakt de neuroloog dit onderscheid met behulp van het zogenaamde electrofysiologisch onderzoek. Daarbij wordt de electrische geleiding van arm- en beenzenuwen gemeten voor de bepaling van verder aanvullende onderzoek en dat ook helpt om de diagnose rond te krijgen. Dan weet de neuroloog ook beter of er behandelingsmogelijkheden zijn.

De meeste neuropathieën zijn axonaal. Als je je realiseert hoe enorm lang dat axon is ten opzichte van het kleine cellichaam van de zenuwcel, is het behoorlijk indrukwekkend dat het merendeel van die axonen in ons lijf goed werkt! Een heel klein cellichaampje in het ruggenmerg, een fractie van een millimeter en een uitloper naar de grote teen van 1 meter! (Als je lange benen hebt).
komt de gedachte om je teen te laten bewegen nu uiteindelijk aan in de grote teen zelf. We zullen dat proces van zenuwgeleiding hier beschrijven.

Daarvoor moeten we uitleggen wat precies een gemyeliniseerde zenuwvezel is, en hoe de elektriciteit langs die zenuwvezel van hersenen naar de teen kan komen. Dat gaat via de sprongsgewijze zenuwgeleiding. En dat zullen we uitleggen. Hou je vast, het is wat ingewikkeld!

Wat is een gemyeliniseerde zenuwvezel nu precies?

Een gemyeliniseerde zenuwvezel wordt axon genoemd. Die zenuwvezel wordt beschermd en is omgeven door hulsjes met een vettig eiwit, het myeline genoemd. Deze hulsjes zijn de zogenaamde myelinesegmenten. Die segmenten zijn ongeveer 1 mm lang. De hierboven afgebeelde zenuwvezel van het ruggenmerg naar de grote teen zal dus ongeveer 1000 van die hulsjes bevatten.
Ieder van die hulsjes, myelinesegmenten, is ontstaan uit een spciale niet-zenuwcel die de Schwann-cel heet. Deze cel richt zich helemaal op zenuwvezels in zijn directe omgeving. Zodra hij in contact komt met een zenuwvezel, gaat hij zich daaromheen slingeren en nogmaals en nogmaals, tot hij honderden keren eromheen gewikkeld ligtNeuro Endocrinol Lett. 2011;32(4):411-4.

Infection with B. burgdorferi s.l., and the CNS demyelinating disease. A case report.

Durovska J, Bazovska S, Pancak J, Zaborska M, Derdakova M, Traubner P.


Source

1st Department of Neurology, Comenius University, Bratislava, Slovakia. durovska@borelioza.sk


Abstract

The work describes three cases of patients at various ages, diagnosed for CNS demyelinating disease. The presence of specific antibodies to B. burgdorferi sensu lato, and findings of B. burgdorferi s.l. DNA, identified in one case as the genospecies B. garinii in the liquor, indicated previous experience with the infection. Presumably, persistence of borrelia in the organism could act as one of the autoimmune process triggers, resulting in the demyelinating disease.


PMID: 21876503

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding


Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten