Inkomen specialist nergens hoger

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
Jans
Berichten: 2301
Lid geworden op: Zo 1 Okt 2006 12:54
Locatie: Friesland

Inkomen specialist nergens hoger

Berichtdoor Jans » Do 28 Mei 2009 12:52

Inkomen specialist nergens hoger

Volgens een publicatie van de rijke-landenclub OESO van december vorig jaar verdienden de Nederlandse specialisten in 2004 gemiddeld 290 duizend dollar. Zelfs hun collega’s uit de Verenigde Staten kwamen niet in de buurt: zij verdienden gemiddeld 236 duizend dollar. Luxemburgse specialisten verdienden 219 duizend dollar, Franse 144 duizend en Finse 76 duizend. In Nederland verdienen medisch specialisten 7,5 keer zo veel als de gemiddelde beroepsbevolking. In de Verenigde Staten – bekend om zijn enorme inkomensverschillen – is dat maar 5,5 keer zo veel.


http://www.volkskrant.nl/incoming/artic ... gens_hoger

Geen wonder dat de kosten voor de gezondheidszorg in Nederland de pan uitrijzen.
De Orde van Medisch Specialisten ziet als oplossing het opleiden van meer medisch specialisten om de werkdruk te verminderen.

Een medisch specialist is vrije ondernemer maar kent geen enkel ondernemersrisico, voor alle andere ondernemers is dat een strikte voorwaarde.
Verder ontwikkelen zij hun eigen richtlijnen en controleren zij zichzelf bij klachten.

Annie de Muis
Berichten: 904
Lid geworden op: Vr 23 Nov 2007 0:28

Re: Inkomen specialist nergens hoger

Berichtdoor Annie de Muis » Do 28 Mei 2009 23:39

Jans schreef:Een medisch specialist is vrije ondernemer maar kent geen enkel ondernemersrisico, voor alle andere ondernemers is dat een strikte voorwaarde.


Nee hoor, directeuren van nutsbedrijven hebben dat ondernemersrisico ook niet.

Eén van de ernstigste belemmeringen voor de marktwerking is de numerus fixus bij de artsen-opleiding, waarmee artsen kunstmatig hun monopolie krijgen toegespeeld.

Jans
Berichten: 2301
Lid geworden op: Zo 1 Okt 2006 12:54
Locatie: Friesland

Re: Inkomen specialist nergens hoger

Berichtdoor Jans » Vr 29 Mei 2009 11:03

Annie de Muis schreef:Nee hoor, directeuren van nutsbedrijven hebben dat ondernemersrisico ook niet.

Directeuren van dat soort ondernemingen zijn in loondienst en niet meer dan 'zetbazen', bij niet functioneren kunnen ze weggestuurd worden.

Annie de Muis schreef:Eén van de ernstigste belemmeringen voor de marktwerking is de numerus fixus bij de artsen-opleiding, waarmee artsen kunstmatig hun monopolie krijgen toegespeeld.

Klopt, en het loslaten van de numerus fixus kost de samenleving kapitalen. Dus in de huidige situatie is sprake van een prisoners dilemma, wil de samenleving miljarden teveel uitgeven aan gezondheidszorg óf miljarden uitgeven aan opleidingskosten óf in de overgangsperiode aan beide.


Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten