Voedselallergie/ intolerantie

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Voedselallergie/ intolerantie

Berichtdoor vonneke » Zo 28 Mar 2010 15:26

http://www.huidinfo.nl/voedselallergie.html

Wat is het?
Bij een allergie voor voedingsmiddelen reageert het afweersysteem van het lichaam direct op de blootstelling aan het voedingsmiddel in kwestie. Dit gaat via speciale eiwitten (IgE antistoffen) die tegen het voedingsmiddel is gericht. Een allergische reactie op voedsel kan een reactie veroorzaken op de huid, in het spijsverteringskanaal en in de longen. In ernstige gevallen kan een anafylactische shock optreden.


Is het voedselallergie?
De term 'voedselallergie' wordt vaak gebruikt wanneer er feitelijk geen sprake is van een échte allergie. In veel gevallen waarin voedsel niet goed wordt verdragen is er alleen sprake van een intolerantie voor voedsel maar wordt dit ten onrechte toch betiteld als voedelallergie.


Dus ter verduidelijking:


een voedselallergie is een afweerreactie van het immuunsysteem waarbij IgE-antistoffen een belangrijke rol spelen. De antistof is gericht tegen een bepaald deel van het voedingsmiddel waartegen de allergie bestaat (het allergeen). Het allergeen bevat vrijwel altijd een eiwitstructuur, het is dit eiwitdeel van het allergeen waar de IgE antistoffen aan binden.
bij een voedselintolerantie wordt een voedingsmiddel niet goed verdragen, om welke reden dan ook. De intolerantie kan ook voor andere substanties dan eiwitten bestaan, zoals voor lactose (een suiker) bijvoorbeeld. Lactose-intolerantie komt betrekkelijk veel voor



Stichting Voedselallergie :

http://www.voedselallergie.nl/



Food info net Voedselallergieёn en intoleranties :

http://www.food-info.net/nl/qa/all.htm




Nederlands Anafylaxis Netwerk :

http://www.anafylaxis.nl/

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Voedselallergie/ intolerantie

Berichtdoor vonneke » Zo 9 Mei 2010 14:43

http://www.medicalnewstoday.com/articles/181454.php

Virus Infections May Be Contributing Factor In Onset Of Gluten Intolerance

A research project in the Academy of Finland's Research Programme on Nutrition, Food and Health (ELVIRA) has brought new knowledge on the hereditary nature of gluten intolerance and identified genes that carry a higher risk of developing the condition. Research has shown that the genes in question are closely linked with the human immune system and the occurrence of inflammations, rather than being connected with the actual breakdown of gluten in the digestive tract.

"Some of the genes we have identified are linked with human immune defence against viruses. This may indicate that virus infections may be connected in some way with the onset of gluten intolerance," says Academy Research Fellow Päivi Saavalainen, who has conducted research into the hereditary risk factors for gluten intolerance.

Saavalainen explains that the genes that predispose people to gluten intolerance are very widespread in the population and, as a result, they are only a minor part of the explanation for the way in which gluten intolerance is inherited. However, the knowledge of the genes behind gluten intolerance is valuable in itself, as it helps researchers explore the reasons behind gluten intolerance, which in turn builds potential for developing new treatments and preventive methods. This is essential, because the condition is often relatively symptom-free, yet it can have serious complications unless treated.

Researchers have localised the risk genes by using data on patients and on entire families. The material in the Finnish study is part of a very extensive study of thousands of people with gluten intolerance and control groups in nine different populations. The research will be published in a coming issue of Nature Genetics.

Research into hereditary conditions has made great progress over the past few years. Gene researchers now face their next challenge, as a closer analysis is now needed of the risk factors in the genes that predispose people to gluten intolerance. It is important to discover how they impact on gene function and what part they play in the onset of gluten intolerance

Gluten intolerance is an autoimmune reaction in the small intestine. Roughly one in a hundred Finns suffer from this condition. The gluten that occurs naturally in grains such as wheat, barley and rye causes damage to the intestinal villi, problems with nutrient absorption and potentially other problems too. Gluten intolerance is an inherited predisposition, and nearly all sufferers carry the genes that play a key part in the onset of the condition. The only known effective treatment is a lifelong gluten-free diet

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Voedselallergie/ intolerantie

Berichtdoor vonneke » Zo 9 Mei 2010 14:45

http://www.medicalnewstoday.com/articles/187931.php

New And Improved Gluten-Free Foods Developed For Patients With Celiac Disease

A wide range of gluten free cereals have been studies in detail as part of the HEALTHGRAIN project of the European Union, and their impact on product quality has been assessed. Enzyme technology, bioprocessing as well as high-pressure processing technology have been successfully applied to improve the quality, safety and nutritional attributes of gluten free cereal products

In genetically susceptible individuals, the ingestion of gluten and related proteins triggers an immunemediated enteropathy known as Coeliac Disease (CD). Recent epidemiological studies have shown that 1 in 100 people worldwide suffer from CD. Such a rate establishes CD as one of the most common food intolerances. Coeliac patients eating wheat or related proteins such as hordeins (barley) or secalins (rye) undergo an immunological response, localized in the small intestine, which destroys mature absorptive epithelial cells on the surface of the small intestine.

Currently, the only way that CD can be treated is the total lifelong avoidance of gluten ingestion. Therefore, CD suffers have to follow a very strict diet and avoid any products which contain wheat, rye or barley. Some authors also include oats. Avoidance of these cereals leads to a recovery from the disease and significant improvement of the intestinal mucosa and its absorptive functions. Coeliac patients are not in position to eat some of the most common foods such as bread, pizzas, biscuits or drink beer.

Due to the unique properties of gluten, it is a big challenge for food scientists to produce good quality gluten free products. The majority of products currently on the market are in general of very poor quality. Therefore part of the HEALTHGRAIN project focused on the development of nutritious and tasty gluten free breads

The areas covered during the project were a detailed characterisation of gluten free cereals and the assessment of these cereals as potential ingredients for gluten free breads. The characterizations ranged from a detailed chemical characterisation to rheological evaluation of the resulting doughs, structural properties of the doughs and breads using advanced microscopic methods as well as pilotscale baking trials and sensory evaluation. Novel methods to improve the quality of gluten free cereal products were also covered; one example being the use of specially selected Lactic acid bacteria with properties such as antifungal activity, exopolysaccharide production and enzyme production. The use of specifically selected Lactic acid bacteria can significantly improve the quality and shelf-life of gluten free breads.

One of the major problems associated with gluten free products is their texture. Part of the project was therefore to investigate the influence of a range of enzymes such as transglutaminase, glucose oxidase and protease on wide range of gluten free cereals. It was shown that enzymes can play an important role in improving the structure of gluten free bread, but the enzymes showed different interactions with the various gluten free flours.

Novel processing such as high pressure processing was also introduced as a means to create ingredients for gluten free cereal products. The impact of HP was investigated on the major polymers found in gluten free flours, such as starch and protein was also performed. The results revealed that starch gelatinisation and protein network formation at pressures ≥ 350 MPa was obtained while a weakening of protein structures was observed at lower pressures. Addition of HP-treated gluten free batters to bread resulted in improved volume and decreased staling at 200 MPa, while higher pressures did not improve oat bread quality. The work was conducted by the research team of Professor Elke Arendt, University College Cork, Ireland. Part of the Nutritional analysis of the gluten free flours was conducted by the team of Professor Jan Delcour, KU Leuven, Belgium

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Voedselallergie/ intolerantie

Berichtdoor vonneke » Vr 27 Aug 2010 15:42

Als geconstateerd is dat gluten, tarwe en/of koemelk belastend voor u is, vergt het aanvankelijk veel aanpassingsvermogen om deze ingrediënten in de praktijk te mijden.Wat mag ik nu precies wel en wat mag ik niet eten en drinken? Waar koop ik de juiste producten en hoe bak ik zelf brood? Om u wegwijs te maken in deze nieuwe manier van eten bereiden, wordt u op deze pagina praktische informatie aangeboden over een gluten-, tarwe- en/of koemelkvrij dieet.


http://www.brianoosterling.nl/Voeding.htm

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Edeline
Berichten: 37
Lid geworden op: Za 3 Sep 2011 11:34

Re: Voedselallergie/ intolerantie

Berichtdoor Edeline » Di 27 Sep 2011 18:35

Meer over gluten.
http://www.de-poort.be/cgi-bin/Pagina.pl?id=50
Misschien blijven mensen met Lyme tobben vanwege bepaalde exorfinen. Is maar een idee :D

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Voedselallergie/ intolerantie

Berichtdoor vonneke » Za 24 Dec 2011 20:33

NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid

http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k ... heid-1.htm


INLEIDING

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor ongewenste reproduceerbare reacties op voedsel in een hoeveelheid die getolereerd wordt door ‘normale’ personen.1)

De NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid geeft richtlijnen voor de diagnostiek en het beleid bij allergische voedselovergevoeligheid (synoniem: voedselallergie) bij kinderen en volwassenen. De handelwijze bij een anafylaxie op voedsel en bij een vermoeden van coeliakie wordt apart besproken. (Zie kader Anafylaxie bij voedselallergie en kader Coeliakie.)

Voor diagnostiek en beleid bij niet-allergische voedselovergevoeligheid (voorheen: ‘voedselintolerantie’) worden in deze standaard geen richtlijnen gegeven, maar omdat patiënten regelmatig vragen stellen over lactose-intolerantie en voedseladditieven is enige informatie hierover opgenomen in de paragraaf Achtergronden.

Bij een vermoeden van voedselallergie is een zorgvuldige anamnestische inschatting belangrijk, omdat het ten onrechte stellen van de diagnose voedselallergie nadelige gevolgen kan hebben. Nadelige gevolgen kunnen zijn een stagnerende introductie van bijvoeding bij zuigelingen, slechte groei of ondervoeding, fixatie op voedsel als oorzaak van onschuldige symptomen, sociaal isolement en achterwege blijven van verdere diagnostiek of behandeling in het geval van een andere aandoening.2) Bij een aanhoudend vermoeden van voedselallergie vindt bevestiging van de diagnose plaats in de tweede lijn.

Het gedeelte dat over koemelkallergie gaat, komt in grote lijnen overeen met de Landelijke standaard voedselallergie bij zuigelingen van de Jeugdgezondheidszorg.3) Het gedeelte over coeliakie sluit aan bij de multidisciplinaire Richtlijn Coeliakie en Dermatitis Herpetiformis.4)

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: Voedselallergie/ intolerantie

Berichtdoor Tulipano » Do 10 Okt 2013 23:38

Bron: nieuwsbrief Pro Health 10 oktober 2013



Coeliakie HS screen.

Graag maken we u nogmaals attend op deze nieuwe methode. Met elke serie patiënten die we nu onderzoeken vinden we positieve resultaten. De prevalentie van coeliakie neemt meer en meer toe. Wij mogen u hierbij als een van de eerste routine laboratoria de door Wieslab en Prof.Dr. Frits Koning samen ontwikkelde Coeliakie screen aanbieden. De analyse heeft een hogere sensitiviteit dan anti-tTg, anti-gliadines en andere gedeamineerde gliadines. De techniek is gebaseerd op een uniek peptide antigeen, dat herkent wordt door T-cellen die coeliakie veroorzaken. Dit is geen complementaire test, maar een medisch wetenschappelijk gevalideerde methode.

De Specificiteit van de meeste op de markt zijnde test kits is prima en benaderen, zoals de coeliakie HS screen, de 98%.

Maar, ten opzichte van anti Tissue Transglutaminase kits van enkele firma's welke uiteenlopende sensitiviteit hebben (38-55%), heeft deze methode een sensitiviteit van 85%. De methode die het meest in de buurt komt van de HS screen is de gemodificeerd gliadine peptide IgG met een sensitiviteit van 78%.

Regelmatig komt een IgA deficiëntie voor waardoor een anti-gliadine IgA vals negatief zal uitvallen. Deze coeliakie HS analyse is onafhankelijk van de concentratie IgA.
Conclusie: de nieuwe Coeliakie HS screen is een zeer goede parameter die gebruikt kan worden in de 1e lijns diagnostiek.

Frequentie van analyse: momenteel wordt 1 x in de 3 weken getest. De analyse wordt uitgevoerd op serum; materiaal kan via de post verzonden worden.

Aanvraag via het bekende aanvraag formulier van Pro Health Medical onder de kop Coeliakie.
Advies: combinatie Tissue Transglutaminase IgG en Coeliakie HS screen voor een optimale controle.

Materiaal: serum (stolbloed/rode dop). Kosten analyse Coeliakie HS screen: 29,50 euro (bij aanvraag arts).

anoniem1992
Berichten: 1024
Lid geworden op: Zo 30 Jun 2013 21:45

Re: Voedselallergie/ intolerantie

Berichtdoor anoniem1992 » Vr 11 Okt 2013 11:12

Ik geloof er wel in.
Ik heb tijdens de Lyme inderdaad een allergie opgelopen voor gluten, maar ook voor melk!
Daarvoor nooit gehad.

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: Voedselallergie/ intolerantie

Berichtdoor Tulipano » Di 8 Jul 2014 13:21

Ik nam kort geleden contact op met de Ver. voor Coeliakiepatiënten en legde uit dat ik, ondanks mijn glutenvrije dieet, weinig tot niets verbeterde. "Dan moet de oorzaak ergens anders liggen", werd mij geantwoord. Dus ben ik eens gaan kijken op het Coeliakieforum. Een groot deel van de patiënten schijnt niet echt baat te hebben bij het glutenvrij dieet. Ze hebben last van darmklachten, gewichtsverlies, kampen ook met lupus, fybromialgie en andere aan autoimmuunverwante aandoeningen.

Een willekeurig voorbeeld:

THE SPECTRUM OF GASTROINTESTINAL MANIFESTATIONS IN LYME DISEASE
Fried, Martin D.; Abel, M; Pietruccha, D.; Bal, A.


Purpose: To describe the GI manifestations of Lyme

Methods: Twenty two consecutive patients between the ages of 8 and 20 years presented with a history of chronic gastrointestinal symptoms coupled with multiple organ system complaints. A clinical diagnosis of Lyme disease was made. Endoscopic evaluation was performed to assess the gastrointestinal mucosa and to obtain biopsies for polymerase chain reaction (PCR) to the outer surface protein A (Osp A) of Borrelia burgdorferi. As controls, ten patients with biopsy proven Crohn's disease were also tested by PCR. The laboratory performing the PCR analysis was blinded to the diagnosis of all specimens they received.

Results: The presence of Lyme disease in the gastrointestinal tract was confirmed by PCR for B. burgdorferi DNA in 14 of 20 patients with the diagnosis of Lyme and in two of the control subjects with Crohn's disease. Biopsy evidence of gastritis, duodenitis and colitis was found in Lyme patients and associated with the detection of B. burgdorferi in the GI tract.

Conclusion: In patients living in an endemic area for Lyme disease who present with abdominal pain, acid reflux, chronic diarrhea or blood in the stool, Lyme should be considered as part of the differential diagnosis. In the absence of an erythema migrans rash or blood test confirmation of Lyme, diagnosis can be provided by PCR analysis of gastrointestinal biopsies.

anoniem1992
Berichten: 1024
Lid geworden op: Zo 30 Jun 2013 21:45

Re: Voedselallergie/ intolerantie

Berichtdoor anoniem1992 » Di 8 Jul 2014 13:44

Mijn glutenvrij/melkvrij dieet heeft misschien wel mijn leven gered.
Ik ging zo slecht dat ik dit als uiterste optie toen heb ondernomen en daar ben ik echt extreem van opgeknapt toen, daarna ben ik ook niet meer verder achteruit gegaan toen ging ik heel heel langzaam vooruit met alle supplementen enzo erbij, alleen er bleven gewoon onverklaarbare dingen tussen zitten.
Zoals die concentratie, die extreme vermoeidheid, en die rare dips, ik kwam verder nergens aan toe als de dag beleven.
Toen wist ik ook nog niks van de Lyme af, maar darmklachten heb ik ook nooit echt gehad.
De ergste concentratieproblemen waren ook gelijk weg, daarna was het een stuk dragelijker, de erge pijn die ik had reduceerde het ook in no time met 70%.
Op sociaal gebied kon ik ook eindelijk weer groeien, ik kon zo bijvoorbeeld weer geluid en prikkels veeeel beter verdragen.
Dus het kan zeker zin hebben, wat ik mensen die twijfelen over melksuiker aanraad is een goed lactase supplement, als je daarmee verbetering merkt ben je waarschijnlijk allergisch of intolerant voor lactose.
Bij mij scheelt Lactase wel een eind, alleen ben ik denk ik ook intolerant voor melkeiwit/caseine.
Ik heb lactase van Disolact, de sterkste capsules, hiermee kan ik tegenwoordig wel een keer smokkelen al heb ik het idee dat het niet echt goed is voor me nog steeds. Gluten ging wel weer redelijk twee maanden geleden, toen werd ik fitter en fitter, maar daarbij ging ik echt ontzettend herxen van niks waarvan ik uitgeput raakte, dus heb antibiotica geslikt om mijn immuunsysteem letterlijk weer te beschadigen.
Nu heb ik zelf weer controle en kan ik weer zelf met bioresonantie en MMS killen.
Nadeel is wel dat ik dus niet meer tegen gluten kan wat ik kort weer kon.

Toen de diagnose Lyme kwam was ik dus best ver qua kennis, het was eigenlijk een kwestie van alle supplementen/methodes voor lyme opschrijven, stuk voor stuk opzoeken en bepalen of ik het wel of niet wat vond, resultaten opzoeken en zo bleef er eigenlijk voor mij een over.
Maar mijn lichaam begreep ik toen wel al goed dus dat was relatief simpel, voor mij was het iets met bomen en een bos voor de gemiddelde leek denk ik een bos en een oerwoud. :?


Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 1 gast