Kwaliteit van gepubliceerd onderzoek verbetert wel

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Kwaliteit van gepubliceerd onderzoek verbetert wel

Berichtdoor vonneke » Di 22 Jun 2010 9:15

http://www.ntvg.nl/publicatie/Kwaliteit ... -voldoende

Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A2158

Kwaliteit van gepubliceerd onderzoek verbetert wel, maar niet voldoende

Waarom dit onderzoek?

Vroeger kwam je met een methodologisch slecht onderzoek relatief makkelijk weg, maar tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor kwaliteit van gepubliceerd onderzoek. Ook zijn er sinds 2001 kwaliteitsrichtlijnen waaraan rapportage van klinische trials getoetst kunnen worden. Of dit allemaal leidt tot betere publicaties is onbekend.

Onderzoeksvraag
Hoe is het gesteld met de kwaliteit van rapportage van klinische trials in 2006 en is deze verbeterd in vergelijking met het jaar 2000?

Hoe werd dit onderzocht?
Alle publicaties van gerandomiseerde klinische trials in de maanden december 2000 en december 2006 werden in Pubmed geïdentificeerd en geanalyseerd.

Belangrijkste resultaten
In december 2006 werden 616 trials gepubliceerd, waaraan het nodige mankeerde.1 Zo rapporteerde slechts ongeveer de helft een heldere definitie van de primaire uitkomstmaat en een duidelijke beschrijving van de blindering. Mínder dan de helft gaf relevante details over de randomisatiemethode. Op de meeste van deze punten was het in 2000 nóg slechter gesteld, dus enige trend tot verbetering is ...

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot], Common Crawl [ Bot] en 0 gasten