Hoger risico op ziekte door zwemmen in zee

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Hoger risico op ziekte door zwemmen in zee

Berichtdoor vonneke » Zo 29 Aug 2010 9:52

http://www.ntvg.nl/publicatie/Hoger-ris ... e/volledig

Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C650

Hoger risico op ziekte door zwemmen in zee Lucas Mevius

Strandgangers die in zee zwemmen hebben een hoger risico om ziek te worden dan strandbezoekers die niet in zee gaan, zelfs in gebieden waar er geen rioolwater het zeewater in stroomt. Jay Fleisher van de universiteit van Miami (VS) en collega’s maken dat duidelijk in International Journal of Epidemiology (doi:10.1093/ije/dyq084).

Aan het onderzoek van Fleisher et al. deden 1303 gezonde, regelmatig zwemmende volwassenen uit Zuid-Florida mee. De onderzoekers stuurden de deelnemers een dagje naar het strand. De ene helft moest de zee in en de andere helft bleef aan land. De zee op de onderzoekslocatie werd niet vervuild door het riool. De zwemmers moesten 15 minuten het water in tot aan de knieën, waarbij zij 3 maal kopje onder moesten. Voordat zij zich onderdompelden namen zij watermonsters. Een week na het strandbezoek interviewden de onderzoekers de proefpersonen over maagdarmklachten, acute luchtwegaandoeningen en oog-, oor- en huidinfecties.

In totaal rapporteerden 100 zwemmers en 39 niet-zwemmers dat zij ziek werden in de week na het strandbezoek. De zwemmers hadden een 1,79 maal zo groot risico op maagdarmziekten, een 4,46 maal zo groot risico op luchtweginfecties en een 5,31 maal zo groot risico op huidziekten als de niet-zwemmers. De onderzoekers vonden alleen tussen huidklachten en de hoeveelheid bacteriën een dosis-responsrelatie: hoe hoger de concentratie enterokokken in de watermonsters, des te hoger het risico op huidziekten.

De auteurs zijn verbaasd dat zij geen dosis-responsrelatie tussen het aantal bacteriën en maagdarmklachten hebben gevonden. Mogelijk is de steekproefgrootte hiervoor verantwoordelijk. Ook schrijven zij dat de daadwerkelijk ziekteveroorzakende bacteriën niet bekend zijn, dat deze per locatie kunnen verschillen en dus ook geen correlatie hoeven te vertonen met de gemeten concentratie enterokokken.

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 1 gast