Vernietiging medische gegevens patient door artsen

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Vernietiging medische gegevens patient door artsen

Berichtdoor bamboe » Di 2 Nov 2010 14:26

Beste lotgenoten, bij toeval kwam ik erachter dat mijn arts op het moment medische gegevens van langer terug dan 15 jaar uit mijn patientendossier aan het vernietigen is in de papierversnipperaar.
Ik heb hier al over gebeld met iemand daarover van het juridisch steunpunt en die vertelde me dat het om 15 jaar gaat op het moment, tenzij de arts inschat dat langer bewaren nodig is.

Ik vind het zelf van belang dat ook mijn gegevens van langer dan 15 jaar bewaard blijven.
Ook omdat ik vaker vragen van artsen had over mijn gehele ziektegeschiedenis en ik kan daar zelf goed inkomen.

Ik kon niet ruiken dat mijn arts mijn gegevens van plan was te gaan vernietigen.
Onduidelijk is of dat ook al is gebeurd overigens.
In elk geval vind ik het opmerkelijk dat mijn arts van plan was/is mijn medische gegevens te vernietigen zonder mij daarin te consulteren.

De vraag doet zich voor wiens dossier het betreft hier.
Ik dacht dat van mij, maar zo wordt dat niet door iedereen bezien.
En daarom is het kennelijk niet van belang mij erin te kennen.

Ik kan me voorstellen dat alleen al bij deze ziekte (lyme) dat juist langere termijnen van belang zijn voor ons, omdat deze ziekte ook langer kan sluimeren dan 15 jaar.
Zelf vermoed ik dat het bij mij bijv 21 jaar al aan de gang is, deze ziekte.

Ziekten ontstaan meestal niet ineens en hun oorsprong kan vaak tot ver terug in de tijd voeren.
Allergieen heb ik altijd gehad bijv en die halen het immuunsysteem onderuit.
En ik zag ineens dat het syndroom van Tietze al eerder bij mij geconstateerd was voor de echte lymeuitbraak zoals ik die 3 jaar geleden ervoer.
Het ziekteverloop bij lyme is sluipend als de bacterie eenmaal binnen is en de tijd tussen de besmetting en acute vergaande klachten overschrijdt vaak ook de 15 jaar.
Het gaat er dan om dat de huisarts maar net het belang inziet van dat het dossier langer bewaard moet blijven dan 15 jaar.
Echter, omdat mijn huisarts nauwelijks op de hoogte is van deze ziekte zie ik het somber in dat ze -in mijn geval van deze ziekte- begrijpt dat bewaren van gegevens langer dan 15 jaar ook van belang is.

Overigens lijkt het mij voor eenieder van belang dat medische gegevens langer bewaard blijven, tenzij de persoon in kwestie daar bezwaar tegen heeft, dan is het natuurlijk weer een ander verhaal.

Je zou je kunnen afvragen wat is het motief van een arts om medische gegevens van langer dan 15 jaar terug te vernietigen?
Het punt is dat de gegevens van voor 15 jaar terug vaak niet digitaal zijn.
De woordvoerdster van het juridisch steunpunt probeerde van mij begrip te vragen voor het feit dat artsen het al zo moeilijk hebben met administratieve rompslomp, wat waarschijnlijk ook wel zo is, en ik moest maar niet alleen maar aan mezelf denken in dezen.
Tja, ik betaal me scheel aan zorgpremies en joost mag weten waar DAT allemaal heengaat.
NIET naar goede zorg voor mij en mijn ziekte in elk geval bij de huisarts.
Ik vond het een beetje bezijden deze principiele kwestie of een arts het recht heeft medische gegevens van langer dan 15 jaar terug te vernietigen van een patient zonder de patient zelf daarin te kennen.
Wettelijk gezien lijkt de arts dit recht nog te hebben ook overigens.
Maar het speelt natuurlijk wel mee dat wij in een systeem zitten waarin artsen en medisch personeel overbelast is met werk.
Hoe kan het dat het ooit zover heeft kunnen komen?

Hier de berichten van andere lymies die hierover al met artsen contact over hadden:

http://nl-lymevereniging.hyves.nl/forum ... h_dossier/

"Ik heb toch maar even met mijn oom gebeld (oud huisarts) Hij zegt dat het bewaartermijn geldt voor met name ziekenhuizen en oud artsen. Dus niet gaat om je huidige huisarts.

http://www.medirisk.nl/Pages/Bewarenpat ... ssier.aspx

Hierin staat 15 jaar na de laatste contactdatum, dan zou je denken dat het dus niet om een huisartsdossier gaat want daar heb je binnen 15 jaar nog steeds contact mee. Het betreft dossiers van bijvoorbeeld een ziekenhuis betreffende een bepaalde operatie. het ziekenhuis stuurt als het goed is na de operatie een brief van de de bevindingen en behandeling naar de huisarts. het ziekenhuis vernietigd na 15 jaar deze info, maar bij de huisarts blijft deze info dan wel in het dossier staan."

Dus Dorien of je huisarts interpreteerd het verkeerd of mijn oom.
Dus toch nog handig om officieel te weten te komen hoe het nou zit
."

"Hoi Dorien, volgens mijn huisarts, die ik vandaag sprak geldt het vernietigen voor dossiers waarin weinig bijzonders bestaat, maar worden ze doorgaans bewaard als het om (wat) complexere zaken gaat. Als die dossiers geruimd worden, worden ze vaak aan de patient gegeven. Zelf hebben ze alles in de pc ingevoerd. Ze liet het dossier van mijn dochter zien. Daar stond alles vanaf haar geboorte in en ze is 18. En dat na 3 keer van arts verwisseld door verhuizing.

Het kan dus wel, maar ze vond het wel vreemd. Ook omdat je maar zo kort bij die huisarts was..het komt mij voor dat het niet erg gebruikelijk is.
."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hier nog wat meer gegevens:

Ik -Dorien- ben nog even aan het verder zoeken geweest op internet naar info over de bewaartermijn van het medisch dossier:

http://knmg.artsennet.nl/Diensten/artse ... ossier.htm

"Als algemene regel geldt daarom dat alle patiëntendossiers tenminste tot 2010 bewaard moeten blijven, ook als ze op dat moment ouder zijn dan vijftien jaar. Sindsdien werkt het ministerie van VWS aan een wettelijke regeling voor de lange termijn, maar tot resultaat heeft dat nog niet geleid. Formeel is het zo dat vanaf 1 april 2010 dossiers die ouder zijn dan 15 jaar moeten worden vernietigd. De KNMG adviseert echter dringend aan deze wettelijke vernietigingsplicht vooralsnog niet te voldoen. Eerst dient een maatschappelijke en politieke discussie plaats te vinden over een toekomstbestendige bewaartermijn. De uitkomst van die discussie, en de wetgeving die daaruit resulteert, dient bepalend te zijn voor de vraag of, en zo ja wanneer, dossiers kunnen worden vernietigd."

----------------------------------------------------------------------------------------
En dan nu deze klapper, van -nota bene- het ministerie van volksgezondheid, de grote vriend Klink!:

http://bit.ly/cLceni

"Een zorgaanbieder doet er als goed hulpverlener goed aan patiënten op de hoogte te stellen van zijn voornemen hen betreffende gegevens te vernietigen, alvorens hij daar daadwerkelijk toe overgaat, ten einde patiënten in staat te stellen aan te geven dat de gegevens langer moeten worden bewaard dan wel om een afschrift te verzoeken."


Advies: mocht je zeker willen stellen dat je medische gegevens van langer dan 15 jaar geleden bewaard blijven door je huisarts, informeer dan bij je arts en/of vraag je medische dossier in zijn geheel nu vast op.

malden
Berichten: 50
Lid geworden op: Za 2 Okt 2010 15:51
Locatie: malden

Re: Vernietiging medische gegevens patient door artsen

Berichtdoor malden » Wo 3 Nov 2010 2:25

Appart dat je ook syndroom van tietze een paar jaar eerder heb gehad, ik heb dit persoonlijk zelf ook een paar jaar eerder gehad. laats zat ik er aan terug te denken en zag ik daar ook wel een link in.

Ja tis altijd goed je dossier op te vragen, heb het ook gedaan.
Greets

RobertF
Berichten: 2042
Lid geworden op: Zo 15 Feb 2004 16:21

Re: Vernietiging medische gegevens patient door artsen

Berichtdoor RobertF » Wo 3 Nov 2010 13:46

Ik heb jaren geleden om dossier opgevraagd en was verbaasd over specialisten bezoeken die ik niet meer wist, maar die perfect in de Lymepuzzel paste. Bij het ziekenhuis ging het 20 jaar terug en helaas kon ik mijn EHBO bezoek 2x in 1973 niet meer krijgen, Was wel benieuwd geweest wat toen de diagnose van de EM was.
Ik raad iedereen aan om een eigen dossier aan te leggen, je weet nooit waarvoor je het nodig hebt.

hetismaandag
Berichten: 15
Lid geworden op: Di 14 Dec 2010 16:17

Re: Vernietiging medische gegevens patient door artsen

Berichtdoor hetismaandag » Za 29 Jan 2011 10:37

Hoi Robert,

Ik wist dit niet, dit verbaas me echt.
Nu maandag navragen bij de huisarts van mijn moeder, ik vraag me af of er dan nog wel iets terug te vinden is over de EM van 20 jaar geleden...

groetjes Tamara


Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot], Common Crawl [ Bot] en 0 gasten