'Griepvaccin werkt slecht'

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
Jans
Berichten: 2301
Lid geworden op: Zo 1 Okt 2006 12:54
Locatie: Friesland

'Griepvaccin werkt slecht'

Berichtdoor Jans » Vr 19 Nov 2010 14:17

'Griepvaccin werkt slecht'

19 november 2010

AMSTERDAM – Het griepvaccin dat jaarlijks aan miljoenen Nederlanders wordt gegeven, doet zijn werk slecht. Dat stelt directeur van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Roel Couthingo in het Vara-programma Zembla.

Het vaccin werkt met name slecht bij ouderen en mensen die al kampen met gezondheidsproblemen. 

Viroloog Ab Osterhaus bevestigt dat beeld en zegt dat de werking van het griepvaccin in eerdere onderzoeken te positief is neergezet.

“Dat wil zeggen dat de te voorkomen aantallen sterfgevallen ten gevolge van vaccinatie te hoog werd ingeschat”, aldus Osterhaus in het programma dat zaterdagavond wordt uitgezonden.

Risico's

De griepprik is bestemd voor Nederlanders die extra gezondheidsrisico's lopen, bijvoorbeeld ouderen of mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of longziekten. De leeftijdsgrens waarop Nederlanders de gratis prik mogen halen is verlaagd van 65 naar 60 jaar.

Wetenschappers maken elk voorjaar een inschatting van de virussen die de komende winter zouden kunnen toeslaan. Op basis daarvan wordt de samenstelling van het vaccin bepaald.


Banden

Opmerkelijk is dat griepdeskundigen die de Gezondheidsraad adviseren over het influenzavaccin ook banden hebben met de farmaceutische industrie, zo stelt Zembla. Ab Osterhaus zit bijvoorbeeld in vier wetenschappelijke adviesraden van de industrie.

Griep kan mensen die behoren tot een van de risicogroepen extra ziek maken. Per jaar overlijden ongeveer honderd tot tweeduizend mensen aan de griep, vooral ouderen met een verzwakte weerstand. Dit jaar kunnen ongeveer vijf miljoen Nederlanders zich laten inenten.

http://www.nu.nl/binnenland/2382725/gri ... lecht.html

Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 1 gast