Voedselallergieen en dieet

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Voedselallergieen en dieet

Berichtdoor bamboe » Wo 17 Okt 2012 12:39

Hoi Sniper ik pak hier even de eerdere discussie viewtopic.php?f=8&t=6952&p=67618#p67613 op.
Allergieen: ik ben zowat overal en nergens allergisch/intolerant voor.
Mijn voeding is zo min mogelijk bewerkt om te beginnen, maar dan ben ik er vaak nog niet met de overwegingen over wat nou goed is om te eten/hoe te bereiden etc.
Soms word ik er schijtziek van om het maar zo te zeggen, maar mijn lichaam trekt erg snel weer aan de bel.
Uit eten kan ik niet of nauwelijks of ik moet bijv. ergens een zalm kunnen bestellen of zo of niet te veel.
Dan gaat het nog enigszins.

Over atkins: waarom ben je ermee gestopt?
Vanwege de eiwitten?
Je hebt gelijk dat eiwitten als voeding ook niet gaan als het zo is dat de problemen van de eiwitallergieen in het bloed (gespoten) zitten.
De oplossing is dezelfde dan: geen/weinig eiwitten eten.
Wat kan je dan nog eten naast vet?
Alles is slecht: koolhydraten gaat vaak niet goed -althans: het is niet gezond: te veel koolhydraten en te veel eiwitten ook zeker niet, zeker helemaal niet zonder goede vetten erbij.
Wat ik ervan begrijp is, dat je als een zwakke maag hebt (zoals ik) dan krijgt die het met eiwitten ook moeilijk.
Inmiddels heb ik voor mezelf ook duidelijk dat ik niet te veel verschillende dingen tegelijk kan eten en beter kleinere porties verdeeld over de dag.

Ik probeer steeds minder koolhydraten / granen te eten.
Maar wat ik ervan begrijp is dat als je bijnieruitgeput bent dat je dan toch nog per dag max 100 gram aan graan nodig heb (James Wilson: bijnieruitputting - zo heet zijn boek).
Dus ik probeer een beetje atkinsachtig te eten.

Maar puur een dag op een stuk vlees heb ik na een jaar er naar iets atkinsachtigs toegroeien (ik eet iets minder graan per dag: ik kauw op 25 gr muesli pd - ook om mijn speeksel wat te doen te geven nog omdat ik veel drink - ook yoghurtdranken- ) nog niet bereikt.
Je hebt waarschijnlijk een betere spijsvertering dan ik heb.

Ik het stuk over Jenner waarnaar je linkte nog lezen, dank daarvoor!

Oja over gehydroliseerd eiwit: ik heb me daar nog niet in verdiept wat dat is, maar goed kan het niet zijn: een bewerkt eiwit waar water in gespoten is?
Ik mijd brood uit de supermarkt zowiezo, maar bijv ook in de biowinkel daar stoppen ze zonnebloemolie in: en als dat verhit: dan heb je een kankerverwekkende olie: want die olie verhitten is echt niet goed, daar is die olie niet stabiel genoeg voor.
Het schijnt dat in supermarktbroden vaak ook E621-MSG zit: als ik dat eet, dan stuiter ik van de beroerdheid/hoofdpijn 2 dagen.
Ik wil graag zelf brood leren bakken, maar dan de zuurdesemvariant: ook weer zo bewerkelijk!
Dus ik dacht nu maar me te beperken bij de muesli tot ik eens de tijd heb om dat brood zelf te bakken.
Het wordt o.a. een dagtaak: om goed voedsel voor jezelf te vinden/bereiden, laat staan dat de portemonnee er onder te lijden krijgt.

groetjes!

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: Voedselallergieen en dieet

Berichtdoor Tulipano » Wo 17 Okt 2012 13:40

Hoi Bamboe,

Wat dacht je van 'broodverbeteraars'? Er is vrijwel geen land waar zoveel toevoegingen in brood worden gestopt als in Nederland. In het land waar ik geruime tijd heb gewoond werd brood gemaakt van meel, zout, gist en water. Na een dag kon je er iemand een hersenschudding mee gooien, zo hard was het brood geworden; je kon er hoogstens nog paneermeel van maken. Ons brood blijft weken lang zacht en kneedbaar als plastic. Ra ra hoe kan dat?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Broodverbeteraar

Ook ontbijtkoek schijnt lang niet zo gezond te zijn als we denken. Vanwege de hoge temperatuur die nodig is voor het bakproces, komt er acrylamide vrij en dat kan (ook) kankerverwekkend zijn indien met regelmaat geconsumeerd.

http://www.fonteine.com/acrylamide_vergiftiging.html

Het 'leuke' is dat ik dit te weten kwam uit een dagblad in de wachtkamer van mijn maag-darm specialist, die mij die dag vertelde dat ik de aandoening coeliakie had. Tja, inderdaad, waar komt toch dat groeiend aantal mensen met een glutenallergie vandaan, en al die personen die suikerziekte ontwikkelen! Ontbijtkoek heb ik m'n dochter zekerheidshalve maar nooit meer gegeven.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Voedselallergieen en dieet

Berichtdoor bamboe » Wo 17 Okt 2012 14:07

Tulp in aanvulling op wat je schrijft: als je in de winkel van die bewerkte glutenvrije producten koopt: daar zit dan vaak weer van dat gmo-mais http://www.naturalnews.com/037249_GMO_s ... amage.html in.

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: Voedselallergieen en dieet

Berichtdoor Tulipano » Wo 17 Okt 2012 15:00

:shock:

Jeeeeeedum Bamboe! Ga ajb even terug naar je bovenstaand bericht en zet de waarschuwing
"PAS OP! BEVAT SCHOKKENDE BEELDEN!" bij die link.



P.S. Wat zit er in gedroogd visvoer? Straks kan ik alleen m'n goudvis nog eten! :roll:

------
Berichten: 373
Lid geworden op: Di 21 Feb 2012 8:44

Re: Voedselallergieen en dieet

Berichtdoor ------ » Wo 17 Okt 2012 16:00

Beste bamboe,

ik ben met dat dieet gestopt omdat ik merkte dat het niet goed is om zo weinig koolhydraten binnen te krijgen.( je moet wel een onderscheid maken tussen slechte en goede koolhydraten)
Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt dan gebruikt je lichaam je spiereiwit als energiebron.Ik merkte dat ik er futloos van werd.
Je hebt de goede koolhydraten nodig als energieleverancier voor je lichaam,(ongeveer tussen de 40% en de 70%)
Ik let er wel op welke koolhydraten ik neem.(lijsten kan je op internet wel vinden)
ik ontbijt de ene dag met meusli zonder suiker,die meusli eet ik met biologische soja yoghurt.(heb je geen koemelkallergie dan kan je het beste griekse yoghurt nemen of biogarde ,is ook veel lekkerder en het voordeel is dat het voor 90% rechtsdraaiend melkzuur is.
de andere dag eet ik koemelkvrij brood,ik maak zelf verse slaatjes van verse ingredienten, hier beleg ik mijn brood mee,of ik neem geitekaas.

tussen de middag eet ik of een grote zelfgemaakte rauwkostsalade of ik maak fruitsalade.

en in de avond eet ik meestal vis,bijv pangasiusfilet,koolvis,zalm etc,ik maak meestal een schotel hiervan in de oven als ik het met aardappels en groente eet.Ik eet alleen de gezonde koolhydraten,zilvervliesrijst,
donkere volkoren producten.Eieren eet ik ook gewoon omdat je toch wel eiwitten nodig hebt en dat eigeel eet ik ook gewoon. Een pizza eet ik ook gewoon maar deze maak ik zelf vanaf de bodem.

wat ik laat staan :
-voorbewerkt voedsel
-voedsel waar veel e-nummers in zitten
-voedsel waar MSDS (monosodium glutamaat) inzit
-eten en drinken waar zoetsoffen inzitten
-voedsel waar transvetten of transvetzuren in zit

wat ik wel eet:
-veel vis
-aardappelen
-eieren
-meusli
-veel rauwkost variaties
-veel groente soorten
-veel fruit soorten
-gezonde vetten voornamelijk omega 3
-veel rijstsoorten
-soms volkoren macaroni of andere pasta.
-soms rundvlees
-veel verse kruiden
-stevia
-bonenschotels
-geitenkaasjes(ook lekker door de rauwkost)
-verse sappen zelf maken
-zelf soep maken zonder die pakjes.

het lijkt summier, maar je kan zo eindeloos varieren hiermee,
er zijn zoveel variaties te maken in ovenschotels met vis of vlees,met de rauwkost hetzelfde verhaal je kan zo veel variaties maken. En als ik oud brood heb dan maak ik daar toastjes of croutons van.
Het komt er op neer dat ik weinig voorbewerkt voedsel koop,ik maak het liever zelf dan weet ik tenminste wat er in zit,ik heb geen zin in al die toevoegingen meer op mijn bord,en tuurlijk eet ik ook wel eens een gebakje maar bij mij is het belangrijkste verse producten ,en soms biologisch.

Ik denk dat je moet varieren met zoveel mogelijk verse producten en de goede koolhydraten,vetten,de goede suikers uit fruit,en een beetje eiwitten moet nemen,je hebt het toch nodig zelfs vet is broodnodig.
En de vezels uit de meusli daar houd ik darmproblemen mee onder controle samen met goede darmbacterien.

gr sniper.
Laatst gewijzigd door ------ op Do 18 Okt 2012 6:49, 1 keer totaal gewijzigd.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Voedselallergieen en dieet

Berichtdoor bamboe » Wo 17 Okt 2012 16:36

@ Tulipano, tja, soms helpen beelden meer dan iets anders om iets duidelijk te maken...
En tja, het voer voor onze dieren, of we ze nou wel of niet opeten...
Ook weer zo'n verhaal apart...
Acrylamide, daar had ik nog nooit van gehoord.
Ik zag daar nog eens verder op doorlezen.
Oja en er zit varkenshaareiwit http://www.brood.net/brood-vraag-antwoo ... fabel/165/ in brood, dat is gewoon niet zo'n lekker idee vind ik.
Maar goed, misschien altijd nog minder erg dan synthetische dingen.

@ Sniper: interessant hoor om te zien wat je eet.
Ik zit vaak in een soort identiteitscrisis met wat ik nu wel of niet wil eten qua soort eten.

Valt op dat je geen kip eet en noten niet noemt.
Is daar een reden voor?

En die soja, daar zou ik persoonlijk mee uitkijken, maar goed, daar heb ik dan ook een duidelijke allergie opzitten.
Dan is wel de vraag of als ik die niet zou hebben of het dan wel gezond is.
Het zet een mens wel aan het denken of de dingen die allergieen/intoleranties opleveren van zichzelf eigenlijk al niet goed zijn.

Soja heeft fyto-oestrogenen in zich, die voor mannen al helemaal te veel in het milieu zitten zowiezo (drinkwater via de anticonceptiepil en bpa).
Mensen in japan eten het altijd alleen in gefermenteerde vorm en dan nog altijd maar een klein beetje.
Tot zover mijn soja-alert:-)

groejtes!
Laatst gewijzigd door bamboe op Wo 17 Okt 2012 16:50, 1 keer totaal gewijzigd.

------
Berichten: 373
Lid geworden op: Di 21 Feb 2012 8:44

Re: Voedselallergieen en dieet

Berichtdoor ------ » Wo 17 Okt 2012 16:50

bamboe het maakt verschil welke soya je eet, er zit verschil in daarom neem ik de biologische variant.

En wat betreft kip,dat vind ik zelf persoonlijk niet zo geweldig op dit moment,ik houd niet zo van die plofkippen die onder de bacterien zitten,dat heb je met rundvlees en vis veel minder,vandaar.
weet wat je in huis haalt daarmee.

gr sniper.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Voedselallergieen en dieet

Berichtdoor bamboe » Wo 17 Okt 2012 16:59

Sniper, dank voor je antwoord qua de kip en de soja (ja idd pesticiden in/bij niet-bio soja plus vaak gmo-ook niet best).
Maar ben je allergisch voor noten misschien ook of heb je er verder niet zoveel mee?

------
Berichten: 373
Lid geworden op: Di 21 Feb 2012 8:44

Re: Voedselallergieen en dieet

Berichtdoor ------ » Wo 17 Okt 2012 17:21

ja noten eet ik ook wel veel,
en ik maak nog zelf jam en koude pasta salades.

gr sniper.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Voedselallergieen en dieet

Berichtdoor bamboe » Wo 17 Okt 2012 17:29

Sniper: jam?
Wat doe je daar dan bij om het goed te houden?
Ik koop nu jam van zwarte bessen http://www.gezonderafvallen.nl/page/613 ... ezond.html , daar zit zag ik pectine bij en appelsap.
Geen idee waar ik die zwarte bessen zo vandaan zou halen, maar als het met pectine en appelsap gaat om het goed te houden....
Ik ben nu bezig om blauwe druiven inclusief het hout van de stokjes waar ze aanzitten op alcohol te zetten: heb ik de hele winter door aanvoer van de gezonde stoffen uit druiven (resveratrol, OPC etc) en hoef ik er niet te veel alcohol tegelijk voor te drinken zoals bijv. in rode wijn.
en misschien kan ik het ook doen met gedroogde kruiden (mariadistelzaad: daar is hier al een topic over viewtopic.php?f=22&t=6192 en olijvenbladeren): via de alcohol is het toch handiger denk ik om de inhoudstoffen eruit te krijgen dan gewoon via gekookt water nog.


Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten