Over maagzuur en maagzuurremmers

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Over maagzuur en maagzuurremmers

Berichtdoor bamboe » Di 9 Jul 2013 20:01

Waar maagzuur goed voor is
Jonathan Wright vertelt het hele verhaal

Onlangs verscheen de vertaling van een belangrijk boek, dat Jonathan Wright jaren geleden schreef: Waarom maagzuur goed voor je is.

Dit boek heldert 1 van de grootste misverstanden op die bestaan over gezondheid. De maag is de toegangspoort tot ons lichaam. Deze moet zuur zijn om ons "binnenste" te beschermen tegen indringers, zoals bacterien. Ook is voldoende maagzuur een belangrijke voorwaarde voor het afbreken van eiwitten, zodat voedselallergieen worden voorkomen.
Maar, u zult tegenwerpen: er zijn veel mensen die last hebben van zuurbranden of zelfs maagzweren. De dokter geeft dan juist een maagzuurremmer om het zuur te verminderen. Dat is toch logisch? Inderdaad logisch, maar heel verkeerd. Dat legt Jonathan Wright in dit boek haarfijn uit. Want het symptoom (zuurbranden) kan dan wel minder worden, maar dit lost het onderliggende probleem niet op. Ja zelfs wordt dit vergergerd.

Ministerie begrijpt het niet
Een citaat uit een patientenfolder over maagzuurremmers:
"Vorig jaar (2011; GS) gebruikten ruim 2,5 miljoen Nederlandsers maagzuurremmers. Voor korte of voor langere tijd. Als het medicijn was voorgeschreven door een arts, dan werd het volledig vergoed. Hoewel maagzuurremmers geen dure medicijnen zijn, was dit toch een flinke kostenpost. Daarom heeft de overheid toch besloten dat voortaan alleen maagzuurremmers voor chronisch gebruik (langer dan 6 maanden) worden vergoed."

Het betrof een folder uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS. Ik weeet zeker dat als je mensen juist het chronisch gebruik zou laten betalen, dit een aansporing zou zijn tot betere eetgewoonten. Het ministerie begrijpt er dus weinig van. Te meer daar een slechte maagfunctie -met onvoldoende maagzuur!- en bovendien behandeld met maagzuurremmers (nog minder maagzuur!) de kans op ernstige aandoeningen op latere leeftijd vergroot, zoals dementie. Hier is de laatste tijd veel wetenschappelijke belangstelling voor. Wanneer de spijsverteringsfunctie van de maag is verstoord, heeft dit gevolgen voor de rest van het maag-darmkanaal en de opneembaarheid van vitamines en mineralen.
Maar de dokter bekommert zich hier niet om. Zijn officiele behandelprotocol, de "NGH-standaard Maagklachten" uit 2013, noemt vitamine B12-tekort bij langdurig maagzuurremmergebruik slechts in een voetnoot. In de oude NHG-standaard van 2003 werd er nog in alle talen over gezwegen. De belangrijkste rol is weggelegd voor medicijnen, de maagzuurremmers. Pagina's lang gaat het daarover. Bij de "niet-medicamenteuze behandeling" wordt voeding afgedaan in 1 zin (en een voetnoot). Bij de "achtergronden" wordt slechts gemeld dat "koolzuurhoudende drank en voeding (bijv. scherpe kruiden, citrusvruchten, ui, vet voedsel) zijn geassocieerd met maagklachten."
Hoe is het mogelijk dat voeding in de behandelrichtlijn voor huisartsen over maagklachten wordt afgedaan in twee zinnen en een voetnoot?

"Een bezoek aan de huisarts lijkt averechts te werken"

Eerst voeding, dan medicijnen. Dat is al jaren mijn devies. En dit gaat zeker op voor maagproblemen. Een bezoek aan de huisarts voor maagklachten lijkt averechts te werken. Dat maakt Jonathan Wright duidelijk in zijn boek, waarvan ik de Engelstalige versie al jaren gebruik als leidraad in mijn worshops en lezingen. Ik heb Jonathan Wright, een van de bekendste complementaire artsen in de VS, persoonlijk ontmoet. In 2012 ontving hij nog een onderscheiding van de International Society of Orthomolecular Medicine (ISOM). Hij is een begenadigd leraar, spreker en schrijver, van onder meer dit belangrijke boek.
Gert Schuitemaker: Fit met Voeding, magazine voor een dynamische levensstijl, 2013, no. 4, p. 27.

Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten