Lekke darm

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Lekke darm

Berichtdoor bamboe » Zo 9 Mar 2014 12:15

Oorzaken van leaky gut

Antibiotica R en R2
NSAID’s R (ontstekingsremmende geneesmiddelen)
Maagzuurremmers R
Anticonceptiva kunnen oestrogeen-resistentie veroorzaken. Door de afname van de oestrogeen receptoren in de darm neemt de leaky gut toe R.
Chemotherapie (Methotrexate)
Psychisch stress R en trauma R (veroorzaakt endorfine-resistentie R en R2 = vermindering van het aantal endorfine receptoren)
Gluten R
Zonuline R
Bisphenol A R
Candida R (promoot op deze manier de toename van voedselallergieën)
Fructooligosaccharide : alleen in zeer grote concentraties R (bv. in bananen en tarwe)
Voeding: een junkfooddieet en andere gewoonten zoals bewerkte producten, suiker, exorfinen, zuivel, alcohol, roken, koffie, margarines (transvetzuren), zure producten (bv. sinaasappelen), gist (bv. bier), pinda’s en koolzuurdranken. Kortom: het dieet waar de meeste mensen een voorkeur voor hebben.

Behandeling

Anti-inflammatoir dieet (minimaal 100% exorfinen-vrij)
DPP-IV enzym gecombineerd met galactose suppletie R (deze stof stimuleert de genetische aanmaak van het DPP-IV enzym)
Lactobacillus rhamnosus R suppletie
Bifidobacterium bifidum R suppletie
Zink-carnosine R suppletie

Condities die gelinkt zijn aan leaky gut

Voedselallergieën (waarvan overwegend type 4 allergieën die niet kunnen opgespoord worden met antistofonderzoek)
Immuun- en auto-immuunziekten
Een aanzienlijk deel van alle chronische aandoeningen zoals: autisme, diabetes type 1, astma, fibromyalgie, CVS, MCS, kanker, migraine, ziekte van Crohn, depressie, ADD/ADHD, multiple sclerose, psoriasis, IBS, candida, lupus, reumatoïde artritis …

2. Bloed-hersen-barrière

Tight junctions spelen ook een belangrijke rol in de bloed-hersenbarrière. Deze filter scheidt de bloedsomloop af van de hersenen. De tight junctions voorkomen dat microscopisch kleine partikels (zoals bacteriën) en grote in water oplosbare moleculen kunnen doordringen in de hersenvloeistof. In vet oplosbare kleine moleculen en hormonen laten ze wel door. In bepaalde omstandigheden, zoals een ontsteking, wordt de bloed-hersenbarrière meer doorlaatbaar. De toegenomen doorlaatbaarheid wijzigt de hersenactiviteit R.

Uit de onderstaande onderzoeken blijkt dat we niet al te veel moeten vertrouwen op een stabiele bloed-hersenbarrière. Bij baby’s is deze barrière nog niet ontwikkeld (wat tegengesproken wordt door farmaceuten). Dit kan dan weer gevaar opleveren bij vaccinaties. Sinds 2011 heb ik 5 kinderen in behandeling gekregen die na een vaccin plotseling autistisch gedrag begonnen te ontwikkelen. Het is een gevoelig onderwerp dat door medici wordt vermeden. Meer over thiomersal en vaccins kun je lezen op de volgende pagina op deze site.

Oorzaken van een doorlaatbare bloed-hersen-barrière

Gebruik van mobiele telefoon R
Stress (door toename van het CRH stresshormoon R) R en R2
Virale en bacteriële Infecties R en R2
Hypertensie R
Chemotherapie R
Roken R en R2
Exorfinen en andere opioïden verhogen de afgifte van het CRH stresshormoon. CRH maakt de bloed-hersen-barrière meer doorlaatbaar R.
Diabetes type 2 en insuline-resistentie R
Hyperhomocysteïnemie R
Darmontstekingen R
Toename van oxidatieve stress R
Een verstoorde oestrogeen huishouding R
Aluminium R (in vaccins)

Exorfinen

Exorfinen kunnen vlot door de bloed-hersen-barrière R en R2 en R3 en R4. Maar dat hoeft niet altijd. Uit onderzoek blijkt immers dat exorfinen de hormonale activiteit in de hersenen wijzigen, zonder de hersenen daadwerkelijk te bereiken R .
Exorfinen hebben een opioïde activiteit. Dit betekent dat ze onder andere invloed hebben op de ademhaling (bv. oppervlakkige ademhaling), maar ook ademhalingsstilstand (apneu) kunnen veroorzaken. Bij baby’s kan een ernstige exorfinen-belasting apneu en zelfs wiegendood veroorzaken R en R2 .

DPP-IV en de hersenen

In 2011 werd een studie gepubliceerd die de werking van het DPP-IV-enzym in de hersenen koppelde aan de regulatie van neuropeptide Y en endorfine R. Volgens dit onderzoek wordt de werking van het DPP-IV-enzym geremd door smaakversterkers (bv. E 621). Als het DPP-IV-enzym naar behoren zou werken, dan zou het de cerebrale exorfinen afbreken in tyrosine en fenylalanine R. Exorfinen zijn in een gelijke hoeveelheid tien maal sterker in de hersenen dan morfine R.

Besluit

Leaky gut is een term die weinig wordt gebruikt in de geneeskunde. Daar spreekt men eerder van ‘verhoogde darmdoorlaatbaarheid’ of in het Engels ‘increased intestinal permeability’. De darmen zijn de eerste lijn van ons afweersysteem. Loopt daar iets mis, dan gaat de deur letterlijk open zodat ongewenste stoffen de bloedbaan kunnen bereiken. Ook hier zien we een mooie samenwerking tussen het DPP-IV-enzym en het endorfinesysteem. DPP-IV fungeert hier als een endorfinebeschermer. Het zorgt ervoor dat de endorfinereceptoren hun anti-inflammatoire functie kunnen uitoefenen door ze vrij te waren van ‘oneerlijke’ concurrentie van lichaamsvreemde exorfinen. Maar als de ontstekingswerende cytokines eenmaal hun werk hebben gedaan, moeten ze ook nog ‘opgeruimd’ worden. Ook hier snelt het DPP-IV-enzym te hulp, door de cytokines nadien netjes af te breken R. Zo kan een broodje met kaas plotseling ongewenste farmacologische eigenschappen krijgen.
http://exendo.be/epigenetische-factoren-en-leaky-gut/

lekkende darm
Tips

Als ik cliënten met darmproblemen wil helpen moet ik de vertering bekijken over de hele linie.

Voeding:

Allereerst is van belang welke voeding gegeten wordt. Belangrijk is om zo min mogelijk voeding te nemen waar de schimmel candida door kan gaan woekeren. Let dus op met (fruit)suikers, melkproducten, gluten, gist en alcohol. Het is zeer persoonlijk welke voeding slecht verdragen wordt, en van groot belang om dit te achterhalen. Het is slim om een dagboek bij te houden waarin je bijhoudt wat je gegeten hebt en hoe de darmen reageerden om zo een patroon te kunnen ontdekken. Als je merkt dat je problemen hebt met het eten van eiwit en dan ook brandend maagzuur hebt is het slim om niet teveel koolhydraten te eten tegelijkertijd met eiwit omdat dit het de eiwitvertering in de maag kan bemoeilijken. Ook is het verstandig niet te grote porties te nemen, omdat dit het verteringssysteem meer belast.

In de mond:

De vertering begint al in de mond door het kauwproces en het mengen met speeksel. In het speeksel zitten verteringsenzymen. Het is dus zeer belangrijk voor een goede vertering om het voedsel goed te kauwen (liefst 25 keer) en het speeksel goed te laten mengen (niet veel drinken tijdens het eten).

In de maag:

In de maag vindt de vertering plaats met hulp van het maagzuur. Verteringsproblemen in de maag hebben vaak te maken met een tekort aan maagzuur. De belangrijkste oorzaken van een tekort aan maagzuur is stress, ouder worden en alcohol. Naast verteringsproblemen kunnen er brandend maagzuur en infecties optreden waarvan Helicobacter Pilori een bekende is. Als het verminderen van stress en alcohol geen effect heeft, dan kan het supplement Betaine HCl helpen de hoeveelheid maagzuur te vergroten. Verder kan veel drinken gedurende de dag ook verbetering bieden. Bij beschadiding van de maagwand is aloe vera ook een nuttige toevoeging.

In de darm:

In de darm dragen enzymen van de alvleesklier en de darmflora zorg voor de verdere vertering. Een slechte darmflora, overwoekering met candida en een slechte aanmaak van verteringsenzymen kunnen dit proces bemoeilijken. Met de juiste voeding om candida klein te houden, beperken van stress, antibiotica alleen als het echt niet anders kan, en supplementen die probiotica en eventueel verteringsenzymen bevatten kunnen uitkomst bieden. Ook een goede buikademhaling heeft invloed op de darmwerking, een reden dat bij sommige mensen yoga ook een positieve invloed heeft.

Tenslotte zijn er naast deze belangrijke tips om het beschadigen van de darm te voorkomen nog een paar trucs om het herstellen en dichten van de darmwand te bespoedigen:

Één of maximaal twee dagen vasten met groentesappen kan een methode zijn. Het enige echt belangrijke voordeel van vasten is naar mijn mening dat de darmwand de kans krijgt zich te herstellen.
Supplementen die de aanmaak van de darmwand goed ondersteunen zoals lactoferrine, magnesium, zink en glutamine.
http://www.dehormoonfactor.nl/de-lekkende-darm

jeanette
Berichten: 75
Lid geworden op: Vr 15 Jun 2012 13:15

Re: Lekke darm

Berichtdoor jeanette » Za 19 Apr 2014 14:20

lees de boeken van christine tobback(gezond/gezondigd) word het goed uitgelegd wat intolleranties met je doen


Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten