vaccin voor Lyme ??

Informatie en discussie over Lyme-activisme in het groot en in het klein. Dus voor alles wat aandacht geeft aan de ziekte van Lyme en de problematiek rond de diagnose en behandeling.
greetje
Berichten: 18
Lid geworden op: Do 22 Dec 2005 23:08

vaccin voor Lyme ??

Berichtdoor greetje » Do 31 Aug 2006 11:15

Hallo allemaal,

Gisteren dit artikel gelezen in het Limburgs dagblad

"Limburgs dagblad 30-08-2006
Ziekte van Lyme
De bacterie Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme, bevat een kenmerkend bestanddeel, een zogeheten diacylglycerol, dat in staat is het menselijk afweersysteem te alarmeren. Dit schrijft Y. Kinjo (La Jolla Institute for Allergy & Immunology, La Jolla) in het vakblad Nature Immunology. Deze kennis kan mogelijk gebruikt worden om een vaccin te ontwikkelen tegen de door teken overgebrachte ziekte van Lyme."

Laten we hopen dat dit waar is of wordt.

Groeten
Greetje[/quote]

Niek
Berichten: 2305
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2006 11:31
Locatie: Walcheren

Berichtdoor Niek » Ma 4 Sep 2006 11:50

inderdaad, klinkt interessant maar dan vooral voor wie nog geen Lyme heeft. Want dit onderzoek suggereert ook (zoals veel andere recente onderzoeken) dat bij Lyme auto-immuniteit een rol speelt; en dan is het denkbaar dat de ziekte gewoon aktief blijft als de oorzaak (de Borrelia bacterie) al verdwenen is. Een eventueel vaccin zal als het al mogelijk is de nodige tijd kosten, want de kennis over dit soort afweerreakties (t.a.v. lipiden etc.) is nog vrij recent en beperkt. Verder zou dit soort onderzoek wellicht een beter inzicht kunnen opleveren naar de vraag waarom Borrelia soms door de afweer heen glipt (want blijkbaar zijn er meerdere mechanismes waarmee onze afweer deze bacterie kan herkennen).


Terug naar “Activisme”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten