juridische (on)mogelijkheden

Informatie en discussie over Lyme-activisme in het groot en in het klein. Dus voor alles wat aandacht geeft aan de ziekte van Lyme en de problematiek rond de diagnose en behandeling.
GastR
Berichten: 1
Lid geworden op: Di 22 Aug 2006 22:27

juridische (on)mogelijkheden

Berichtdoor GastR » Vr 8 Sep 2006 21:51

Beste mensen,

Gelukkig heb ik zelf geen lyme, maar helaas iemand in mijn omgeving wel.
Vandaar dat ik vandaag eens gebeld heb met een kennis die hoogleraar gezondheidsrecht is. Ik heb hem gevraagd of het mogelijk is om een behandeling volgens de ILADS richtlijnen bij een Nederlandse arts af te dwingen.

Artsen moeten zich houden aan de professionele standaards. Voor lyme zijn dit zoals bekend de desbetreffende CBO richtlijnen.
Wanneer er geen consensus is binnen de beroepsgroep over een bepaald onderwerp zijn er wel mogelijkheden om een van de officiele standaard afwijkende behandeling te eisen, met name als de meningen ongeveer fifty-fifty zijn. Naarmate de afwijkende mening een minderheid is wordt het moeilijker om van de arts een andere behandeling te eisen.
Het feit dat in het buitenland andere standaards gelden doet er niet toe. De Nederlandse standaard is de enige die (hier) telt. Er zijn inmiddels binnen Europa wel een paar uitspraken geweest van het Europese Hof van Justitie over de vergoedingen en de verschillende zorgstelsels. Daarin is wel een begin te bespeuren voor aanvaarding van een soort internationale standaards, maar veel is het nog niet.
Het heeft geen zin om procedures bij het Europese Hof te gaan aanspannen. Die kosten een vermogen en duren een eeuwigheid.
Het meest effectief is toch in discussie te gaan/komen/blijven met de 'gevestigde' artsen en hun opvattingen en zo veel mogelijk artsen hierin zien te betrekken.
Het is wel begrijpelijk dat artsen niet geneigd zijn om af te wijken van de CBO richtlijnen, aangezien zij zich daar toch aan moeten houden zolang die de standaard zijn.

Erg frustrerend dus allemaal.

Als je via internet aan de goede AB kan komen, zou je die zelf (voor eigen rekening, maar dus ook voor eigen verantwoordelijkheid) kunnen innemen. Dan is het gemakkelijker om een arts te vinden die dat dan toch wil begeleiden, omdat die arts dan uit kan gaan van het voldongen feit dat je die medicijnen neemt. En dan heb je toch de medische begeleiding die volgens mij belangrijk is bij zware AB kuren!

Misschien is dit allemaal niets nieuws voor jullie, maar ik wilde het toch even kwijt.

Sterkte iedereen!

Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Re: juridische (on)mogelijkheden

Berichtdoor Martijn » Vr 8 Sep 2006 22:09

GastR schreef:Wanneer er geen consensus is binnen de beroepsgroep over een bepaald onderwerp zijn er wel mogelijkheden om een van de officiele standaard afwijkende behandeling te eisen, met name als de meningen ongeveer fifty-fifty zijn. Naarmate de afwijkende mening een minderheid is wordt het moeilijker om van de arts een andere behandeling te eisen.

Helaas kiezen veruit de meeste artsen voor de CBO-richtlijn. De verhouding is >99% : <1%, dus er valt waarschijnlijk weinig te eisen. Daarom is het belangrijk dat de CBO-richtlijn wordt herzien, en dat er dan een realistischere richtlijn komt.

Het feit dat in het buitenland andere standaards gelden doet er niet toe. De Nederlandse standaard is de enige die (hier) telt.

In Amerika en de ons omringende landen wijken de richtlijnen nauwelijks af van de CBO-richtlijn in Nederland. De standaard diagnose en behandeling van Lyme is in deze landen grotendeels vergelijkbaar met die in Nederland.

Net als in Europese landen, volgt in Amerika slechts een zeer klein percentage van de artsen de ILADS-richtlijnen, want het is ook daar niet de standaard richtlijn. De standaard richtlijn in Amerika is vergelijkbaar met de CBO-richtlijn.

Niek
Berichten: 2305
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2006 11:31
Locatie: Walcheren

Re: juridische (on)mogelijkheden

Berichtdoor Niek » Za 9 Sep 2006 16:39

GastR schreef:Als je via internet aan de goede AB kan komen, zou je die zelf (voor eigen rekening, maar dus ook voor eigen verantwoordelijkheid) kunnen innemen. Dan is het gemakkelijker om een arts te vinden die dat dan toch wil begeleiden, omdat die arts dan uit kan gaan van het voldongen feit dat je die medicijnen neemt. En dan heb je toch de medische begeleiding die volgens mij belangrijk is bij zware AB kuren!


Dat die medische begeleiding hierbij belangrijk is daar ben ik het zeker mee eens. Maar ik betwijfel of een gemiddelde specialist zich onder druk laat zetten door zulke 'voldongen feiten politiek', het zal eerder averechts werken. Ik kan me niet voorstellen dat een arts die eigenlijk twee weken AB voor Lyme voldoende vindt het dan wel verantwoord zou vinden om iemand die zelf langdurig AB wil gebruiken daarin te gaan begeleiden. Ik denk dat dit hooguit werkt bij bijv. je eigen huisarts (vanwege al bestaande relatie), en dan nog alleen als die enigszins open staat voor een alternatieve aanpak.


Terug naar “Activisme”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten