Borreliose in Duitsland

Informatie en discussie over Lyme-activisme in het groot en in het klein. Dus voor alles wat aandacht geeft aan de ziekte van Lyme en de problematiek rond de diagnose en behandeling.
RobertF
Berichten: 2042
Lid geworden op: Zo 15 Feb 2004 16:21

Borreliose in Duitsland

Berichtdoor RobertF » Do 15 Mar 2007 21:52

Vandaag op het nieuws op de Duitse TV de grote bezorgdheid van wetenschappers over borreliose in Duitsland. Het aantal geinfecteerde teken neemt toe en het gebied van teken met FSME breidt zich uit.
Kwam FSME alleen in zuid Duitsland voor , nu rukt het op naar het midden en komt reeds voor in de noordelijke provincie. Het zal waarschijnlijk niet lang duren dat wij er ook mee te maken krijgen. In Duitsland luidt men de noodklok, hopelijk zijn ze niet allemaal doof.
groet RobertF

September
Berichten: 1908
Lid geworden op: Wo 25 Mei 2005 20:32

Berichtdoor September » Do 15 Mar 2007 22:06

Welke zender en hoe laat Robert?

Of bedoel je dat het al geweest is?

Gr v FeR
Artsen zijn maar leken op het gebied van teken

RobertF
Berichten: 2042
Lid geworden op: Zo 15 Feb 2004 16:21

Berichtdoor RobertF » Do 15 Mar 2007 22:21

Was vandaag overdag verschillende malen op het nieuws
groet RobertF

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Berichtdoor vonneke » Vr 16 Mar 2007 7:33

Die bissigen Keimträger drängen nach Norden


VON MATTHIAS THÜSING
ERFURT – Zecken und die von ihnen übertragenen Krankheiten sind europaweit auf dem Vormarsch. Südthüringen gilt inzwischen flächendeckend als Risiko- oder Indikatorgebiet. Während des ungewöhnlich warmen Winters „haben die Zecken gewissermaßen durchgemacht“. Dabei gelte die kalte Jahreszeit ansonsten „als klassische Ruhephase“ im Lebenszyklus der Tiere.

Jochen Süss vom Friedrich-Löffler-Institut in Jena muss seit einigen Monaten die Verbreitungskarte der kleinen blutsaugenden Tiere ständig aktualisieren. Bis an den Rand des finnischen Polarkreises - mithin in Gegenden, in denen sie bislang gar nicht überlebensfähig waren, seien Zecken inzwischen nachzuweisen. Eine Ursache für die stete Ausbreitung ist in den Augen der Wissenschaft sicherlich auch der Klimawandel. „Die Entwicklung macht uns zunehmend Sorgen“

Es sind weniger die Tiere selbst, als die von ihnen übertragenen Erkrankungen wie Borreliose und Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME), die die Forscherstirn in Falten legen. Inzwischen gilt nahezu ganz Süd- und Ostthüringen als Risiko- oder Indikatorgebiet für die meldepflichtige Viruserkrankung FMSE. Besonders betroffen sind die Landkreise Hildburghausen, Saale-Orla und Saale-Holzland.

Die Wissenschaft vermutet den Klimawandel als eine Hauptursache für den zuletzt rasanten Anstieg der FMSE-Infektionen in ganz Mitteleuropa. Allein von 2005 auf 2006 stieg die Zahl der Erkrankungen in Deutschland um 27 Prozent, in der Tschechei um 60 Prozent und in Polen sogar um 81 Prozent.

Auch die von Bakterien verursachte und ebenfalls von Zecken übertragene Borreliose sei mit zuletzt etwa 80.000 Krankheitsfällen auf dem Vormarsch. Bei nahezu jedem fünfte Patienten nimmt die Krankheit einen nur schwer therapierbaren chronischen Verlauf mit schmerzhaftem Befall von Herz, Gelenken und Nervensystem.

Der Zusammenhang zwischen dem Klimawandel und von Zecken übertragenen Krankheiten ist ebenfalls Thema eines internationalen Symposiums von diesem Donnerstag bis Sonnabend in Jena. Daran nehmen rund 250 Wissenschaftler aus 25 Ländern teil. Da gebe es Zusammenhänge, „wir sind mitten drin im Klimawandel“, betonte Friedrich-Wilhelm Gerstengarbe vom Institut für Klimafolgenforschung Potsdam.
http://www.freies-wort.de/nachrichten/t ... id=1099014

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/inhalt/4 ... sl,00.html

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
Tjerk
Berichten: 290
Lid geworden op: Do 21 Dec 2006 17:38
Locatie: Zwolle

Re: Borreliose in Duitsland

Berichtdoor Tjerk » Vr 16 Mar 2007 10:53

RobertF schreef: In Duitsland luidt men de noodklok, hopelijk zijn ze niet allemaal doof.
groet RobertF


Laat ze aub die noodklok ietsje harder luiden zodat hij in Nederland ook te horen is!!

patjev
Berichten: 574
Lid geworden op: Ma 5 Feb 2007 22:14
Locatie: tongeren/belgie

Berichtdoor patjev » Vr 16 Mar 2007 16:01

Tjerk , ook in belgie

Bernice
Berichten: 32
Lid geworden op: Ma 15 Mei 2006 23:16
Locatie: Abcoude

Berichtdoor Bernice » Vr 16 Mar 2007 17:22

Bij het RIVM/Nederlandse medici zullen ze wel weer rustig doorslapen, denkende dat die Duitse teekjes zo zonder passpoort of identiteitsbewijs toch de Nederlandse grens niet over kunnen steken en het zo'n vaart niet zal lopen.......L'histoire se repete.

In dit geval ben ik wel blij met de Duitse Punktlichkeit en aandacht. Wat loopt Nederland dan weer triest achter; struisvogelpolitiek.

Jans
Berichten: 2301
Lid geworden op: Zo 1 Okt 2006 12:54
Locatie: Friesland

Berichtdoor Jans » Vr 16 Mar 2007 22:55

Het valt op dat de aandacht van de media voor tekenbeetziekten in Nederland zich vaak meer richt op allerlei bedreigingen voor onze veestapel en andere viervoeters dan op de gevaren voor mensen.
Ook afgelopen maandag is er weer in verschillende media aandacht geweest voor o.a. de risico's van tekenbeten voor viervoeters. Het valt mij op dat de aandacht van de nederlandse media op het gebied van tekenbeetziekten, zich vaker richt op de gevolgen voor onze huisdieren en veestapel en minder op de gevolgen voor mensen.

Ook afgelopen maandag stond er weer een lijvig artikel in o.a. de Leeuwarder Courant over alle mogelijke bedreigingen voor onze veestapel. In dit artikel wordt ook melding gemaakt van de, door teken overgebrachte, Barbesia besmetting en de mogelijke gevolgen voor onze viervoeters.

Ik heb vanmorgen een mail gestuurd naar de redactie van de Leeuwarder Courant. Ik heb daarin gereageerd op hun artikel over alle gevaren die o.a. de veestapel zouden bedreigen, waaronder tekenbeetziekten, en het gebrek aan aandacht voor de gevolgen voor mensen. Ter informatie heb ik ze attent gemaakt op de berichtgeving in de Duitse media (met dank aan Robert en Yvonne).

Niek
Berichten: 2305
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2006 11:31
Locatie: Walcheren

Berichtdoor Niek » Ma 19 Mar 2007 22:24

Jans schreef:Ook afgelopen maandag is er weer in verschillende media aandacht geweest voor o.a. de risico's van tekenbeten voor viervoeters. Het valt mij op dat de aandacht van de nederlandse media op het gebied van tekenbeetziekten, zich vaker richt op de gevolgen voor onze huisdieren en veestapel en minder op de gevolgen voor mensen.

inderdaad, maar Nederland is dan ook een land waar de bioindustrie buitengewoon veel invloed heeft, veel meer dan in de meeste andere EU landen (laat je niets wijsmaken met alle kletspraat over zuinig AB gebruik in NL etc.). Grote overheids instellingen zoals RIVM en allerlei universitaire instituten zijn veel meer bezig met het beschermen van de belangen van de bio industrie dan met die van de volksgezondheid. Allemaal een kwestie van geld, al is het natuurlijk wel heel erg kortzichtig allemaal. Op de lange termijn is dit beleid buitengewoon dom, en dan bedoel ik nog niet eens de talloze gemiste kansen voor innovatie op dit gebied (ook financieel dom dus).

RobertF
Berichten: 2042
Lid geworden op: Zo 15 Feb 2004 16:21

Berichtdoor RobertF » Wo 21 Mar 2007 21:27

N.a.v. de Jahresversammlung van de Duitse Borreliose-Gesellschaft e.v. heeft de brugemeester van Berlijn een begroetingsboodschap geschreven.
De Borreliose-Gesellschaft richt zich speciaal op chronische Lyme-borreliose.
De burgemeester spreekt de wens uit dat grote inspanningen worden gedaan op het gebied van onderzoek naar diagnose en behandeling. Tevens de doelsteling dat er een netwerk van kompetente artsen ontstaat die Lyme goed erkennen en adequat behandelen kunnen.
Misschien een voorbeeld voor een Nederlandse burgervader. Hier is men in ieder geval van de noodzaak doordrongen, nu de rest nog.
groet RobertF

http://www.borreliose-gesellschaft.de/v ... n2007.html

Grußbotschaft
des Regierenden Bürgermeisters von Berlin, Klaus Wowereit,
anlässlich der Jahrestagung der Borreliose-Gesellschaft e.V.
vom 23. bis 25. März 2007 in Berlin

Wowereit


Sehr geehrter Herr Professor von Baehr,
sehr geehrter Herr Professor Prautzsch,
liebe Mitglieder der Borreliose-Gesellschaft,
meine Damen und Herren,

zur Jahrestagung der Borreliose-Gesellschaft begrüße ich Sie alle sehr herzlich in Berlin. Dass Sie Ihre wichtige Veranstaltung in diesem Jahr hier in der deutschen Hauptstadt abhalten, freut mich sehr. Ich verstehe dies auch als Anerkennung der vorzüglichen Voraussetzungen, die Sie in der internationalen Messe- und Kongressmetropole Berlin vorfinden.

Die Borreliose-Gesellschaft widmet sich einem Thema, das auch in unserer Region viele Menschen beschäftigt. Gerade in letzter Zeit häufen sich wieder die Meldungen, die vor der Gefährlichkeit von Zecken und den von ihnen übertragenen Krankheiten warnen. Dabei ist insbesondere die Lyme-Borreliose eine ernsthafte Bedrohung für unsere Gesundheit.

Denn auch wenn sich die Krankheit im Frühstadium recht gut behandeln lässt, so kann sie in späteren Stadien oft sehr heimtückisch sein. Vielfach werden die Symptome einer Lyme-Borreliose falsch gedeutet, die Behandlung ist unzureichend oder setzt erst viel zu spät ein. Für die Betroffenen bedeutet das oft einen langen Leidensweg, der einen erheblichen Verlust an Lebensqualität mit sich bringt.

Es ist deshalb sehr wichtig, dass die Forschung weiterhin große Anstrengungen bei der Diagnostik und Therapie dieser gefährlichen Infektionskrankheit unternimmt. Das langfristige Ziel Ihrer Gesellschaft, ein Ärzte-Netzwerk entstehen zu lassen, dessen Mitglieder die Borreliose rechzeitig erkennen und kompetent behandeln können, begrüße ich sehr.

In diesem Sinne heiße ich die Teilnehmerinnen und Teilnehmer der Jahrestagung der Borreliose-Gesellschaft nochmals herzlich in Berlin willkommen. Mein Gruß geht an die Medizinerinnen und Mediziner, Wissenschaftlerinnen und Wissenschaftler, Expertinnen und Experten, die sich mit Ausdauer und Hingabe dem Kampf gegen diese unheilvolle Krankheit verschrieben haben. Ich wünsche Ihnen allen – auch im Interesse der Betroffenen – eine ertragreiche Tagung sowie anregende und schöne Tage in Berlin.


Klaus Wowereit


Terug naar “Activisme”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 1 gast