Over Petities en Burgerinitiatieven

Informatie en discussie over Lyme-activisme in het groot en in het klein. Dus voor alles wat aandacht geeft aan de ziekte van Lyme en de problematiek rond de diagnose en behandeling.
Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Over Petities en Burgerinitiatieven

Berichtdoor vonneke » Wo 25 Feb 2009 13:43

http://www.nrc.nl/binnenland/article184 ... iek_is_nul

Effect petities op politiek is nul

Elke week staat de Tweede Kamer klaar om petities van burgers in ontvangst te nemen. En dat is het. „De Kamer staat niet te trappelen om burgers op deze manier invloed te laten uitoefenen.”

Wekelijks trekken politici een uurtje uit om kritische burgers in het Tweede Kamergebouw te ontvangen en aan te horen. Op deze dinsdagen nemen zij ook petities in ontvangst. Burgers bieden die aan in de hoop daarmee invloed uit te oefenen op de politieke agenda of anderszins door te dringen in politiek Den Haag. Maar hebben burgers met dit eeuwenoude petitierecht nog wel een daadkrachtig instrument in huis?

„Een petitie heeft geen formele status en is daarom heel vrijblijvend,” vertelt Jerome Scheltens van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). „Ik denk niet dat alle petities even uitgebreid worden bekeken. Maar ze hebben zowel een belangrijke signaalfunctie als een symbolische functie.”

Het petitierecht is één van de oudste rechten in de Nederlandse Grondwet. Een petitie is een politiek verzoekschrift waarmee kritiek kan worden geuit op het beleid. Hij wordt – vaak met zoveel mogelijk handtekeningen – aangeboden aan de Kamer- of commissievoorzitter.

Vorig jaar werden er 109 petities aangeboden. Over de laatste twintig jaar gezien waren het er gemiddeld 86 per jaar. Over wat er na aanbieding mee gebeurt wordt niets gedocumenteerd, het is niet bekend.

Logisch, vindt Reinder Rustema, docent media aan de Universiteit van Amsterdam en webmaster van www.petities.nl. „De Tweede Kamer wil niet laten zien wat ermee gebeurt omdat dan pijnlijk zichtbaar wordt dat er niets mee gedaan wordt. Petities worden beleefd in ontvangst genomen en dat is het dan”, aldus Rustema. „Een volksvertegenwoordiger denkt pragmatisch; hoeveel aandacht, hoeveel stemmen levert mij dit op? Ze doen gewoon mee in het toneelstuk.”

Met zijn website petities.nl streeft Rustema ernaar om het petitierecht nieuw leven in te blazen als methode om onderwerpen op de politieke agenda te krijgen. „Zonder dat daar een mediahype aan vooraf moet gaan”. De website bestaat nu ruim twee jaar en wordt dagelijks door een paar honderd internetgebruikers bezocht. Twee succesvolle petities heeft de website tot nu toe opgeleverd: één over open source en standaarden bij de overheid en een over het giftige Sint Jacobskruid.

In het Parlementsonderzoek 2006: Binnenhof van binnenuit (april 2007) concluderen de politicologen Rudy Andeweg (Universiteit Leiden) en Jacques Thomassen (Universiteit Twente) dat Kamerleden geen hoge pet op hebben van burgers. Een grote meerderheid vindt dat burgers vooral aan hun eigen belang denken. En ze denken dat burgers weinig politieke kennis hebben. „Het effect van petities op de politieke agenda is nul,” meent Andeweg. „Het parlement staat niet te trappelen om burgers op deze manier invloed te laten uitoefenen.”

Johan Remkes, voorzitter van de Commissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven, waardeert het petitierecht maar bevestigt het beperkte effect. „Het is belangrijk om te horen hoe de burgers en maatschappelijke groepen over bepaald beleid denken. Het punt is alleen: in de coalitiesystematiek van ons land is er weinig ruimte om gehoor aan deze kritieken te geven. Dat komt door een gebrek aan dualisme. Het ontbreekt ons aan politieke ruimte om er iets mee te doen. Het kabinet heeft zijn plannen immers al gepresenteerd en zij zal niet snel overstag gaan.”

Ook Andeweg en Thomassen concluderen dat Kamerleden een discrepantie zien tussen het ideaalbeeld (dualisme: de Kamer staat tegenover het kabinet), en de feitelijke verhouding (monisme: kabinet plus regeringsfracties staan tegenover de oppositie).

Niesco Dubbelboer, voorheen PvdA-Kamerlid, vindt dat de petitie „een krachteloos instrument” is geworden. Dubbelboer zette zich als Kamerlid actief in voor democratisering en was initiator van het burgerinitiatief. „Ik kan me in de vier jaar tijd dat ik Kamerlid was geen petitie herinneren die binnen de fractie zodanig gedomineerd heeft dat ik ’m mij herinner. De petitie is een versleten instrument dat gemoderniseerd moet worden en meer impact moet krijgen.”

Hij noemt het burgerinitiatief effectiever. Dit is niet alleen maar een verzoekschrift aan de Kamer om iets op de politieke agenda te zetten, maar een al uitgewerkt voorstel. „De nadelen daarvan, zijn de hoge eisen die eraan gesteld worden.” Dubbelboer doelt op de minimale eis van ten minste 40.000 handtekeningen waarmee het voorstel vergezeld moet gaan. Daarnaast mag het in de laatste twee jaar niet in de Kamer aan de orde zijn geweest. „Vanaf 1.500 handtekeningen zou een onderwerp al aandacht moeten krijgen in de Kamer”, vindt Dubbelboer.

Ook Scheltens van het IPP denkt dat het burgerinitiatief meer kans op effect heeft. „Het is een soort petitie-plus. Het dwingt af dat de Kamer het in behandeling neemt.”

„Dat is wel waar,” bevestigt Rustema, „maar door deze verplichting is het ironisch genoeg niet makkelijker geworden, maar juist moeilijker. De lat wordt zo hoog mogelijk gelegd, om burgers te ontmoedigen.” Niet zonder reden: slechts een kwart van de Kamerleden denkt dat de democratie beter zou functioneren als burgers meer invloed zouden krijgen in het besluitvormingsproces, zo blijkt uit het Parlementsonderzoek.

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Over Petities en Burgerinitiatieven

Berichtdoor vonneke » Wo 25 Feb 2009 13:47

http://www.publiek-politiek.nl/Info-ove ... initiatief

Burgerinitiatief
De laatste jaren wordt de term "burgerinitiatief" steeds vaker gebruikt en in verschillende verbanden. Er is sprake van begripsverwarring: de term wordt enerzijds gebruikt voor elke actie van burgers om iets aan de eigen omgeving te verbeteren, anderzijds wordt gerefereerd aan de specifieke, formele procedure waarmee burgers een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad en de Tweede Kamer kunnen zetten.

Definitie
Een burgerinitiatief is:

- een doorgaans collectieve activiteit (gaat meestal om gemeenschappelijke actie, al kan het initiatief ook van één burger komen)

- met een maatschappelijk relevant doel (activiteit gaat in bereik verder dan individueel eigenbelang of individuele genoegen)

-zonder winstoogmerk (gaat niet om ondernemerschap noch om een economische activiteit)

- uitgevoerd zonder eigen professioneel apparaat

- in zijn opzet onafhankelijk van overheden of professionele maatschappelijke organisaties

- waarbij de initiatiefnemers de geestelijke eigenaren blijven (als het initiatief niet levensvatbaar blijkt of veranderd moet worden, zijn de initiatiefnemers degenen die er in finale zin over gaan)

-maar waarbij de overheid op enig moment wel een rol speelt (vergunningverlening, ondersteunende subsidies, etc. om aan te geven dat het burgerinitiatief zich onderscheidt van initiatieven die worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of bij patentbureaus

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Over Petities en Burgerinitiatieven

Berichtdoor vonneke » Wo 25 Feb 2009 13:49

http://www.volkskrant.nl/binnenland/art ... initiatief

Internet verlaagt drempel voor burgerinitiatief


DEN HAAG - In acht dagen hadden ze het voor elkaar, Arno Bonte en David Rietveld: 40 duizend personen tekenden op internet hun burgerinitiatief ten behoeve van een vuurwerkverbod. En dat is genoeg om het als onderwerp in de Tweede Kamer te agenderen.

Sinds 1 januari hoeven de 40 duizend handtekeningen die nodig zijn voor een burgerinitiatief niet per se meer op papier te staan, maar mogen ze ook digitaal worden gezet. Een aanzienlijke drempelverlaging, zou je zeggen.

Andere initiatiefrijke burgers ploeteren al jaren om hun stokpaardje op de politieke agenda te krijgen. Jos Aalders van Family4justice (bekend van zijn Zorro-pak) wil dat co-ouderschap wettelijk verplicht wordt na een echtscheiding. Hij heeft de moed inmiddels bijna opgegeven. ‘Ik heb thuis dozen vol staan met papieren, ik geloof dat het nu rond de 32 duizend handtekeningen zijn. Pff, ik zou willen dat ze vanaf het begin af aan digitale handtekeningen hadden geaccepteerd. Dat had me jaren werk gescheeld.’

Wie het een beetje handig aanpakt, heeft 40 duizend digitale handtekeningen zo bij elkaar, denkt ook CDA’er Rikus Jager, lid van de Tweede Kamercommissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. ‘De drempel is erg laag geworden. Als het Wereld Natuur Fonds zijn leden aanschrijft, halen ze die 40 duizend binnen een week.’

Mocht blijken dat de Tweede Kamer straks door de digitalisering wordt overspoeld met burgerinitiatieven, dan moeten de regels worden aangepast, meent Jager. ‘Het is niet de bedoeling dat mensen zo’n regeling te pas en te onpas gebruiken en dat we 365 initiatieven per jaar ontvangen.’

Reinder Rustema is docent Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam en ook webmaster van de site petities.nl, waar je burgerinitiatieven kunt ondertekenen (onder andere die over vuurwerk). Hij merkt een toegenomen belangstelling aan het begin van het jaar.

Zo heeft hij contact met de Vereniging voor Lymepatiënten. De organisatie is een groot pleitbezorger van beter, en sneller onderzoek. Ook vraagt de site aandacht voor een burgerinitiatief over alimentatie van Aalders.

Volgens Rustema moet er overigens niet te licht worden gedacht over het verzamelen 40 duizend handtekeningen, ook niet op internet. ‘Het lukt je alleen met onderwerpen die heel zichtbaar zijn en waarover iedereen een mening heeft. Die van het vuurwerkverbod was een gelukstreffer. Maar initiatieven over te complexe kwesties of over zo’n ziekte, geef ik weinig kans om de 40 duizend te halen. Mensen zijn niet snel geneigd ergens op te klikken, ook online is er al zo veel dat om aandacht schreeuwt.’

En als het wel lukt, is er nog een pakketje voorwaarden waaraan een burgerinitiatief moet voldoen. Zo mag het parlement het onderwerp de afgelopen twee jaar niet hebben behandeld. ‘Althans niet expliciet’, stelt Jager.

Het is dus maar de vraag of het burgerinitiatief over vuurwerk zin heeft gehad, want de Tweede Kamer heeft er in januari 2008 nog over gedebatteerd. De Kamercommissie beoordeelt binnenkort of het burgerinitiatief al dan niet aan de eisen voldoet.

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Over Petities en Burgerinitiatieven

Berichtdoor vonneke » Za 28 Feb 2009 15:30

Aangekondigde en lopende burgerinitiatieven

Hieronder treft u informatie aan over aangekondigde en lopende burgerinitiatieven. De aangekondigde burgerinitiatieven zijn nog niet ingediend. Wilt u steun betuigen aan een nog niet ingediend burgerinitiatief, dan kunt u contact opnemen met de genoemde organisator. De lopende burgerinitiatieven zijn ingediend en reeds in behandeling.

Aangekondigde burgerinitiatieven

Lopende burgerinitiatieven

http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/co ... tieven.jsp




-

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding


Terug naar “Activisme”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten