Kritiek op postcodezorg

Informatie en discussie over Lyme-activisme in het groot en in het klein. Dus voor alles wat aandacht geeft aan de ziekte van Lyme en de problematiek rond de diagnose en behandeling.
TheoA
Berichten: 338
Lid geworden op: Vr 14 Mar 2008 16:36

Kritiek op postcodezorg

Berichtdoor TheoA » Wo 27 Jan 2010 17:25

De laatste dagen is veel ophef ontstaan over het feit dat het Academisch Ziekenhuis in Maastricht voor de geneeskundige zorg van bepaalde ziekten alleen mensen uit de eigen regio wil behandelen.
Verontwaardiging alom, ook bij de politiek.

Nu is deze zogenaamde postcodezorg een praktijk waar (chronische) Lymepatiënten al veel langer mee worden geconfronteerd. In het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen wordt een behandeling met infusen alleen maar gegeven aan mensen uit de regio. Woon je daarbuiten, dan blijf je verstoken van hulp en ben je aangewezen op privéklinieken, zoals de Walborgkliniek in Amsterdam. Want andere MC's in het land voeren de infuusbehandeling niet of slechts in sporadische gevallen uit. Bijkomende consequentie is dat de zorgverzekeraars een infuusbehandeling in Nijmegen wel vergoeden, maar dezelfde behandeling in een privékliniek niet.

Gisteren heeft de Tweede Kamer besloten dat er binnenkort een debat over deze problematiek wordt gehouden. Ook het weigeren van Lymepatiënten door het Radboud MC zal worden meegenomen, naar ik heb begrepen dankzij initiatieven van de Lymepatiëntenvereniging !

Annie de Muis
Berichten: 904
Lid geworden op: Vr 23 Nov 2007 0:28

Re: Kritiek op postcodezorg

Berichtdoor Annie de Muis » Wo 27 Jan 2010 21:31

TheoA schreef:Gisteren heeft de Tweede Kamer besloten dat er binnenkort een debat over deze problematiek wordt gehouden. Ook het weigeren van Lymepatiënten door het Radboud MC zal worden meegenomen, naar ik heb begrepen dankzij initiatieven van de Lymepatiëntenvereniging !


Interessant! Al zal de aanpak van de Lyme-problematiek in breder verband moeten worden bezien dan de zeldzame aandoening waar Klink het in het kader van het Maastrichts ziekenhuis over had.

I.v.m. de enorme omvang van de Lyme-problematiek kent bijvoorbeeld het AMC al heel lang een regiobeleid. Patiënten die daar wel doorheen komen worden totaal niet academisch benaderd maar afgehandeld als lastposten.

En zo zijn er nog wel meer ziekenhuizen met regiobeleid voor lymepatiënten. Dan is het niet verwonderlijk dat patiënten, die positieve geluiden over het Radboud horen, daar ook een keer langskomen. Het zou onterecht zijn om het Radboud te straffen voor het beter behandelen van Lymepatiënten dan het AMC...

Maar Klink geeft aan dat hij het Maastrichts ziekenhuis om opheldering wil vragen, dus hij heeft het nog niet meteen over straffen...

paperwhite
Berichten: 635
Lid geworden op: Ma 11 Jan 2010 17:00

Re: Kritiek op postcodezorg

Berichtdoor paperwhite » Do 28 Jan 2010 13:16

Ik meen dat de postcodezorg in strijd is met EVRM.

TheoA
Berichten: 338
Lid geworden op: Vr 14 Mar 2008 16:36

Re: Kritiek op postcodezorg

Berichtdoor TheoA » Do 28 Jan 2010 14:08

Gisteren heeft de Tweede Kamer besloten dat er binnenkort een debat over deze problematiek wordt gehouden.


Het kamerdebat over het postcodebeleid van de academische ziekenhuizen vindt vanmiddag (=28 januari) plaats vanaf 14.30 uur.

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Kritiek op postcodezorg

Berichtdoor vonneke » Do 28 Jan 2010 17:25

Ik ben het eens met wat Annie schrijft.

Van Nijmegen weet ik van een infectiologe dat ze destijds overspoeld werden door Lyme patiënten en het niet meer aankonden en het best rot vonden dat ze die regel in moesten stellen.

Maar ben benieuwd wat er uit het kamerdebat komt.

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

TheoA
Berichten: 338
Lid geworden op: Vr 14 Mar 2008 16:36

Re: Kritiek op postcodezorg

Berichtdoor TheoA » Vr 29 Jan 2010 12:01

In het kamerdebat van gisteren is door de Minister van Volksgezondheid gezegd dat patiënten altijd de zorg moeten krijgen die zij nodig hebben. Patiënten uitsluiten op basis van postcode is niet toegestaan. Ook niet als er sprake is van wachtlijsten. Volgens de Minister komt postcodebeleid bij andere academische ziekenhuizen dan Maastricht niet voor.

Over Lyme heeft de Minister gezegd dat dit geen topreferente (= zeer specialistische) zorg betreft, maar basiszorg. Als een ziekenhuis daar tegen capaciteitsproblemen aanloopt, moet het aan wachtlijstbemiddeling doen. Of anders de patiënten doorverwijzen naar andere ziekenhuizen.

Stevige uitspraken, maar mijn persoonlijke ervaring is toch anders. Het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam heeft geweigerd mij te behandelen; het EMC gaf dus niet de zorg die ik nodig heb. Een afspraak maken bij het Radboud Medisch Centrum te Nijmegen lukte niet, want ik woonde niet in de regio (en dat werd toch echt vastgesteld aan de hand van mijn postcode).

Kortom, op papier mag het dan allemaal kloppen, in de praktijk lopen lymepatiënten bij de zorgverlening wel degelijk aan tegen zorgweigering of een selectie op basis van woonplaats.

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: Kritiek op postcodezorg

Berichtdoor vonneke » Vr 29 Jan 2010 12:32

TheoA schreef :

Over Lyme heeft de Minister gezegd dat dit geen topreferente (= zeer specialistische) zorg betreft, maar basiszorg. Als een ziekenhuis daar tegen capaciteitsproblemen aanloopt, moet het aan wachtlijstbemiddeling doen. Of anders de patiënten doorverwijzen naar andere ziekenhuizen.


Zeker stevige uitspraken .Ik ben benieuwd of de ziekenhuizen daar dan wat mee gaan doen.

Maar of het wat is als je hele lange wachtlijsten krijgt ? En is er voor Lyme niet juist specialistische zorg nodig ?

Een afspraak maken bij het Radboud Medisch Centrum te Nijmegen lukte niet, want ik woonde niet in de regio (en dat werd toch echt vastgesteld aan de hand van mijn postcode


Dat was en is ook zo dat het aan de hand van postcodes gaat.

Ik kon destijds niet bij Dr. v. Berkum in Hengelo terecht omdat ik niet in de regio woonde. Niet dat ik er zo graag naar toe wilde maar mijn arts had graag geweten hoe hij over mijn geval dacht en met hem van gedachten willen wisselen er over.

Kortom, op papier mag het dan allemaal kloppen, in de praktijk lopen lymepatiënten bij de zorgverlening wel degelijk aan tegen een selectie op basis van woonplaats.


Ja, klopt. Menigeen van ons heeft daar ervaring mee. Maar wie weet komt daar dan nu verandering in.

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

els
Berichten: 1016
Lid geworden op: Wo 11 Okt 2006 13:14

Re: Kritiek op postcodezorg

Berichtdoor els » Vr 29 Jan 2010 14:50

Gehoord dinsdagmiddag op de radio,omtrent Kritiek op postcodezorg.

Een ziekenhuis mag dit helemaal niet doen,maar een specialist mag wel zeggen dat hij geen patiënten meer aanneemt omdat hij vol zit.

Dan is het ziekenhuis weer aan zet om er een nieuwe specialist aan te nemen,maar zegt daar geen geld voor te hebben.

Dus zo wordt er niets opgelost.
gr Els

Jans
Berichten: 2301
Lid geworden op: Zo 1 Okt 2006 12:54
Locatie: Friesland

Re: Kritiek op postcodezorg

Berichtdoor Jans » Za 30 Jan 2010 11:59

TheoA schreef:Over Lyme heeft de Minister gezegd dat dit geen topreferente (= zeer specialistische) zorg betreft, maar basiszorg. Als een ziekenhuis daar tegen capaciteitsproblemen aanloopt, moet het aan wachtlijstbemiddeling doen. Of anders de patiënten doorverwijzen naar andere ziekenhuizen.


Het principe van het postcodebeleid verschilt niet bij het AZM en bij een aantal reguliere Lymebehandelmogelijkheden, toch is de kern van ons behandelprobleem wel van een andere orde dan de reden van het postcodebeleid bij het AZM.
Bij de behandeling van Lyme is er, in onze ogen, vooral sprake van massaal behandelingsonwil en dat is volgens de huidige CBO richtlijn niet het geval en bovendien zelfs legitiem. Volgens de huidige CBO richtlijn betekent geen positieve test, geen Lyme en bovendien bestaat chronische Lyme niet, Lyme kent maar een beperkt aantal specifieke klachten en een korte ab-behandeling is doeltreffend. Zo simpel ligt het in de ogen van de minister.

Klink is een weinig actief bewindspersoon en laat menig probleem bij voorkeur aan de sector over. Vanuit zijn optiek is er geen probleem met de behandeling van Lyme, iedere huisarts en iedere specialist kan behandelen volgens de CBO-richtlijn.
Een iets meer alerte minister zou zich misschien de vraag stellen WAAROM de behandeling van Lyme in dit verband in één adem genoemd wordt met het postcodebeleid van het AZM. Ik vrees dat de druk van buitenaf flink opgevoerd moet worden om deze minister te laten bewegen in onze richting.

Annie de Muis
Berichten: 904
Lid geworden op: Vr 23 Nov 2007 0:28

Re: Kritiek op postcodezorg

Berichtdoor Annie de Muis » Za 30 Jan 2010 16:09

Jans schreef:Klink is een weinig actief bewindspersoon en laat menig probleem bij voorkeur aan de sector over.


Ik heb anders de indruk dat hij van het ene brandje naar het andere aan het hollen is. De mexicaanse griep was nog niet over of er moest alweer een Q-koorts-ruiming worden gelast.


Terug naar “Activisme”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten