verkiezing meest gehate dier van Nederland

Informatie en discussie over Lyme-activisme in het groot en in het klein. Dus voor alles wat aandacht geeft aan de ziekte van Lyme en de problematiek rond de diagnose en behandeling.
Gebruikersavatar
marietje
Berichten: 4238
Lid geworden op: Zo 12 Feb 2006 19:20
Locatie: Zeeland

verkiezing meest gehate dier van Nederland

Berichtdoor marietje » Di 8 Feb 2011 13:38

Verkiezing meest gehate dier van Nederland
Vroege Vogels van de VARA houdt een verkiezing van meest gehate dier van Nederland. Tussen 4 februari en 20 april kunnen mensen stemmen en een top drie van nare beesten inzenden. Wellicht een goede mogelijkheid om het gevaar van teken en tekenbeten onder de aandacht van het publiek te brengen.

http://vroegevogels.vara.nl/Rotbeest.786.0.html


Bron: http://www.lymevereniging.nl
Luctor et Emergo

marina-marina
Berichten: 310
Lid geworden op: Wo 20 Okt 2010 14:22
Locatie: arnhem

Re: verkiezing meest gehate dier van Nederland

Berichtdoor marina-marina » Di 8 Feb 2011 17:54

meest gehate dier van 2011

DE TEEK natuurlijk :twisted:

Gebruikersavatar
marietje
Berichten: 4238
Lid geworden op: Zo 12 Feb 2006 19:20
Locatie: Zeeland

Re: verkiezing meest gehate dier van Nederland

Berichtdoor marietje » Di 8 Feb 2011 19:07

Wel stemmen..
Luctor et Emergo

marina-marina
Berichten: 310
Lid geworden op: Wo 20 Okt 2010 14:22
Locatie: arnhem

Re: verkiezing meest gehate dier van Nederland

Berichtdoor marina-marina » Di 8 Feb 2011 19:12

ja moch maar 1 keer helaasssssssssssssssssssssss :(

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: verkiezing meest gehate dier van Nederland

Berichtdoor bamboe » Di 8 Feb 2011 20:24

Teek, bedwants, luis (maar ik had misschien ook mug moeten doen, omdat ik die ook steeds minder vertrouw, of horzel)

marina-marina
Berichten: 310
Lid geworden op: Wo 20 Okt 2010 14:22
Locatie: arnhem

Re: verkiezing meest gehate dier van Nederland

Berichtdoor marina-marina » Di 8 Feb 2011 20:28

ik had teek, steekmug uhhh wat was die 3"ook weer :?:

ach kom ik nog wel op :wink:

o ja vlo, wilde ook spin, maar moch maar 3

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: verkiezing meest gehate dier van Nederland

Berichtdoor bamboe » Vr 22 Apr 2011 12:18

de teek heeft de rotbeestenverkiezing gewonnen: http://bit.ly/i8wQTX

¨22 april 2011 14:00

Uitslag Rotbeesten Top 50 zondag op Radio 1: De teek is met grote voorsprong het meest gehate dier van ons land. In de verkiezing van de Rotbeesten Top 50 die door het programma Vroege Vogels is georganiseerd haalde deze ziekteverspreider bijna 20 procent van alle stemmen. In totaal werden in twee maanden 48.202 stemmen uitgebracht en de teek haalde er liefst 9457 van binnen. In Vroege Vogels op zondagochtend -vanaf 8 uur op Radio 1- wordt de hele Top 50 uitgezonden.

Eindredacteur Joost Huijsing: “De teek nam vanaf de eerste dag dat de stembus open ging de koppositie in. Daarachter is een felle strijd geweest tussen bijvoorbeeld de hond en de kat die elkaar in de nek bleven hijgen. Ook heel opvallend is dat ongewervelde dieren het meest gehaat worden. In de Top 50 komen 9 zoogdieren voor en 11 vogels, maar de insecten, spinnen, mijten en weekdieren zijn absoluut het minst geliefd.”

“Bijzonder is dat de eerste plaats is behaald door een dier dat 25 jaar geleden nog nauwelijks bekend was. Pas sinds in de jaren tachtig de opmars van de ziekte van Lyme begon, die door de teek wordt verspreid, is deze kleine spinachtige ‘populair’ geworden.

Op paaszondag gaat bijna de hele uitzending van Vroege Vogels over deze vijftig rotste rotbeesten. Dan wordt in hitparadevorm de hele lijst afgewerkt : beginnend bij de afvallers en eindigend bij de winnaars. Waarbij niet alleen de negatieve kanten aan bod komen, want zoals alles in de natuur hebben ook rotbeesten nut. Dan komt ook het antwoord op de veelgestelde vraag waarom er niet op de mens als rotbeest gestemd kon worden.

Bron: Vroege Vogels¨


Midas Dekkers heeft de teek al gerecenseerd:

http://bit.ly/gLRO1c

¨15 april 2011 15:00

In de jaren 60 begon het tijdperk van de teek. Tot dan leidde het dier een kommervol bestaan. Op de punt van sprieten en twijgen wachtte het tot er iemand langs kwam om te enteren en aan te boren. Slechts weinig teken kregen beet. Er liepen hooguit boeren buiten en die droegen overalls, laarzen en petten. Geen doorkomen aan. Van ellende stortten de teken zich op de boer z’n beesten. Uitsterven dreigde.

Toen vond Staatsbosbeheer de recreatie uit. Bos en hei stroomden vol recreanten, de benen, bloot uit de vrijetijdskleding, ter consumptie aangeboden. Sindsdien leven onze teken in hun paradijs. Onbekommerd leggen ze hun eitjes in de zekerheid dat de larven en nimfen door natuurliefhebbers gevoerd zullen worden. De liefhebbers in kwestie zijn minder enthousiast. Tijdens hun bloedmaal brengen teken ziekten over zoals die van Lyme. Daarom gelden ze als rotbeest. Toch kunnen ze het ook niet helpen. De ziekte komt van een bacterie in het verdovend speeksel dat de teken hoffelijkerwijze bij ons inspuiten om het aangedane ongemak wat te verzachten. Het eigenlijke rotbeest is een spirocheet, verwant aan de verwekker van de syfilis. Maar die is te klein om dood te knijpen. Al onze haat richt zich bijgevolg op de teek.

Die wrijft zich in alle acht zijn pootjes. Nu heeft hij ons waar hij ons hebben wil. In zijn macht. Elke poging om hem te doden, keert zich tegen onszelf. Pluk hem van je huid en de monddelen blijven achter in de wond, die akelig ontsteekt. Een brandende sigaret als aansporing om los te laten, komt nauwelijks meer in aanmerking. Wie rookt er nog?

Bovendien spuiten teken als gevolg van pesten juist meer ziekte in. Ook verdoven met alcohol werkt averechts en inkapselen met nagellak is even effectief als het inkapselen van een op hol geslagen kernreactor. Een vriendelijk verzoek om je huid te verlaten, wordt evenmin gehonoreerd; teken horen nog slechter dan ze zien. En speciale tekentangen dan? Het enige wat sneller toeneemt dan de ziekte van Lyme, is de rijkdom van de tekentangenfabrikanten. En dat terwijl de oplossing zo eenvoudig is. Bestrijd het ene rotbeest met het andere. Teken lusten ook hond. Stuur op je volgende boswandeling gewoon je hond vooruit.

Deze column verscheen eerder in de VARAgids nummer 17.¨
Laatst gewijzigd door bamboe op Vr 22 Apr 2011 14:34, 3 keer totaal gewijzigd.

Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Re: verkiezing meest gehate dier van Nederland

Berichtdoor Martijn » Vr 22 Apr 2011 12:51

Gefeliciteerd dan maar!

:toost:


Terug naar “Activisme”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten