Tekenbeet bij 3 jarige zoon

Vragen, informatie en discussie over kinderen en de ziekte van Lyme.
Fieb
Berichten: 5
Lid geworden op: Do 10 Jan 2013 19:30

Tekenbeet bij 3 jarige zoon

Berichtdoor Fieb » Vr 11 Jan 2013 23:19

Op 16 november 2012 heb ik bij mijn 3 jarige zoon een teek ontdekt achter zijn oortje. Direct heb ik de teek verwijderd. Deze zag er nog niet volgezogen uit en hij kan er echt niet langer dan 2 a 3dagen hebben gezeten.
Op 16 december ontdekte mijn man dat het plekje waar de teek had gezeten toch een beetje rood aan het worden was. Direct heb ik de huisartsen gebeld en we mochten langskomen. Conclusie van de arts was dat het waarschijnlijk ging om een reactie van de beet. Hij wilde nog geen AB geven omdat het om zo n klein mannetje ging.

Op 28 december jl zijn we weer terug gegaan. De rode vlek was groter geworden. Na overleg met een kinderarts in het ziekenhuis hebben wij nu een AB kuur Amoxicilline suspensie 250mg/5ml voorgeschreven gekregen van 6 weken 3x 2,5 milliliter. Tevens hebben wij direct, voor de start van de AB een bloedtest laten afnemen. Hier hebben wij nog steeds de uitslag niet van binnen. Nog steeds is mij ook niet duidelijk geworden, ook na meerdere keren vragen welke test er nu aangevraagd is.

Ook wordt helemaal gek van onzekerheid of wat wij nu doen echt voldoende is of dat wij nu toch nog meer moeten. U zult begrijpen hij. Is nog zo jong. Ik wil hem een goede start geven. Ik vind het al erg genoeg dat ik hem hier niet voor heb kunnen behoeden....
Alle vragen die ik stel aan mijn arts daar krijg ik geen duidelijk antwoord op. Ik ben zo bang dat de man in kwestie niet voldoende op de hoogte is van de risicos van lyme. Of ben ik nu gewoon te ongerust?

Mijn vragen zijn:
- is de kuur zoals voorgeschreven wel afdoende om de bacterie te doden?
- wat voor testen kan ik, na het beeindigen van de kuur, het beste doen om de meeste zekerheid te krijgen dat de bacterie uit zijn systeem is.
- wat zijn de ervaringen op homeopathie gebied. Ik heb net iemand geproken over het kruid kardeboltinctuur. Iemand die daar ervaringen mee heeft.

Een zeer ongeruste moeder

Panter
Berichten: 121
Lid geworden op: Ma 21 Nov 2011 14:32

Re: Tekenbeet bij 3 jarige zoon

Berichtdoor Panter » Vr 11 Jan 2013 23:34

Hallo Fieb,

Ik kan mij goed voorstellen dat je ongerust bent. En ik vind het erg goed dat je zo alert bent voor jouw zoontje.
Zelf kan ik je geen advies geven, sorry, omdat ik zelf nog een newbie ben in Lyme land. Maar er zijn hier vast andere ervaringsdeskundigen die je wel advies kunnen geven.

En misschien kun je hier ook nog meer informatie vragen? http://www.tekenbeetziekten.nl/
Er is ook een Facebook pagina http://www.facebook.com/pages/Stichting ... 9310777724

Panter

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Tekenbeet bij 3 jarige zoon

Berichtdoor bamboe » Vr 11 Jan 2013 23:40

Hoi Fieb,

volgens mij is er een verschil tussen zorgen om niets en zorgen om "iets" (substantieels).
Volgens mij is het belangrijk dat je nu wel je hoofd erbij houdt om het maar zo te zeggen.
Statistisch gezien zijn de reguliere (huis-)artsen niet te vertrouwen als het om de ziekte van lyme detecteren en behandelen gaat volgens een recent ombudsmanonderzoek onder 800 lymepatienten: zie deze link naar gegevens uit het onderzoek viewtopic.php?f=5&t=6640 en deze link naar een krantenartikel over het ombudsmanonderzoek: http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondhe ... ookiecheck .

6 weken na de beet is misschien te laat om te zeggen dat je in stadium I zit: waar 6 weken behandelen voor staat.
Dus 2-3 maanden behandeling op geleide van klachten (dus als er na 2-3 maand nog klachten zijn, dan doorbehandelen) lijkt meer op zijn plaats.
Zie hier het schema bij stadium II van de infectie en dan de richtlijnen van de internationale lymevereniging http://www.ilads.org
http://www.lymemed.nl/schema.pdf
Onze nederlandse zogeheten cbo-richtlijnen voor de ziekte van lyme die de reguliere artsen veelal volgen voor de ziekte van lyme zijn volgens veel onderzoeken en ervaringsverhalen van mensen op deze site niet afdoende om de infectie te kunnen stoppen.
Zie hier de vertaalde samenvatting van de iladsrichtlijnen (naar beneden scrollen voor de 15 punten): http://www.borreliose.nl/index.php?opti ... &Itemid=63

Ervaringen op gebied van homeopathie: over het algemeen schijnen kinderen en dieren beter te reageren op homeopathie dan volwassenen.
Ik heb zelf wel korte tijd homeopathie geprobeerd, maar ik heb meer ervaring met resonantietherapie -beide energetische therapieen in ek geval: kwestie van lange ademwerk bij mij in elk geval.
Maar ik was er vele malen later bij dan uw zoontje.
Ik heb zelf goede ervaringen met kaardeboltinctuur en overigens ook met kattenklauw wat ook een bekend kruid is tegen de ziekte van lyme.

veel sterkte met je zoontje!

p.s. nog even dit op de valreep: zorg dat je zoontje ook zijn darmflora onderhoudt met een probiotica die je koel kan bewaren zonder suiker/zoetstoffen.
de weerstand zit in de darmen, maar de antibiotica die maakt jammer genoeg ook korte metten met de vriendelijke bacterien die schimmels bevorderen.
Schimmels die groeien bij suiker: zoetstoffen daarentegen zijn slecht omdat deze synergetisch werken met de lyme als het gaat om neurologische problemen vooral en dat moet je niet willen hebben.
Laatst gewijzigd door bamboe op Za 12 Jan 2013 10:08, 1 keer totaal gewijzigd.

Fieb
Berichten: 5
Lid geworden op: Do 10 Jan 2013 19:30

Re: Tekenbeet bij 3 jarige zoon

Berichtdoor Fieb » Za 12 Jan 2013 1:24

Dank voor jullie reacties.
Bamboe, zal je advies voor wat betreft de probiotica zeker ter harte nemen en morgen gelijk wat kopen. Enig idee of ortiflor junior van ortica goed is? We waren overigens al met goede yoghurt producten ed bezig maar misschien toch ook nog wat extras

Wat is de grens of hoe/ wat bepaald of je stadium I of II hebt? Mijn zoon had namelijk, voorzover ik kan zien nog geen klachten behalve dan de rode plek?

Je geeft aan dat wellicht 6 weken behandelen niet afdoende is. Is er een test die je ons zou aanraden om na afloop van de AB te doen. Wachten op eventuele symptomen is een beetje moeilijk bij een klein kind aangezien hij nog niet zo goed kan vertellen als hij ergens last van heeft.

Nogmaals bedankt voor je advies.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Tekenbeet bij 3 jarige zoon

Berichtdoor bamboe » Za 12 Jan 2013 13:31

hoi Fieb,

over de probiotica: ik zie dat er maltrodextrine zit in de probiotica die je voorstelt, wat ook een suikerachtig iets is, maar de probiotica die ik ik lange tijd gebruikte: de 8 bilion acidophilus en bifidus van het merk now, daar zit ook aardappelzetmeel in: dat is ook wel iets koolhydraatachtigs. Maar goed: ik denk wel dat je probiotica goed is hoor.

De grens tussen de stadia I en II is niet heel helder: ik denk vanaf dat de bacterie zich in je lichaam begint te verspreiden, maar dat is al vrij snel na de besmetting! (officieel is dat 24 uur maar die grens daarover wordt veel gediscussieerd: er zijn mensen die al veel sneller besmet raken dan binnen 24 uur).

Ja 6 weken is denk ik wat kort, ik zou wat langer aan de slag gaan voor de zekerheid.
Inderdaad is het voor kinderen lastig om aan te geven wat er scheelt.
Over testen op lyme: wacht na de laatste antibioticapil minimaal 2-3 maanden met testen.
Het is wat lang, maar voor een zo betrouwbaar mogelijke uitslag wel belangrijk.
Je zou kunnen beginnen met een elisa-westernblottest bij de huisarts (dan kost het je niets, maar exacte uitslag opvragen is dan wel belangrijk: en dat geeft vaak veel gedoe en tegenstand als je het via de huisarts doet viewtopic.php?f=17&t=6023 ).
Het is denk ik wel belangrijk dat je als de uitslag (zeker als het gaat om de elisa/western blot uitslag, maar ook anderszins) bekend is deze exact terugkoppelt bij mensen van bijv. de stichting tekenbeetziekten http://www.tekenbeetziekten.nl/algemeen ... hting.html of hier op deze site kun je het ook delen.
Uberhaupt is het misschien zinvol om je vragen daar neer te leggen als je die nog hebt.
Interpretaties van testen volgens de cbo-richtlijnen zijn anders dan volgens de richtlijnen van de internationale lymevereniging http://www.ilads.org

Anders, als je het gelijk goed wil doen, dan is de ltt-test (ongeveer 220 euro bij http://www.prohealth.nl ) of de pcr-test (ongeveer 160 euro) raadzaam.
Weet dat de pcr-test toch vaak nog vals-negatieve uitslagen geven, en de uitslag duurt langer: 10 weken bijv.: waar de ltt-testuitslag binnen 14 dagen bekend kan zijn.
Maar een positieve pcr-testuitslag is vrij waterdicht qua lyme aantonen: de positieve ltt-test is ook veelzeggend.
Voor evt vergoeding door de zorgverzekering van pcr- en of ltt-test: probeer medewerking van je huisarts door zijn/haar handtekening op het aanvraagformulier te krijgen.
Vaak proberen verzekeringen zich er vanaf te maken, bijv. door te suggereren dat het om een commercieel lab gaat.
Het is een particulier lab, dat wel, dus geen overheidslab: in overheidslabs werkt men ook niet voor niks.
Je zou de test ook in Berlijn kunnen laten doen of in Keulen: je hoeft er niet heen met je zoontje, je kunt je bloed opsturen en in een ziekenhuislab of een ander lab laten prikken bij je in de buurt.
Zie de site van lymevereniging over laboratoria over dit soort procedures.

Je kunt ook beginnen met elisa en western of lineblottest ook gelijk bij prohealth: krijg je de uitslag netjes terug tot op het niveau van de banden bij de western blottest, plus dat je bij de huisarts pas een western blottest krijgt als de elisa positief is.
Bovendien: de elisa/westernblottestcombi haalt maar de helft van de lymepatienten eruit.
Sorry voor deze wirwar aan info, maar dat is het van zichzelf ook.

Sterkte!

Fieb
Berichten: 5
Lid geworden op: Do 10 Jan 2013 19:30

Re: Tekenbeet bij 3 jarige zoon

Berichtdoor Fieb » Za 12 Jan 2013 21:29

Bamboe, hartelijk dank voor je zeer uitgebreide uitleg. Het is inderdaad een weerwar aan gegevens.
Ik moet mij gaan neerleggen bij het feit dat we nooit 100% zekerheid/ duidelijkheid zullen krijgen over het wel of niet uitschakelen van dit vervelende beest. Zeer frustrerend.

Ik mag al van veel geluk spreken dat wij nu een 6 weken kuur hebben gekregen dus een mogelijkheid op meer sluit ik uit naar 99,9%. Alleen wanneer blijkt dat mijn zoon klachten heeft dan zal er een vervolg komen en tja, dat heeft hij vooralsnog niet. Aan de ene kant ben ik daar natuurlijk blij om maar nogmaals ik kan niet alles zien en voelen wat mijn zoontje voelt. We houden hem dus zeker goed in de gaten.

Bedankt nogmaals.

Fieb
Berichten: 5
Lid geworden op: Do 10 Jan 2013 19:30

Re: Tekenbeet bij 3 jarige zoon

Berichtdoor Fieb » Ma 14 Jan 2013 15:42

Zojuist heb ik de uitslag binnen gekregen van het onderzoek op de aanwezigheid van de borrelia bacterie in het bloed van mijn zoon. De uitslag is mij een compleet raadsel.

De uitslag was alsvolgt:
burgdorferi AS 194 - positief
burgdorferi AS 199 - negatief
burgdorferi C6 199 - positief

Eindoordeel. Positief met een reactie van het lab - fout positief. Dit zou te maken kunnen hebben omdat het een vroege infectie betreft.
Kan iemand mij uitleg geven hoe ik dit moet interpreteren?

Ik krijg nu van de huisarts de mededeling dat ik 3 a 4 weken na het doen van deze test wij opnieuw kunnen laten testen. Dit ondanks dat wij inmiddels nog midden in onze AB kuur zitten. Krijgen wij dan wel een 'betrouwbare' uitslag?

Volgens mij kan ik niet anders oordelen dan dat mijn zoon 'gewoon' geinfecteerd is en hopen dat de AB kuur zijn werk doet.

Ook is mij nog steeds niet duidelijk welke onderzoek er nu is uitgevoerd Elisa of de westernblot.

iemand advies?

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Tekenbeet bij 3 jarige zoon

Berichtdoor bamboe » Ma 14 Jan 2013 23:39

Hoi Fieb,

tja, foutpositief: het kan, maar gezien je vermoedens en aanwijzingen die je hebt (teek gezien e.d.) zou het heel goed kunnen dat het helemaal geen foutpositiviteit betreft.
als iets met de testen moet worden gevreesd is het foutnegativiteit.

testen als je nog onder de antibiotica zit: lijkt mij geen aanrader.
ga maar eens vragen aan http://www.prohealth.nl of zij het zouden aanraden: dat is een lab dat veel lymetesten doet in opdracht.
is je huisarts wel op de hoogte van de onderdrukkende uitwerking van antibiotica of andere antibiotische middelen op antistoffen?

het is mijn persoonlijke ervaring viewtopic.php?f=5&t=6180#p60201 dat toen ik nog van niets wist ik me heb laten testen door de huisarts op lyme en die kwam er toen onvoldoende uit: logisch ook, want ik zat aan een antibiotisch kruid.
een aantal weken daarvoor zat ik dat nog niet en toen viel dezelfde test, zelfde lab nog positief uit: ook die c6-band van de elisa die jij hierboven noemt.
ik wist toen niet hoe dat kwam, maar nu weet ik dat wel.
en van de lyme was ik zeker nog niet af toen, want die kwam er later weer uit, toen een lymebewuste arts me opdracht gaf om eerst een paar weken geen antibiotische middelen te gebruiken alvorens weer over te gaan tot een test.

en weet je wat het is? als je zoon dan negatief uit die test komt, dan is het voor de dokter zo dat hij dan geen lyme heeft.
dus of je daarin mee moet gaan, lijkt mij van niet, want dan krijg je mogelijk geen medewerking meer van die arts die de waarde van de diagnostiek dus niet kent in dit geval.

sterkte voor je zoon Fieb! & groetjes

Fieb
Berichten: 5
Lid geworden op: Do 10 Jan 2013 19:30

Re: Tekenbeet bij 3 jarige zoon

Berichtdoor Fieb » Di 15 Jan 2013 1:15

Dank weer voor je uitleg Bamboe.
Ik kon uit de topic die je in je bericht gelinkt had niet opmaken of de uitslag die je van prohealth hebt gekregen een juiste uitslag naar voren is gekomen.

Ik heb inmiddels van meerdere partijen begrepen dat het NU testen niet zinvol is en dat je minimaal 2 a 3 maanden AB vrij moet zijn. Kortom we hebben nog een lange weg van onzekerheid en onduidelijkheid te gaan. Als je al zekerheid gaat krijgen natuurlijk.

Mag ik zo vrij zijn je te vragen of jezelf inmiddels lyme- vrij bent?

Groet,

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Tekenbeet bij 3 jarige zoon

Berichtdoor bamboe » Di 15 Jan 2013 22:36

Hoi Fieb,

ik zal ff zeggen qua data en lab hoe het ging:

1. begin april 2008: verhoogde elisa c6 band-antistoffen in regulier lokaal laboratorium (in opdracht van een vrijgevestigd arts);
2. eind april 2008: zelfde elisa test c6 band (huisarts wilde kennelijk een herhaling van dezelfde test na de uitslag aan haar getoond te hebben): antistoffen gedaald onder kritische niveua bij zelfde test in regulier lokaal lab.
Tegelijk is toen ook een western blottest gedaan en daar kwam ook wel een hoogspecifieke borreliaband uit nog naast een nietspecifieke.
nb: wat bij mij speelde was: tussen 1 en 2 in ben ik gestart met antibiotische middelen gebruiken.

3. Eind 2008 naar een lyme-arts gegaan (eentje met verstand van de ziekte dus bedoel ik) en die heeft mij bij pro health laten testen na advies van 3 weken onthouding van antibiotische middelen: en toen kwamen de antistoffen bij in elk geval de elisa c6-band opnieuw boven het kritische niveau uit.

Of ik van de lyme afben: ik denk het wel, maar dat weet ik niet heel zeker.
In elk geval laat de elisa c6-band al sinds 2010 geen verhoogde antistoffen meer zien (maar in 2010 had ik nog wel last van de infectie denk ik), de western blottest laat sinds voorjaar 2011 ook geen enkele positieve westernblotbanden meer zien (daarvoor in 2010 nog wel).

Dat zou ook een veeg teken kunnen zijn, want hoe zieker, hoe minder antistoffen men aanmaakt, ware het niet dat mijn klachten ook aan het minderen zijn langzaamaan.
Het is wel een hele lange weg geweest vind ik zelf.
Ik ploeter sinds de zomer van 2007 met mijn gezondheid en we tellen alweer bijna 6 jaar verder!

groetjes!


Terug naar “Kinderen en Lyme”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten