Teasel / kaardebol extraxt

Vragen, informatie en discussie over onconventionele diagnose- en behandelmethoden, en onconventionele opvattingen.
Merel
Berichten: 189
Lid geworden op: Do 27 Nov 2008 21:15

Teasel / kaardebol extraxt

Berichtdoor Merel » Zo 12 Apr 2009 15:48

Kreeg een tip van iemand , die weer iemand met lyme kent die geholpen is met "teasel root tincture".

Iemand ervaring? Of meer info?

Merel

marcv
Berichten: 368
Lid geworden op: Vr 12 Jun 2009 23:12

Re: Teasel / kaardebol extraxt

Berichtdoor marcv » Di 22 Jun 2010 22:01

Kaardebol of Teasel (Eng) of Karde (Duits)
Dipsacus fullonum of Dipsacus sylvestris. Mooie plant, zag gisteren nog een weiland vol.
De wortel wordt in een tinctuur verwerkt.
In Duitsland is het vrij populair onder Lyme-patienten, veel dicussie, zoek op "karde" op http://forum.bfbd.de/

Kruidenexpert Stephen Buhner beveelt het o.a. bij "lyme-specific pain/arthritis", (alhoewel hij Stephania tetrandra krachtiger vindt). Verder dat het mogelijk anti-spirocheet werkt, alhoewel dat aan de Oostkust minder effectief het geval lijkt te zijn dan aan de Westkust van de VS, mogelijk door andere bacterie-stammen, of verschil in manier van gebruiken. Schijnt wel goed te helpen bij "arthritic problems, pain, soreness, and movement restriction".
Matthew Wood is de pionier met kaardebol-tinctuur in de VS.
Doseringen:
Matthew Wood: 1-3 druppels, 1-3x per dag
Anderen: 10-30 druppels, 1-3x per dag
Traditional Chinese Medicine: 6 tot 12 gram gedroogde wortel per dag.

Karinxx
Berichten: 10
Lid geworden op: Ma 26 Jul 2010 14:08

Re: Teasel / kaardebol extraxt

Berichtdoor Karinxx » Do 26 Aug 2010 12:40

Ik ben al jaren ziek, niet wetende dat ik met Borrelia besmet ben. Afgelopen juni las ik een boek van Wolf Dieter Storl, nl. "Mit Pflanzen verbunden", waarin hij o.a. de kaardebol beschrijft als middel bij Borrelia besmetting. Ik herkende me er heel erg in. Een paar weken later kreeg ik te horen dat ik Lyme had. Ik ben toen zijn boek "Borreliose naturlich heilen" gaan lezen, ben er nog in bezig. Ik ben zelf kruidengeneeskundige, en ben onmiddellijk kaardebol gaan gebruiken. Mijn tuin staat er vol mee, nooit zelf erin gezet trouwens. De manier waarop deze man naar de ziekte kijkt, spreekt mij heel erg aan. Ik denk dat het middel bij je moet passen. Dat het niet per definitie bij iedere Lyme-patiënt helpt. Ik vind het nog te vroeg om te zeggen of het echt werkt, ik neem ook Samento (Cat's Claw) en collodiaal zilver. Heb zelf een goed gevoel over deze combinatie.
Het gaat erom niet alleen van de bacterie af te komen, maar jezelf zó te ondersteunen, op alle vlakken, dat je een antwoord hebt op de bacterie. En je lichaam weer de baas wordt over zichzelf en binnendringer kan weerstaan. En soms kan Kaardebol daarin helpen. Is mijn visie.

marcv
Berichten: 368
Lid geworden op: Vr 12 Jun 2009 23:12

Re: Teasel / kaardebol extraxt

Berichtdoor marcv » Do 26 Aug 2010 20:11

Een pdf met kritiek van Martin Koradi, Dozent für Phytotherapie / Pflanzenheilkunde, Winterthur van op het boek van Wolf Dieter Storl: http://www.phytotherapie-seminare.ch/docs_db/125713_Borreliose-Storl-Karde-1.pdf
Hier is een discussie tussen Wolf Dieter Storl en Martin Konradi; onderaan de pagina staan links naar de overige gedeeltes van de discussie. http://heilpflanzen-info.ch/cms/blog/archive/2008/12/07/borreliose-therapie-nach-wolf-dieter-storl-beitraege-zur-debatte.html
Zijn kritiek op Storl komt in grote lijnen neer op : het is onverantwoord om bij een ziekte als Lyme mensen af te raden AB te gebruiken; daarnaast zijn de aanwijzingen dat Karde (Kaardebol/Teasel) werkzaam is tegen Lyme flinterdun, alleen anecdotisch.
Veel Amerikaanse herbalisten hebben hetzelfde standpunt als Koradi t.a.v. Karde, en raden ook aan een behandeling te beginnen met AB, en daarna kruiden toe te voegen, om uiteindelijk AB te laten vallen. (links even niet bij de hand, komt nog).
Neemt natuurlijk niet weg dat het, zoals je schrijft, best voor sommige mensen zou kunnen werken, andere mensen het aanraden als enige behandeling lijkt mij ook niet verantwoord. Dat doe je zelf trouwens ook al niet, alleen kaardebol gebruiken.
Wat ik me af vroeg is waarom je voor de combinatie van Samento, colloïdaal zilver en Kaardebol kiest, die lijkt een beetje los zand, maar daar heb je vast een idee over, hoop ik meer over te horen. Ik combineer zelf AB met een aangepast Buhner protocol sinds kort.

Overigens kan je gedeeltes van het boek van Storl gelezen via google=books: [url] http://books.google.nl/books?id=RJ4YG4_ ... =false/url]

Karinxx
Berichten: 10
Lid geworden op: Ma 26 Jul 2010 14:08

Re: Teasel / kaardebol extraxt

Berichtdoor Karinxx » Vr 27 Aug 2010 13:20

Bedankt voor je reactie, Marc.
Ik begrijp je reactie dat deze combi als 'los zand' lijkt. Dat is misschien ook zo. Ik weet nog niet zo lang dat ik Lyme heb. Sinds ik het weet ben ik heel erg op zoek naar 'hoe te behandelen'. En er is zóveel informatie! Mijn hoofd gaat er soms van tollen. Ik besef me heel erg goed dat ik zelf de keuzes moet maken.
Wat ik nu ga vertellen is denk ik voor veel mensen moeilijk (is mijn ervaring) maar het is mijn weg: ik heb de afgelopen jaren van ziekzijn steeds weer en steeds meer geleerd op mijn eigen intuitie te vertrouwen. Steeds als ik dat doe, blijk ik de goede keuzes te maken. Hoe mijn hoofd soms ook tegenstribbelt en met allelei logica komt die inderdaad heel logisch lijkt..... In het begin ben ik allerlei kruiden gaan gebruiken waarvan ik dacht dat ze zouden kunnen helpen. Langzamerhand ben ik op deze combinatie uitgekomen, omdat ik veel positieve geluiden hoor over Samento en ik zilver wil proberen als antibioticum; dat durf ik langer te gebruiken dan reguliere antibioticum (die je bovendien maar voor 1 maand krijgt en ik denk dat dat niet voldoende is). Kaardebol is voor mij heel duidelijk, dat ik die moet nemen; en voor nu voel ik me daar rustig bij. En dat is voor mij het signaal dat dus even zo te laten. De arts stuurt me een recept voor antibioticum. Ik weet ook van mijzelf dat ik dat zal nemen wanneer ik merk dat dat wel nodig is. Misschien als ik weer een aanval krijg, ik weet het niet. Het gaat nu best goed met me. Geen idee of het door de kruiden komt. Ik vind het ook best eng om het zo te doen, maar ik voel ook heel erg duidelijk dat dit de weg is die ik bewandelen moet. En ik kan het dus niet met erg veel 'logica' onderbouwen....

Karinxx
Berichten: 10
Lid geworden op: Ma 26 Jul 2010 14:08

Re: Teasel / kaardebol extraxt

Berichtdoor Karinxx » Vr 12 Aug 2011 17:01

Ik heb nu zelf een jaar lang de Kaardeboltinctuur gebruikt, en ben er zo positief over dat ik hem wil aanbieden aan anderen.

https://sites.google.com/site/kaardeboltinctuur

Met groet,

Karin

kabouterwesley
Berichten: 50
Lid geworden op: Di 21 Sep 2010 19:45

Re: Teasel / kaardebol extraxt

Berichtdoor kabouterwesley » Vr 2 Sep 2011 16:31

In die tinctuur zit dus alcohol... en alcohol doodt bacteriën, en toegenomen intolerantie voor alcohol staat ook op de symptomenlijst van lyme (dit volgens mij omdat de alcohol de bacterie alleen maar irriteert, waardoor die gifstoffen e.d. loslaat?)

Is het niet veel logischer om te zeggen, dat na een jaar lang met kaardeboltinctuur je je beter bent gaan voelen door alcohol? (of in elk geval dat die ietsjes heeft meegeholpen?)

Karinxx
Berichten: 10
Lid geworden op: Ma 26 Jul 2010 14:08

Re: Teasel / kaardebol extraxt

Berichtdoor Karinxx » Wo 14 Sep 2011 21:26

De tinctuur druppel ik in hete thee of heet water, laat het een tijdje staan en drink het dan op, de alcohol is dan verdampt.
En ik moet ook eerlijk zeggen dat het idee dat ik me beter zou voelen door de alcohol (wat neerkomt op één-twintigste borrel per dag, verdeeld over de dag, wanneer je de tinctuur niet eerst in hete thee druppelt) wel erg ver gezocht vind....
Bovendien heb ik het idee dat je jezelf tegenspreekt kabouter Wesley; als de bacterie meer toxines zou loslaten door de alcohol, verwacht je toch juist dat je zieker wordt van de tinctuur?

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Teasel / kaardebol extraxt

Berichtdoor bamboe » Do 15 Sep 2011 7:59

Ik neem juist het liefst tincturen van sommige kruiden die ik nodig heb: en inderdaad: ff in kokend water en de alcohol is weg voor zover het een probleem is.
Van de mariadistel weet ik dat een warme infusie van de bladeren (dus gedrenkt in heet water) nauwelijks zin heeft.
De geneeskracht van de mariadistel zit in de zaden of de wortel (1 van de twee, dat ben ik ff kwijt).
Beide niet echt geschikt voor een lekkere thee.
Er zijn ook pillen van de mariadistel.
Dat heeft als nadeel dat er van allerlei vulstoffen bij gestopt worden waar ik helemaal niet op zit te wachten.

Karinxx
Berichten: 10
Lid geworden op: Ma 26 Jul 2010 14:08

Re: Teasel / kaardebol extraxt

Berichtdoor Karinxx » Di 20 Sep 2011 19:36

Van de mariadistel neem je de zaden. Wel wat lastig te verzamelen, maar als het je is gelukt, neem je gewoon een paar zaden en kauw je er goed op. De geneeskracht zit in de schil van het zaad.


Terug naar “Onconventioneel”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten