Voor een beter begrip van de hierna volgende tekst is het handig om de hieraan voorafgaande uitwisseling hier te lezen.
Richard8 schreef:Ascorbinezuur of Natriumascorbaat is volgens mij niet een 'vrij' veilige stof, maar is een volkomen veilige stof, als het maar een goede kwaliteit is en er met redelijkheid omgegaan wordt. Alle serieuze wetenschappelijke onderzoeken die ik onder ogen heb gekregen bevestigen dit.
Wat is er niet veilig aan, volgens jou? Afgezien van hetgeen je al noemt.
marcv schreef:Waar het me eigenlijk om gaat is dat je geen voorbehoud maakt bij het adviseren van een extreme dosering. Er is zoveel onbekend, ook hier over, dat ik vind dat dat erbij moet. Ooit ben ik een overtuigende redenering tegen gekomen die er op neer kwam dat een hoge dosis Vit C (dit ging om 6gr) de werkzaamheid van clarythromycine zou kunnen verminderen. Ik denk niet dat die redering klopte, maar je kan zoiets onmogelijk zeker weten tot het degelijk is onderzocht. Kijk bijv. ook even naar de controverses over of het nou wel of niet verstandig is om Vit. D of magnesium te supplementeren.
Hallo marc, bedankt voor je reactie. Zorgvuldigheid met dit soort dingen is zeker belangrijk. Daar kan soms bij mij wel een tandje bij.
Ik kan me goed voorstellen dat bepaalde chemische medicijnen door de antitoxische werking van vitamine C, voor een deel hun effect kunnen verliezen.
Vreemd genoeg kwam ik tegen dat door de hoge doses vitamine C de werkzaamheid van antibiotica juist verhoogd werd, doordat de eigen afweerkracht door de vitamine C zo sterk werd gemobiliseerd en geoptimaliseerd. Athans volgens Levy. Hij schrijft ook dat een lage dosis van 500 mg een pro-oxidant effect heeft, terwijl een hoge dosis een anti-oxidant effect heeft, dus tegen vrije radicalen werkt.
Dus een lage dosis van 500 mg zou de werking van antibiotica kunnen versterken, terwijl een hoge dosis de werkzaamheid van de antibiotica ook verhoogt omdat het de werking van het immuunsysteem ondersteunt.
Dit vond ik hierover:
"Bij de behandeling van een infectie met H. pylori kan door middel van vitamine C de toediening van het antibioticum clarithromycine met de helft worden gereduceerd. Dit is het resultaat van een Taiwanese studie uit 2007. Aan het onderzoek deden 171 patiënten mee die geïnfecteerd waren met de bacterie Helicobacter pylori. Zij kregen gedurende een week 20 mg omeprazol, 1 gram amoxicilline en afhankelijk van de groep waarin ze ingedeeld waren tweemaal per dag 250 mg clarithromycine, 250 mg clarithromycine met 500 mg vitamine C of 500 mg clarithromycine.
Na 6 weken werd de bacterieconcentratie gemeten. Tevens werd bepaald of de bacterie resistent was tegen antibiotica. De tweemaal daagse behandeling met 250 mg clarithromycine in combinatie met vitamine C bleek even effectief als behandeling met twee keer 500 mg clarithromycine per dag. De behandeling met de laagste dosering van het antibioticum was het minst effectief. Op de resistente bacteriën hadden alle drie de behandelingen weinig resultaat."
http://www.natuurdietisten.nl/news_arti ... =0&cod=410
Bij dit onderzoek was dus sprake van 500 mg.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19637777
"RESULTS:
Similar eradication of Helicobacter pylori was found between the triple-only group with 500 mg of clarithromycin and the triple with 250 mg of clarithromycin-plus vitamin C group (89% versus 86.8%, P = 0.623).
CONCLUSIONS:
Adding vitamin C might reduce the needed dosage of clarithromycin for eradication of Helicobacter pylori"
Richard schreef:Wanneer iemand 15 - 20 gram goed verdraagt is dat een teken dat het heel erg nodig is om er zoveel of nog meer van te nemen.
marc schreef:Dat klinkt wel logisch, maar is geen bewijs. Van sommige giftige paddestoelen krijg je ook geen darmklachten.
Omdat VitC ook een opwekkend effect (kan) hebben lijkt het mij logisch om iemand die last van agressie heeft te adviseren even te proberen of minder VitC nemen misschien beter gaat.
De opmerking is natuurlijk niet het bewijs. De opmerking is echter wel gebaseerd op de ervaring bij onderzoek die heeft aangegeven dat ernstig zieke mensen een lage vitamine C status hebben, terwijl bij een dergelijke lage status ook nog eens een hoge darmtolerantie hoort.
De agressiviteit komt mogelijkerwijs voort uit een stresstoestand, die regelrecht voort kan komen uit een te hoge dosis vrije radicalen en aangezien vitamine C aangemerkt kan worden als een anti stresshormoon, lijkt me een reductie van vitamine C hierbij niet voor de hand liggen.
Marc schreef:Daarnaast: misschien is er wel een goede evolutionaire oorzaak voor dat mensen niet zelf meer VitC kunnen aanmaken.
Richard schreef:Er is vast een spirituele/filosofische/evolutionaire betekenis verbonden aan het miljoenen jaren geleden onstane genetische defect.
Maar zou dat dan een reden moeten zijn om, nu we het eenmaal weten, van deze kennis geen gebruik te willen maken?
Welke consequentie wil jij verbinden aan jouw uitspraak?: “misschien is er wel een goede evolutionaire oorzaak voor dat mensen niet zelf meer Vit C kunnen aanmaken.” Ik bedoel: wanneer iemand ernstig ziek is en een optimale dosis vitamine C, vergelijkbaar aan hetgeen bij inwendige eigen producitie zou worden aangemaakt, zou deze persoon kunnen genezen; zou jij dan vinden dat we het genetisch defect dan maar moeten respecteren, omdat het door de evolutie (God) zo gewild is?
Marc schreef:Hier heb ik erg om moeten lachen..... Ik schreef "evolutionaire oorzaak" en geen "evolutionaire reden" omdat de evolutie natuurlijk geen God-achtige entiteit is.
Wat ik bedoelde is: misschien is de aanmaak van VitC wel platgelegd ten faveure van een ander immuunsysteem-ondersteunend mechanisme, dat niet goed functioneerde icm met de eigen VitC aanmaak. Of wat natuurlijk ook kan: gedurende een lange periode bevatte het voedsel van de mens voldoende Vit.C.
Gelukkig kan er gelachen worden. Dat raakt dan dus een gevoelige snaar. Dan gaat het in ieder geval dieper dan alleen verstandelijk.
Wanneer je het nog eens doorleest zul je wellicht zien dat ik het zo oppakte als je het schreef en er op door ging.
Ik ervaar geen tegenstelling tussen mijn interpretatie van de evolutie en de Goddelijke wetmatigheden die hierin tot uitdrukking komen. De Schepper staat in mijn beleving niet los van de schepping, maar maakt er inherent deel vanuit. Zo is de evolutie dan ook geen aaneenschakeling van toevalligheden, maar juist de uitwerking van de Goddelijke wetmatigheden op de gebeurtenissen en ontwikkelingen die zich voordoen.
Zoals je het uitdrukt: “misschien is de aanmaak van VitC wel platgelegd” impliceer je in feite een soort plan door een almachtige entiteit.
Er is volgens mij wel een logische verklaring voor het ontstaan van dit defect. De andere primaten, dwz de meeste aap-achtigen hebben te maken met hetzelfde defect. Je geeft het zelf ook al aan dat het voedsel aanvankelijk zoveel vitamine C bevatte dat een mutatie van een van de genen voor de inwendige aanmaak van vitamine C geen bezwaar opleverde voor het voortbestaan van de soorten.
Een orang oetang heeft dagelijks minimaal 4,5 gram vitamine C nodig om optimaal te kunnen zijn. Een dierentuin is heel zorgvuldig met het blijven geven van deze hoeveelheid omdat er anders problemen komen.
Er zijn wel andere immuunsysteem ondersteunende mechanismen ontstaan, zoals het recyclen van de antioxidanten of het aanwenden van Ureum als pro-oxidant. Of uiteindelijk, als ultieme noodoplossing, het inzetten van de (eigen hoofdantioxidant en recycler) glutathion als vrije radicalenvanger. Maar dat zijn kunstgrepen gebleken en niet effectief bij hardnekkige belastingen.
Zoveel is inmiddels wel duidelijk.
Richard schreef:En dus geen megadosis en dus ziek blijven of verder?
Marc schreef:ik vind het prima, als ik het overtuigend genoeg vind zal ik het zelf ook proberen, maar je moet je er wel van bewust blijven dat het experimenteel is.
Ja, het is een bijzondere fase en veel is nog in de kinderschoenen, maar er is ook heel veel al wel goed onderzocht en beschreven in de beschikbare literatuur.
Het is volgens Levy het meest onderzochte spul in de wereld en toch zo weinig toegepast ondanks de bijzondere uitkomsten van vele onderzoeken. Alleen al het feit dat dus gebleken is dat bepaalde antibiotica lager gedoseerd kan worden (de helft dus) met wat extra vitamine c erbij, dat zou toch iedereen moeten weten.
Richard schreef:Mijn inschatting is nu, dat dit defect binnen het menselijk organisme verantwoordelijk is voor de verschrikkelijke lijdensweg die velen in deze tijd moeten doorstaan.
Marc schreef:Tsja. Zou het echt precies dit defect zijn? Sla je niet een beetje door in je enthousiasme? Spijt me als ik cynisch overkom, maar er zijn zo vaak nieuwe hypes; mensen die denken dat ze dé oplossing hebben.
Hoeveel neem je zelf, en ben je daarmee 100% genezen? Ik hoop het, maar het zou nog steeds geen bewijs zijn.
Ja, ik ben er inderdaad van overtuigd dat het echt dit defect is wat zoveel ellende teweeg brengt.
Ga maar eens na welke sleutelrol vitamine C speelt binnen het afweersysteem. In feite is het absoluut bepalend voor het wel of niet ziek worden van een ziekteverwekker.
Want waarom denk je dat de apen en de cavia's zulke populaire proefdieren zijn? Simpelweg omdat ze zo gemakkelijk ziek te maken zijn. Veel van die ellendige chronische en acute kwalen die de mensen kwellen, kunnen voor experimenten met gemak aan die dieren gegeven worden omdat ze ook zo snel een lage waarde aan Vitamine C in het bloed hebben.
Omgekeerd is het zo dat de meeste andere dieren in het geval van een besmetting met bacteriën of virussen of toediening van een giftige stof ogenblikkelijk hun inwendige productie van vitamine C met tientallen grammen tegelijk opvoeren, om zo de besmetting of de vergiftiging te kunnen overwinnen.
Het aldus kunnen opvoeren van de inwendige ascorbinezuurproductie is nou precies wat het verschil kan maken tussen wel of niet ziek worden van een bepaalde ziekteverwekker of een bepaalde toxische belasting.
Van de Q-koorts krijgt een geit alleen milde verschijnselen, terwijl de mensen er dood aan gaan.
Ook met Lyme is het zo dat iemand jaren de bacterie bij zich kan dragen zonder verschijnselen, maar dan komt een moment dat er teveel dingen tegelijk een belasting vormen en er zo een aanslag wordt gepleegd op de vitamine C reservoirs in het lichaam.
Door de toegevoegde stress, die vitamine C vreet, komt de immuniteit onder een kritieke grens en een cascade aan symptomen zijn een illustratie van de vicieuze spiralen waarin iemand dan terecht kan komen.
Want de strijd met de ontketende Borrelia vergt ook nog eens extra vitamine C, die er toch al te weinig was.
Bovendien heeft de Borrelia & co nog eens de nare eigenschap dat er zwaar toxische uitscheidingproducten vrij komen. Ook dat vreet vitamine C.
Pfffft.
Zonder voldoende vitamine C is ons immuunsysteem te vergelijken met een tandeloze tijger.
Ik denk dat dit niet een loze hype is, daarvoor is er al veel te veel positiefs over te melden geweest.
Zelf ben ik in 'the middle of things' en zal e.e.a. schrijven wanneer ik concreet iets specifieks te melden heb.
De kunst bij vitamine C is er voor te zorgen dat er voldoende in het lichaam aanwezig is om een besmetting of toxiciteit in de kiem te smoren.
Marc schreef:Overigens neem ik zelf 3x500mg VitC pd; dit omdat er proefdier-onderzoek bestaat dat aannemelijk maakt dat 1% VitC in de voeding volledige bescherming biedt tegen een zeldzame bijwerking van minocycline, nl schildklierkanker.
groeten marc
Zoals je al wel zult verwachten is de hoeveelheid die jij slikt volgens mij erg laag en aan te merken als een tekort schietende onderhoudsdosis, die nog niet in de buurt komt van een mogelijke therapeutische dosis. Een onderhoudsdosis dus waarvan je zou mogen verwachten dat die een ziekteproces in stand laat blijven.
Ik kan je aanraden kennis te nemen van het boek van Levy; Vitamin C, infectious diseases & toxins. Spannend geschreven en met 1200 wetenschappelijke verwijzingen. Het boek kun je vinden halverwege deze pagina met links voor lezing van grote delen van de hoofdstukken.
http://www.tomlevymd.com/books.html
Groeten, Richard