Pijnbestrijding door muziek

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan vanalles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Pijnbestrijding door muziek

Berichtdoor vonneke » Zo 12 Nov 2006 22:26

Naar je favoriete CD luisteren werkt misschien beter om pijn te verlichten dan een pijnstillende pil. De juiste soort muziek kan de stemming flink verbeteren en ontspannen, waardoor pijnklachten minder gevoeld worden.

Wat juist is, is smaakafhankelijk. Het maakt daarbij niet of het gaat om klassieke rock of ontspannende muziek.
Het is al een aantal jaar bekend dat muziek een uitstekend middel is om pijn en angst te verminderen bij operaties. De vraag voor onderzoekers was of muziek ook pijnklachten laat zakken bij artritis, migraine, rugklachten en vergelijkbare sores. De onderzoekers geven een bevestigend antwoord op deze vraag.
Onderzoekers voerden een gecontroleerd onderzoek uit met 60 mensen. Deze werden verdeeld in een muziek- en controlegroep. De mensen uit beide groepen werd gevraagd om een pijndagboek bij te houden. Na afloop van het onderzoek constateerde men dat de mensen uit de muziekgroep die elke dag een uur naar muziek luisterden minder last hadden van lichamelijke en psychische klachten dan de controlegroep. De afname van pijnklachten bedroeg 12 tot 21 procent. Vooral depressieve gevoelens bleken afgenomen met maar liefst 25%.
De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 50 jaar en werden gerecrutreerd uit een pijnkliniek in Ohio. Dat houdt in dat ze al geruime tijd leden aan allerlei pijnlijke toestanden, zoals artritis en reuma.
Overigens viel de muziekgroep uiteen in twee groepen, waarvan de ene helft naar de eigen favoriete muziek mocht luisteren en de andere helft ontspannende CD’s kreeg die de onderzoekers hadden samengesteld. De muziekkeuze bleek nauwelijks verschil uit te maken op de pijnklachten; beide groepen profiteerden evenveel van het uur lang muziek per dag.

(Journal of Advanced Nursing 2006 Jun;54(5):5b53-562)

http://www.journalofadvancednursing.com/default.asp?File=pressdetail&id=173

Bron:Psycholoog.net

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Terug naar “Off-Topic Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten