Eigen of andersman fouten voor het brein niet verschillend

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan vanalles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Eigen of andersman fouten voor het brein niet verschillend

Berichtdoor vonneke » Zo 12 Nov 2006 23:17

Zelf fouten maken, of iemand fouten zien maken. Voor de hersenen maakt het niet uit: zij reageren op dezelfde manier.

In beide gevallen reageert hetzelfde gebied in de hersenen. Bij mensen die zich door een stoornis niet of nauwelijks kunnen verplaatsen in een ander, gaat er vermoedelijk iets mis in dit hersengedeelte. Deze conclusies komen uit onderzoek van experimenteel psycholoog Rogier Mars, die binnenkort promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Rogier Mars onderzocht wat er in onze hersenen gebeurt als we bewegingen selecteren en voorbereiden, en wat er gebeurt als we bewegingen evalueren - met name als we merken dat we iets fout doen.
“Normaal gesproken bedenkt een mens wat hij moet doen, voert dat uit en als het fout gaat, bedenkt hij opnieuw wat hij dan beter zou kunnen doen. Dat heet gedragsoptimalisatie en dat is dus aan hersenactiviteit te zien, ook wanneer het om andermans fouten gaat“, aldus Mars. Mensen met stoornissen, zoals autisme, hebben veel moeite met het optimaliseren van hun gedrag. “Mensen met Gilles de la Tourette, met hallucinaties, met schizofrenie, met compulsieve stoornissen krijgen het niet voor elkaar om op een rationele manier hun gedrag te optimaliseren“. Het onderzoek van Mars brengt het zoeken naar een verklaring en oplossing voor stoornissen zoals schizofrenie, autisme en hallucinaties dichterbij.


http://www.ru.nl/wetenschapsagenda/vorige_edities/vm/eerste_promovendus/

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Terug naar “Off-Topic Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten