Nieuw Zeeland legt farmaceutisch winstbejag aan banden

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan vanalles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Nieuw Zeeland legt farmaceutisch winstbejag aan banden

Berichtdoor Tulipano » Wo 14 Nov 2012 19:28

Bron: VPRO tegenlicht, uizending van maandag 12 november 2012

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/ ... rland.html


Nieuw Zeeland bespaart jaarlijks miljoenen op medicijnkosten dankzij haar ‘Kiwimodel’.
Dit is een aanbestedingsmodel waarbij een raad van bestuur bestaande uit wetenschappers bepaalt welk medicijn bij welke kwaal het beste is. Het bestuur krijgt een budget waarmee het prijzen bedingt met de farmaceutische bedrijven. Op die manier kunnen deze bedrijven geen artsen meer manipuleren om patiënten hun middelen voor te schrijven. Ook hoeven zij geen geld meer uit te geven aan marketing, congressen, leuke reisjes e.d., wat de kostprijs van medicijnen aanzienlijk terugdrijft. Uiteraard stuitte de Minister van Volksgezondheid op grote weerstand van de zijde van de Big Pharma omdat dit model de winst op medicijnproductie aanzienlijk beperkt. Maar ze kreeg de steun van het hele Parlement en wist zo het hoofd te bieden aan die enorme druk. Het geld dat de Nieuw Zeelandse overheid op deze manier bespaart wordt niet geïnvesteerd in fondsen op bijvoorbeeld de financiële markt, maar opnieuw uitgegeven aan nog meer betere en nieuwere medicijnen.

Twee Belgische ‘Kiwiartsen’, Dirk van Duppen en Jacques Germeaux verdiepten zich in de voordelen van het Kiwimodel. Van Duppen concludeerde uit zijn onderzoek dat medicijnen in Nieuw Zeeland tot wel tien keer goedkoper zijn en hij schreef er zelfs een boek over (de cholesteroloorlog). Jacques Germeaux stapte in de politiek en wist de Belgische regering ervan te overtuigen om dit model onder de loep te nemen. Zo reisde er in 2005 een speciale ‘Kiwicommissie’ af naar Nieuw Zeeland om het model te bestuderen voor mogelijke toepassing in België. Maar nog voordat deze senatoren hun reis hadden afgerond, sloeg de farmaceutische lobby haar slag. Uit angst om de grip op de medicijnkeuzen van artsen te verliezen, zette ze de Belgische politici onder druk en dreigde dat het verstrekkende gevolgen zou hebben mocht het Kiwimodel worden doorgevoerd. Dirk van Duppen vertelt dat de Big Pharma tijdens een nachtelijke zitting miljoenen euro’s op tafel legde om het Belgische Kiwiproject’ in de kiem te smoren.

Ook Eurocommissaris Neelie Kroes deed onderzoek naar de farmaceutische kosten en constateerde dat het bedrag dat door de farmaceutische industrie wordt uitgegeven voor marketing van hun medicijnen twee keer zo hoog is als onderzoek naar nieuwe medicijnen.


Een absolute aanrader, deze aflevering. Het geeft een duidelijk beeld van hoe onze overheid miljoenen zou kunnen besparen zonder deze te moeten verhalen op haar burgers!

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Nieuw Zeeland legt farmaceutisch winstbejag aan banden

Berichtdoor bamboe » Wo 14 Nov 2012 21:47

Dank je Tulipano!

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: Nieuw Zeeland legt farmaceutisch winstbejag aan banden

Berichtdoor Tulipano » Zo 29 Dec 2013 14:33

Ook China lijkt op dit gebied nog enige mate van ethiek te hanteren:

http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/07/big ... sAT0a9gWtVAbstract:

Alleen China arresteert fraudeurs
In het westen komen de farmaceutische fraudeurs haast altijd weg met het betalen van boetes. Deze kunnen weliswaar oplopen tot miljarden euro’s of dollars, maar hier lachen de farmaceutische fabrikanten om. De hoogte van de boetes staan namelijk niet in verhouding tot de enorme winsten die gemaakt worden. Vandaar dat de frauduleuze praktijken hardnekkig toegepast blijven worden. Het is alleen in China waar de misdadige fraudeurs daadwerkelijk worden opgepakt en streng worden gestraft. Wanneer deze strenge straffen ook in het westen toegepast zouden gaan worden bestaat de kans dat er aan deze misdadige praktijken een einde komt of in ieder geval, vanwege het risico van langdurige gevangenisstraffen een héél stuk minder zullen gaan plaatsvinden.

paperwhite
Berichten: 635
Lid geworden op: Ma 11 Jan 2010 17:00

Re: Nieuw Zeeland legt farmaceutisch winstbejag aan banden

Berichtdoor paperwhite » Wo 1 Jan 2014 23:55

Dr. Dirk Van Duppen ijverde in België om het kiwimodel in te voeren. Een variant werd een klein beetje ingevoerd. Dit betekent dat enkel generische producten worden terugbetaald indien die er zijn. Deze arts schreef jaren terug al het boek "de cholesteroloorlog", een aanrader en aanklacht tegen de cholesterolhype. Anticholesterolmiddelen worden massaal voorgeschreven terwijl deze middelen dodelijke bijwerkingen hebben.Deze middelen worden ingezet om het "risico" op hartfalen te verkleinen.

Persoonlijk ben ik niet zo een fan van het kiwimodel. Het klinkt erg sociaal om megawinsten van pharmareuzen aan banden te leggen. Maar als die winsten aan banden gelegd zijn, zal de pharma dan nog verder zoeken naar nieuwe geneesmiddelen.Wij lymepatiënten hebben dat wel nodig, vooral ab die cystevormen aanvalt.


Terug naar “Off-Topic Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten