Het aantal mensen dat darmkanker krijgt, is in tien jaar met 43 procent gestegen. Nieuw onderzoek moet duidelijk maken wat het verband is tussen voeding, leefstijl en de terugkeer van de ziekte.
Zorgwekkende cijfers toename darmkanker
Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, maakt zich zorgen over de explosieve stijging van het aantal darmkanker patiënten.
Het aantal nieuwe gevallen van darmkanker is in Nederland in tien jaar tijd met 43 procent gestegen. Jaarlijks krijgen ruim 13.000 mensen te horen dat ze darmkanker hebben, vijf jaar na de diagnose leeft 60 procent van de patiënten nog. Bij deze groep is de angst om de ziekte opnieuw te krijgen groot. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds spreekt van een zorgwekkende toename van het aantal darmkankerpatiënten en wil meer te weten komen over de rol van voeding en leefstijl bij de terugkeer van de ziekte. Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Hong Kong, gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, moet uitkomst bieden.
“Door nieuwe vormen van behandeling overleven steeds meer mensen darmkanker”, stelt Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. “Zij leven echter vaak in grote onzekerheid, omdat ze niet weten wat ze kunnen doen om het risico dat ze de ziekte opnieuw krijgen te verkleinen. Met behulp van dit project hopen we inzicht te krijgen in de factoren die bijdragen aan de terugkeer van darmkanker.”
In het nieuwe onderzoek volgt de Universiteit van Hong Kong twee jaar lang vier groepen oud-darmkankerpatiënten. Eén groep krijgt een behandeling op het gebied van lichaamsbeweging, een andere op het vlak van voeding, de derde een combinatie van beide. Bij de controlegroep vindt geen interventie plaats. Er wordt gekeken naar het effect op de gezondheid en of de behandelingen op grote schaal toepasbaar zijn op oud-patiënten. Voor zowel mannen als vrouwen staat darmkanker op de derde plaats in de lijst van meest voorkomende kankersoorten in Nederland.
Bij mensen die nog nooit darmkanker hebben gehad, is het inmiddels bekend dat een voedingspatroon met veel rood en bewerkt vlees het risico op de ziekte verhoogt. Voldoende beweging (voor volwassenen dagelijks een half uur, red.) en voedingsvezels verlagen de kans op darmkanker juist. Voedingsvezels zitten met name in volkorenproducten, maar komen onder meer ook voor in groente en fruit.
Een veranderd ontlastingspatroon, onverklaarbaar gewichtsverlies, een aanhoudend naar gevoel in de buik, loze aandrang en constante vermoeidheid zijn klachten die kunnen wijzen op darmkanker. Bij bloed in de ontlasting is het sowieso verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Als risicofactor wordt het eten van rood vlees genoemd. Dan zou interessant zijn om eens onderzoek te doen naar het aantal gevallen van darmkanker onder vegetariërs. Dat zou dan beduidend lager moeten liggen. Over fructose, glucose, aspartaam, kunstmatige kleur en smaakstoffen en genetisch gemanipuleerd voedsel wordt weer met geen woord gerept.
