Metro schrijft: toename darmkanker 43%!!

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan vanalles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Metro schrijft: toename darmkanker 43%!!

Berichtdoor Tulipano » Vr 31 Mei 2013 11:00

Bron: Metro, vrijdag 31 mei 2013

Het aantal mensen dat darmkanker krijgt, is in tien jaar met 43 procent gestegen. Nieuw onderzoek moet duidelijk maken wat het verband is tussen voeding, leefstijl en de terugkeer van de ziekte.

Zorgwekkende cijfers toename darmkanker
Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, maakt zich zorgen over de explosieve stijging van het aantal darmkanker patiënten.

Het aantal nieuwe gevallen van darmkanker is in Nederland in tien jaar tijd met 43 procent gestegen. Jaarlijks krijgen ruim 13.000 mensen te horen dat ze darmkanker hebben, vijf jaar na de diagnose leeft 60 procent van de patiënten nog. Bij deze groep is de angst om de ziekte opnieuw te krijgen groot. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds spreekt van een zorgwekkende toename van het aantal darmkankerpatiënten en wil meer te weten komen over de rol van voeding en leefstijl bij de terugkeer van de ziekte. Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Hong Kong, gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, moet uitkomst bieden.

“Door nieuwe vormen van behandeling overleven steeds meer mensen darmkanker”, stelt Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. “Zij leven echter vaak in grote onzekerheid, omdat ze niet weten wat ze kunnen doen om het risico dat ze de ziekte opnieuw krijgen te verkleinen. Met behulp van dit project hopen we inzicht te krijgen in de factoren die bijdragen aan de terugkeer van darmkanker.”

In het nieuwe onderzoek volgt de Universiteit van Hong Kong twee jaar lang vier groepen oud-darmkankerpatiënten. Eén groep krijgt een behandeling op het gebied van lichaamsbeweging, een andere op het vlak van voeding, de derde een combinatie van beide. Bij de controlegroep vindt geen interventie plaats. Er wordt gekeken naar het effect op de gezondheid en of de behandelingen op grote schaal toepasbaar zijn op oud-patiënten. Voor zowel mannen als vrouwen staat darmkanker op de derde plaats in de lijst van meest voorkomende kankersoorten in Nederland.

Bij mensen die nog nooit darmkanker hebben gehad, is het inmiddels bekend dat een voedingspatroon met veel rood en bewerkt vlees het risico op de ziekte verhoogt. Voldoende beweging (voor volwassenen dagelijks een half uur, red.) en voedingsvezels verlagen de kans op darmkanker juist. Voedingsvezels zitten met name in volkorenproducten, maar komen onder meer ook voor in groente en fruit.

Een veranderd ontlastingspatroon, onverklaarbaar gewichtsverlies, een aanhoudend naar gevoel in de buik, loze aandrang en constante vermoeidheid zijn klachten die kunnen wijzen op darmkanker. Bij bloed in de ontlasting is het sowieso verstandig om contact op te nemen met de huisarts.


Als risicofactor wordt het eten van rood vlees genoemd. Dan zou interessant zijn om eens onderzoek te doen naar het aantal gevallen van darmkanker onder vegetariërs. Dat zou dan beduidend lager moeten liggen. Over fructose, glucose, aspartaam, kunstmatige kleur en smaakstoffen en genetisch gemanipuleerd voedsel wordt weer met geen woord gerept. 8)

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Metro schrijft: toename darmkanker 43%!!

Berichtdoor bamboe » Vr 31 Mei 2013 18:48

hoi tulipano, Over jouw citaat:
Dan zou interessant zijn om eens onderzoek te doen naar het aantal gevallen van darmkanker onder vegetariërs.


Mijn reactie: Onderzoeken naar rood vlees zijn altijd onderzoeken naar bio-industrievlees (niet te verwarren met rood vlees van de biologische landbouw, wat juist het tegenovergestelde is) tenzij men expliciet zegt dat het vlees is afkomstig van biologische landbouw.
Bioindustrievlees is gevoerd met gmo-soja vol pesticiden en nutrientenarm, het bioindustrievee staat dicht op elkaar gepakt en moet daarom chronisch behandeld worden met antibiotica en zit onder de groeihormonen: eet smakelijk.

Weston A. Price, een tandarts die zichzelf vragen ging stellen over de achteruitgang van het menselijke gebit (nadat hij zijn zoon gedood had met een wortelkanaalbehandeling: iatrogenese heet dit viewtopic.php?f=3&t=6833 ) met een Westerse levenswijze, ging de wereld rondreizen om dieten van mensen met elkaar te vergelijken. Zijn perceptie vooraf was dat vegetarisme / plantaardige voeding zou leiden tot gezondheid bij de mens: echter hij vond het tegenovergestelde: mensen met goede gebitten in niet-verwesterde volkeren hadden allemaal een dieet met veel dierlijke voeding.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Metro schrijft: toename darmkanker 43%!!

Berichtdoor bamboe » Zo 9 Mar 2014 13:08

http://natamcancer.org/PDFs/wellness2/C ... cer_15.pdf

The Link Between Diabetes and Colon Cancer

By Cindy Beck, ND and Patient Navigator for the SPIPA Colon Health Program
If you have diabetes, you have approximately 30% higher risk of developing
colorectal cancer.


Health professionals are starting to understand why.


Zie ook dit bericht viewtopic.php?f=17&t=8434 over chemotherapie als oorzaak van de lekke darm.

Darmmicroben sporen ontwikkeling van darmkanker aan
Uit nieuw onderzoek bij muizen gepubliceerd in het maartnummer van The Journal of Experimental Medicine blijkt dat het niet alleen de genetica is die predisponeert tot darmkanker; microben die in de darm leven veroorzaken ook de ontwikkeling van darmtumoren.

Darmkanker, ook wel colorectale kanker genoemd, is het gevolg van een reeks genetische veranderingen (mutaties) die ervoor zorgen dat gezonde cellen geleidelijk kwaadaardig worden; eerst vormen zich vroege tumoren, poliepen genoemd, die uiteindelijk kwaadaardig kunnen worden. Hoewel mutaties overal in de menselijke darm kunnen ontstaan, ​hebben bepaalde vormen van darmkanker de neiging zich te ontwikkelen in bepaalde locaties, wat suggereert dat andere, niet genetische factoren bijdragen tot tumorgroei en bepalen waar poliepen ontstaan.

Dr Sergio Lira en zijn team van de Icahn School van Geneeskunde New York, vroegen zich af of darmmicroben een hand hebben in de ontwikkeling van tumoren. De onderzoekers hadden eerder opgemerkt dat muizen die poliep veroorzakende mutaties hadden, de poliepen slechts in een beperkt deel van de darm ontwikkelden, ondanks de mutaties aanwezig in alle cellen langs de darm.

In de nieuwe studie werden de muizen behandeld met antibiotica om de microbenpopulaties in hun darmen te verstoren. Deze behandeling voorkwam de vorming van poliepen waaruit blijkt in dit model dat bacteriën essentieel zijn voor de vroege tumorontwikkeling. De auteurs stellen dat bacteriën verhuizen van de darm in het weefsel van de darmwand wat leidt tot ontsteking die de tumorgroei bevordert

Alhoewel verder onderzoek nodig is om de identiteit van de kankerverwekkende bacteriën te bepalen suggereren de bevindingen dat het mogelijk moet zijn om het risico op colorectale kanker bij genetisch gevoelige individuën te verminderen door bepaalde soorten darmbacteriën te verwijderen.

Het werk kan ook enkele niet-genetische factoren helpen verklaren die betrokken zijn bij colorectale kanker. "Naast genetische veranderingen zijn ook levensstijl gerelateerde factoren zoals obesitas en dieet gekoppeld aan colorectale kanker. Sommige leefstijlfactoren beïnvloeden de soorten bacteriën aanwezig in de darmen," verklaart Dr Lira. "Uiteindelijk kan het begrijpen van de wisselwerking tussen genetische mutaties, darmmicroben en ontsteking leiden tot nieuwe diagnostica en therapieën voor darmkanker."

Vertaling: Andre Teirlinck
http://www.leefbewust.com/2014/nieuws/darmkanker.html


Terug naar “Off-Topic Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten