Weinig vertrouwen in medisch tuchtcollege

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan vanalles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Weinig vertrouwen in medisch tuchtcollege

Berichtdoor bamboe » Do 14 Nov 2013 23:31

http://nos.nl/artikel/574310-weinig-ver ... llege.html

Patiënten hebben weinig vertrouwen in het Medisch Tuchtcollege. Dat is een van de conclusies uit een evaluatierapport dat is opgesteld in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid.

Het rapport van de commissie wordt deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. De resultaten werden vanavond in het programma Nieuwsuur gemeld.
Belangrijke taak

Uit het rapport blijkt dat 41 procent van de patiënten vindt dat het Tuchtcollege de zorgverleners de hand boven het hoofd houdt. Gemiddeld wordt maar 14 procent van de klachten gegrond verklaard.

Ook de zorgverleners zelf hebben weinig vertrouwen in het college. Zij verwijzen patiënten zelden of nooit door naar het Tuchtcollege.

Volgens hoogleraar gezondheidsrecht Hubben, lid van de commissie, komen er nu te veel zaken bij het Tuchtcollege terecht die er niet thuishoren. Vaak gaat het over problemen in de communicatie tussen arts en patiënt die eigenlijk bij een klachtencommissie thuishoren.
Meteen schorsen

In de toekomst moeten er veel vaker zwaardere zaken aan het Tuchtcollege worden voorgelegd, zegt Wubben. Daarbij is het van belang dat de Inspectie van de Volksgezondheid meer klachten indient. Tot nu toe draagt de inspectie maar een paar zaken per jaar aan. In sommige gevallen zou een klager financiële ondersteuning moeten krijgen om een zaak te kunnen beginnen.

Ook zou het Tuchtcollege de bevoegdheid moeten krijgen om een arts meteen te schorsen, zelfs al is dat bij het begin van een zaak.

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: Weinig vertrouwen in medisch tuchtcollege

Berichtdoor Foetsie » Vr 15 Nov 2013 21:41

Hoi Bamboe,

'K heb het programma gezien.

Wat belabberd, nu blijkt ineens dat het tuchtcollege er helemaal niet voor is om fouten die artsen maken tijdens het uitoefenen van hun beroep, daar aan te kaarten.

Het advies is om een apart klachtenloket in te voeren?
Misschien zijn we daarmee nog wel verder van huis.

En wat een corruptie weer zeg, als je ziet dat er een klacht gewoon ongegrond wordt verklaard omdat de advocaat van deze persoon niet de anesthesist had moeten aanklagen, maar de KNO arts.
Gewoon te gek voor woorden.


Terug naar “Off-Topic Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten