Witte jassensyndroom en hoge bloeddruk

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan vanalles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Witte jassensyndroom en hoge bloeddruk

Berichtdoor bamboe » Za 1 Mar 2014 14:49

Zit je straks aan de medicijnen omdat je eigenlijk allergisch bent voor witte jassen :lol:
http://www.leefbewust.com/280214.htm

woensdag, 24 augustus, 2011
Geschreven door Jack Boekhorst

Wat heeft het witte jassen syndroom met hoge bloeddruk te maken?

Wanneer je naar de dokter gaat om je bloeddruk te laten meten, zal je merken dat er altijd een aantal metingen worden verricht, zodat er een goed gemiddeld ontstaat. Het kan goed voorkomen dat je bloeddruk de ene dag lager is dan de andere en om een goede diagnose te kunnen stellen heeft de dokter dus de gegevens nodig van een aantal metingen. Nog een reden waarom de huisarts meerdere metingen wil verrichten is omdat 20% van de mensen die naar de huisarts gaan lijden aan een aandoening genaamd: Het witte jassen syndroom.

Het klinkt misschien als heel ernstig maar het is zeker niet levensbedreigend. Het witte jassen syndroom zorgt ervoor dat je hoge bloeddruk hoger uitvalt wanneer je huisarts of dokter deze meet, dan wanneer je zelf thuis gaat meten. Je bloeddruk kan van de ene dag op de andere anders uitvallen omdat je bloeddruk afhankelijk is van veel verschillende soorten factoren. Dus wanneer je bloeddruk af en toe hoger uitvalt kan je nog niet spreken van het witte jassen syndroom. Wanneer er consequent een hogere bloeddruk wordt gemeten, dan weet je dat er iets anders gaande is!

Het “gevaar” van het witte jassen syndroom is, is dan met de stempel “hoge bloeddruk” krijgen, terwijl dit helemaal niet het geval is.
Wat kan zorgen voor een hoge bloeddruk?

Zoals eerder vermeld zijn er veel factoren die je een hoge bloeddruk kunnen geven zoals:

Sport
Voeding
Alcoholgebruik
Roken
Emotie
Stress
Angst
Etc.

Zo zijn er nog wel veel meer factoren die je bloeddruk kunnen laten stijgen. De laatste 2 in het rijtje wil ik in dit artikel verder gaan bespreken. Het witte jassen syndroom wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat je bloedvaten stelsel en hart overdreven reageert op de aanwezigheid van bijvoorbeeld een dokter of huisarts. Dit kan je bloeddruk vanaf het moment dat je een praktijk inloopt zelfs met 60 procent doen stijgen. Omdat de reden van een bloeddrukstijging onderling verschilt, is het lastig om de precieze oorzaak vast te stellen. In 9 van de 10 gevallen heeft het te maken met het stress niveau. Waar de stress vandaan komt, kan ook verschillen.
Wat kan ik tegen het witte jassen syndroom doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het witte jassen probleem zo veel mogelijk te onderdrukken. Voor de het overzicht het ik ze onderverdeeld in 2 onderwerpen.

1. Tips voor het bezoek aan de huisarts
2. Tips tijdens het bezoek aan de huisarts

Tips voor het bezoek aan de huisarts
De belangrijkste oorzaak voor het witte jassen syndroom is de stress die ontstaat wanneer je naar de huisarts gaat om je bloeddruk te laten meten. Zelfs het kleintje beetje stress zal genoeg zijn om je bloeddruk te doen laten stijgen. Het eerste wat je kunt doen, is jezelf afvragen hoeveel stress je hebt in het dagelijks leven en of je goed tegen stress bestendig bent. Om echt stressbestendig te worden, is niet een eenvoudig opdracht. OptimaleGezondheid.com heeft een gratis “mini stress cursus” online staan die iedereen kan volgen. Jezelf beter onder controle krijgen moet prioriteit 1 hebben.

Daarnaast zullen ontspanningsoefeningen en gezonde voeding je ook een heel eind kunnen helpen. Hierdoor zit je lekkerder in je vel, je lichaam is ontspanning waardoor stress verminderd wordt en je algemene gezondheid en bloeddruk worden weer naar een ideaal punt gecorrigeerd.

Tips tijdens het bezoek aan de huisarts
Vaak wordt er over het hoofd gezien dat je tijdens het bezoek aan de huisarts ook allerlei factoren zijn die je bloeddruk kan doen laten stijgen. Wanneer je bijvoorbeeld praat met je huisarts tijdens de meting, is het goed mogelijk dat je bloeddruk stijgt. Is sommige gevallen wordt er gebruikt gemaakt van een automatische meting in een “stilte kamer”. Bijeen dergelijk meting wordt er om de 5 minuten automatisch een meting verricht.
http://www.optimalegezondheid.com/witte ... bloeddruk/

Terug naar “Off-Topic Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot], Google [Bot] en 0 gasten