Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan vanalles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

Berichtdoor Martijn » Ma 3 Mar 2014 18:40

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenla ... r-vervolgd

Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

Een 53-jarige vrouw uit Oud-Beijerland die een zwarte zalf verkocht die bepaalde vormen van kanker zou genezen, wordt vervolgd door het OM. De zalf blijkt juist zeer schadelijk voor de gezondheid te zijn.

Onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en een dermatoloog wees uit dat in de zalf een zeer bijtende stof zat die 'ernstige verwondingen' kan veroorzaken. Er bleek geen sprake te zijn van een geneeskrachtige werking bij kanker.

Indiaanse geneeswijzen

De vrouw werd in 2012 aangehouden nadat via het tv-programma Radar en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit informatie bij het OM was binnengekomen. "In lezingen en op websites claimde de vrouw bepaalde vormen van kanker te kunnen genezen. De zalf zou zijn samengesteld op basis van eeuwenoude Indiaanse geneeswijzen", aldus het OM.

Hoewel de vrouw destijds ook werd aangehouden op verdenking van oplichting, wordt ze daar nu niet meer voor vervolgd. Ze wordt verdacht van het verkopen van waren die schadelijk zijn voor de gezondheid en van overtreding van de Geneesmiddelenwet.

RTL Nieuws/ANP


Noot: ook op dit forum werd recentelijk zwarte zalf gepromoot door joorn.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

Berichtdoor bamboe » Ma 3 Mar 2014 21:04

Ze wordt verdacht van het verkopen van waren die schadelijk zijn voor de gezondheid en van overtreding van de Geneesmiddelenwet


Ik ben wel benieuwd om welke waren het precies gaat: het meestvoorkomende bestanddeel in zwarte zalf is bloedwortel: is verkoop van bloedwortel dan verboden?
Dacht het niet: deze kan gewoon worden verkocht voorlopig nog kennelijk: http://www.deonlinedrogist.nl/jacob-hoo ... 37544.html
Waar gaat het dan precies om: om welk verdacht feit?
Waarschijnlijk gaat het nog het meest om dat ze een genezende link heeft benoemd tussen kwaal en middel, ik denk niet om puur de verkoop ervan.

Bloedwortel is een kruid uit de natuur.
Kennelijk probeert men mensen contact met planten die voor ons belangrijk kunnen zijn bij de genezing van welke kwaal dan ook, te ontzeggen.

Kleine greep getuigenissen van mensen die hun gezondheid verbeterden met zwarte zalf:
-splinters kun je er mee uit je huid krijgen: http://www.youtube.com/watch?v=1YCMRP9kKLI
-bij de wat meer oppervlakkigere kankergezwellen (niet alleen op de huid, maar ook bij borstkanker: http://www.youtube.com/watch?v=_GOoB-C6EPE : als die link niet werkt, zie dan deze link http://breastcancerconqueror.com/videos/ );
-ook bij de goedaardigere gezwelletjes: wratten, moedervlekken e.d. http://www.youtube.com/watch?list=PLt7P ... nOGgT077t8
Laatst gewijzigd door bamboe op Ma 3 Mar 2014 22:37, 1 keer totaal gewijzigd.

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

Berichtdoor Foetsie » Ma 3 Mar 2014 22:29

Nou, van oplichting kan ze in ieder geval niet meer worden beticht.
Ben benieuwd welke uitspraak er gaat komen.
Klopt het dat ze de geneesmiddelen wet heeft overtreden?

Dat is dus vervolgens de vraag.


:)


Eh, naar mijn weten heeft Joorn gesproken uit eigen ervaring over deze zalf.
Misschien dat anderen dit interpreteren als "promoten" ?
Zou kunnen...

Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Re: Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

Berichtdoor Martijn » Ma 3 Mar 2014 22:36

Bericht van het Openbaar Ministerie over deze zaak:

Bron: http://www.om.nl/@162353/zalfverkoopster/

Zalfverkoopster vervolgd voor verkoop schadelijke zwarte zalf

3 maart 2014 - Arrondissementsparket Rotterdam

De officier van justitie die het onderzoek leidde naar de vrouw die zalf verkocht die volgens haar kanker zou genezen, heeft besloten de vrouw te vervolgen wegens de verkoop van voor de gezondheid schadelijke waren. De zaak wordt waarschijnlijk op 8 mei door de rechtbank behandeld.

De verdachte, een 53-jarige vrouw uit Oud-Beijerland, werd in 2012 aangehouden. Dat gebeurde nadat er onder andere via het tv-programma Radar en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit informatie was binnengekomen bij het Openbaar Ministerie. De vrouw claimde in lezingen en via websites met de zogenoemde zwarte zalf bepaalde vormen van kanker te kunnen genezen. De zalf zou zijn samengesteld op basis van eeuwenoude Indiaanse geneeswijzen. Uit onderzoek door het RIVM en een dermatoloog is gebleken dat er onder andere een zeer bijtende stof in de zalf zit. De zalf kan dan ook ernstige verwondingen veroorzaken. Bovendien is geen sprake van een geneeskrachtige werking bij kanker.

De vrouw werd destijds ook aangehouden op verdenking van oplichting. Daar wordt de vrouw niet meer voor vervolgd. Zij wordt behalve van het verkopen van voor de gezondheid schadelijke waren, ook verdacht van overtreding van de Geneesmiddelenwet. Onder die wet vallen ook middelen waarvan een geneeskrachtige werking wordt geclaimd ook al is dit niet zo. Het onderzoek naar de vrouw werd gedaan door de politie en het Bureau Opsporing en Boetes van de Inspectie voor de Gezondheid (IGZ).

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

Berichtdoor bamboe » Ma 3 Mar 2014 22:45

Bovendien is geen sprake van een geneeskrachtige werking bij kanker.


Dat kan men zo niet stellen. Er had moeten staan: bovendien is geen sprake van een geneeskrachtige werking bij kanker zo ver bekend bij de huidige stand van de wetenschap (als die veronderstelling van mij klopt dat de wetenschap de geneeskrachtige werking nog niet heeft kunnen vaststellen of heeft uitgesloten).

Als men bij diezelfde rechtbank consequent alle middelen af zou gaan op bewezen genezende werking die over de toonbank gaan bij apotheken en ziekenhuizen, dan krijgt die rechtbank het nog erg druk:

Voor de helft van wat in ziekenhuizen gebeurt, bestaat nu geen wetenschappelijk bewijs.’ Dat schrijft de Volkskrant zaterdag 22 februari 2014, op basis van interviews met onder meer Teus van Barneveld, directeur van het Kennisinstituut van Medisch Specialisten.
http://www.kwaliteitskoepel.nl/actueel/ ... ingen.html
Laatst gewijzigd door bamboe op Ma 3 Mar 2014 23:24, 1 keer totaal gewijzigd.

Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Re: Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

Berichtdoor Martijn » Ma 3 Mar 2014 22:48

Op Skepsis.nl staat achtergrondinformatie over zwarte zalf.

Bron: http://www.skepsis.nl/blog/2012/09/zwar ... en-kanker/

Waarschuwing: het artikel bevat een drietal foto's waarbij de huid door de zalf is aangetast. Deze foto's kunnen als schokkend worden ervaren.

Zwarte kwakzalf tegen kanker

Door Jan Willem Nienhuys – 04 September 2012

Gisteravond had Tros Radar een item over zwarte zalf, die pas sinds november 2011 in Nederland aan de man gebracht wordt. Aan het eind van de uitzending zag je hoe de kwakzalfster werd gearresteerd op verdenking van oplichting en het toebrengen van gezondheidsschade. De naam suggereert dat het een soort trekzalf is. In werkelijkheid is zwarte zalf (Black Salve) een bijtende zalf die gebruikt wordt tegen huidkanker (of wat de gebruiker daarvoor aanziet).

In veel gevallen zit er ‘bloedwortel’ in. De bloedwortel (Sanguinaria canadensis) heet zo omdat deze plant rode wortels heeft en er rood sap uit komt (zie afbeelding). Zalven op basis hiervan (korstvormende zalven) vreten een deel van de huid weg, mede door de fikse hoeveelheden zinkchloride die zulke zalf soms bevat. In theorie kan men daar huidkanker mee behandelen en als men geluk heeft blijft er niets zitten. Nou ja, dat kan ook met zoutzuur, zoals hoogleraar farmacologie Renger Witkamp in het programma opmerkte, of met zwavelzuur (apotheker Annemieke Horikx van de KNMP).

Bij reguliere behandeling wordt de rand van het weggesneden deel microscopisch onderzocht om te kijken of er uitlopertjes zijn gemist. Dat kan natuurlijk niet bij zelfbehandeling. Met het blote oog kun je niet zien of alles weg is. En als er nog wat blijft zitten, dan kan dat later heel verkeerd aflopen.

Zo’n zelfbehandeling kan goed aflopen (dan heb je geluk gehad), maar ook resulteren in vreselijke ongelukken, grote open wonden waarbij bijvoorbeeld een groot stuk van het gelaat wordt weggevreten. Huidkanker kan veel beter met een van de standaard reguliere methoden worden verwijderd.

(...)


Zie bron voor de rest van het artikel.

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

Berichtdoor Foetsie » Ma 3 Mar 2014 22:48

Tja, dan nog maar eens:

De rechter moet zich hier dus nog over buigen.
Ben benieuwd.....

Het onderzoek naar de vrouw werd gedaan door de politie en het Bureau Opsporing en Boetes van de Inspectie voor de Gezondheid (IGZ).


Laat de inspectie voor de Gezondheid maar eens wat meer tijd gaan stoppen in het transparant maken van alle onderzoeken die er gedaan zijn in de Wageningen Universiteit over de vele soorten parasieten en bacterien en virussen die in de onderzochte teken zijn gevonden.
Zodat er niet steeds maar een beperkte info gegeven wordt door het nederlandse RIVM


(Voor alle duidelijkheid: Het RIVM wordt geadviseerd in deze door Wageningen)

Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Re: Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

Berichtdoor Martijn » Ma 3 Mar 2014 22:58

@ Foetsie,

U dwaalt (opzettelijk?) af.

Als het hier een reguliere arts van een ziekenhuis betrof die met een dubieuze zalf patiënten behandelde, hoe had u dan gereageerd? (hetzelfde kan ik aan Bamboe et al. vragen).

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

Berichtdoor Foetsie » Ma 3 Mar 2014 23:04

Verder nog even iets over die schokkende foto's;

Waarschuwing: het artikel bevat een drietal foto's waarbij de huid door de zalf is aangetast. Deze foto's kunnen als schokkend worden ervaren.


Dan denk ik meteen: toen ik een kankerpatiente moest verplegen, zag dat er ook bijzonder schokkend uit.
Ik heb nooit foto's van haar genomen na de behandelingen met stralingen in het ziekenhuis, en al helemaal niet online gezet.
Dus wat is nu schokkender?

Bovendien moet dit alles nog uitgezocht worden, het zijn tot nu toe alleen nog aantijgingen, en daarom is het van belang om niet al te voorbarig te zijn met oordelen. Laat dat nou maar aan de rechtspraak over.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

Berichtdoor bamboe » Di 4 Mar 2014 1:03

Als het hier een reguliere arts van een ziekenhuis betrof die met een dubieuze zalf patiënten behandelde, hoe had u dan gereageerd? (hetzelfde kan ik aan Bamboe et al. vragen).


Niet echt geschokt meer eerlijk gezegd Martijn: dat soort dingen zijn aan de orde van de dag dat de reguliere geneeskunde zich inlaat met dubieuze en wetenschappelijk onbewezen behandelmethoden zoals je hier http://www.kwaliteitskoepel.nl/actueel/ ... ingen.html kunt lezen nogmaals. Of snuffel hier viewtopic.php?f=3&t=6833 eens rond of hier viewtopic.php?f=3&t=6834 of hier viewtopic.php?f=3&t=7642

Verder kennen wij hier de vele dagelijks binnendruppelende dieptrieste verhalen van lymepatientenls die door (huis-)artsen aan hun lot worden overgelaten.


Terug naar “Off-Topic Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten