Collusie Nederlandse overheid met de farmaceutische lobby

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan vanalles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Collusie Nederlandse overheid met de farmaceutische lobby

Berichtdoor bamboe » Za 22 Mar 2014 15:32

https://www.youtube.com/watch?v=D1NV6HBHHq0#t=139
Mevrouw R.J. Klever (PVV) - Farmaceuten
Published on Mar 14, 2014

Ministerie spekt club farmaceuten

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft de afgelopen vier jaar bijna een ton geschonken aan een door medicijnfabrikanten opgerichte praatclub. Deze club zou het geneesmiddelenbeleid willen beïnvloeden.


In dit netwerk, zo schrijft De Telegraaf naar eigen onderzoek, wordt op verzoek van farmaceuten GlaxoSmithKline en Janssen Cilag met de top van het ministerie, ziekenhuisbazen en apothekers geprobeerd het geneesmiddelenbeleid te beïnvloeden. Opvallend noemt de krant het dat alleen grote farmaceuten zijn vertegenwoordigd, niet de producenten van goedkope en even effectieve generieke geneesmiddelen.

Topambtenaren

Staatssecretaris Van Rijn van VWS zou in 2007 betrokken zijn geweest bij de oprichting van dit zogeheten Apollo Netwerk, net als Hugo Hurts, al jaren directeur geneesmiddelen op het departement en de nieuwe topambtenaar van het ministerie. Ook leden van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen maken volgens het onderzoek van de Telegraaf deel uit van de club.

Schenking

De krant achterhaalde met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur dat het ministerie van VWS jaarlijks ongeveer 24.000 euro schenkt aan dit netwerk. Het departement weigert te zeggen waar het geld aan besteed wordt.

Principes

Deelnemers van het Apollo Netwerk hebben een aantal principes onderschreven, op basis waarvan het ministerie verslagen van de bijeenkomsten niet openbaar kan maken, zegt ze desgevraagd in de krant. In een reactie aan de krant zegt Van Rijn dat hij slechts bij een paar bijeenkomsten is geweest. Het doel van het netwerk is volgens Van Rijn om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk drempels voor innovatie zijn voor fabrikanten.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Openheid over farmanetwerk

Berichtdoor bamboe » Za 22 Mar 2014 16:03

woensdag 12 maart 2014, 5:30
'Openheid over farmanetwerk'
© ANP
Alles wat sinds 2007 in geheime overleggen van twee grote farmaceutische bedrijven en hotshots uit de zorgambtenarij is besproken, moet naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Die eis stelt coalitiepartij PvdA vandaag aan minister Schippers (Volksgezondheid) in een debat over de onthullingen van deze krant over het Apollo Netwerk.

Sinds 2007 blijken topambtenaren op initiatief van de farmaciereuzen Janssen Cilag en GlaxoSmithKline enkele malen per jaar geheime overleggen te voeren met topambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid en leden van colleges die toezicht houden op de zorgverzekeringen en het toelaten van medicijnen.

Het ministerie steekt jaarlijks ongeveer 24.000 euro in het Apollo Netwerk, vernoemd naar het Amsterdamse hotel waar het gezelschap bij elkaar pleegt te komen. De huidige staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) was als topambtenaar van het ministerie oprichter van het netwerk.

Via het door Kamerleden onafhankelijk geachte College voor Zorgverzekeringen werden ideeën uit het netwerk omgezet in politieke plannen, die ook door de Kamer zijn goedgekeurd. Daarnaast stond Apollo aan de wieg van een unieke vorm van voorwaardelijke toelating van medicijnen waarvan nog niet duidelijk is of ze werken en of ze kosteneffectief zijn. Dit is gunstig voor medicijnfabrikanten die nieuwe middelen op de markt brengen, waar nog een patent op zit. Hiervoor kunnen ze een hoge vergoeding vragen.

Schippers en Van Rijn moeten vandaag aan een kritische Tweede Kamer uitleggen waarom nooit iets verteld is over de bijeenkomsten. „Volgens de minister is door de kennis uit het netwerk vele honderden miljoenen bespaard met innovatie. Maar er staat nergens waar dat precies verdiend is”, zegt CDA-Kamerlid Bruins Slot. Ook Schippers eigen VVD wil graag zien welke winst er is behaald.
http://m.telegraaf.nl/binnenland/article/22375120/

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: Collusie Nederlandse overheid met de farmaceutische lobb

Berichtdoor Foetsie » Ma 24 Mar 2014 21:40

Het departement weigert te zeggen waar het geld aan besteed wordt.


Wat is dat toch voor iets raars, een beetje met een zak geld zitten gooien voor "grote farmaceuten" en de kleintjes mogen niet meedoen?
Volgens mij heette dat vroeger: de gewone man uitbuiten.
En dan N.B van het geld van de belasting betaler.

Zo kan ik nog wel even doorgaan hierover.
Ik ben verbaasd dat de rest van de regering hier nooit eerder vraagtekens bij heeft gehad.

Maar ja, Woutertje Bos zit nu toch ook ergens in de zorg in een goede positie?


Terug naar “Off-Topic Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten