donkerveld onderzoek

Medische onderwerpen die betrekking hebben op de ziekte van Lyme, maar die niet passen bij "Wetenschap", met vragen, informatie en discussie over bijv. preventie, symptomen, diagnose en behandeling.
els
Berichten: 1016
Lid geworden op: Wo 11 Okt 2006 13:14

donkerveld onderzoek

Berichtdoor els » Di 28 Okt 2008 12:35

Gerard schreef:Waar kun je donkerveld-onderzoek laten doen in Nederland?


Dit wil ik ook graag weten,volgens mijn informatie doet PH in Weert dit niet meer.( informatie uit 2006 )
Ik heb veel health klinieken of andere praktijken gevonden op het Internet die dit onderzoek doen,maar wil graag weten waar ik aan het juiste en betrouwbaar adres ben.

Nog een vraag,waarom nemen de reguliere artsen deze onderzoek methode niet serieus, bij de vraag van mij aan het lab in Enschede,kreeg ik alleen de opmerking,"zulke onbetrouwbare testen doen wij niet" Hoe zo onbetrouwbaar,wat heeft men er tegen?

Wie weet antwoord?
groet Els.

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Re: donkerveld onderzoek

Berichtdoor vonneke » Di 28 Okt 2008 13:25

Hoi Els

Wat ik uit de volgende discussies heb begrepen wordt het regulier vooral niet meer toegepast vanwege het kostenaspect:

viewtopic.php?f=4&t=2707&st=0&sk=t&sd=a&hilit=donkerveld+onderzoek

viewtopic.php?p=2830#p2830

En ik denk dat dit zinnetje van RobertF uit de eerste link ook wel belangrijk is :

Het is een waanzinnige interessante techniek maar vertrouw niet iedereen in wat ze zien bij levend bloedonderzoek. Op het forum van donkerveld specialisten is er vaak discussie wat de één ziet en wat de andere dus het is niet allemaal duidelijk

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

els
Berichten: 1016
Lid geworden op: Wo 11 Okt 2006 13:14

Re: donkerveld onderzoek

Berichtdoor els » Di 28 Okt 2008 15:35

Hoi Yvonne,

Dank voor het zoeken,
Ik had deze discussie ook al gelezen.maar dacht het is in 2005 geplaatst,misschien dat er nieuwe ideeën of technieken zijn ontwikkeld.
Alexander + RobertF stonden er toen niet negatief tegen over,alleen als het aan bepaalde therapieën gekoppeld is dan wel.
Daarom mijn vraag,wat is een goed adres om de donkerveld test te laten doen,ik vond er al één voor 40 euro.en kreeg daarbij een beetje een raar gevoel.

vonneke schreef:Wat ik uit de volgende discussies heb begrepen wordt het regulier vooral niet meer toegepast vanwege het kostenaspect:


groetjes Els

Niek
Berichten: 2305
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2006 11:31
Locatie: Walcheren

Re: donkerveld onderzoek

Berichtdoor Niek » Di 28 Okt 2008 20:59

ik sluit me aan bij wat vonneke hierboven al zegt: het is een waardevolle techniek maar wordt door de reguliere sector genegeerd omdat de techniek de laatste 20 jaar ofzo nauwelijks meer onderwezen is, en arbeidsintensief is. En onbekend maakt onbemind, ik denk dat je in de reguliere praktijk in NL helemaal niks begint met een diagnose via donkerveld microscopie.

Gerard
Berichten: 337
Lid geworden op: Do 27 Jul 2006 21:16

Re: donkerveld onderzoek

Berichtdoor Gerard » Di 28 Okt 2008 21:46

In de reguliere praktijk begin je niks met wat voor onderzoek dan ook. Mijn laatste arts stelde de diagnose fibromyalgie, waarbij hij wel duidelijk wilde aangeven dat dit geen ziekte is. Verwijzing naar revalidatie-therapie. Revalideren waarbij er vanuit gegaan wordt dat je niet ziek bent is vragen om ongelukken. Daarom heb ik ook na de ABkuur me laten testen, met het gevolg dat de één dit zegt en de ander dat,omdat niemand weet hoe het met Lyme precies zit. Pro Health niet,Keulen niet, mijn artsen enz... Daarom was ik nieuwsgierig naar dat donkerveld-onderzoek. Niet om artsen te overtuigen, maar voor mezelf. Hoe ga ik nu verder van hieruit. Gok ik erop dat het immuumsysteem het nu verder wel aankan of beschouw ik mezelf als onvoldoende behandeld met AB. Dat wil ik zelf beoordelen en niet van een of andere kluns laten afhangen.
Daarom vroeg ik mezelf, net als Els af, of en waar je op een betrouwbaar adres je donkerveld onderzoek kunt laten doen, om te zien of er nog spirocheten in het bloed zitten en dat deze naar alle waarschijnlijkheid dan van de Borrelia zijn. De vorige discussies over dit onderwerp zijn al van een paar jaar terug, dus ik denk dat het in ons land waarschijnlijk niet kan. Niek had het over spirocheten die hij in zijn bloed had zien rondspringen. Kun je dit laten onderzoeken?

Niek
Berichten: 2305
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2006 11:31
Locatie: Walcheren

Re: donkerveld onderzoek

Berichtdoor Niek » Do 30 Okt 2008 11:54

Gerard schreef:Daarom vroeg ik mezelf, net als Els af, of en waar je op een betrouwbaar adres je donkerveld onderzoek kunt laten doen, om te zien of er nog spirocheten in het bloed zitten en dat deze naar alle waarschijnlijkheid dan van de Borrelia zijn. De vorige discussies over dit onderwerp zijn al van een paar jaar terug, dus ik denk dat het in ons land waarschijnlijk niet kan. Niek had het over spirocheten die hij in zijn bloed had zien rondspringen. Kun je dit laten onderzoeken?

voorzover ik weet is hiervoor in de reguliere sector in NL geen mogelijkheid; bovendien blijft het probleem dat hiermee nooit te bewijzen is dat het om Borrelia's gaat, dus het is alleen nuttig voor je eigen oordeel.
Er zijn een aantal alternatieve artsen en dierenartsen die de techniek gebruiken. Verder kun je het vragen aan iemand die wat van microscopie af weet, of bijv. een student biologie/biochemie. Het is niet echt moeilijk (op internet zijn er doe-het-zelf handleidingen te vinden hiervoor).

els
Berichten: 1016
Lid geworden op: Wo 11 Okt 2006 13:14

Re: donkerveld onderzoek

Berichtdoor els » Do 30 Okt 2008 15:37

Niek schreef:; bovendien blijft het probleem dat hiermee nooit te bewijzen is dat het om Borrelia's gaat, dus het is alleen nuttig voor je eigen oordeel.


Dat was ook mijn bedoeling eigenlijk,maar ik kan niet zien of het echt om Borrelia's gaat daar heb ik geen inzcht in.

Niek schreef:Er zijn een aantal alternatieve artsen en dierenartsen die de techniek gebruiken.


Zolang er alternatieve artsen zijn die ook in bioresonatie geloven,laat ik het daar niet doen.Maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening.
En dierenartsen,nee ook niet.

Op het Internet heb ik wel div mensen gevonden die donkerveld testen doen,maar je weer nooit hoe betrouwbaar die zijn.
Geef dan mijn geld uit aan iets leuks.

Bedankt allemaal voor de reactie.
Gr. Els

Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Re: donkerveld onderzoek

Berichtdoor Martijn » Do 30 Okt 2008 16:00

els schreef:
Niek schreef:Er zijn een aantal alternatieve artsen en dierenartsen die de techniek gebruiken.


Zolang er alternatieve artsen zijn die ook in bioresonatie geloven,laat ik het daar niet doen.Maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening.

Die "alternatieve artsen" die donkerveld onderzoek gebruiken, doen vaak "levend bloed analyse", een dubieuze onbewezen methode waarbij ze van alles zouden kunnen zien. In 2006 ben ik bij een ANBG-arts geweest die bij de werkgroep Lyme zit; deze deed ook "levend bloed analyse" en adviseerde me ook om bioresonantie te doen.

RobertF
Berichten: 2042
Lid geworden op: Zo 15 Feb 2004 16:21

Re: donkerveld onderzoek

Berichtdoor RobertF » Vr 31 Okt 2008 22:38

Het RIVM geeft aan om een donkerveld onderzoek te doen ter bevestiging van relapsing fever veroorzaakt door spirocheten van het geslacht Borrelia.
Waarom dit voor de Borrelia van Lyme niet gedaan wordt houdt verband met de kosten van onderzoek en het financieel gewin van de fabrikanten van testkits en doet niets af aan de waarde van microscopisch onderzoek.
RobertF

Niek
Berichten: 2305
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2006 11:31
Locatie: Walcheren

Re: donkerveld onderzoek

Berichtdoor Niek » Za 1 Nov 2008 12:40

Martijn schreef:Die "alternatieve artsen" die donkerveld onderzoek gebruiken, doen vaak "levend bloed analyse", een dubieuze onbewezen methode waarbij ze van alles zouden kunnen zien.

je dreigt hier (zeker voor de nieuwkomers) de microscopische techniek te verwarren met de therapie eromheen. Met donkerveld microscopie is niks mis, ook niet als het (op een technisch korrekte manier) wordt uitgevoerd door een alternatieve arts.

Ik weet niet in hoeverre zulke artsen bereid zouden zijn om wat bloed te bekijken los van de therapie, maar de apparatuur is er op diverse plaatsen (bovendien is die apparatuur in een gemiddeld ziekenhuislab ook gewoon aanwezig, maar dat is voor de gemiddelde patient sowieso buiten bereik). Het probleem blijft de interpretatie, het is niet altijd simpel te interpreteren wat je ziet en het risico bestaat dat wat er te zien is fout wordt uitgelegd; maar dat geldt voor een Elisa of WB test net zo goed.

Afgaande op wat ik op internet heb gezien heeft het overgrote deel van de chronische lyme patienten (ook patienten die serumnegatief zijn, en mensen met vergelijkbare ziektes) spirocheten in hun bloed terwijl dit bij gezonde mensen zelden voorkomt. Als er spirocheten zijn is dat doorgaans visueel ondubbelzinnig vast te stellen. Alleen het bewijs dat het Borrelia is kun je zo niet geven (ook niet met speciale probes, want dan verzand je weer in de hele discussie over het afweersysteem).


Terug naar “Medisch”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten