Raar verloop en zwemmen / duiken in koud water

Medische onderwerpen die betrekking hebben op de ziekte van Lyme, maar die niet passen bij "Wetenschap", met vragen, informatie en discussie over bijv. preventie, symptomen, diagnose en behandeling.
Scubaduiker
Berichten: 22
Lid geworden op: Ma 14 Okt 2013 16:08

Raar verloop en zwemmen / duiken in koud water

Berichtdoor Scubaduiker » Ma 14 Okt 2013 22:30

Hoi iedereen!

Mijn naam is Marco en ik heb helaas ook de ziekte van lyme gekregen. Ook ik heb te maken met een huisdokter die volgens de cbo richtlijnen behandeld. Kreeg dus ook 14 dagen doxycycline voorgeschreven. Tijdens deze behandeling kwam ik op de 5de dag dit forum tegen en heb daarna meteen zelfstandig mijn dosis verhoogd van 200mg naar 300mg. Mijn dokter was er uiteraard niet mee eens. Toch kreeg ik op (wel op eigen risico) een verlenging van 4 weken 300mg doxycycline daarbij. Na 3 weken doxycycline kreeg ik /ha dik nog steeds erg veel last van duizeligheid, hoofdpijn, spierpijn en verder begon ik ook raar te praten. Ook ging mijn reactievermogen naar beneden.

Hierna ben ik een lyme specialist gaan zoeken en kwam ik bij dokter van Montfort in Maastricht terecht waar ik nu onder behandeling ben. Bij hem kreeg ik de diagnose neuroborreliose te horen en kreeg ik voor 6 weken 200 mg minocycline, artemisinine en nattokinazyme voorgeschreven wat perfect werkte. Op het eind had ik eigenlijk geen last meer. Na deze kuur kreeg ik helaas na 2 dagen wel weer last van duizeligheid en een lager reactievermogen. Ook praatte ik weer moeilijker.
Waarschijnlijk dit het werk van een co-infectie. Om dit te kunnen testen moet ik nu nog 2 weken wachten (normaal is dit 6 weken). Daar wacht ik nu op.
Het hele rare is, is dat ik nu in de tweede week zonder medicijnen in één keer weer enorm opknap... Daar snap ik nu niks van... Uiteraard heb ik nog wel een beetje last van duizeligheid (in schaal van 1 tot 10 iets van 2, daarvoor was dat zeg maar acht). Is dit te verklaren?

Ik gebruik nog steeds ondersteunende voedingssupplementen zoals B12 actief 1000 ug, Ascorbyl Palmitaat met 200mg vitamine C, vitamine D3 25 ug en MorEPA Plus met 635mg EPA en 195mg DHA. Verder eet ik zo veel mogelijk gezond en biologisch. Mijn B12 is na deze twee antibiotica kuren 690 en mijn foliumzuur is 37.

Nu doe ik normaal gesproken erg veel aan scuba duiken maar sinds dat ik lyme heb gekregen is dat helemaal gestopt. Nu wil ik eigenlijk daar weer mee beginnen. Zelf ben ik er van overtuigd dat zwemmen / duiken in koud water erg gezond is, maar is dit nu ook het geval voor iemand zoals ik die lyme heeft? Een ander aspect dan de kou is dat ik tijdens het duiken ook een hogere concentratie koolstofdioxide opbouw in mijn lichaam vanwege het druk verschil. Zou dit positief of negatief kunnen werken voor mijn lyme bestrijding?

Alvast Bedankt voor het meedenken!

Marco
Laatst gewijzigd door Scubaduiker op Di 15 Okt 2013 12:24, 1 keer totaal gewijzigd.

lulu
Berichten: 97
Lid geworden op: Wo 14 Nov 2012 18:14

Re: Raar verloop en zwemmen / duiken in koud water

Berichtdoor lulu » Ma 14 Okt 2013 22:46

Hoi scuba,
Aangezien ik zelf last heb van koudeintolerantie is dat niet heel aantrekkelijk, in het koude water duiken. :wink:
Wellicht draagt het wel bij aan verbeteren van je immuunsysteem, maar ik heb geen idee.
Ik kan je niet goed antwoorden, weet wel dat je voorzichtig moet zijn met een barotrauma, maar weet niet of jouw duikactiviteiten daar in de buurt komen.
Als je eenmaal goed neurologische klachten heb, zou ik voorzichtig aan doen met het hoofd. Zo kreeg ik aan het begin van mijn ziekte een hersenschudding door te springen...
Maar het zal allemaal wel erg per persoon verschillen.

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: Raar verloop en zwemmen / duiken in koud water

Berichtdoor Tulipano » Ma 14 Okt 2013 22:52

Hoi Marco,

Welkom op Lymenet.

Het hele rare is, is dat ik nu in de tweede week zonder medicijnen in één keer weer enorm opknap... Daar snap ik nu niks van... Uiteraard heb ik nog wel een beetje last van duizeligheid (in schaal van 1 tot 10 iets van 2, daarvoor was dat zeg maar 8). Is dit te verklaren?


Door medicijngebruik sterven er bacteriën af en komen er toxinen vrij. Daarvan kun je heftige reacties krijgen en klachten ontwikkelen die net zo erg of soms zelfs erger zijn als de infectie zelf (in dat laatste geval is het soms verstandiger om te stoppen, te pulsen of een ander middel te proberen). Men noemt zo'n reactie een Herxheimer reactie. Misschien dat jou lichaam het grootste deel nu heeft opgeruimd waardoor je jezelf beter begint te voelen.

Een ander aspect dan de kou is dat ik tijdens het duiken ook een hogere concentratie koolstofdioxide opbouw in mijn lichaam vanwege het druk verschil. Zou dit positief of negatief kunnen werken voor mijn lyme bestrijding?


Mijn intuitie zegt dat je dit beter niet kunt doen. Borrelia is namelijk een anaerobe bacterie, d.w.z. een bacterie die goed gedijt in een zuurstofarm of zuurstofvrij milieu. Persoonlijk zou ik daarom kiezen voor een goede zuurstofvoorziening, maar wie ben ik.

Hopelijk volgen er betere adviezen.

Succes en beterschap :wink:

Troptard
Berichten: 591
Lid geworden op: Do 6 Dec 2012 16:30
Locatie: Belgie

Re: Raar verloop en zwemmen / duiken in koud water

Berichtdoor Troptard » Di 15 Okt 2013 10:48

Hoy kikvorsman

Helemaal eens met tulipano dat je met antibiotica je slechter gaat voelen door de toxines die vrijkomen

Koud water zou ik je niet aanraden...ik woon in de bossen in de ardennen en heb een douche met koud water,normaal als natuurmens helemaal goed voor het gestel maar niet met lyme ! Ik begon steeds meer reumatische klachten te krijgen en die komen er heel snel door als ik een koude douche genomen heb,het is opmerkelijk !
Toen ik nog beter was ging ik dagelijks gaan zwemmen in een stuwmeer ...toen kwam ik er ook achter dat dit me helemaal geen goed deed en alles maar erger werd...
Ik spreek voor mezelf maar koude doet zeker geen goed bij lyme !

Troptard
Elke wijze uil begon ooit als uilskuiken

Scubaduiker
Berichten: 22
Lid geworden op: Ma 14 Okt 2013 16:08

Re: Raar verloop en zwemmen / duiken in koud water

Berichtdoor Scubaduiker » Di 15 Okt 2013 13:09

Hoi Lulu,Tulipano & Troptard,

Bedankt voor jullie meedenken! Ik hoop ook zo mijn ervaring door te geven zodat het misschien ook weer iemand anders kan helpen.

Jammer dat het duiken niet goed voor me is. Ik doe dat namelijk erg graag maar moet er nog maar even mee wachten.

Ik denk dat ik in het begin wel iets van 4 herx reacties heb gehad waarbij ik een compleet nat bed had gekregen. Dit heb ik gelukkig in de +/- laatste 5 weken niet meer gehad.

Kan het zo zijn, dat als je stop met de medicijnen, dat je daarvan een reactie kan krijgen? Zo kwam het bij mij over, omdat ik na de 2de dag zonder medicijnen weer de symptomen kreeg en +/- een week later me weer goed voelde (beetje duizelig nog, maar verder weinig last). Dit had ik niet verwacht. Het lijkt net of mijn eigen afweer aan het werk is gezet nadat de antibiotica uit mijn lichaam is gegaan. Ik ben nu ook weer aan het werk :-)

Ik wens jullie graag ook veel succes en beterschap toe!

Marco

Troptard
Berichten: 591
Lid geworden op: Do 6 Dec 2012 16:30
Locatie: Belgie

Re: Raar verloop en zwemmen / duiken in koud water

Berichtdoor Troptard » Di 15 Okt 2013 14:20

Marco

Goed om lezen dat je opknapt ! Hier kwam ik niet verder dan iedere keer een terugval na antibiotica,liep wel te lang rond zonder te weten dat ik lyme had...
Hopelijk blijft het de goede kant opgaan en eens genezen kom je maar eens een duik nemen in de oude groeve hier verderop ;)

http://www.duiken-in-belgie.com/Duiklokatie.php?id=4

http://www.poseidoneas.com/Carriere-de-Vodelee
Elke wijze uil begon ooit als uilskuiken

Scubaduiker
Berichten: 22
Lid geworden op: Ma 14 Okt 2013 16:08

Re: Raar verloop en zwemmen / duiken in koud water

Berichtdoor Scubaduiker » Di 15 Okt 2013 22:26

Geloof me, ik ben er ook erg blij mee dat het zo verloopt... Nu maar hopen dat ik niet weer een terugval krijg... Mocht je 'verder' willen zoeken, dan kan ik je lyme specialist en dokter van Montfort uit Maastricht zeker aanraden. Ben er 100% ervan overtuigd dat ik als ik daar niet heen was gegaan, ik er nu heel anders aan toe was.

Als ik weer kan duiken dan zal ik Vodelée zeker aan doen. Het ziet eruit als een erg leuke duikstek! Ik laat je het zeker weten :-) Uiteraard ben je hier ook welkom! Ik duik vaak in Zutphen in het Bronsbergenmeer wat hier in de buurt de mooiste stek is maar vergeleken met Zeeland is Zeeland uiteraard de place to be in Nederland als het om duiken gaat.

http://duikplaats.net/nederland/gelderland/bronsbergenmeer

Scubaduiker
Berichten: 22
Lid geworden op: Ma 14 Okt 2013 16:08

Re: Raar verloop en zwemmen / duiken in koud water

Berichtdoor Scubaduiker » Vr 21 Feb 2014 17:27

Hoi iedereen,

Hier kan ik een gelukkig zeer positieve update geven. Eind okt kreeg ik helaas wel weer een terug val, waarbij ik me toch weer slechter voelde, hoofdpijn kreeg en best wel weer last kreeg van mijn benen. Hierop ben ik weer naar dokter van Montfort gegaan en kreeg toen een verlenging van mijn medicijnen (Minocycline, Artemisinine, Nattokinazyme, Muril, Zeoliet en probiotica) waarbij ik ook nog plaquenil + Argentyn 23 erbij kreeg. Die plaquenil is een erg zwaar middel... vooral de eerste dagen / week was ik erg goed misselijk van... maar ik denk dat die bacterie het ook niet fijn vond :D Wat een super medicijn! Na 3 maanden deze mix gehad te hebben kan ik zeggen dat ik er nu vanaf ben. Ben weer helemaal de oude! :D Ik zorg er wel voor dat ik mezelf in top conditie hou, d.w.z. sauna bezoek, zo weinig mogelijk suiker, genoeg slapen, geen e nummers, zoveel mogelijk biologisch eten en enorm veel water drinken. Veel van deze tips heb ik van dr. van Monfort maar ook van dit forum, van mensen die dit belangeloos doen, erg bedankt!!!

Ik weet zeker dat als ik alleen naar mijn huisarts had geluisterd, dan was ik nu chronisch lyme patiënt geworden! De stap om naar een ilads arts te gaan voor de behandeling tegen neuroborreliose was een beslissing tegen mijn huisarts. Ze stond niet achter deze diagnose die ik direct van dr. van Montfort kreeg te horen. Mijn symptomen: hoofdpijn, spierpijn, vergeetachtig, niet op woorden kunnen komen, dommer worden / niet meer kunnen nadenken, evenwicht verliezen... en dan toch nog zeggen dat het geen neuroborreliose is... Je moet dus best sterk in je schoenen staan... om een andere keuze te maken dan wat je huisarts zegt. Advies erna krijgen is er ook niet meer bij onder het motto:'Is niet mijn diagnose, dus zoek het maar uit'.

Omdat ik toen al een de antibiotica zat, kon dr. van Montfort me op dat moment niet testen. 3 maanden later had ik wel zwart op wit dat ik positief getest (Augsburg) was op lyme... waarden 3,3,4, was dus gelukkig nog niet in een erg ver stadium. Het zou dus chronisch kunnen worden als ik langer had gewacht... Uiteraard ging er ook een kopie naar mijn huisarts en daar hoor je dus niks van. Laatst, nu ik beter ben, weer even gebeld met mijn huisarts en het goede nieuws verteld. Ik kreeg hierop te horen dat ze als arts gebonden zijn aan de regels van het RIVM en dus ook niet verder mogen en kunnen denken. Is een erg slechte zaak.

Op basis van mijn ervaringen en wat volgens mij heeft gewerkt kan ik de volgende tips geven:

Kies voor een lange behandeling volgens ilads
Schrijf alle symptomen dagelijks op, wat je voelt, hoe je je voelt, waar zit de pijn. Hierdoor kon dr. Montfort achteraf voor mij meteen de juiste diagnose geven
Voel naar je lichaam, krijg je weer klachten, snel weer aan de bel trekken
Geen suiker (ook geen suiker vervangende suiker, is nog slechter las ik)
Genoeg slapen
Geen chocola
Geen e-nummers, zeker geen 621 t/m 625
Sauna bezoek: één keer per week. Ik ga hierbij dan best ver, dus 4 keer een sauna pakken voor 15 / 20 min en dan daarna meteen weer de kou opzoeken / douches of dompelbad (3 min). Hiermee activeer je je weerstand enorm mee las ik en dat kan ik beamen.
Los hiervan vertelde Dr. van Monfort me dat het erg goed is, om ook een 2de handdoek mee te nemen zodat je voordat je weer uit de sauna gaat, je eerst al het zweet van je lichaam kunt halen, anders gaat die afvalstoffen zo weer het lichaam in als je in koudere lucht komt.
Veel beweging / sporten (doe ik zelf nog te weinig). Met duiken wacht ik nog bewust mee omdat dat ook misschien weerstand kost in mijn ogen.

Ik ben nu een week echt medicijn af en voel me nog steeds erg goed, eigenlijk weer zoals van voor de lyme. Heb nog wel de volgende ondersteunde supplementen om mijn weerstand te activeren: Zeoliet, Murill en Supblyme. 2 dagen na mijn laatste medicijn inname, voelde ik het wel wat terug komen, maar ik denk dat ik dat onder het post lyme syndroom kan plaatsen. Dr. van Monfort zei ook dat dit kon gebeuren. Even een sauna bezoekje en het was het weg. Nu maar weer hopen dat de lyme ook weg blijft... het kan helaas altijd weer terug komen...

Ik hoop dat iemand zo ook weer iets aan mijn verhaal heeft. Ik ben er van overtuigd dat ik zonder dr. van Monfort er nu heel anders aan toe zou zijn. Bedankt dr. van Monfort!

Ik wens graag iedereen veel sterkte toe in de strijd tegen lyme! STERKTE!

Marco
Laatst gewijzigd door Scubaduiker op Zo 23 Feb 2014 19:54, 4 keer totaal gewijzigd.

Troptard
Berichten: 591
Lid geworden op: Do 6 Dec 2012 16:30
Locatie: Belgie

Re: Raar verloop en zwemmen / duiken in koud water

Berichtdoor Troptard » Vr 21 Feb 2014 20:53

Kikvorsman !

Leuk wat goed nieuws te horen op de site ! Bedankt om het hier te delen ;)
Elke wijze uil begon ooit als uilskuiken

d4acn
Berichten: 85
Lid geworden op: Ma 10 Jun 2013 23:31

Re: Raar verloop en zwemmen / duiken in koud water

Berichtdoor d4acn » Vr 21 Feb 2014 23:56

Wat fijn te horen zeg dat je een stuk beter voelt!!

Ik als ik jou was voorlopig even heel lief voor je lichaam zijn en flink je immuunsysteem opbouwen en lasten van je lichaam af laten en houden.

Mijn holistische Duitse arts adviseert altijd op te staan met een uitgeperst citroentje en warm water, zo veel mogelijk gluten en dairy te vermijden ook zonder intollerantie/allergie, biologisch te eten en vooral veel groenten waar je darmbacteriën zich mee voeden en zo dus een sterk immuunsysteem weer op te bouwen. Wanttt - heel belangrijk - als je lyme krijg is er in den beginnen als iets mis met je lichaam want de meeste mensen krijgen geen lyme na een infectie, daarbij is het immuunsysteem nog sterk genoeg. Antibiotica valt borrelia aan, maar vernietigd ook nog eens meer je lichaam.. Dus snel opbouwen zou ik zeggen!


Terug naar “Medisch”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten