Beste scubaduiker, even over een passage uit je beginpost:
Een ander aspect dan de kou is dat ik tijdens het duiken ook een hogere concentratie koolstofdioxide opbouw in mijn lichaam vanwege het druk verschil. Zou dit positief of negatief kunnen werken voor mijn lyme bestrijding?
Dat is een interessante kwestie.
Dit hoorde ik net uit een filmpje van een buteyko-trainer (Patrick McKeown)
https://www.youtube.com/watch?v=lw9J3C9iCtc :
repetitive breath holds induce a splenic contraction in humans coinciding with increased haemoglobin and hematocrit concentration
Splenic contraction and increased hematocrit occur during breath-hold diving in the Korean ama.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2246181Zelfde effect heeft ook de ijle berglucht op mensen:
spleen contraction may be enhanced by altitude acclimatization, probably reflecting both the acclimatization to chronic hypoxic exposure and acute hypoxia during physical work.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24673535Of de koude alleen maar slecht is voor mensen met een slecht immuunsysteem is ook maar de vraag. In gedoseerde vorm zou het juist kunnen helpen. Niet dat het me gevoelsmatig direct aanspreekt, maar het maakt onderdeel uit van de zogeheten balneotherapie in Duitsland bijv. om mensen van chronische ziekten te bevrijden met o.a. wisselbaden (koud-warm). Het werk van Wim Hof
http://www.innerfire.nl/ zou het nut van koude kunnen bevestigen. Overigens werkt de opbouw van het kooldioxidegehalte in de longen ook tot verwarming van het lichaam.
Meer over ademhaling in relatie tot kooldioxide vind je o.a. hier:
viewtopic.php?f=17&t=8652