Tekenbeet blijkt minder gevaarlijk dan gedacht

Voor nieuws en actualiteiten die specifiek betrekking hebben op de ziekte van Lyme. Plaats niet-specifieke gezondheidsgerelateerde onderwerpen bij het speciale forum "Gezondheid Algemeen".
Gebruikersavatar
MaPo
Berichten: 176
Lid geworden op: Ma 27 Nov 2006 22:57
Locatie: Harkstede

Tekenbeet blijkt minder gevaarlijk dan gedacht

Berichtdoor MaPo » Di 23 Sep 2008 9:15

Bron: Dagblad van het Noorden
Datum 23-09-2008
Door: Arend van Wijngaarden

Tekenbeet blijkt minder gevaarlijk dan gedacht

De kans ziek te worden van een tekenbeet is veel kleiner dan gedacht. Dat stelt de Amelander huisarts Jac Jacobs na een onderzoek onder 146 mensen, waarvan de uitkomsten zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde.
De afgelopen jaren steeg het aantal mensen dat zich uit angst voor de ziekte van Lyme met een tekenbeet meldde bij de huisarts. Uit onderzoeken van het RIVM en de Universiteit van Wageningen blijkt bovendien dat het aantal teken dat de bacterie borrelia bij zich draagt kan oplopen tot zo’n 20 procent. Volgens diverse organisaties van Lyme-patiënten bewijst dat dat de kans op het oplopen van de ziekte van Lyme na een boswandeling fors is toegenomen.
Huisarts Jac Jacobs van het Amelandse Ballum en zijn medewerkers onderzochten vanaf 2004 alle patiënten die zich meldden met een tekenbeet. Ze lieten alle verwijderde teken onderzoeken door twee laboratoria. Daaruit bleek een op de vijf teken besmet, en dat komt overeen met de conclusies van RIVM en ‘Wageningen’. Van de patiënten die gebeten waren door een besmette teek, namen ze bloedmonsters. Slechts één patiënt was besmet met Lyme.
De onderzoekers concluderen dat de kans op het krijgen van de ziekte van Lyme slechts 0,7 procent is. Het RIVM concludeerde op basis van Amerikaans onderzoek al eerder dat de besmettingskans tussen de 0,1 en 4,4 procent is.

‘In de duinen en het bos zitten de ziektes’

De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is veel kleiner dan gedacht, blijkt uit onderzoek van Jac Jacobs op Ameland, dat is gepubliceerd in het gerenommeerde Nederlands
Tijdschrift voor de Geneeskunde.
Interview met Jac Jacobs:

Er is sprake van een tekenfobie, stelt u.
“Je ziet sinds een aantal jaren dat steeds meer mensen na een tekenbeet naar de huisarts gaan. Je hoort van de toeristen hier ook vaak dat ze bang zijn voor teken.

Ze durven het bos of duiden niet meer in?
“Ze durven er misschien nog wel in, maar ze komen er in paniek weer uit als ze een paar teken hebben.”

Die paniek is niet meer nodig?
“In ons onderzoek zijn voor het eerst besmette teken gekoppeld aan patiënten, en dan blijkt na een jaar slechts 0,7 procent besmet. Die paniek is dus inderdaad niet nodig, als je de teek tenminste op de goede manier weghaalt.”

Maar de patiëntengroepen die bang zijn voor Lyme, stellen dat veel mensen pas na meerdere jaren ziek worden. “Daarom blijven we deze groep mensen ook langer volgen. Als we over een paar jaar toch nog horen dat iemand ziek wordt, zullen we de uitkomst moeten bijstellen.”

De patiëntenclubs vinden het Nederlands bloedonderzoek naar Lyme ook niet betrouwbaar.
“Ja zo kan je altijd wel iets vinden. Wij hebben de betrouwbare methodes gebruikt en komen dan tot deze conclusie.”

Zal dat de onrust wegnemen?
“Ik hoop het wel. Het lijkt soms een modeverschijnsel, terwijl er al jaren sprake is van besmette teken. Ik leer hier van oudere Amelanders dat ze vroeger ook al wisten dat je teken er op een speciale manier uit moet draaien, om te zorgen dat je het lijfje niet leegdrukt. Mijn buurman van 80 leerde als kind al van zijn ouders dat hij beter niet de duinen in kon gaan. In de duinen en het bos zitten de ziektes, zeiden ze, op de paden en het strand niet.”

lezersredactie@dvhn.nl
groetjes Martha

Annie de Muis
Berichten: 904
Lid geworden op: Vr 23 Nov 2007 0:28

Re: Tekenbeet blijkt minder gevaarlijk dan gedacht

Berichtdoor Annie de Muis » Di 23 Sep 2008 15:28

Nog een arts die graag het aantal erkende patiënten terugdringt. Waarschijnlijk krijgt hij veel mensen met een tekenbeet.

Opnieuw wordt er in de stellingen over de kans om ziek te worden geen verband aangegeven tussen een tekenbeet en het oplopen van de ziekte. Oftewel ongeacht de tekenbeet loop je de aangegeven kans.

Of gaat het alleen om de lage kans bij geziene en tijdig weggehaalde teken?

Verder is het percentage van tot 20% minder dan de helft van wat ik me herinner uit vrij recent onderzoek. Bovendien is dat percentage in het recentste onderzoek per regio en seizoen zo wisselend dat je er geen peil op kunt trekken.

Het feit dat hij naar zijn mening betrouwbare methoden gebruikt om de ziekte te constateren geeft al te denken v.w.b. zijn intenties. En het feit dat hij patiënten uit één bepaalde regio en seizoen ziet geeft al aan dat het onderzoek voor de rest verder weinig waarde heeft buiten dat seizoen en die regio.

Besmette patiënten hebben er helemaal niets aan om van de arts te horen dat de besmettingskans laag is en daarom genegeerd te worden.

En wat doet deze arts straks met patiënten die MS/RA/ME/fybromyalgie etc. krijgen, en een positieve lymetest? Worden dat vervolgens vals positieve tests?

Ing
Berichten: 135
Lid geworden op: Do 15 Mar 2007 17:11
Locatie: Rotterdam

Re: Tekenbeet blijkt minder gevaarlijk dan gedacht

Berichtdoor Ing » Wo 24 Sep 2008 3:07

MaPo schreef:En wat doet deze arts straks met patiënten die MS/RA/ME/fybromyalgie etc. krijgen, en een positieve lymetest? Worden dat vervolgens vals positieve tests?


Brrrrr........soms denk ik weleens bij dit soort arrogante artsen: krijg een poosje de ziekte van lyme, dan voel je het wel!

Niek
Berichten: 2305
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2006 11:31
Locatie: Walcheren

Re: Tekenbeet blijkt minder gevaarlijk dan gedacht

Berichtdoor Niek » Wo 24 Sep 2008 21:48

MaPo schreef:Van de patiënten die gebeten waren door een besmette teek, namen ze bloedmonsters.

laat ik eens raden ... getest met een Elisa, of een Western Blot van dat lab in het Noorden dat denkt dat alle positieve uitkomsten elders in Nederland fout-positief zijn?

MaPo schreef:De onderzoekers concluderen dat de kans op het krijgen van de ziekte van Lyme slechts 0,7 procent is. Het RIVM concludeerde op basis van Amerikaans onderzoek al eerder dat de besmettingskans tussen de 0,1 en 4,4 procent is.

Wat maar weer bewijst dat er bij het RIVM en het tijdschrift voor Nederlandse Geneeskunde een hoop ongelooflijke sukkels werken. Heeft dit onderzoek toch nog nut :idea:

Annie de Muis
Berichten: 904
Lid geworden op: Vr 23 Nov 2007 0:28

Re: Tekenbeet blijkt minder gevaarlijk dan gedacht

Berichtdoor Annie de Muis » Wo 24 Sep 2008 22:56

Niek schreef:
MaPo schreef:De onderzoekers concluderen dat de kans op het krijgen van de ziekte van Lyme slechts 0,7 procent is. Het RIVM concludeerde op basis van Amerikaans onderzoek al eerder dat de besmettingskans tussen de 0,1 en 4,4 procent is.

Wat maar weer bewijst dat er bij het RIVM en het tijdschrift voor Nederlandse Geneeskunde een hoop ongelooflijke sukkels werken. Heeft dit onderzoek toch nog nut :idea:


Nou, nou, zo kan ie wel weer. Houden we wel de forumregels in acht?

Overigens is 0,7 procent nog aan de hoge kant. De besmettingskans in Nederland is namelijk als volgt te benaderen:

Per jaar zijn er volgens RIVM-onderzoek uit 2005 of 2006 17.000 mensen met EM. Er zijn ongeveer 17.000.000 nederlanders, dus komt jaarlijks 1 op de 1000 met EM bij de huisarts.

Slechts 30% van de besmettingen gaat volgens de CBO-richtlijn gepaard met een EM, dus raken er jaarlijks 3 op de 1000 besmet.

Dus de besmettingskans is jaarlijks zo'n 0,3%. Daar is geen moeilijk huisartsenonderzoek voor nodig dat afhankelijk is van allerlei regio- en seizoensfactoren, alleen wat slim rekenwerk op bestaand cijfermateriaal.

Maar nogmaals: er wordt niet gezegd bij de percentages dat er sprake moet zijn van een bekende tekenbeet. Zodra de tekenbeet bekend is en de teek langer zit dan 24 uur gaat de kans natuurijk behoorlijk omhoog.

Jans
Berichten: 2301
Lid geworden op: Zo 1 Okt 2006 12:54
Locatie: Friesland

Re: Tekenbeet blijkt minder gevaarlijk dan gedacht

Berichtdoor Jans » Wo 24 Sep 2008 23:49

Van de patiënten die gebeten waren door een besmette teek, namen ze bloedmonsters. Slechts één patiënt was besmet met Lyme.

Wat hier niet vermeld wordt is dat vier mensen in een vroeg stadium 'a-typische' klachten kregen, zonder EM, bij de huisarts Doxycycline kregen en niet meer relevant voor het onderzoek zijn omdat ze vervolgens bij bloedonderzoek negatief testen. Dat geeft dus al (minimaal) 5 besmette personen.

Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Re: Tekenbeet blijkt minder gevaarlijk dan gedacht

Berichtdoor Martijn » Do 25 Sep 2008 0:47

Ing schreef:Brrrrr........soms denk ik weleens bij dit soort arrogante artsen: krijg een poosje de ziekte van lyme, dan voel je het wel!

Niek schreef:Wat maar weer bewijst dat er bij het RIVM en het tijdschrift voor Nederlandse Geneeskunde een hoop ongelooflijke sukkels werken. Heeft dit onderzoek toch nog nut :idea:


Wat bereik je er mee door artsen, onderzoekers, e.d. uit te maken voor arrogant of ongelooflijke sukkels? Goed onderbouwde inhoudelijke kritiek lijkt me heel wat nuttiger.

Daarvoor zou je minimaal een samenvatting van de publicatie moeten lezen, maar liever de volledige tekst van het artikel. Hoeveel van de forumleden zijn daartoe bereid; misschien 1 op 146?

Samenvatting van het artikel + link naar volledig artikel: viewtopic.php?f=8&t=4255
Eerder bericht over dit onderzoek (presentatie Europees congres): viewtopic.php?f=2&t=3883

Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Re: Tekenbeet blijkt minder gevaarlijk dan gedacht

Berichtdoor Martijn » Do 25 Sep 2008 1:47

Hier nog een wat uitgebreider nieuwsbericht:
Bron: http://www.radionof.nl/?page=33&id=6075
Onderzoek naar Lyme op Ameland

maandag 22 september 2008

AMELAND - Als een teek binnen 24 uur op de juiste wijze wordt verwijderd, is de kans op het krijgen van de ziekte van Lyme vrijwel nihil. Dit blijkt uit een studie op Ameland, waar een huisartsenpraktijk 146 mensen volgde na een tekenbeet. De onderzoekers publiceren hierover in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

"De tekenfobie begint in ons land steeds grotere vormen aan te nemen. Dit is op zich niet vreemd, omdat het publiek ieder jaar opnieuw via media en voorlichting nadrukkelijk wordt gewaarschuwd voor het risico van een tekenbeet. Een teek kan de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich dragen en overbrengen op de mens. Zo’n infectie leidt mogelijk tot de gevreesde ziekte van Lyme, waarbij problemen kunnen optreden aan zenuwstelsel, huid, spieren, hart en/of gewrichten. Steeds meer mensen die een tekenbeet hebben opgelopen, raadplegen daarom een huisarts".

Risicogebied

Maar hoe groot is dat risico van het krijgen van de ziekte van Lyme nu werkelijk? Die vraag wilde de huisartsenpraktijk in Ballum op Ameland beantwoorden via onderzoek bij eigen patiënten. Dit waddeneiland is zeer geschikt voor een dergelijke studie omdat het wordt beschouwd als een van de risicogebieden in Nederland met veel besmette teken in bossen en duinen.
Voor het onderzoek verwijderde de Ballumse huisarts-onderzoeker Jac. Jacobs vanaf 2004 in drie jaar tijd 216 teken bij 167 mensen. Dit deed hij op de standaard manier met een tekenpincet en in de meeste gevallen binnen 24 uur na de beet. De verzamelde parasieten stuurde hij voor onderzoek naar het LVF (Laboratorium voor de Volksgezondheid Friesland) en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), waar analisten ze onder meer onderzochten op de aanwezigheid van Borrelia burgdorferi. Een op de vijf teken bleek daarmee besmet, wat overeenkomt met de landelijke cijfers.

Interviews en bloedmonsters

Minimaal zes maanden na de behandeling volgden telefonische interviews met de proefpersonen. Uiteindelijk deden 146 van hen mee aan deze ondervraging. Het laboratoriumonderzoek had aangetoond dat van deze groep 28 procent was gebeten door een positieve teek. Zowel de interviewer als de patiënten waren daarvan niet op de hoogte. De vragen betroffen verschijnselen die duiden op de ziekte van Lyme, zoals een ringvormige verkleuring van de huid – erythema migrans - op de plek van de tekenbeet, griepachtige verschijnselen, pijnlijke gewrichten, dubbelzien, neiging tot flauwvallen en hartritmestoornissen. Van 36 patiënten – 29 gebeten door een positieve teek en de overigen door een negatieve - werd tevens met hun goedkeuring bloed afgenomen.

Antibiotica

Geen van de 146 patiënten meldde tijdens de interviews een erythema migrans. Slechts enkelen lieten weten dat ze gedurende de eerste maanden na de beet last hadden gehad van koorts, vermoeidheid, zweten en spierpijn. De bloedonderzoeken toonden aan dat van dit groepje één patiënt ook daadwerkelijk de ziekte van Lyme had, waarop een behandeling met antibiotica volgde. Het bloedmonster van deze patiënt was overigens het enige positieve bloedmonster in het onderzoek. Opvallend was bovendien dat bij deze persoon de besmette teek langer dan 24 uur op de huid had gezeten.
De onderzoekers concluderen dat de kans op het krijgen van de ziekte van Lyme na een beet van een teek relatief klein is (0,7%). Ze benadrukken dat dit in ieder geval geldt voor Ameland, maar ze verwachten dat elders in het land de situatie niet veel anders is. Hun bevindingen, zo laten ze weten, onderstrepen het belang van de richtlijn van het CBO – het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg – waarin artsen wordt geadviseerd alleen antibiotica voor te schrijven als zich klinische verschijnselen voordoen van de ziekte van Lyme.


Op telegraaf.nl staat ook een klein bericht hierover, met tot nu toe 79 reacties:
wo 24 sep 2008, 05:30 | 79 reacties
Tekenbeet leidt zelden tot Lyme
Van onze correspondent

BALLUM (Ameland) - Terwijl bij het grote publiek het idee bestaat dat een tekenbeet vrijwel altijd leidt tot de gevreesde ziekte van Lyme, is die kans in de praktijk nihil.

Dat blijkt uit uitvoerig onderzoek op Ameland, het Waddeneiland dat bekendstaat als een van de grootste risicogebieden van ons land als het gaat om Lyme-besmettingen. Als een teek binnen 24 uur op de juiste wijze wordt verwijderd, is de kans op de ziekte van Lyme echter uiterst gering: 0,7 procent om precies te zijn.

Volgens Jac Jacobs, huisarts in Ballum die het onderzoek verrichtte, is het voor het eerst dat in ons land een dergelijk onderzoek is uitgevoerd.


Zoals anderen al aangeven in de reacties, is het overdreven om bij een kans van 0,7% te zeggen dat een tekenbeet zelden tot Lyme leidt of dat de kans nihil of uiterst gering is. Bovendien is het belangrijk om er bij te vermelden dat de teken in de meeste gevallen binnen 24 uur werden verwijderd.

Jans
Berichten: 2301
Lid geworden op: Zo 1 Okt 2006 12:54
Locatie: Friesland

Re: Tekenbeet blijkt minder gevaarlijk dan gedacht

Berichtdoor Jans » Do 25 Sep 2008 9:01

Twelve persons reported a non-specific red discoloration of the skin, not fulfilling critera for EM, on the site of the tick bite during the first weeks after the tick bite. Of these, four were bitten by a positive tick and eight by a negative tick. Surprisingly the four patients with a positive tick all consulted their own family doctor and were treated with doxycyclin, whereas none of the eight with a negative tick did so. One patient, bitten by a positive tick that had been on the skin for more than 24 hours, reported systemic symptoms compatible with Lyme disease.

http://www.blackwellpublishing.com/eccm ... p?id=68405
viewtopic.php?f=2&t=3883

Zowel de vier met vroege lymeklachten die een ab behandeling kregen als de persoon met lyme, kregen geen van allen een EM of iets wat er voor door kan gaan.
Twaalf personen kregen wel een huidreactie van de beet, geen klassieke EM, maar toch een mogelijke aanwijzing voor een besmetting.

Misschien is de voorzichtige conclusie gerechtvaardigd dat (meer dan) 17 personen (12 + 4 + 1 = 17) een mogelijke besmetting hebben opgelopen.

Niek
Berichten: 2305
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2006 11:31
Locatie: Walcheren

Re: Tekenbeet blijkt minder gevaarlijk dan gedacht

Berichtdoor Niek » Do 25 Sep 2008 11:26

Martijn schreef:Wat bereik je er mee door artsen, onderzoekers, e.d. uit te maken voor arrogant of ongelooflijke sukkels? Goed onderbouwde inhoudelijke kritiek lijkt me heel wat nuttiger.

het is overduidelijk oogkleppen onderzoek en vaak (de echte sukkels uitgezonderd) met een agenda: het gaat er duidelijk om te doen alsof het probleem Lyme niet bestaat, zodat ze weer over kunnen gaan tot de orde van de dag. Met degelijk onderzoek heeft dit alles niks te maken (wat het RIVM betreft baseer ik me met mijn uitspraak trouwens ook op uitgebreide ervaring in een vorig leven als milieukundige).


Terug naar “Nieuws en Actualiteiten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 8 gasten