Ruim 80% werkers in Bos en Natuur ooit door teek gebeten

Voor nieuws en actualiteiten die specifiek betrekking hebben op de ziekte van Lyme. Plaats niet-specifieke gezondheidsgerelateerde onderwerpen bij het speciale forum "Gezondheid Algemeen".
Jans
Berichten: 2301
Lid geworden op: Zo 1 Okt 2006 12:54
Locatie: Friesland

Ruim 80% werkers in Bos en Natuur ooit door teek gebeten

Berichtdoor Jans » Wo 14 Apr 2010 4:07

Ruim 80% werkers in Bos en Natuur ooit door teek gebeten

Werknemers in het bos en de natuur lopen een reëel risico om door een geïnfecteerde teek te worden gebeten en de ziekte van Lyme te krijgen. Zo'n 80% is ooit door een teek gebeten. 8% heeft zich ziek gemeld vanwege de gevolgen van een tekenbeet. Werken in heidevelden, het versnipperen van takken en rasteren brengen het grootste risico op tekenbeten met zich mee. Dat staat in het rapport 'Teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme in de sector Bos en Natuur'.

In opdracht van de commissie arbeidsomstandigheden van het Bosschap is een rapport opgesteld m.b.t. onderzoek teken, tekenbeten in de sector Bos en Natuur. Het onderzoek geeft informatie over werkzaamheden en werklocaties waar tekenbeten worden opgelopen en waar de teken zich vastzetten op het lichaam. Preventieve maatregelen die worden genomen worden uitgebreid behandeld en per organisatie bekeken. Ook wordt ingegaan op de ziekte van Lyme, de ervaren gezondheidsklachten en de medische behandeling.

81% ooit gebeten
81% van de respondenten gaf aan ooit tijdens het werk een of meer tekenbeten te hebben opgelopen. 78% heeft ook in het huidige werk last van tekenbeten. De tekenbeet komt vooral voor in de oksel, op de arm, rug, navel, lies, boven- en onderbeen en in de knieholte. De liesstreek wordt het meest genoemd (62%). 91% van de deelnemers verwijdert de teek bijna altijd, conform de richtlijn, binnen 20 uur. Iets meer dan een derde van de respondenten desinfecteert de wond na het verwijderen.

Grootste risico voor toezichthouders, beheerders en jagers
300 deelnemers aan het onderzoek (36%) zijn een of meerdere keren met antibiotica behandeld voor de ziekte van Lyme. Toezichthouders, beheerders en jagers hebben de grootste kans op een tekenbeet en dus ook op het ontwikkelen van de ziekte van Lyme. Onder de deelnemers is het aantal behandelingen voor de ziekte van Lyme de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Ook wordt men vaker voor de tweede of derde keer behandeld. Van de 827 respondenten die tijdens het werk tekenbeten hebben opgelopen zegt 8% de afgelopen periode problemen te hebben gehad met functioneren op het werk. 8% heeft zich ziek gemeld vanwege de gevolgen van een tekenbeet.

Heidevelden
Werken in heidevelden, het versnipperen van takken en rasteren brengen het grootste risico op tekenbeten met zich mee. Respectievelijk 22 en 15% van de respondenten die dit soort werk vaak doet, heeft dagelijks tot wekelijks tekenbeten. Het hoogste percentage werknemers met tekenbeten werkt in heidevelden. 92% van hen heeft ooit een tekenbeet opgelopen tijdens het werk.

Genomen maatregelen tot nu toe
Bijna 40% van de respondenten heeft aangegeven dat er een speciaal protocol voor teken op het werk aanwezig is. Van de respondenten werkzaam bij Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bevestigt ruim 60% dat er op het werk afspraken zijn over preventiemaatregelen ten aanzien van teken en tekenbeten. Bijna een derde van de respondenten geeft aan dat er een registratieformulier voor tekenbeten op het werk aanwezig is. Meer dan de helft van de respondenten controleert zichzelf vaak op tekenbeten na het werk in het groen. Toch is er ook een groep van 11% die dat nooit doet. In totaal geeft 67% van de respondenten aan dat er een tekenverwijderaar op het werk is. 23% geeft aan dit niet te weten.

Zie voor meer informatie het rapport Teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme in de sector Bos en Natuur op de site van het Bosschap.

bron: Bosschap, april 2010

http://www.groeneruimte.nl/nieuws/artik ... ?id=113833


Zie voor het volledige rapport
http://www.bosschap.nl/cms/Upload/file/ ... Natuur.pdf


Het totale aantal respondenten bedraagt 827.
Hiervan geeft 81% aan één of meerdere tekenbeten te hebben opgelopen = 670 respondenten.
36% van het totaal, 300 respondenten, geeft aan één of meerdere antibioticakuren te hebben gehad.
8% van het totaal, 66 respondenten, geeft aan ziekteverschijnselen te hebben en meldde zich ziek.
Dus de kans ziek te worden als gevolg van een tekenbeet bedraagt bij de groep die één of meer tekenbeten hebben opgelopen 10% (ervan uitgaande dat iedereen die ziek werd een tekenbeet heeft waargenomen).

Terug naar “Nieuws en Actualiteiten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten