Denkcafé: Modeziektes
ME, whiplash, fybromyalgie, RSI en bekkeninstabiliteit zijn maar enkele namen van 'modeziektes'. Artsen kunnen geen aanwijsbare medische oorzaak vinden, maar modeziektes kunnen ernstig ingrijpen in het leven van mensen en hun omgeving. Bestaan modeziektes of zijn de patiënten aanstellers? Hoe ontstaan en verdwijnen ze en hoe kunnen ze bestreden worden?
Met Cees Renckens, gynaecoloog en voormalig voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij promoveerde op 'Dwaalwegen in de Geneeskunde', dat onder meer over modeziektes gaat.
De tweede gast is Emile Keuter, neuroloog bij het Diaconessenhuis in Meppel. Hij heeft bijzondere belangstelling voor 'onbegrepen lichamelijke klachten', schreef mee aan de behandelrichtlijn voor whiplash en is auteur van het boek "Whiplash: beleving en behandeling". Ook is hij columnist bij artsenwebsite Medisch Contact.
De column wordt verzorgd door Frank Fabian van Keeren.
Gespreksleider van dit denkcafé is Ronald Dekker.
ClublePOP verzorgt na het denkcafé een muzikale nababbel waarvan niemand ziek wordt! Dit Denkcafé is een samenwerking van Arminius en Studium Generale EUR.
Woensdag 19 september 2012 | 20u | entree € 5 | Rotterdampas en studenten gratis
Dwaalwegen in de geneeskunde door Cees Renckens.
Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij.
Uitgeverij Bert Bakker
ISBN 90-351-2655-6
Eerste druk 2004
Nederlands, 460 pagina's, paperback
Verkoopprijs € 30
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bron: Leidsch Dagblad, maandag 17 september 2012
Oud-gynaecoloog Renckens: "Lyme is ziekte in de mode"
Van onze verslaggever
Rotterdam- De chronische ziekte van Lyme is een modeziekte. Dat zegt gynaecoloog in ruste Cees Renckens. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet, sommige mensen raken er chronisch vermoeid van.
Andere modeziektes die in opkomst zijn? "Ik hoor ook steeds meer verhalen van mensen die gezondheidsklachten hebben door elektromagnetische velden. Zij zijn bang voor stopcontacten en straling van mobiele telefoons of magnetrons."
Modeziekte klinkt denigrerend, weet Renckens. "Maar die mensen zijn geen aanstellers. Ze hebben echt pijn en ernstige klachten. Maar lichamelijk vinden de artsen niks".
Renckens was jaren voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij promoveerde op "Dwaalwegen in de geneeskunde".
Nu is hij met pensioen, maar hij schuwt de discussie nog steeds niet, zoals komende woensdag in Armininus Denkcafe in Rotterdam.
Een modeziekte is een ziektebeeld waar ineens veel mensen last van lijken te hebben, vaak met ernstige klachten, maar waar geen medische oorzaak voor te vinden is. "Als je er niet in gelooft, dan krijgt je het niet", zegt Renckens over modeziektes zoals RSI, whiplash en bekkeninstabiliteit. "Ik ken geen enkele arts die ooit last van bijvoorbeeld een whiplash heeft gehad."
Bekkeninstabiliteit
Renckens raakte geintrigeerd door modeziektes toen hij tijdens zijn werk steeds meer zwangere vrouwen zag die last hadden van bekkeninstabiliteit. "Intrigerend. Patientenorganisaties maakten er een enorm punt van."
Wetenschappelijke onderzoeken konden geen oorzaken aantonen. "En nu hoor je er niemand meer over. Wat ze nou hadden?. Geen idee."
Als onbegrepen lichamelijke klachten ineens sterk in opkomst zijn, bestaat volgens de arts het gevaar dat mensen het elkaar aanpraten. "Voor RSI is nooit een oorzaak gevonden. Wel bleek dat mensen met een hoge werkdruk of ruzie met hun leidinggevende er meer last van hadden."