Renckens over "modeziekten" zoals lyme in Rotterdam vanavond

Voor nieuws en actualiteiten die specifiek betrekking hebben op de ziekte van Lyme. Plaats niet-specifieke gezondheidsgerelateerde onderwerpen bij het speciale forum "Gezondheid Algemeen".
bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Renckens over "modeziekten" zoals lyme in Rotterdam vanavond

Berichtdoor bamboe » Wo 19 Sep 2012 14:19

http://arminius.nu/entry/468/denkcafe-modeziektes

Denkcafé: Modeziektes

ME, whiplash, fybromyalgie, RSI en bekkeninstabiliteit zijn maar enkele namen van 'modeziektes'. Artsen kunnen geen aanwijsbare medische oorzaak vinden, maar modeziektes kunnen ernstig ingrijpen in het leven van mensen en hun omgeving. Bestaan modeziektes of zijn de patiënten aanstellers? Hoe ontstaan en verdwijnen ze en hoe kunnen ze bestreden worden?

Met Cees Renckens, gynaecoloog en voormalig voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij promoveerde op 'Dwaalwegen in de Geneeskunde', dat onder meer over modeziektes gaat.

De tweede gast is Emile Keuter, neuroloog bij het Diaconessenhuis in Meppel. Hij heeft bijzondere belangstelling voor 'onbegrepen lichamelijke klachten', schreef mee aan de behandelrichtlijn voor whiplash en is auteur van het boek "Whiplash: beleving en behandeling". Ook is hij columnist bij artsenwebsite Medisch Contact.

De column wordt verzorgd door Frank Fabian van Keeren.

Gespreksleider van dit denkcafé is Ronald Dekker.

ClublePOP verzorgt na het denkcafé een muzikale nababbel waarvan niemand ziek wordt! Dit Denkcafé is een samenwerking van Arminius en Studium Generale EUR.

Woensdag 19 september 2012 | 20u | entree € 5 | Rotterdampas en studenten gratis

Dwaalwegen in de geneeskunde door Cees Renckens.
Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij.
Uitgeverij Bert Bakker
ISBN 90-351-2655-6
Eerste druk 2004
Nederlands, 460 pagina's, paperback
Verkoopprijs € 30

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bron: Leidsch Dagblad, maandag 17 september 2012
Oud-gynaecoloog Renckens: "Lyme is ziekte in de mode"

Van onze verslaggever
Rotterdam- De chronische ziekte van Lyme is een modeziekte. Dat zegt gynaecoloog in ruste Cees Renckens. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet, sommige mensen raken er chronisch vermoeid van.

Andere modeziektes die in opkomst zijn? "Ik hoor ook steeds meer verhalen van mensen die gezondheidsklachten hebben door elektromagnetische velden. Zij zijn bang voor stopcontacten en straling van mobiele telefoons of magnetrons."
Modeziekte klinkt denigrerend, weet Renckens. "Maar die mensen zijn geen aanstellers. Ze hebben echt pijn en ernstige klachten. Maar lichamelijk vinden de artsen niks".
Renckens was jaren voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij promoveerde op "Dwaalwegen in de geneeskunde".
Nu is hij met pensioen, maar hij schuwt de discussie nog steeds niet, zoals komende woensdag in Armininus Denkcafe in Rotterdam.
Een modeziekte is een ziektebeeld waar ineens veel mensen last van lijken te hebben, vaak met ernstige klachten, maar waar geen medische oorzaak voor te vinden is. "Als je er niet in gelooft, dan krijgt je het niet", zegt Renckens over modeziektes zoals RSI, whiplash en bekkeninstabiliteit. "Ik ken geen enkele arts die ooit last van bijvoorbeeld een whiplash heeft gehad."

Bekkeninstabiliteit

Renckens raakte geintrigeerd door modeziektes toen hij tijdens zijn werk steeds meer zwangere vrouwen zag die last hadden van bekkeninstabiliteit. "Intrigerend. Patientenorganisaties maakten er een enorm punt van."
Wetenschappelijke onderzoeken konden geen oorzaken aantonen. "En nu hoor je er niemand meer over. Wat ze nou hadden?. Geen idee."
Als onbegrepen lichamelijke klachten ineens sterk in opkomst zijn, bestaat volgens de arts het gevaar dat mensen het elkaar aanpraten. "Voor RSI is nooit een oorzaak gevonden. Wel bleek dat mensen met een hoge werkdruk of ruzie met hun leidinggevende er meer last van hadden."

Marlene
Berichten: 764
Lid geworden op: Vr 23 Mar 2012 16:17

Re: Renckens over "modeziekten" zoals lyme in Rotterdam vana

Berichtdoor Marlene » Wo 19 Sep 2012 18:37

De tactiek van dit soort mensen is zo doorzichtig.

Eerst zeggen ze dat de pijn van de patienten echt is (om vertrouwen te winnen) en dan zeggen ze dat het allemaal niet bestaat (terwijl er wel wetenschappelijke bewijzen zijn). Omdat ze arts zijn en dat zogezegd inhoudt dat je ethiek in een hoog vaandel draagt, geloven collega's en derden dat soort onzin ook nog eens.

Ethiek is duidelijk niet gebonden aan professionalisme noch ervaring.

De naam van hun groepering zegt het meer dan voldoende, skepp. Marketeers mijden ze dit soorten mensen als kiespijn. Ze kopen niets, zijn altijd negatief, zijn kleingeestig, hebben nooit een goed woord over voor een product. Ze zijn een verwaarloosbare groep, erg klein als aandeel in de markt en kosten teveel energie en moeite om ze tevreden te houden.

Om tot de groep Skepp te willen toetreden (of naar te willen gaan luisteren), zeg je eigenlijk al alles over jezelf.

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: Renckens over "modeziekten" zoals lyme in Rotterdam vana

Berichtdoor Tulipano » Do 20 Sep 2012 23:33

Hieronder een kort verslag van wat dhr. Renckens en Dr. Keuters tijdens het debat ter sprake brachten:

In de zaal waren ook enkele lymepatiënten aanwezig. Aan het debat ging een soort korte ‘conference’ vooraf. Het kwam er op neer dat de onderstaande aandoeningen, die door Cees Renckens worden bestempeld als ‘modeziekten’, vergelijkbaar zijn met Uggs. Iedereen loopt ermee en of dat nou echt nodig is doet er niet toe, als je ze maar hebt!

RSI
WHIPLASH
BEKKENINSTABILITEIT
POSTNATALE DEPRESSIE
FIBROMALGIE
LYME
MORGELLONS
ADHD
ASPERGER
PDD NOS
PREMENSTRUEEL SYNDROOM
ELEKTROSENSITIVITEIT
HYSTERIE

Dhr. Renckens opent het debat en wint er geen doekjes om. “Bij de bovenstaande aandoeningen kunnen artsen nooit iets vinden en de patiënt ziet er ook niet ziek uit. Je hoort er gedurende een paar jaar heel veel over maar daarna verdwijnen ze opeens weer en heeft niemand het er meer over. Het zijn dus modeziekten, pure aanstellerij!

Als lymepatiënt zit je dan natuurlijk te koken op het puntje van je stoel, :evil: maar je beheerst jezelf netjes (dat heb je in al die jaren inmiddels wel geleerd!) en laat de man zijn verhaal doen.

Dhr. Renckens vervolgt: “Deze ‘patiënten’ willen doorgaans ook niet worden geholpen d.m.v. revalidatie of psychologische begeleiding. Eigenlijk zijn ze maar wat blij met de bovenstaande etiketjes. Ze klampen zich er krampachtig aan vast, willen niet reïntegreren want ze krijgen nu toch een uitkering! :oops: Zouden ze daarentegen gewoon weer aan het werk gaan, dan zorgde alleen de afleiding al voor een vermindering van de klachten. Om het maar niet te hebben over de betreffende belangenverenigingen. Die wakkeren dit alles nog eens extra aan door hun patiënten ziek te praten en lijsten te publiceren met daarop wel 70 symptomen waarvan de gemiddelde patiënt er altijd wel zo’n dertig kan aanvinken. Weg ermee!” :twisted:

De ziekte van Lyme wordt ’n paar keer als voorbeeld genoemd maar vooral de Whiplash geniet die avond grote populariteit. Dr. Keuter komt in een tweede fase aan het woord. Nee nee, deze alleraardigste man is niet ingehuurd bij Endemol Entertainment! Het is een heuse neuroloog, werkzaam in het Diaconessenhuis te Meppel, die de mening van dhr. Renckens volmondig deelt. Hij legt het publiek uit wat de psychische kenmerken en sociale achtergronden zijn van patiënten met deze aandoeningen en hoe moeilijk het is om deze mensen, zonder ze te kwetsen, kenbaar te maken dat het allemaal ‘tussen hun oren’ zit. Dr. Keuter laat het woord Lyme wat vaker vallen. “Lymepatiënten gaan zelfs naar Duitsland, wat ze bergen geld kost. Maar dat geeft niet, als ze maar met een positieve test thuis komen!” :shock: [i](Eh, bestaat er op dit forum niet al ergens een onderwerp ‘Zo denkt een neuroloog, let op, schokkend’?!)

Doordat Dr. Keuter niet altijd even makkelijk te volgen is en de neiging heeft nogal af te dwalen, valt de keuze om enkele vragen te stellen uiteindelijk op de ongenuanceerdere maar explicietere heer Renckens.

Vraag:
Mijnheer Renckens, u zei net dat deze modeziekten plots opkomen maar na wat jaren weer verdwijnen. De eerste gedocumenteerde gevallen van Lyme dateren uit 1975. We zijn nu dus 37 jaar verder maar de ziekte is er nog steeds. Hoe verklaart u dat?”

Antwoord:
Ja, da klopt. Maar Lyme is een echte ziekte, veroorzaakt door een bacterie. :) Deze mensen krijgen dan ook een antibioticakuur van enkele weken en daarna zijn ze weer beter. :( Er zijn dan altijd nog mensen die beweren dat ze nog steeds klachten hebben. Dat noemen we post Lyme, want in werkelijkheid zijn ze gewoon genezen. Chronische Lyme bestaat niet”. :cry:

Vraag:
U zegt dat chronische Lyme niet bestaat. Weet u dat Borrelia muteert en een cystevorm kan aannemen waardoor ze niet vatbaar is voor antibiotica. En weet u dat deze bacterie door haar spiraalvorm buiten de bloedbaan kan treden en zich in dieper weefsel kan boren waardoor ze ook niet vatbaar is voor antibiotica en ook na jaren, of als het immuunsysteem minder goed functioneert, weer te voorschijn kan komen?”

Antwoord:
Eh, ja. Ja, daar heb ik wel iets over gehoord. Maar ik ben er niet helemaal goed van op de hoogte”. :lol:

Het antwoord wordt snel afgekapt door het gesprek weer terug te brengen naar de whiplash waaraan dhr. Renckens zich nu krampachtig schijnt vast te klampen. Helaas dient zich geen tweede kans meer aan om nog een vraag te stellen (toeval?). De andere onderdelen ‘kwakzalverij’ en ‘alternatieve geneeskunde’ komen door al het gewauwel over de whiplash niet eens meer aan de orde. Maar als Dr. Keuter weer aan het woord komt, bekent hij wel dat hij soms Borrelia aantreft in het hersenvocht van zijn patiënten. Met mogelijk schadelijke gevolgen voor het centrale zenuwstelsel en het risiko voor meningitis! Tegen het eind van het debat, lijken de twee heren het er behoorlijk over eens: Lyme is een ernstige aandoening en patiënten zijn er vreselijk ziek door!
Fijn zeg, uiteindelijk toch nog een stukje erkenning! :toost:

Dhr. Renckens is gynaecoloog. Deze man weet ongetwijfeld alles van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Echter, als het over Lyme gaat, heeft hij de klok horen luiden maar weet hij echt (nog) niet waar de klepel hangt!

En voor wat Dr. Keuter betreft? Ach, wat te zeggen. Wie weet in welk jaartal hij zijn bul haalde. En de zwaar verouderde richtlijnen van het CBO heeft hij naar alle waarschijnlijkheid met de paplepel ingegoten gekregen! :roll: Je kon dus eigenlijk niets anders verwachten.

Hannah L
Berichten: 7
Lid geworden op: Za 15 Sep 2012 11:13

Re: Renckens over "modeziekten" zoals lyme in Rotterdam vana

Berichtdoor Hannah L » Vr 21 Sep 2012 13:55

Ik ben benieuwd, als deze artsen besmet zouden zijn met borrelia, zouden ze er dan 5 jaar mee door durven lopen om dan vervolgens een paar weekjes een ab kuurtje te doen? Eerst zien, dan geloven...

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Renckens over "modeziekten" zoals lyme in Rotterdam vana

Berichtdoor bamboe » Vr 21 Sep 2012 18:15

Hannah, precies wat je zegt: dat was ook de reactie van een whiplashpatient uit het publiek die het debat kwam bijwonen: die vroeg ook aan Renckens of hij misschien met 50 km per uur door het rode licht wilde rijden en toen heeft die arts daar toch maar vriendelijk voor bedankt. Lekker makkelijk dan om te oordelen!

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: Renckens over "modeziekten" zoals lyme in Rotterdam vana

Berichtdoor Tulipano » Vr 21 Sep 2012 19:36

Hoi allemaal,

Kennelijk kan iedere leek in Nederland een artikel in een dagblad publiceren over een onderwerp waarvan hij/zij feitelijk de ballen verstand heeft, zoals in dit geval de ziekte van Lyme. Dat heeft dhr. Renckens duidelijk bewezen tijdens het debat van afgelopen woensdagavond. Ik ben weer eens gaan googelen en denk dat deze man zelf lijdt aan twee ernstige aandoeningen waarbij artsen fysiek niets kunnen vinden en de patient er ook niet ziek uitziet. Het zijn de persoonlijkheidsstoornissen narcisme en egocentrisme. Zulke mensen krijgen het vreselijk benauwd als ze al 'n poosje niet meer in het nieuws zijn geweest. Ze schromen er in zo'n geval niet voor om extreme uitlatingen te doen die vaak verre van waar zijn of ten kosten gaan van anderen. Als ze er maar weer door in de media komen. Misschien is dhr. Renckens 'n beetje uitgekeken geraakt op de onderste helft van het vrouwelijk lichaam en verveelt hij zich suf. Maar er kunnen natuurlijk ook andere dingen spelen. Misschien krijgt hij er voor betaald en heeft hij het dit keer op een akkoordje gegooid met wat zorgverzekeraars die de whiplash niet langer meer willen vergoeden. Narcisme en egocentrisme zijn helaas ook geen 'modeziekten'. En u komt er vast nooit meer vanaf meneer Renckens. Want uw geval is chronisch, net als onze lyme!

Voor meer reacties omtrent dhr. Renckens: http://www.leefbewust.com/cees_renckens.html
:wink:

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: Renckens over "modeziekten" zoals lyme in Rotterdam vana

Berichtdoor Tulipano » Di 2 Okt 2012 22:21

Voor de mensen die niet zo bekend zijn in Rotterdam:

Het denkcafe waar dhr. Renckens zijn verhaal deed over de ziekte van lyme, ligt bij het EMC (Erasmisch Medisch Centrum) en wordt voornamelijk bezocht door aspirant artsen/medisch studenten.
Erg goed gekozen dus, dit trefpunt. Op die manier kan dhr. Renckens studenten nu al vast brainwashen door hun wijs te maken dat Lyme pure aanstellerij is. En van die artsen moeten wij het straks hebben.
Zou hij dit trefpunt zelf hebben gekozen of was hij hiervoor ingehuurd?

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Renckens over "modeziekten" zoals lyme in Rotterdam vana

Berichtdoor bamboe » Di 2 Okt 2012 22:43

@ Tulipano: ja tuurlijk is het een vorm van mensen / studenten subtiel kneden.
En bovendien valt ook op dat er twee sprekers zijn uitgenodigd die het in de kern met elkaar eens zijn over de zogenaamde modeziekten als whiplash en lyme zinspelend op dat het ingebeelde ziekten zijn.

De keuze van deze twee sprekers leverde natuurlijk onvoldoende debat op.
En aangezien dit een bewuste keuze is geweest valt te verwachten dat degenen die deze keuze maakten niet neutraal waren of zijn naar het onderwerp van het debat: simpel zat.

----------------------------------------------

Lees hier meer over de ene spreker: neuroloog Emile Keuter inzake lyme en Whiplash.

We kennen Keuter hier op het foruml: hij is de neuroloog van de schokkende uitspraken inzake lyme: viewtopic.php?f=18&t=6736 )

Het aantonen van de bacterie zelf is helaas niet goed genoeg mogelijk. We kunnen wel het DNA van de bacterie opsporen, maar dat zegt niet voldoende. Het is een onbetrouwbare test. Net zo onbetrouwbaar als de nepdiagnostiek van Duitse en Limburgse laboratoria.
Door het college van verjaardagen en partijen wordt de meesten van ons aangeraden ons daar te vervoegen. Mensen moeten daarvoor betalen, dus daar vertrouwen ze meer op dan op onze medische diagnostiek.
Artsen varen nooit alleen op de bloeduitslagen. ! Zij combineren de klachten en het ziektebeeld met het bloedonderzoek. Zo weten we vrij zeker wie Lyme heeft of heeft gehad.

We zien steeds meer mensen die vinden dat ze Lyme hebben, maar díe eigenlijk gewone klachten hebben. Klachten zoals concentratiestoornissen, moeheid en spierpijn. Die hebben we allemaal. Daar heb je helemaal geen Lyme voor nodig.


Hieronder zijn quotes over whiplash (tip: zoek de 10 overeenkomsten/verschillen met welk dedain ook met mensen met whiplash omgesprongen):

http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=nl

Ik ken patixebnten die van hun neuroloog hebben gehoord dat whiplash niet bestaat.
Als ze vragen wat ze dan hebben, krijgen ze als antwoord:
niets.
Dan doe je als neuroloog net of het hoofd niet bij de patixebnt hoort.
Waarom word je dan dokter?’

Neuroloog Emile ge- Keuter, lid van de kernredactie van de richtlijn Whiplash.

Geen rust bij whiplash
Rust bij whiplash is verleden tijd.In de onlangs verschenen CBO-richtlijn
Whiplash staat dat patixebnten actief moeten blijven.

Hij moet weten dat de pijn gaat toenemen,maar dat het toch belangrijk is de nek
te bewegen,stelt neuroloog Emile geKeuter.De patixebntenvereniging kan zich niet
vinden in de richtlijn.

En ik ook niet (Letty)

19-6-2008


of lees dit:

Het CBO heeft tot deze richtlijn besloten, omdat deze nog niet bestond en whiplash is volgens het instituut een groot en maatschappelijk probleem. De Whiplash Stichting Nederland heeft zich halverwege het schrijven van de richtlijn teruggetrokken. De stichting kon zich niet vinden in het eindresultaat.


Ik kan me natuurlijk niet onttrekken aan deja-vu 's!

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: Renckens over "modeziekten" zoals lyme in Rotterdam vana

Berichtdoor Tulipano » Do 4 Okt 2012 15:56

De Whiplash Stichting Nederland heeft zich halverwege het schrijven van de richtlijn teruggetrokken. De stichting kon zich niet vinden in het eindresultaat


:shock:

't zal toevallig toch niet zo zijn dat dhr. Renckens of dhr. (ge-)Keuter stiekem in onze richtlijncommissie zit?

Robyne
Berichten: 494
Lid geworden op: Ma 13 Aug 2012 11:14

Re: Renckens over "modeziekten" zoals lyme in Rotterdam vana

Berichtdoor Robyne » Di 20 Nov 2012 3:30

Gebeurt vaak dat patiënten verenigingen zich terugtrekken. Heb het hele rapport over nieuwe voorstel voor ME doorgenomen en de patientenvereniging trok zich daar ook terug. Patiënten verenigingen worden totaal niet gehoord en overruled door andere belanghebbende organisaties. Zoals in dat geval groepen psychiaters. En het is met die besprekingen altijd 1 tegen 10. Ik zou me ook terugtrekken als je zie welke kant het al opgaat zou ik mijn naam daar niet onder hebben willen staan. Vervolgens bij kamervragen wordt wel medegedeeld dat patientenverenigingen hebben meegewerkt aan de totstandkoming van bepaalde richtlijnen, terwijl ze dus zich hadden teruggetrokken.

Wat een stelletje pannenkoeken die twee. Had er graag bij willen zijn. Maar niet braaf op m'n stoeltje gezeten. Goede vragen en kreeg ook eigenlijk je gewenste antwoord. Zelfs ja uuuuhhhh (lees: ik weet het niet, want ik weet alleen maar wat van vaginas dus hoor ik hier niet, en zelfs dat doe ik niet meer want ik ben stokoud en heb geen flauw idee hoe ik de nieuwere publicaties kan lezen, want dat gaAt via een interweb ofzo)


Terug naar “Nieuws en Actualiteiten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten