Wat is er mis met het NZA?

Voor nieuws en actualiteiten die specifiek betrekking hebben op de ziekte van Lyme. Plaats niet-specifieke gezondheidsgerelateerde onderwerpen bij het speciale forum "Gezondheid Algemeen".
Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Wat is er mis met het NZA?

Berichtdoor Foetsie » Za 14 Jun 2014 18:44

http://www.welingelichtekringen.nl/poli ... ijven.html


Theo Langejan, de bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft sinds zijn aantreden vier jaar geleden 22 buitenlandse dienstreizen gemaakt. Driekwart daarvan is betaald door bedrijven en organisaties die onder toezicht van de NZa staan of opdrachten krijgen van de NZa. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.


De toezichthouder, die in de zorg onjuiste declaraties aanpakt, overtreedt zelf eigen regels bij het declareren van buitenlandse reizen en de aanbesteding van onder meer dienstauto’s voor de raad van bestuur.


http://www.sin-nl.org/nieuws/g-schrijve ... de-nza-af/

Medische gegevens en concurrentiegevoelige informatie van zorgverzekeraars en zorgverleners zijn niet veilig bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De toezichthouder op de zorgsector schendt daarmee al jaren de eigen regels over informatiebeveiliging en de Wet bescherming persoonsgegevens.http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/17/nza ... f-rapport/

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft eind vorig jaar alarmerende verliezen bij ziekenhuizen verzwegen. In een rapport, dat minister Schippers van Zorg vlak voor Kerst naar de Tweede Kamer stuurde, schrapte de toezichthouder op het allerlaatste moment de belangrijkste conclusie: dat bijna vier op de tien ziekenhuizen in 2012 verlies leden.

Alle hieraan verbonden berekeningen en tabellen verdwenen eveneens uit het rapport.


Bestuursvoorzitter Theo Langejan van de NZa zou persoonlijk hebben ingegrepen omdat hij “niet met slecht nieuws naar buiten wilde”, zo noteerde klokkenluider Arthur Gotlieb in zijn dossier waarover NRC Handelsblad beschikt. Gotlieb stelde een lijvig dossier samen over misstanden binnen de toezichthouder. Begin dit jaar pleegde hij zelfmoord.

eus
Berichten: 1012
Lid geworden op: Vr 15 Jan 2010 13:49

Re: Wat is er mis met het NZA?

Berichtdoor eus » Za 14 Jun 2014 20:51

GroenLinks en SP in de Tweede Kamer vinden dat de topman van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Theo Langejan, uit zijn functie moet worden gezet. In elk geval zolang nog onderzoek loopt naar de NZa. De partijen melden dat vandaag in reactie op een publicatie in NRC Handelsblad over buitenlandse dienstreizen van de voorzitter van de Raad van Bestuur bij de NZa.

Volgens de krant zijn regelmatig reizen betaald door organisaties of bedrijven waar de NZa toezicht op moet houden of die opdrachten krijgen van de zorgautoriteit. 'Je moet van alle smetten vrij zijn als toezichthouder. De geloofwaardigheid als 'streng toezichthouder' is weg', vindt Renske Leijten (SP).

'Kennelijk voelt de NZA-top zich boven haar eigen regels staan. Dit beschadigt de NZa', aldus Linda Voortman (GroenLinks). Hanke Bruins Slot (CDA) wil weten waarom minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt dat de NZa-topman in functie kan blijven.

Onderzoek
Schippers laat na de zelfmoord van een NZa-medewerker die een dossier achterliet van misstanden bij zijn werkgever, onderzoek doen naar onder meer de handelwijze en organisatie bij de toezichthouder. Voortman wil dat dit onderzoek nu wordt uitgebreid.

Een woordvoerster van de NZa geeft in een reactie aan dat de topman een aantal keer vanwege een nevenfunctie bij Bending the Cost Curve naar het buitenland is gereisd. Hij was spreker op congressen en zijn reizen werden vergoed door PwC, dat achter het project en de bijbehorende symposia zit. Als de NZa zelf interesse heeft in een congres, betaalt de organisatie alle kosten wel degelijk zelf. 'Tenzij we spreken, dan accepteren we een vergoeding', aldus de woordvoerster.


http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Bin ... tief.dhtml
De overwinning is
niet altijd voor de snelsten,
of de sterksten,
maar voor hen die volhouden

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: Wat is er mis met het NZA?

Berichtdoor Foetsie » Zo 15 Jun 2014 20:20

Wel weer typisch dat Mw. Schippers deze man gewoon op de plek wil houden.
Heel vreemd eigenlijk, je wil als minister toch liever niet foutief worden ingelicht?
Of....

eus
Berichten: 1012
Lid geworden op: Vr 15 Jan 2010 13:49

Re: Wat is er mis met het NZA?

Berichtdoor eus » Di 17 Jun 2014 11:52

Bestuursleden NZa stappen op
Update: dinsdag 17 jun 2014, 10:57
De bestuursleden van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn door minister Schippers ontheven uit hun functie. Ze hadden die ter beschikking gesteld na ophef over dienstreizen die het bestuur van de NZa heeft gemaakt en waar NRC Handelsblad zaterdag over berichtte.

Bestuursleden Langejan en Homan treden "in het belang van de NZa" terug. Wel benadrukken ze dat ze afstand nemen van de "in de media geuite oordelen".

In de NRC stond dat bestuursvoorzitter Langejan geregeld dienstreizen maakt op kosten van bedrijven en organisaties die de NZa dient te controleren of die van de NZa opdrachten krijgen.Bron; http://nos.nl/tekst/662268-bestuurslede ... letekst%29
De overwinning is
niet altijd voor de snelsten,
of de sterksten,
maar voor hen die volhouden

joorn
Berichten: 293
Lid geworden op: Ma 14 Feb 2011 17:49

Re: Wat is er mis met het NZA?

Berichtdoor joorn » Di 17 Jun 2014 20:06


Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: Wat is er mis met het NZA?

Berichtdoor Foetsie » Di 24 Jun 2014 18:51

Schippers zette NZa onder druk om Oogziekenhuis extra subsidie te geven:

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/24/sch ... nder-druk/

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: Wat is er mis met het NZA?

Berichtdoor Foetsie » Do 4 Sep 2014 16:51

Commissie borstlab onderzoek Nza:

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/09/01/ook ... -door-vws/

Door de vervroeging worden de resultaten van de commissie nu morgen officieel bekend, vlak vóór een uitzending van het actualiteitenprogramma Zembla en de presentatie van een boek van de overleden klokkenluider Arthur Gotlieb. Aanvankelijk zou de commissie na de uitzending en de boekpresentatie rapporteren.

‘Onder grote druk publicatiedatum vervroegd’

Tegen de NOS zei Marcel Gotlieb, de broer van de klokkenluider, dat hij eind vorige week gebeld is door Hans Borstlap, de voorzitter van de onderzoekscommissie. “Hij heeft me verteld dat onder grote druk van het ministerie de publicatiedatum met tien dagen is vervroegd”, aldus Gotlieb voor de NOS-microfoon. De familie Gotlieb werd hierdoor verrast. Het ministerie zegt in een reactie dat zij de commissie gehouden heeft aan de deadline van 31 augustus, zoals aanvankelijk afgesproken.

Josie
Berichten: 191
Lid geworden op: Ma 14 Okt 2013 20:01

Re: Wat is er mis met het NZA?

Berichtdoor Josie » Do 4 Sep 2014 18:19

Die uitzending van Zembla De dood van een klokkenluider, komt vanavond om 20.25 uur op nederland 2.


Terug naar “Nieuws en Actualiteiten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten