‘Ziekte van Lyme moet nog in regeerakkoord´

Voor nieuws en actualiteiten die specifiek betrekking hebben op de ziekte van Lyme. Plaats niet-specifieke gezondheidsgerelateerde onderwerpen bij het speciale forum "Gezondheid Algemeen".
bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

‘Ziekte van Lyme moet nog in regeerakkoord´

Berichtdoor bamboe » Vr 22 Aug 2014 17:36

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20140821_0122 ... eerakkoord
‘Ziekte van Lyme moet nog in regeerakkoord’

Gisteren om 13:32 door sdv | Bron: BELGA
John Crombez.

Coformateurs Kris Peeters en Charles Michel hebben donderdag een petitie ontvangen die door meer dan 20.000 mensen werd ondertekend en waarin wordt opgeroepen de problematiek van de ziekte van Lyme en andere onverklaarbare aandoeningen op te nemen in het regeerakkoord.

Het waren John Crombez (SP.A) en Nele Lijnen (Open VLD) die enkele maanden terug de petitie opstartten. Voor Crombez zat er ook een persoonlijke kant aan het verhaal. Zijn eigen broer is immers een van de duizenden Lyme-patiënten in ons land, maar is intussen aan de beterhand. Lijnen diende al resoluties over de problematiek in.

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door een tekenbeet. Wanneer een besmetting optreedt en die snel wordt vastgesteld, kan een antibioticakuur soelaas brengen. Maar wanneer dat niet het geval is en de bacterie lange tijd onopgemerkt in het lichaam aanwezig is, kan chronische Lyme optreden. Het probleem is dat de testen daarvoor in ons land niet accuraat zijn, legt Lijnen uit. Ze geven namelijk vaak een vals negatief resultaat. In tegenstelling tot een Duitse test, die wel betrouwbare resultaten zou geven.

Elly Vandervorst, een patiënte die de petitie mee kwam overhandigen, pleitte ervoor die test ook in ons land te erkennen. Zelf werd Vandervorst in april 2011 ziek, maar volgde pas in januari 2013 de diagnose. Ze getuigde over hoe ze getroffen werd door zware vermoeidheid en felle spier- en gewrichtspijnen, waardoor ze een tijdlang niet meer kon werken. 'Betrouwbare tests invoeren zou heel veel mensen leed kunnen besparen', stelde ze. Volgens Lijnen kost zo’n test 180 euro.

Crombez stelde achteraf 'zeer erkentelijk' te zijn dat de coformateurs even naar hun vragen wilden luisteren. 'Ze willen het ter harte nemen. Ze weten dat het om een groot probleem gaat en dat een positief antwoord mogelijk is', aldus Crombez.

Troptard
Berichten: 591
Lid geworden op: Do 6 Dec 2012 16:30
Locatie: Belgie

Re: ‘Ziekte van Lyme moet nog in regeerakkoord´

Berichtdoor Troptard » Vr 22 Aug 2014 23:07

Tnx bamboe,we moeten hier natuurlijk eerst nog aan een regering geraken natuurlijk ;)
Elke wijze uil begon ooit als uilskuiken

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: ‘Ziekte van Lyme moet nog in regeerakkoord´

Berichtdoor bamboe » Zo 24 Aug 2014 10:36

Tjsa, dilemma Troptard http://krugman.blogs.nytimes.com/2014/0 ... =auto&_r=1

[..] a little-known fact is that the Belgian economy has actually done considerably better than its neighbors since the crisis began:

[...] a leading hypothesis is that Belgium has benefited from not having a government, which means that it can’t pursue austerity policies

paperwhite
Berichten: 635
Lid geworden op: Ma 11 Jan 2010 17:00

Re: ‘Ziekte van Lyme moet nog in regeerakkoord´

Berichtdoor paperwhite » Ma 25 Aug 2014 11:25

"Lyme in het regeerakkoord": zo opende de petitie.Iedereen wil dat lyme in het regeerakkoord komt.

Wat eronder stond, hebben de meesten niet goed gelezen. Er is een pleidooi voor het behoud van de bestaande referentiecentra. Deze referentiecentra hebben jaren niets gepresteerd.Zowel de referentiecentra voor lyme als CVS waren aanhangers van de "het is allemaal psychisch -school".
Enkele voorbeelden van het lyme-referentiecentrum L.: Patiënt1 met EM krijgt 10 dagen ab: het EM stond er nog: hij werd naar huis gestuurd.Patiënt2: krijgt 21 dagen ab, klachten niet verminderd en wordt naar huis gestuurd; patiënt3: uitgebreide typische problematiek met uitval hersenzenuwen: wordt naar huis gestuurd met melding: adequaat behandeld...Diezelfde artsen die zoveel patiënten lieten afglijden in een quasi onbehandelbare late lyme, zouden nu patiënten goed moeten begeleiden..
Verder centrum voor "onverklaarbare aandoeningen": lyme is een infectieziekte en is niet onverklaarbaar. Immunologische problemen zijn mogelijk. Onverklaarbaar is eerder "psychosomatisch.

Nog merkwaardiger is dat ex-CVSpatiënten die nu allemaal lyme blijken te hebben 2 jaar geleden ook al een petitie indienden, dat was eerder tegen de referentiecentra.
De CVS-patiënten van DM blijken nu voor 95% lymepatiënten. Het ab beleid heeft aan de alarmbel getrokken omdat deze patiënten allemaal langdurig aan de ab zijn. Gevolg: de rem gaat er bij vele artsen op, wat schade toebrengt aan de lymepatiënten.

Maar zoals Troptard al zei: we hebben nog geen federale regering. We hebben wel al een Vlaamse regering. Ik heb al enkele uitspraken van dr. Ide gehoord en dat is weinig belovend...


Terug naar “Nieuws en Actualiteiten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten