T-lymfocyten mogelijk oorzaak voor negatieve test?

Wetenschappelijke onderwerpen die betrekking hebben op de ziekte van Lyme, zoals wetenschappelijke medische publicaties en artikelen die worden ondersteund door dergelijke publicaties.
Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

T-lymfocyten mogelijk oorzaak voor negatieve test?

Berichtdoor Tulipano » Do 17 Jan 2013 16:02

Bron: Erasmus MC
http://www.erasmusmc.nl/immunologie/res ... ymfocyten/T-lymfocyten

T-lymfocyten zijn gespecialiseerde afweercellen die ziketeverwekkers direct aanvallen

Naast de hiervoor beschreven B-lymfocyten kennen we ook zogenaamde T-lymfocyten. Deze afweercellen komen ook voort uit het beenmerg en ontwikkelen zich in de thymus (zwezerik), een klein orgaan dat zich juist voor het hart bevindt, tot rijpe en gespecialiseerde afweercellen. De rijpe T-lymfocyten verlaten de thymus en nestelen zich in verschillende onderdelen van het afweersysteem, zoals de milt, lymfeklieren en de bloedbaan.
In tegenstelling tot de B-lymfocyten maken de T-lymfocyten geen antistoffen. T-lymfocyten zijn in staat om verschillende ziekte-verwekkers direct aan te vallen en helpen de andere afweercellen, zoals de B-lymfocyten, in hun functie.
Op het oppervlak van deze T-lymfocyten bevinden zich moleculen, die specifieke antigenen herkennen en dus op deze manier als een soort antistoffen werken. T-lymfocyten kunnen zich zo binden aan antigenen en deze uit het lichaam opruimen.
Ook T-lymfocyten zijn er in verschillende soorten. Grofweg kunnen we 3 verschillende typen T-lymfocyten herkennen, elk met hun eigen specifieke functies, te weten:
killer T-cel
T-helpercel
regulerende T-cel

De killer T-cel is verantwoordelijk voor het direct uitschakelen van ziekteverwekkers. Ze verplaatsen zich naar de infectieplek, binden daar aan hun doel en doden het.
T-helper cellen zijn assisterende cellen. Zij stimuleren de B-lymfocyten in de productie van specifieke antistoffen en helpen de killer T-cellen in de strijd tegen ziekteverwekkers.
De regulerende T-cellen zijn zogenaamde “ opzichters”. Deze cellen zorgen voor stimulering of juist onderdrukking van de werking van de bovengenoemde afweercellen en houden de afweerreactie dus onder controle. Zij zorgen er onder andere voor dat na het opruimen van een infectie het afweersysteem weer tot rust komt.Ik heb jaren lang op de afdeling interne geneeskunde/immunologie van een Academische ziekenhuis gelopen. Behalve anca's (die kunnen wijzen op een autoimmuunziekte), werden er afwijkende T-lymfocyten in mijn bloed aangetroffen waar men de betekenis niet van wist. Uiteindelijk wezen een positieve LTT en PCR DNA test dus op Lyme, maar mijn Western Blot was negatief. Zou de bovenstaande wetenschap dat T lymfocyten geen antilichamen aanmaken een mogelijke verklaring zijn waarom Elisa en blot tests vaak negatief uitpakken?

Iemand enig idee?

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: T-lymfocyten mogelijk oorzaak voor negatieve test?

Berichtdoor bamboe » Do 17 Jan 2013 17:58

hoi Tulipano, iets dergelijks vroeg ik me dus ook al af: viewtopic.php?f=4&t=6573&p=63613#p63613
Het kan denk ik zowel een teken van zwakte zijn als van sterkte als mensen geen antistoffen aanmaken als er sprake is van een "vreemde indringer".

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: T-lymfocyten mogelijk oorzaak voor negatieve test?

Berichtdoor Tulipano » Do 17 Jan 2013 18:16

Hoi Bamboe,

heel erg bedankt voor je aanvulling. Zoals Richard al schreef:

Wanneer blijkt dat het lichaam in het algemeen weinig antistoffen produceert, kan worden geconcludeerd dat de testen die op antistoffen gebaseerd zijn, niet geschikt zijn voor deze persoon.
Dan zal moeten worden gekeken naar de PCR test, waarbij naar het DNA-materiaal van de Borrelia & Co kan worden gezocht of juist naar de LTT test, waarbij het reactiepatroon van de lymfocyten (witte bloed cellen) een indicatie is voor het wel of niet aanwezig zijn van een besmetting.


En misschien is er nog een tweede oorzaak:

T-helper cellen zijn assisterende cellen. Zij stimuleren de B-lymfocyten in de productie van specifieke antistoffen en helpen de killer T-cellen in de strijd tegen ziekteverwekkers.


Stel dat er een tekort optreedt van T-helper cellen: dan zouden de B-lymfocyten dus niet meer worden gestimuleerd in het produceren van specifieke antistoffen;

en daarnaast:

De regulerende T-cellen zijn zogenaamde “ opzichters”. Deze cellen zorgen voor stimulering of juist onderdrukking van de werking van de bovengenoemde afweercellen en houden de afweerreactie dus onder controle. Zij zorgen er onder andere voor dat na het opruimen van een infectie het afweersysteem weer tot rust komt.


Stel dat de regulerende T-helper cellen-huishouding helemaal van slag is: dan zou er dus een hyperactieve afweer reactie kunnen optreden (autoimmuunreactie) of juist een onderdrukking ervan zodat Borrelia vrij spel heeft.

Met andere woorden, bij een negatieve testuitslag zou het serum dus ook moeten worden onderzocht op het aantal diverse T-lymfocyten en hun verhoudingen t.o.v. elkaar en t.o.v. de B-lymfocyten. Of zie ik dit verkeerd?

T-cell counting (CD4) :?:

http://aids.about.com/od/technicalquestions/f/cd4.htm (bij HIV/AIDS wordt dit dus al gedaan)
http://scholar.google.nl/scholar?q=t+ce ... CDMQgQMwAA

Conclusie: Om al die rompslomp te besparen, en ook nog eens wetend dat de huidige serologische testen gebruikt in het reguliere circuit niet eens de specifieke Borrelia banden bevatten, zou je inderdaad beter direct een PCR DNA of een LTT kunnen uitvoeren. Op de schop, met de Elisa en Western Flop!?
Laatst gewijzigd door Tulipano op Di 22 Jan 2013 19:05, 1 keer totaal gewijzigd.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: T-lymfocyten mogelijk oorzaak voor negatieve test?

Berichtdoor bamboe » Vr 18 Jan 2013 11:15

Tulipano,

over jouw citaat:

Conclusie: Om al die rompslomp te besparen, en ook nog eens wetend dat de huidige serologische testen gebruikt in het reguliere circuit niet eens de specifieke Borrelia banden bevatten, zou je inderdaad beter direct een PCR DNA of een LTT kunnen uitvoeren. Op de schop, met de Elisa en Western Blop!?


Bij de q-koorts begon/begint men dus ook eerst met de pcr-test! en als daar niets uitkwam/-komt ging men pas over tot de antistoffentesten. Zie dit artikel:

http://nos.nl/artikel/146013-pcrtest.html


Terug naar “Wetenschap”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten