Hoe bacterien communiceren

Wetenschappelijke onderwerpen die betrekking hebben op de ziekte van Lyme, zoals wetenschappelijke medische publicaties en artikelen die worden ondersteund door dergelijke publicaties.
Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Hoe bacterien communiceren

Berichtdoor Foetsie » Vr 13 Dec 2013 20:17

Bonnie Bassler (Princeton universiteit) over het fenomeen: quorum sensing:http://www.ted.com/talks/bonnie_bassler ... icate.html

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: Hoe bacterien communiceren

Berichtdoor Foetsie » Vr 13 Dec 2013 20:38

[DOC]
Bacteriën slimmer dan ooit - onecuesystems.nl (deze link is niet langer meer de juiste link)
Deze link is een word document en kun je niet kopieere, vandaar dat ik het op deze manier hier heb geplaatst.

in het beeld van luxP zaten 13 atomen te veel, wat betekende dat ze niet alleen het schoentje, maar ook de draagster had gevonden. Bizar genoeg bleek het een molecuul waarin boor voorkomt, een element dat je eerder verwacht in hard glas, borax en vuurwerk (voor de groene kleuren) dan in een biologisch actieve stof. Basslers team doopte het vreemde molecuul autoinducer-2 (AI-2). Het gen dat voor AI-2 codeert, luxS, is inmiddels bij 50 soorten bacteriën aangetoond en het gaat steeds om hetzelfde molecuul. De bacteriën spreken hier dus allemaal dezelfde taal, een microbieel Esperanto.
Laatst gewijzigd door Foetsie op Za 31 Mei 2014 20:08, 1 keer totaal gewijzigd.

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: Hoe bacterien communiceren

Berichtdoor Foetsie » Vr 30 Mei 2014 21:32

http://www.kijkmagazine.nl/nieuws/eenza ... r-de-baas/

Geschreven op 30 april 2014 door KIJK-redactie
Bronnen: Nature Communications, Wellcome Trust via EurekAlert!
Tekst: Tom Gerrits

Eenzame bacterie is antibiotica sneller de baas


Bacteriën die alleen zijn, muteren eerder. Hierdoor hebben ze een grotere kans om weerstand te bieden aan antibiotica.

Wetenschappers van de Universiteit van Manchester deden deze opvallende ontdekking toen ze het mutatiegedrag van de E. coli-bacterie aan het bestuderen waren. Ze zochten naar een verband tussen de omgeving waarin de bacterie leefde en het aantal mutaties. En daaruit bleek: hoe eenzamer de bacterie, hoe meer hij muteert en hoe resistenter hij wordt tegen antibiotica.

Communicatie tussen bacteriën

Maar hoe weet een bacterie eigenlijk dat hij eenzaam is? Dit kan door het zogenoemde quorum sensing; een soort communicatiemiddel tussen bacteriën. De eencelligen sturen signaalmoleculen naar elkaar toe om aan te geven wanneer de omgeving verandert. Als ze merken dat deze communicatie vermindert, weten ze dat er minder soortgenoten in de omgeving zijn en dat er waarschijnlijk gevaar nadert. Om zich hiertegen te beschermen, gaan de bacteriën meer muteren, zodat hun overlevingskansen groter worden.

Het onderzoeksteam hoopt nu een techniek te vinden om deze quorum sensing te kunnen sturen en zo de antibioticaresistentie te minimaliseren. Dit is belangrijk onderzoek, omdat deze resistentie behoorlijk uit de hand begint te lopen en we uiteraard niet terug willen naar een tijd waarin elke infectie levensbedreigend was.


Terug naar “Wetenschap”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Common Crawl [ Bot] en 0 gasten