lyme en hormonen

Wetenschappelijke onderwerpen die betrekking hebben op de ziekte van Lyme, zoals wetenschappelijke medische publicaties en artikelen die worden ondersteund door dergelijke publicaties.
Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Berichtdoor vonneke » Do 1 Feb 2007 15:28

Endokrine Veränderungen
Hypercholesterinämie, was dem behandelnden Kassenarzt die Möglichkeit
gäbe, Colestyramin auf Kassenrezept als (zugelassenen!) Choesterinsenker
zu verordnen. Als Ursache der Hypercholesterinämie
wird angenommen, dass diese eine reaktive Erhöhung ist, da Borrelien
das Cholesterin angeblich zum Aufbau ihrer Zellwand verwenden.
Latente Hypothyreosen mit Erniedrigung von fT3 und sehr häufiger
Entwicklung von Schilddrüsen-Antikörpern (MAK,TRAK,TAK), die
die Entwicklung einer Hashimoto-Thyreoiditis anzeigen, einer Autoimmunerkrankung
der Schilddrüse, die überproportional häufig mit
einer Borreliose vergesellschaftet ist .Klinische Symptome sind Veränderungen
des Temperaturempfindens mit Frösteln und Kälteempfindlichkeit,
aber auch Schweißausbrüchen.
Serotoninstoffwechsel-/Cortisolspiegeländerungen mit Stimmungsschwankungen,
Gereiztheit, Aggressivität, Schlafstörungen
(zu viel, zu wenig, oberflächiger Schlaf, Früherwachen) und einer
verstärkten Erschöpfbarkeit. Wahrscheinlich ebenfalls auf Veränderungen
des Cortisolspiegels bzw. des Angiotensin-II-Rezeptors beruhen
die häufig zu beobachtenden Blutdruckveränderungen, insbesondere
die plötzlich nach einer Borrelien-Infektion auftretenden erhöhten
Blutdruckwerte von vorher normotonen Patienten.
Insulinresistenz mit Diabetesentwicklung (durch eine vermehrte Tumornekrosefaktor
(TNF-Alpha)–Aktivierung). Die Erhöhung des
TNF-Aalpha ist auch für das Auftreten einer Herxheimer-Reaktion
unter antibiotischer Behandlung verantwortlich. Eine geeignete medikamentöse
Gegenmaßnahme stellt die Verordnung von Pioglitazon
(Actos 15 mg 1-3 x täglich) für ca. 10 Tage dar, das die PPARGamma-
Abwehr des Patienten gegen die TNF-Aktivierung stärkt.

Pag.10/11 http://www.zeckenbiss-borreliose.de/Vortrag.pdf

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Birgitta
Berichten: 232
Lid geworden op: Za 27 Nov 2004 21:37

Berichtdoor Birgitta » Do 1 Feb 2007 18:17

Niek schreef; ik denk dat bij de meeste lyme patienten niet bekend is wat hun schildklier waardes waren voordat ze lyme kregen, want normaal is er geen reden om dat te onderzoeken. Mede in kombinatie met het principiele probleem van meten van de bloedwaardes (wat dus weinig zegt) maakt dit de waarde van deze metingen bij een lyme patient tamelijk dubieus - en dus ook de waarde van het 'aanpassen' via extra hormonen etc.

Ik had voor dat ik een tekenbeet had nooit last van gewrichtsklachten of wat dan ook. Na de tekenbeet kreeg ik allerlei vage klachten. Er werd na een half jaar TSH en FT4 geprikt en deze waren prima! De laatste 4 jaar zijn mijn waardes behoorlijk aan het veranderen ik heb een zeer trage schildklier en mijn Ft4 is prima! Dat klopt dus van geen kanten. Mijn medicatie werkt niet op de waardes, en ik val alleen maar af terwijl je met een trage klier juist erg aan moet komen.
Het is toch zo dat het veel ziektes nabootst?

remmeltsliane
Berichten: 15
Lid geworden op: Di 6 Feb 2007 17:07

Berichtdoor remmeltsliane » Do 8 Feb 2007 11:40

Is hier ook een Nederlands artikel van of een ander artikel dat aangeeft dat je last van je schildklier kan krijgen door de ZvL.

Dan kan ik deze aan mijn huisarts overleggen, ben er namelijk van overtuigd dat dit bij mij het geval is. Maar vrees dat er uit de test niet komt dat ik ZvL onder de leden heb. Terwijl de natuurgeneeskundige dit duidelijk heeft kunnen meten. (zie mijn eerdere artikel).

Ik word nu "afgescheept" met een pilletje bij de dokter voor de schildklier en dan zou het beter moeten zijn maar heb er weinig vertrouwen in.

Als de ZvL helemaal uit je lichaam verdwenen is zou je schildklier dan ook weer normaal kunnen functioneren.

Overigens is uit eerder bloedonderzoek gebleken dat ik geen schildklierprobleem had.

Groet Liane

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Berichtdoor vonneke » Zo 25 Mar 2007 13:21

Hypothyroidism with concurrent Lyme disease.Paparone PW.
Lyme Disease Center for South Jersey, Absecon 08201, USA.

Lyme disease can be seen as localized, disseminated, acute, or chronic and can mimic other, more serious diseases. Even though it is a multisystemic illness, very few spirochetes are present; yet, once established in the host, it can persist for years. The antibody response is slow and variable, and the spirochete is difficult to isolate from clinical specimens, even those obtained from the pathognomonic skin lesion. These variables, together with nonspecific symptoms, make the diagnosis of Lyme disease difficult. The author describes an unusual case of Lyme disease superimposed on severe primary hypothyroidism in which the thyroid disorder was so advanced and pronounced that the diagnosis of Borrelia infection could easily have been missed.

PMID: 7642407

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Berichtdoor vonneke » Zo 25 Mar 2007 13:27

Human thyroid autoantigens and proteins of Yersinia and Borrelia share amino acid sequence homology that includes binding motifs to HLA-DR molecules and T-cell receptor.

Benvenga S, Santarpia L, Trimarchi F, Guarneri F.

Sezione di Endocrinologia del Dipartimento Clinico Sperimentale di Medicina e Farmacologia, Universita di Messina, Messina, Italy. s.benvenga@me.nettuno.it

We previously reported that the spirochete Borrelia burgdorferi could trigger autoimmune thyroid diseases (AITD). Subsequently, we showed local amino acid sequence homology between all human thyroid autoantigens (human thyrotropin receptor [hTSH-R], human thyroglobulin [hTg], human thyroperoxidase [hTPO], human sodium iodide symporter [hNIS]) and Borrelia proteins (n = 6,606), and between hTSH-R and Yersinia enterocolitica (n = 1,153). We have now updated our search of homology with Borrelia (n = 11,198 proteins) and extended our search on Yersinia to the entire species (n = 40,964 proteins). We also searched the homologous human and microbial sequences for peptide-binding motifs of HLA-DR molecules, because a number of these class II major histocompatibility complex (MHC) molecules (DR3, DR4, DR5, DR8, and DR9) are associated with AITD. Significant homologies were found for only 16 Borrelia proteins (5 with hTSH-R, 2 with hTg, 3 with hTPO, and 6 with hNIS) and only 19 Yersinia proteins (4 with hTSH-R, 2 with hTg, 2 with hTPO, and 11 with hNIS). Noteworthy, segments of thyroid autoantigens homologous to these microbial proteins are known to be autoantigenic. Also, the hTSH-R homologous region of one Borrelia protein (OspA) contains an immunodominant epitope that others have found to be homologous to hLFA-1. This is of interest, as the hLFA-1/ICAM-1 ligand/receptor pair is aberrantly expressed in the follicular cells of thyroids affected by Hashimoto's thyroiditis. A computer-assisted search detected antigenic peptide binding motifs to the DR molecules implicated in AITD. In conclusion, our in silico data do not directly demonstrate that Borrelia and Yersinia proteins trigger AITD but suggest that a restricted number of them might have the potential to, at least in persons with certain HLA-DR alleles.

PMID: 16571084

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Niek
Berichten: 2305
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2006 11:31
Locatie: Walcheren

Berichtdoor Niek » Zo 25 Mar 2007 16:03

vonneke schreef:Human thyroid autoantigens and proteins of Yersinia and Borrelia share amino acid sequence homology that includes binding motifs to HLA-DR molecules and T-cell receptor.

interessant, dit is vergelijkbaar met de veronderstelde oorzaken van diverse andere mogelijke auto-immuunziekten bij spier en zenuw weefsel die bij lyme verondersteld worden. Opnieuw is er sprake van sterke overeenkomst met bepaalde menselijke antigenen (waarschijnlijk geselecteerd in de evolutie om de overleving van borrelia te bevorderen).

Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Berichtdoor vonneke » Za 16 Jun 2007 13:33

MedGenMed. 2006; 8(3): 71.
Published online 2006 September 19.
Copyright ©2006 Medscape
Lyme Neuroborreliosis Presenting as the Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion
CPT Michael P. Perkins, MD, CPT Nathan Shumway, DO, Fellow, and MAJ William L. Jackson, Jr, MD, FACP, FCCP, eIntensivist; Intensivist, Critical Care Associates
CPT Michael P. Perkins, Walter Reed Army Medical Center, Washington DC; email: Michael.Perkins@NA.AMEDD.ARMY.MIL.



Abstract
We describe a case of a patient presenting with the syndrome of inappropriate hormone secretion (SIADH) caused by Lyme neuroborreliosis.


Case Presentation
A 73-year-old female presented to our emergency department with hyponatremia and a 1-month history of progressively worsening unsteady gait, falls, decreased mental acuity, and excessive daytime somnolence. Additional history revealed a rash that developed 2 months prior to presentation after a weekend of gardening. The rash was characterized by large erythematous ellipsoid lesions on her lower abdomen which eventually spread to her entire abdomen. These lesions were nonpruritic and spared her hands and feet. Onset of the rash was followed by symptoms of generalized fatigue, malaise, and myalgia that abated after approximately 1 week. She felt well until the onset of her presenting symptoms.
Her vital signs included a blood pressure of 140/72 mm Hg without significant orthostatic changes, heart rate of 67 beats per minute, respiratory rate of 19 breaths per minute, and a temperature of 98.7° F (37° C). Her physical exam was significant for a Mini-Mental State Examination of 26/30 with deficits in recall and concentration, an ataxic gait, 3/5 strength in her left deltoid, 4/5 strength in her left biceps, and 4+/5 strength in her left triceps. Additionally, her mucous membranes were moist, she had normal skin turgor, and no peripheral edema.

Her outpatient medications included pravastatin, cyclobenzaprine, and acetaminophen. Initial laboratory data were remarkable for a serum sodium of 118 mmol/L (137–145). Additional standard laboratory evaluation was unremarkable, including a normal complete blood count, liver associated enzymes, and the remainder of a serum chemistry panel. Of note, she had normal renal function with a blood urea nitrogen of 8 mg/dL (7–17) and serum creatinine of 0.5 mg/dL (0.7–1.2). Chart review revealed a serum sodium level of 138 mmol/L 1 month prior to admission.

Further laboratory evaluation of her hyponatremia demonstrated serum osmolality of 250 mOsm/kg (285–300), urine osmolality of 475 mOsm/kg (50–1400), urine sodium of 64 mmol/L (23–283), and a uric acid of 1.2 mg/dL (2.5–7.5). A lumbar puncture was performed and yielded 316 white blood cells per cubic mm (205 lymphocytes, 19 polymorphonuclear cells, 73 monocytes), glucose 60 mg/dL (40–70), protein 278 mg/dL (12–60), and a Lyme indirect fluorescent antibody titer of 1:1024. Concomitant serum Lyme antibody was 6.19 (0–1.09) by enzyme-linked immunoassay (ELISA) with positive confirmatory Western immunoblot. MRI studies of the brain showed scattered foci of T2 and FLAIR signal hyperintensity in the periventricular and diffuse subcortical white matter and pons.

Our patient was placed on fluid restriction for initial management of SIADH and then started a course of ceftriaxone for early Lyme neuroborreliosis (LNB). After 5 days of antibiotics and fluid restriction, her serum sodium returned to 130 mmol/L with improvement in her neurologic symptoms. After completion of 21 days of antibiotics, her serum sodium was within normal limits and her neurologic symptoms had almost completely resolved. Her MMSE was 30/30 and she had a normal gait. Her only residual deficit was a mild weakness in her left deltoid.

http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... d=17406193



SIADH=Syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon

http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_v ... ch_hormoon

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Baltie
Berichten: 8
Lid geworden op: Di 5 Jun 2007 0:51

Berichtdoor Baltie » Zo 17 Jun 2007 22:27

Vindt het moeilijk die artikelen, ben ook nog geen echte kennr want ben me pas sinds een paar weken in aan het lezen maar begrijp ik het nu goed dat cortisonachtige stoffen Lyme kunnen versnellen?
Moet op dit moment Bethameson smeren ivm een erge exceem( heb ik ook nog nooit eerder gehad), het helpt wel tegen de exceem maar voel me steeds slechter worden. Mijn homeopaat wil ook liever dat ik ermee stop omdat hij denkt dat ik me ermee "vergiftigt". Dat wijzen de metingen uit, kan er niet mee stopppen want na drie dagen niet smeren komen alle blaren weer terug. Maar nu ( lijkt het) alsof ik lees dat die hormonen ook de Lyme weer versnellen dus als die exceem veroorzaakt wordt door Lyme( wat ik denk) help ik het ermee. Of heb ik die artikelen niet goed begrepen?

Niek
Berichten: 2305
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2006 11:31
Locatie: Walcheren

Berichtdoor Niek » Zo 17 Jun 2007 22:42

Baltie schreef:Maar nu ( lijkt het) alsof ik lees dat die hormonen ook de Lyme weer versnellen dus als die exceem veroorzaakt wordt door Lyme( wat ik denk) help ik het ermee. Of heb ik die artikelen niet goed begrepen?

cortison en aanverwante stoffen kunnen de lyme versterken omdat cortison delen van de afweer platlegt, en die heb je nodig om de lyme in toom te houden (voorzover dat tenminste nog kan). De hormonen in het artikel zijn je eigen hormonen die door lyme ontregeld kunnen raken en daardoor weer voor allerlei andere klachten kunnen zorgen.

Als je een beetje cortison zalf lokaal op de huid smeert zal dat niet gelijk je afweer schaden, maar bij langdurig gebruik of gebruik of een groter oppervlak is het wel een risico. Denk er ook aan dat deze stoffen het resultaat van sommige lyme tests zoals Elisa kunnen beinvloeden.

Baltie
Berichten: 8
Lid geworden op: Di 5 Jun 2007 0:51

Berichtdoor Baltie » Zo 17 Jun 2007 23:06

Chips, ik moet volgens de dermatoloog nog heel lang smeren en het gaat over mijn handen en voeten, dus relatief grote opppervlaktes.Het lastige is als ik iet smeer er blaren onstaan die weer gaan onsteken( sukkel nu al vanaf nov). Zal het vrijdag met de specialist bespreken!


Terug naar “Wetenschap”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten