Forum regels, etiquette en andere dingen die men moet weten

Lees hier eerst de mededelingen! Hier staan o.a. de forum regels en mededelingen van het forum beheer.
admin
Beheerder
Berichten: 623
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 21:00

Forum regels, etiquette en andere dingen die men moet weten

Berichtdoor admin » Do 5 Jan 2006 21:41

Versiedatum: 20 februari 2010 (vorige versiedatum: 18 maart 2009)
Wijziging: er is een nieuwe regel bijgekomen over onconventionele methoden (roodgekleurd weergegeven)In dit document worden de regels en etiquette voor het gebruik van het LymeNet Forum weergegeven, alsmede andere informatie die men moet weten. Het is een aanvulling op de LymeNet Forum – Gebruikersvoorwaarden.

Noot: dit document zal zo nu en dan worden geüpdatet. Als je na wijzigingen gebruik blijft maken van het forum, dan houdt dat in dat je akkoord gaat met de wijzigingen.

Forum regels

 • Leden zijn zelf verantwoordelijk voor de persoonlijke informatie die men geeft en welke gebruikersnaam men kiest. Je hoeft je bijv. niet onder je eigen naam te registreren. Dit is een openbaar forum waar iedereen zich kan registreren, dus iedereen kan de berichten en andere informatie lezen. Het is ook mogelijk dat berichten vindbaar worden met zoekmachines.
 • Per persoon mag er één account worden gemaakt. Als je graag een andere gebruikersnaam wilt, dan kan je deze veranderen via je gebruikerspaneel. Het is overigens niet de bedoeling om je gebruikersnaam heel vaak te wijzigen, hooguit 1 keer per jaar, maar het liefst zo weinig mogelijk.
 • Je kan je account niet verwijderen. Verzoeken om accounts en forumberichten te verwijderen, bijv. wegens privacy, worden in principe niet gehonoreerd. De reden hiervan is o.a. dat de onderwerpen waarin de desbetreffende berichten staan, dan verminkt worden en berichten van andere leden uit de context geraken. Leden mogen daarom ook niet zelf de inhoud van hun berichten wissen.
 • Leden moeten berichten plaatsen op een manier die respectvol is voor andere forumgebruikers. Schelden op andere leden wordt niet getolereerd en zal leiden tot een waarschuwing.
 • Verschillende meningen zijn toegestaan op dit forum, maar ad hominem argumentatie (persoonlijke aanvallen) moet worden vermeden. Dus, hoezeer je het ook oneens bent met iemand, val de argumentatie aan, en niet de persoon. Wees het eens dat men het oneens mag zijn.
 • Leden wordt gevraagd zich niet als moderators te gedragen. Als leden iets opmerken dat in strijd is met dit document, dan zijn ze welkom om de admin hierop te attenderen. Gebruik hiervoor de “bericht melden” functie om berichten te melden. Ga niet zelf op dergelijke berichten reageren. Leden die steeds zich gedragen als moderators kunnen een waarschuwing krijgen.
 • Berichten moeten in een passend forum worden geplaatst. Forumgebruikers wordt gevraagd de forumomschrijvingen te lezen voordat ze een bericht plaatsen. Lees ook de richtlijnen voor de persoonlijke verhalen (te vinden bij de mededelingen onder Persoonlijke Verhalen).
 • Leden moeten een passende, beschrijvende titel gebruiken bij het plaatsen van een nieuw onderwerp. Voorbeelden van slechte titels zijn: "Help!", "Was is dit?", “Vraagje”, etc.
 • Bij het reageren moeten leden bij de inhoud van het onderwerp blijven of een nieuw onderwerp starten. Dit betekent niet dat je niet terloops wat off-topic opmerkingen kan plaatsen, maar zorg er voor dat het originele onderwerp niet helemaal verandert. Forum onderwerpen dwalen van nature soms af, en wanneer dat gebeurt, is het een goede gewoonte om een nieuw onderwerp aan te maken.
 • Reclame om commerciële belangen is niet toegestaan in je berichten, bijlagen, onderschrift en avatar: niet in tekst, niet in de vorm van afbeeldingen, en zeker niet in de vorm van linken naar commerciële pagina's in de hoop hits te genereren.
 • Als je een ongepast privébericht (PB) of een e-mail die verstuurd is via dit forum ontvangt, dan kan je de PB melden met de “bericht melden” functie of de e-mail doorsturen naar de admin.
  Noot: plaats zulke PB’s of e-mails niet op het forum. Gemelde PB’s en e-mails zullen worden beoordeeld en leiden mogelijk tot waarschuwingen en/of de intrekking van de mogelijkheid om gebruik te maken van privéberichten c.q. het versturen van e-mails via dit forum van degene die de ongepaste berichten verstuurde.
 • De bepaling van wat beschouwd wordt als onfatsoenlijk, vulgair, ongepast of anderzins niet voldoend aan deze forumregels zoals beschreven in deze punten, is aan de admin en niet de gebruikers.

Regel over onconventionele methoden (alternatieve behandelingen)

Vragen, informatie en discussie over onconventionele methoden en opvattingen mag alleen in het speciale subforum “Onconventionele Methoden” plaatsvinden. Buiten dat subforum mag er dus ook niet bij bestaande onderwerpen worden geantwoord met informatie en aanbevelingen over onconventionele methoden en opvattingen.

De enige uitzondering is dat men wel in het eigen persoonlijk verhaal hierover mag schrijven, en dan mag een ander daar ook op reageren. Maar verder mag er niet in iemands persoonlijke verhaal over onconventionele methoden en opvattingen worden begonnen.

Ter verduidelijking: met conventionele methoden wordt bedoeld hetgeen algemeen gebruikt wordt in de reguliere geneeskunde, zoals antibiotica, testen als ELISA, Western blot en PCR. Onder onconventionele methoden valt o.a. bioresonantie, zout-vitamine C protocol, colloïdaal zilver en MMS; alsmede combinaties van conventionele en onconventionele methoden.

NB: ook mogen privéberichten (PBs) en via dit forum verstuurde e-mails niet worden gebruikt om andere leden ongevraagd informatie te sturen over onconventionele methoden en denkbeelden; zeker niet als daarbij wordt gesuggereerd dat het de waarheid zou zijn c.q. heel goed werkzaam of de oplossing zou zijn.


Beleid bij overtredingen

 • LymeNet gebruikt een “three strikes”-beleid. Gebruikers worden maximaal twee keer gewaarschuwd voor overtredingen van de regels in een periode van drie maanden. Als er noodzaak is tot een derde waarschuwing, dan zal een tijdelijke ban worden toegepast van een periode tussen 7 dagen tot 1 maand.
 • Met de admin in discussie gaan na het ontvangen van een waarschuwing, zal leiden tot een onmiddellijke extra waarschuwing.
 • Elke poging om een tijdelijke ban te omzeilen zal er toe leiden dat de ban permanent wordt gemaakt. Omzeiling houdt onder meer in opnieuw registreren met een niet gebande gebruikersnaam, het IP adres veranderen om een IP ban te omzeilen, en het registeren met een ander e-mailadres om zo een e-mailban te omzeilen.
 • Een uitzondering op de “three strikes”-regel is van toepassing als forumgebruikers persoonlijk contact opnemen met de admin en beledigende, onfatsoenlijke of vulgaire inhoud sturen. Deze forumgebruikers worden mogelijk onmiddellijk permanent verbannen.
 • Een permanente ban is een laatste middel en het wordt goed overwogen alvorens het wordt toegepast.
 • Bovenstaande beleidsregels zijn de standaard, maar waar nodig geacht, kan er door de admin van worden afgeweken, onder meer voor wat betreft de duur van de ban.

Aanvullende informatie en toelichtingen

Handleidingen

Als je vragen of problemen hebt die te maken hebben met de werking van het forum, lees dan eerst de handleidingen:
Veel Gestelde Vragen
Handleiding BBCode
• Bieden de handleidingen geen oplossing, kijk dan bij het forum “Feedback”. Gebruik eventueel de zoekfuncties rechtsboven in de pagina.
• Kom je er nog niet uit, plaats dan je vraag of probleem bij “Feedback” of, wanneer nodig, neem contact op via e-mail.

Zoeken op LymeNet

Je kan op twee manieren zoeken op dit forum:
• Helemaal rechtsboven in de website vind je een zoekveld waarmee je met Google op dit forum en op de info-pagina's van LymeNet zoekt.
• Iets daaronder, naast “Help” staat een link “Zoeken”, waarmee je naar de eigen zoekfunctie van het forum gaat.
• Beide zoekfuncties hebben hun voor -en nadelen en verschillende opties. Ze vullen zodoende elkaar aan.

Starten van een nieuw Onderwerp

Passend Forum

Onderwerpen moeten in een passend forum gestart worden. Iedere gebruiker wordt geacht de forumomschrijving te lezen voordat hij of zij er een bericht plaatst. Start het onderwerp in slechts één forum.

Passende Titel

Gebruik bij het starten van een nieuw onderwerp een passende, beschrijvende titel die de essentie van je bericht weergeeft, zodat direct duidelijk is waar het onderwerp over gaat. Zo wordt het bovendien makkelijker om onderwerpen later terug te vinden.

• Voorbeelden van slechte titels: "vraag", "testen", help!", etc.
• Voorbeelden van goede titels: "Bij antilichamen in bloed altijd Lyme?", "Huisarts wil AB geven maar hoeveel en hoe lang?", "Wanneer resultaat met antibiotica?", etc.

Plaatsen van een bericht

Inhoud van je bericht

Maak in je berichten gebruik van "normale tekst". Dit betekent dat je niet te veel gebruik maakt van emoticons (smilies), plaatjes, grote, kleine of gekleurde tekst, etc. Verder hoor je niet te SCHREEUWEN of te veel gebruik te maken van leestekens (bijv. ! en ?). Het plaatsen van berichten zonder leestekens is echter ook niet de bedoeling!
• In de forums "Lyme-Café" en "Off-Topic Café" en in je eigen persoonlijk verhaal is bovenstaande minder van toepassing.

Wees duidelijk

Als je bij je vragen alle relevante informatie duidelijk vermeldt, dan is de kans dat je snel een bruikbaar antwoord krijgt, aanmerkelijk groter. Wees ook duidelijk en begrijpelijk wanneer je reacties geeft op anderen.
Als teksten niet van jezelf zijn, geef er dan een bronvermelding bij, bijv. met een link. Bij lange teksten is het aan te bevelen zo nu en dan een witregel in te voegen, dat maakt het lezen van de tekst een stuk makkelijker.

Reageren op onderwerpen

Wijk bij het plaatsen van een reactie niet teveel van het onderwerp af. Als je reactie teveel van het onderwerp afwijkt, start dan gewoon een nieuw onderwerp.
Quoten is handig om te laten weten op wie en op wat je reageert, maar quote niet heel lange teksten als je er maar een korte reactie op geeft. Je kunt de tekst van een quote inkorten.

Na het plaatsen van een bericht

Berichten aanpassen of verwijderen

In de eerste 12 uur na plaatsing van een bericht, dien je eventuele korte toevoegingen of wijzigingen in het bestaande bericht te plaatsen, zolang er nog niemand na jou heeft gereageerd. Ook als je in één onderwerp vlak na elkaar op meerdere forumgebruikers reageert, dien je dit te combineren in één bericht, tenzij het uitgebreide reacties zijn.

Verder kan je desgewenst je berichten verwijderen, zolang er nog niemand na jou heeft gereageerd. Als er al iemand op je bericht heeft gereageerd, dan kan je het bericht niet meer verwijderen, maar je kan wel altijd je bericht aanpassen. Als je grote veranderingen aanbrengt, dan is het handig voor andere forumgebruikers als je aangeeft wat je hebt veranderd of toegevoegd.

Wil je een onderwerp dat door jou gestart is, graag in een ander forum hebben, geef dit dan door aan de admin. Bijvoorbeeld: je hebt een onderwerp met je persoonlijk verhaal bij "Medisch" geplaatst en je wilt het graag bij "Persoonlijke Verhalen" hebben. Ook kan je vragen of de berichten in een onderwerp gesplitst kunnen worden in 2 of meer onderwerpen.

Onderschrift en Avatar

Lengte van je onderschrift
Je onderschrift mag maximaal uit vijf regels tekst bestaan, met een lettertype dat niet groter is dan normaal.

Linken in je onderschrift

In het onderschrift mogen linken geplaatst worden, maar deze mogen niet van commerciële of anderszins ongewenste aard zijn.

Afbeeldingen in je onderschrift

Je mag enkele afbeeldingen in je onderschrift hebben, mits ze niet te groot zijn en voldoen aan de volgende voorwaarden:
• De maximale totale bestandsgrootte is 10 kB (10240 bytes).
• De afbeeldingen mogen geen animatie bevatten.
• De afbeeldingen moeten op een relatief snelle server staan.

Avatar

Het is toegestaan een avatar te gebruiken, mits deze voldoet aan de volgende voorwaarden:
• De maximale afmetingen zijn 80 x 80 pixels.
• De maximale bestandsgrootte is 10 kB (10240 bytes).
• De afbeelding mag geen animatie bevatten.
• De afbeelding moet op een relatief snelle server staan.

Houdt de bestandsgrootte van afbeeldingen in je onderschrift en avatar (en plaatjes in je berichten) het liefst zo klein mogelijk. Houd er rekening mee dat niet iedereen een snelle internetverbinding heeft. Je kan afbeeldingen vaak sterk comprimeren zonder zichtbare kwaliteitsverlies.

Terug naar “Mededelingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten