Steeds vaker gitige spinnen in Nederland

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan vanalles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
Gebruikersavatar
vonneke
Berichten: 7127
Lid geworden op: Do 16 Jun 2005 20:57

Steeds vaker gitige spinnen in Nederland

Berichtdoor vonneke » Ma 10 Jul 2006 21:02

Gatver dit vind ik nog erger dan teken.door Timoteus Waarsenburg
DELFT - De extreem giftige en zelfs dodelijke Australische roodrugspin en de Amerikaanse zwarte weduwe duiken steeds vaker op in Nederland.


Volgens Walter Getreuer, directeur van reptielendierentuin en -opvangcentrum Serpo in Delft, zullen de beide gevreesde spinnen over niet al te lange tijd tot de inheemse dieren van ons land behoren.

De levensgevaarlijke spinnen zijn zwart van kleur en niet groter dan 1,5 cm. De roodrugspin is herkenbaar aan een rode streep op het lijf, de zwarte weduwe aan een rode diabolo op de rug.

"Door alle strenge milieueisen, worden er steeds mildere bestrijdingsmiddelen gebruikt bij geïmporteerde goederen uit verre landen. Daardoor overleven steeds meer spinnen en andere dieren die met partijen planten of tuinmeubelen hier terechtkomen. Bovendien kunnen deze spinnen zich in ons klimaat in leven houden en zelfs voortplanten", aldus Getreuer.

Vanaf dat moment gaat de verspreiding vrij vlot. "De jongen van de roodrugspin en de verwante zwarte weduwe laten zich op dunne spinragdraden door de wind verplaatsen. Zo kunnen zij tot 250 kilometer van hun geboortestek terechtkomen.

" Serpo krijgt per jaar tientallen exotische spinnen binnen die in en rond het huis gevangen worden. Daaronder zitten steeds vaker zwarte weduwen en roodrugspinnen. "Wij hebben getest of die spinnen zich in ons klimaat kunnen voortplanten. En dat lukt. We kregen in een niet verwarmd terrarium van één bevruchte zwarte weduwe maar liefst veertien cocons. Uit elke cocon komen tussen de 100 en 400 jonge spinnetjes."

De zwarte weduwe en de roodrugspin zijn extreem giftig. De beet is zeer pijnlijk en geeft een ziektebeeld dat lijkt op die van een acute blindedarmontsteking. Volgens Serpo is het slachtoffer van een spinnenbeet door verstarring van onder andere de gelaatsspieren niet in staat te vertellen wat er gebeurd is.

Getreuer: "Als zo'n spin je bijt, moet je direct 112 bellen. Doe je dat niet, dan kan de beet dodelijk zijn. Ongeveer 1 procent van de slachtoffers overlijdt dan. Overigens neemt de giftigheid van deze spinnen wel af naarmate ze in kouder gebied leven." Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft geen cijfers over gifspinnen in ons land. " We weten eigenlijk heel weinig over giftige spinnen, omdat ze hier van nature niet voorkomen


http://tinyurl.com/k8qs7

Je zelfbeeld bepaalt vaak de grenzen
van wat je als individu kunt bereiken.


Afbeelding

Gebruikersavatar
Mieke
Berichten: 878
Lid geworden op: Do 4 Mei 2006 23:15

Berichtdoor Mieke » Ma 10 Jul 2006 21:24

Ik heb ook gegriezeld bij dit verhaal.
Mieke :shock:


Terug naar “Off-Topic Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast