Lekkere recepten delen

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan vanalles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
Hayley
Berichten: 935
Lid geworden op: Vr 27 Apr 2012 20:35

Re: Lekkere recepten delen

Berichtdoor Hayley » Vr 22 Feb 2013 18:59

Ik zal dan ook een kort gerechtje toevoegen, al is het niet helemaal van mezelf(gekruide kipvleugels), toch denk ik dat iedereen dit eens zal moeten proberen.

1 kilo(of hoeveelheid naar wens)gekruide kipvleugels of kipkluifjes
5 teentjes uitgeperste knoflook
Een scheutje ketjap manis
Witte peper

De kilo gekruide kipvleugels in een kom of bak doen, de uitgeperste knoflookteentjes erbij, wat ketjap manis, ongeveer 4 eetlepels, een beetje extra witte peper, en dit even mengen en een uurtje laten intrekken.

Dan boter, olie of wat ik doe, van beiden wat, in een goede pan met anti-aanbaklaag(want met ketjap kan het nogal snel aanbakken, oppassen dus), en zachtjes aanbakken, en als er vocht bij komt, geen probleem, dit kan de kip goed hebben, wederom door het verhoogd risico van aanbakken door de ketjap.
Ik zelf doe er soms zelfs wat water bij, als het dreigt aam te bakken, dat is zonde van het gerecht.

Echt lekker, je bakt je kipvleugels nooit meer anders, denk ik.. :)

Erbij eet ik gele rijst.

Een pak pandanrijst
Een theelepel kunjit(kurkuma)
Een stukje kokosblok(ah gewoon)
Beetje zout
Kan met salamblad, hoeft niet

Salade

Sla
Gesneden rode of normale ui
Komkommer
Tomaat
Azijn(optioneel)
Olie
Zout

Als laatste wel sambal ernaast op het bord, dit is essentieel vind ik.


Deze combinatie eenmaal geprobeerd, je zal het altijd weer maken.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Koolhydraatarme en glutenvrije pizza

Berichtdoor bamboe » Zo 26 Mei 2013 16:05

Ik had hier in deze rubriek eerder een recept voor een pizza geplaatst, maar deze vind ik toch nog een stuk lekkerder.
Deze komt uit het kookboek no. 1, dat hoort bij het "Grip op Koolhydraten"-programma van Yvonne Lemmers, dietiste.
Het principe van haar dieet is dat van het Hellerdieet: http://www.valtaf.nl/dieetmethode/41/heller-dieet/
Dit is haar website: http://www.gripopkoolhydraten.nl/tag/yvonne-lemmers/
Dit recept is niet alleen goed voor mensen die willen afvallen en/of insuline-resistent zijn of anderszins pre-diabeet, maar heeft ook een algemene anti-ontstekings-uitwerking.
Zie hier meer uitleg voor dit type koolhydraatarmdieet: viewtopic.php?f=28&t=6065&start=20#p74844

Geroosterde paprika's bereiden:
Leg 3 of meer paprika's op een lekvrije bakplaat en zet dit 15 minuten in een op 250 graden voorverwarmde oven.
Draai ze om en bak nogmaals 15 minuten.
Dek de paprika's daarna af met aluminiumfolie.
Nadat ze afgekoeld zijn, de steel, zaadlijsten en velletjes verwijderen.
De stukken paprika in een glazen pot leggen.
Giet door een zeef het bakvocht erbij.
Bewaar dit in de koelkast.

Pizzabodem:
Ingredienten
100 gram amandelmeel of 50 gr amandelmeel/50 gram kokosvezels
50 gram roomkaas
4 eieren
1 theelepel oregano
1 theelepel knoflookpoeder
snufje zout

Bereiding: Men de ingredienten met een garde door elkaar.
Giet in een siliconen bakvorm (24 cm doorsnee) en bak het 20 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Laat iets afkoelen. Keer het op op een bord en laat het daarna weer in de bakvorm glijden. De bodem is nu klaar om te beleggen naar keuze.

Pizzasaus:
50 gram tomatenpuree
halve rode ui zeer fijn gesneden
1 teen knoflook geperst
2 theelepels olijfolie
2 theelepels oregano
50 ml room
zout en peper

Bereiding:
Bak de uien en de knoflook in de olie gaar.
Voeg de tomatenpuree, kruiden en room toe en verwarm de saus.
Verdeel 3 eetlepels over een pizzabodem.

Pizza met geroosterde paprika:
1 pizzabodem (zie hierboven voor bereiding)
200 gram geroosterde paprika (zie hierboven voor bereiding)
1 mozzerellabol
80 gram geraspte pecorinokaas
peper

Bereiding Pizza:
Besmeer de pizzabodem met de pizzasaus.
Strooi er het grootste gedeelte van de geraspte kaas overheen.
Verdeel er de paprika en mozzerella over en dan het laatste restje geraspte kaas en peper.
Bak de pizza 5 a 8 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Laatst gewijzigd door bamboe op Zo 26 Mei 2013 18:11, 2 keer totaal gewijzigd.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Kokoscacaotoetje

Berichtdoor bamboe » Zo 26 Mei 2013 16:52

Makkelijk te maken/snel klaar/ "guiltfree"/lekker!:
http://www.cynthiapasquella.com/almonds-what-a-joy/
Vervang de xylitol http://www.westonprice.nl/topic/het-gevaar-van-xylitol door groene of in elk geval ongeraffineerde stevia(poeder). Ik gebruik een theelepeltje stevia voor de basis en een theelepeltje voor de topping.

Almonds – What A Joy!

Cynthia Pasquella Hungry Hottie Cookbook Dessert Almonds What A Joy

Base Ingredients:
½ c coconut oil
¼ c xylitol
1 tsp vanilla extract
1¼ c shredded coconut
½ c almonds

Topping Ingredients:
¼ c xylitol
½ c coconut oil, melted
¾ c raw cacao powder
1 tbsp vanilla extract

Directions:
1. Place cupcake liners in a 12-compartment muffin tin.
2. Prepare the base by melting coconut oil and xylitol over low heat and whisking together.
3. Add vanilla extract and shredded coconut and pour into cupcake liners.
4. Sprinkle almonds in each compartment and place in the freezer for 10 minutes.
5. Meanwhile, make the topping by melting coconut oil and xylitol over low heat and whisking together. Then combine with the rest of the topping ingredients in a bowl and mix well.
6. Pour topping over each bar and put back in the freezer for 10 minutes or until chilled. Enjoy!

Hayley
Berichten: 935
Lid geworden op: Vr 27 Apr 2012 20:35

Re: Lekkere recepten delen

Berichtdoor Hayley » Zo 26 Mei 2013 17:02

Hoi Bamboe,

Waar haal je die amandelmeel? Lijkt me wel heel lekker, maar ook prijzig?

Eet je veel zonder vlees/kip?

Groetjes

Hayley
Berichten: 935
Lid geworden op: Vr 27 Apr 2012 20:35

Re: Koolhydraatarme en glutenvrije pizza

Berichtdoor Hayley » Zo 26 Mei 2013 17:08

bamboe schreef:
Keer het op op een bord en laat het daarna weer in de bakvorm glijden. De bodem is nu klaar om te beleggen naar keuze.


Oh dit had ik even nog niet goed gelezen.
Beleggen naar keuze.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

I.v.m de pizza

Berichtdoor bamboe » Zo 26 Mei 2013 17:16

Hayley, ik eet idd niet zoveel vlees.
Maar ik wil wel meer vlees eten.
Je kunt de pizzabodem ook maken van: gehakt (komt uit hetzelfde kookboek:):

300 gram rundergehakt
1 ei
4 eetlepels gebroken lijnzaad
flinke eetlepel Italiaanse kruiden
peper en zout

Meng de ingredienten door elkaar.
Druk het mengsel plat in een siliconen bakvorm.
Bak de bodem 10 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Eventueel vocht afgieten.
Daarna de pizza beleggen naar keuze (zie bovenstaand recept).
Let op: maak je na de bereiding direct een topping op deze pizzabodem, houdt dan de baktijden aan zoals bij de pizza's staat.
Maak je een topping op een bevroren bodem, houdt dan rekening met een paar minuten extra baktijd.
Laatst gewijzigd door bamboe op Zo 26 Mei 2013 18:02, 2 keer totaal gewijzigd.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

i.v.m, de pizza

Berichtdoor bamboe » Zo 26 Mei 2013 17:23

Hayley, dat beleggen naar keuze dat slaat op dat er in het boek meerdere recepten genoemd staan voor pizza;s met die bewuste bodem als basis.
In dit recept is de belegging dus de pastasaus met paprika's en mozzerella/geraspte kaas.

Over de amandelmeel: ik koop de amandelen zo (zonder vliesjes) en ik stop ze in de foodprocessor.
Die maakt het tot nagenoeg meel (goed genoeg voor mij voor de pizzabodem).
Waar ik het koop: nu nog in de biowinkel, maar ik weet niet of ik dat vol blijf houden.

Of het duur is: het is niet zo goedkoop nee.
Paprika's zijn vrij duur vind ik.
Maar ja, je wil wel eens wat:-)
Amandelen zijn ook niet goedkoop: daarom zeg ik de helft van het amandelspul vervangen door kokosrasp.

Ik hoorde pas iemand zeggen dat de lekkere pizzas van de ah 8 euro kosten.
Laatst gewijzigd door bamboe op Zo 26 Mei 2013 18:03, 1 keer totaal gewijzigd.

Hayley
Berichten: 935
Lid geworden op: Vr 27 Apr 2012 20:35

Re: Lekkere recepten delen

Berichtdoor Hayley » Zo 26 Mei 2013 18:02

Oh, ik haal ook wel eens tussendoor de pizza Bolognese van maar Euro 1,25 bij de ah, en die is echt wel goed te doen, gooi er gewoon een extra plak kaas over of 2.
Dan vind ik de tonijnpizza van C1000 echt lekker, kost ook maar Euro 2,30 ongeveer.

Maar als ik zelf maak, bodem en vulling, ben ik toch aardig snel Euro 10,- kwijt aan alles :? :D
Ik hou van goed gevuld, maar dan heb ik ook 2 bakplaten vol, die van die grote die je in de oven stopt.
Daar stop ik jalapenos pepers in, stukjes ananas(uit blik), kipfilet(de ander pizza gehakt), zwarte olijven, groene olijven, veel knoflook, ui, crème freche, oregano, basilicum, en veel geperste knoflook etc etc. Een heel feestje :D

De bodem simpel; meel, beetje gist, water, zout, olie.

De meest vieze pizza's vind ik die met die dikke bodems, zoals dr. Oetker.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Lekkere recepten delen

Berichtdoor bamboe » Zo 26 Mei 2013 18:05

Hayley, mijn moeder die maakte vroeger ook echt van die vieze gore deegpizza's.
Veel deeg weinig vulling.
En toch vind ik het nog steeds leuk als ik daaraan terugdenk.
De moeite en liefde die iemand erin steekt.

Jij maakt echt een leuk feestje van je pizza Hayley!

Weet je: die vorige twee recepten van mij (inclusief pizza) die horen bij het glutenvrij-granenvrij-antidiabetes-anti-ontstekings- en laagkoolhydratendieet.
Alles staat in dat teken: maar eigenlijk zou je beter de hele dag naar dat principe kunnen leven tegelijk.
Anders is het zoveel moeite voor niets misschien.

Ik zag net een pizza bij de ah voor 93 eurocent.
Ongelofelijk!
Maar ja, wel met tarwedeeg natuurlijk.

Hayley
Berichten: 935
Lid geworden op: Vr 27 Apr 2012 20:35

Re: Lekkere recepten delen

Berichtdoor Hayley » Zo 26 Mei 2013 18:11

bamboe schreef:Hayley, mijn moeder die maakte vroeger ook echt van die vieze gore deegpizza's.
Veel deeg weinig vulling.
En toch vind ik het nog steeds leuk als ik daaraan terugdenk.
De moeite en liefde die iemand erin steekt.


Ja tuurlijk waardeer je dat, je zal tegen je moeder ondankbaar zijn, nee nooit. :)

Weet je: die vorige twee recepten van mij (inclusief pizza) die horen bij het glutenvrij-granenvrij-antidiabetes-anti-ontstekings- en laagkoolhydratendieet.
Alles staat in dat teken: maar eigenlijk zou je beter de hele dag naar dat principe kunnen leven tegelijk.
Anders is het zoveel moeite voor niets.


Ja ok, het is zo mooi dat mensen er de moeite voor hebben genomen deze recepten zo samen te stellen. En ik heb eigenlijk zoveel respect voor degenen die dat volgen inderdaad, maar ik word er zelf zo moe van als ik er alleen al aan denk. :shock:


Terug naar “Off-Topic Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten