Het overvloedige ab gebruik

Voor allerlei onderwerpen met vragen, informatie en discussie dat betrekking heeft op de ziekte van Lyme, maar dat niet bij de secties "Wetenschap" en "Medisch" past. Dus geen medische vragen.
September
Berichten: 1908
Lid geworden op: Wo 25 Mei 2005 20:32

Het overvloedige ab gebruik

Berichtdoor September » Ma 13 Nov 2006 11:53

Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden ingezet tegen bacteriële infecties. Sommige doden de bacteriën, andere remmen hun groei af zodat het natuurlijke afweersysteem ze alsnog kan elimineren.

Probleem van resistentie

Het eerste gebruik van antibiotica dateert al van de jaren veertig van de vorige eeuw. Sindsdien werden er voortdurend nieuwe en betere soorten ontwikkeld, waardoor gaandeweg een lichte euforie ontstond: infectieziekten leken eindelijk definitief bezworen. Maar de laatste twintig jaar kreeg dat optimisme een flinke knauw. Alsmaar meer bacteriën werden resistent tegen alsmaar meer soorten antibiotica. Dat die resistentie zou optreden was te verwachten. Maar dat dit op zo'n grote schaal en tegen die snelheid zou gebeuren, had de medische wereld niet zien aankomen.

Hoe ontstaat resistentie?

Het ontstaan van resistente bacteriën heeft alles te maken met de survival of the fittest. Door het massale gebruik van antibiotica gaan bepaalde soorten bacteriën zich als het ware verzetten door geleidelijk genetische veranderingen te ondergaan, net zolang tot ze resistent zijn geworden tegen één of meerdere soorten antibioticum. De problemen ontstaan als een patiënt besmet wordt met zo'n resistente bacterie en vervolgens behandeld wordt met een antibioticum dat op die bacterie geen vat heeft. Op dat moment worden immers alle bacteriën gedood, behalve die ene resistente bacterie die volop zal beginnen woekeren.
De arts moet dan een ander soort antibioticum inschakelen, waartegen de bacterie niet resistent is. Maar de vrees bestaat dat als steeds meer bacteriën resistent worden tegen steeds meer soorten antibioticum, de geneeskunde op de duur machteloos zal staan tegen bepaalde infecties.


Bron UVZ Antwerpen
Artsen zijn maar leken op het gebied van teken

Niek
Berichten: 2305
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2006 11:31
Locatie: Walcheren

Berichtdoor Niek » Ma 13 Nov 2006 12:38

allemaal waar, maar het werkelijke probleem wordt hier helemaal niet vermeld en dat is het massale gebruik van antibiotica in de bio industrie. Daarbij worden (voor de meeste antibiotica) veel hogere hoeveelheden gebruikt dan bij mensen, en vaak met als enige reden winstbejag (sneller groeien door vooral meer water in het vlees). Bovendien loopt de meeste antibiotica vanuit de beesten zo de sloot in waar alle mogelijke bacterien optimaal kans krijgen om resistentie daartegen te ontwikkelen. Veel bioindustrie bedrijven zijn ook nog gevestigd middenin of vlakbij belangrijke natuurgebieden (minder dicht bevolkte gebieden) wat het risico nog verder vergroot. De AB die mensen gebruiken komen overwegend in het riool terecht wat weliswaar een groot probleem is voor de zuiveringsinstallaties, maar wat betreft ontwikkeling van resistentie een minder groot risico.

ook bij bijv. het MRSA probleem is inmiddels duidelijk dat dit NIET veroorzaakt wordt door reizigers uit verre landen, maar vooral door patienten die afkomstig zijn uit de landbouw/bioindustrie. Sinds dit jaar worden er eindelijk speciale maatregelen genomen voor die sector. Nu nog de ziektekosten premies aanpassen aan dit speciale risico en misschien kan het overvloedige AB gebruik in de bioindustrie dan eindelijk eens wat omlaag.

AB gebruik en eventuele resistentie is wel altijd een persoonlijk risico voor de patient zelf, maar dat lijkt me een heel ander verhaal. Als je teveel AB gebruikt loop je het risico dat het een volgende keer niet meer werkt, dus je moet het vooral niet te snel gebruiken. In dit verband zijn de langdurige AB kuren met wisselende antibiotica bij chronische lyme natuurlijk niet echt fraai ...

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: Het overvloedige ab gebruik

Berichtdoor Foetsie » Wo 8 Jan 2014 18:50

Antibioticaresistentie: Nieuwe benaderingen om een ​​historisch probleem


http://translate.google.com/translate?h ... 6bih%3D919

De prognose is grimmig. Er zijn geen behandelingen voor infecties veroorzaakt door veel van de antibiotica-resistente bacteriën, en resistentie tegen veel gebruikte antibiotica neemt gestaag toe. In feite heeft geen enkele klasse van geneesmiddelen met een nieuw werkingsmechanisme ontwikkeld sinds de invoering van nalidixinezuur in 1962. Alternatieve methoden om antibiotica-resistente bacteriën te bestrijden zijn nodig en wetenschappers zijn begonnen om te zoeken naar antimicrobiële geneesmiddelen in gewervelde dieren, ongewervelden, en zelfs bacteriën en schimmels in de aarde meest extreme omgevingen uit warmwaterbronnen Yellowstone National Park om de 120.000 jaar oude gletsjers in Groenland.Hier nog even in het engels voor degene die dat prettiger vindt lezen:
http://www.actionbioscience.org/newfron ... ardar.html

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: Het overvloedige ab gebruik

Berichtdoor Foetsie » Ma 27 Jan 2014 21:13

Ook kun je door overvloedig antibioticum gebruik clostridia ontwikkelen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Clostridium_difficile

Overgroei van Clostridium difficile bij volwassenen kan ontstaan door het gebruik van antibiotica (antibioticum-geassocieerde colitis, pseudomembraneuze colitis of clostridiumziekte). Alle antibiotica kunnen dit veroorzaken maar clindamycine, ampicilline en cefalosporinen worden vaak genoemd. Met wisselend succes kan de aandoening worden bestreden met metronidazol of vancomycine.


Clostridia wordt genoemd als co-infenctie bij de ziekte van lyme:
http://www.desireerover.nl/wp-content/u ... ghardt.pdf
Blz 3


Terug naar “Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten