Klopt deze info van het laboratorium LvI te Groningen?!

Voor nieuws en actualiteiten die specifiek betrekking hebben op de ziekte van Lyme. Plaats niet-specifieke gezondheidsgerelateerde onderwerpen bij het speciale forum "Gezondheid Algemeen".
bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Klopt deze info van het laboratorium LvI te Groningen?!

Berichtdoor bamboe » Di 11 Jan 2011 15:50

http://www.infectielab.nl/nl/infectiela ... yme-ziekte

¨Diagnostiek naar Lyme-ziekte

Diagnostiek naar Lyme-ziekte bij het Laboratorium voor Infectieziekten

De uitzending van het Tros-programma Radar van 18 oktober jl. heeft aandacht besteed aan Lyme-ziekte, met een nadruk op de diagnostiek. Daarin is een aantal dingen gezegd die tot verwarring kunnen leiden. Ter verduidelijking laten wij u daarom het volgende weten.

1. Een vroege Lyme-ziekte kan gemakkelijk gemist worden in serologisch onderzoek (“trefkans” maar rond de 50%). Daarom is ons advies om bij een overduidelijk beeld van vroege Lyme-ziekte zonder laboratoriumdiagnostiek te behandelen. Dat geldt met name voor erythema migrans (uitbreidende rode ring op de huid). Bij minder duidelijke klachten vragen wij om een volgmonster na ca. 1 maand bij een negatieve of te zwakke testuitslag.

2. Serologisch onderzoek kan bij ons laboratorium gebeuren met een EIA/ELISA (twee namen voor dezelfde techniek) en met een immunoblot/western blot (ook twee namen voor dezelfde techniek). Met serologische testen wordt gezocht naar antistoffen die iemand maakt in reactie op infectie met de verwekker van Lyme-ziekte, Borrelia burgdorferi. Welke test we hoe en wanneer inzetten hangt af van de klinische gegevens en de ziekteduur.

3. Naast serologisch onderzoek kan in ons laboratorium ook een PCR worden gedaan. Met deze techniek wordt naar DNA van de bacterie Borrelia burgdorferi gezocht. Deze is vooral van waarde bij lokaliseerbare aandoeningen: erythema migrans en andere huidafwijkingen, ontsteking van een of soms meer gewrichten en aandoening van het centrale zenuwstelsel. PCR wordt daarom vrijwel alleen verricht op huidbiopten, in gewrichtsvocht en in hersenvocht. PCR op andere lichaamsvochten, waaronder met name bloed en urine, geen diagnostische waarde.

4. Alle bij ons laboratorium gebruikte testen worden gewoon vergoed door de zorgverzekeraar.

5. Wij gebruiken dezelfde technieken als het laboratorium Pro Health in Weert, en als het door de patiëntenvereniging genoemde laboratorium in Keulen. Daarnaast gebruikt het laboratorium in Weert nog enkele aanvullende technieken, maar die hebben naar onze mening en in de wetenschappelijke literatuur geen toegevoegde waarde.

Tenslotte nog dit. Lyme-ziekte is in al zijn verschijningsvormen lastig te diagnosticeren. Juist daarom hechten wij aan een zo precies mogelijke aanpak voor elke individuele patiënt. Aanvragen voor Lymediagnostiek dienen daarom vergezeld te gaan van goede informatie over klachten en ziekteduur. Op die manier kunnen we onze resultaten zo goed mogelijk interpreteren, eventueel aanvullende testen doen of een nieuw bloedmonster vragen. Een nauwe samenwerking tussen aanvragend artsen en de artsen-microbioloog van ons laboratorium is naar onze mening essentieel voor optimale diagnostiek en daarmee voor optimale behandeling (of het achterwege laten daarvan) van elke patiënt.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande vragen hebben, dan kunt u via 050-5215100 vragen naar een van onze vier artsen-microbioloog met speciale kennis van Lymediagnostiek (de heren Benne, Meijer, Mithoe en Schellekens). Ook kunt u hen bereiken via info@infectielab.nl
Laatst gewijzigd door admin op Di 11 Jan 2011 16:04, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Onderwerptitel veranderd van "klopt dit?!" in "Klopt deze info van het laboratorium LvI te Groningen?!", omdat de titel duidelijk omschrijvend moet zijn.

Buitie
Berichten: 27
Lid geworden op: Di 2 Feb 2010 9:51

Re: Klopt deze info van het laboratorium LvI te Groningen?!

Berichtdoor Buitie » Di 11 Jan 2011 17:03

Klopt volgens mij niet. Van weert weet ik het niet zeker maar Keulen heeft zijn eigen specifieke test ontwikkeld. Schellekens van het LvI probeert op deze manier zijn eigen lab te promoten.
Wat ik echter nog veel dramatischer vind is dat het lab de voorgeschiedenis van de patient wil hebben om dan een gedegen advies te kunnen geven. Gaan de microbiologen nu op de stoel van de arts zitten en gaan zij bepalen of wij Lyme hebben op basis van hun onbetrouwbare tests. Gevaarlijke situatie!!!
Mijn inziens moeten zij gewoon de testgegevens aan de arts geven inclusief de waarden en bandjes. De arts kan dan zelf wel bepalen of iemand besmet is.

WillemT
Berichten: 399
Lid geworden op: Do 4 Okt 2007 18:06

Re: Klopt deze info van het laboratorium LvI te Groningen?!

Berichtdoor WillemT » Di 11 Jan 2011 20:45

Deze info is prima.
Wat betreft de opmerkingen van Buitie het volgende:
1.
Buitie schreef:Van weert weet ik het niet zeker maar Keulen heeft zijn eigen specifieke test ontwikkeld
. Ik ben zeer nieuwsgierig welke "eigen specifieke test" In Keulen gebruikt wordt (en in Groningen dus niet) buiten de gebruikelijke ELISA, Western Blot en PCR.
2. Over Weert weet niemand iets omdat dat lab geen erkenning heeft als medisch-microbiologisch en/of klinisch-chemisch laboratorium, wat o.a. betekent dat er geen externe controle (auditing) plaats heeft.
3.
Buitie schreef:Gaan de microbiologen nu op de stoel van de arts zitten
De microbiologen in dit soort laboratoria zijn medisch-microbiologen. Deze mensen zijn arts en hebben als specialisatie medische-microbiologie, vergelijkbaar dus met andere medische specialisten.
Niks "gevaarlijk", Buitie hoeft niet bang te zijn !
Misschien is het ontbreken van een medisch-microbioloog in Weert eerder gevaarlijk te noemen.
WillemT

TheoA
Berichten: 338
Lid geworden op: Vr 14 Mar 2008 16:36

Re: Klopt deze info van het laboratorium LvI te Groningen?!

Berichtdoor TheoA » Di 11 Jan 2011 22:16

WillemT schreef: Over Weert weet niemand iets omdat dat lab geen erkenning heeft als medisch-microbiologisch en/of klinisch-chemisch laboratorium, wat o.a. betekent dat er geen externe controle (auditing) plaats heeft.

Over Weert is uitvoerig over gediscussieerd op Lymenet.
Wat WillemT hier nu schrijft, is absoluut onwaar.

viewtopic.php?f=8&t=5105&start=20

Buitie schreef:Wat ik echter nog veel dramatischer vind is dat het lab de voorgeschiedenis van de patient wil hebben om dan een gedegen advies te kunnen geven.

Buitie heeft hier wel een punt. Een microbioloog beoordeelt bloedtesten in een laboratorium. Dat moet zo objectief mogelijk gebeuren. Kennis van voorgeschiedenis, symptomen e.d. van de patiënt is daarbij niet nodig en staat eerder een onafhankelijke beoordeling in de weg.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Klopt deze info van het laboratorium LvI te Groningen?!

Berichtdoor bamboe » Di 11 Jan 2011 23:06

In Friesland hebben ze precies dezelfde tekst in een lab.

http://www.izore.nl/home/nieuws/diagnos ... &itmID=880

Hier ook al microbiologen op de stoel van artsen.
Zelfs al zouden microbiologen artsen zijn, dan nog zijn zij niet degenen die mogen beschikken over de klachten van patienten e.d.
Die gegevens zijn voor de zelfgekozen artsen door de patient.

Interpretaties van testen lijkt me ook vooral een issue dat aan artsen van de patienten overgelaten dient te worden.
Voor wat betreft de Western Blottesten geven Pro Health in Weert en Keulen gewoon geheel transparant en zoals het hoort de banden weer.
In de rest van de labs in NL matigt zich men aan om artsen en patienten die info te onthouden.
Dit terwijl een goede lymearts alle info over de banden nodig heeft.
Laatst gewijzigd door bamboe op Di 11 Jan 2011 23:24, 2 keer totaal gewijzigd.

WillemT
Berichten: 399
Lid geworden op: Do 4 Okt 2007 18:06

Re: Klopt deze info van het laboratorium LvI te Groningen?!

Berichtdoor WillemT » Di 11 Jan 2011 23:22

Beste Theo,

Wat Alexander K destijds beweerde had voornamelijk betrekking op de deelname aan ringonderzoeken door Pro Health in Duitsland. Deze mededeling en eventuele resultaten zijn totaal oncontroleerbaar gebleken. Bovendien heeft een ringonderzoek niets uitstaande met externe kwaliteitscontrole (auditing). Op gezag van de directeur van Pro Health (Schepers, opleiding medisch analist) beweerde Alexander K. ook dat er kwaliteitscontrole zou plaats vinden in `Leiden`, bij een niet nader omschreven instantie.
Ook dit is dus totaal oncontroleerbaar.
Gezonde achterdocht lijkt me op zijn plaats.

Buitie
Berichten: 27
Lid geworden op: Di 2 Feb 2010 9:51

Re: Klopt deze info van het laboratorium LvI te Groningen?!

Berichtdoor Buitie » Di 11 Jan 2011 23:43

Waarom moet een microbioloog van het bewuste lab de diagnose Lyme stellen terwijl dit bij andere ziektes niet het geval is. Zouden ze iets te verbergen hebben?
Bij andere ziektes zoals bijvoorbeeld aids is het duidelijk de test is positief of negatief. Dat het lab dus meer gegevens van de patient nodig heeft geeft dus an aan dat de test niet betrouwbaar is. Anders zouden ze immers deze info niet nodig hebben.

Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Re: Klopt deze info van het laboratorium LvI te Groningen?!

Berichtdoor Martijn » Di 11 Jan 2011 23:49

Zonder klinische gegevens kan een lab eigenlijk alleen de testuitslag doorgeven (positief of negatief, met eventueel bij de ELISA de titerwaarde en bij de Western blot / Immunoblot de positieve banden) zonder verdere specifieke interpretatie, met hooguit wat algemene opmerkingen bij de testuitslag.

Mét klinische gegevens kan een arts-microbioloog wél verdere interpretaties geven die specifiek op de betreffende patiënt van toepassing zijn. Veel artsen die zo'n test aanvragen hebben daar zelf niet de kennis van, terwijl een arts-microbioloog van een lab dat in principe wel heeft c.q. zou moeten hebben.

Stel dat een huisarts bloed laat onderzoeken 3 weken nadat een patiënt door een teek is gebeten en mogelijk is geïnfecteerd met Borrelia. Dan is het wel zo handig als de arts-microbioloog van het lab de klinische gegevens heeft en bij een negatieve testuitslag kan schrijven dat na slechts 3 weken vaak nog geen antilichamen kunnen worden aangetoond en dat wordt geadviseerd om nogmaals te laten testen.

Dus in principe lijkt het me een goede zaak dat een arts-microbioloog van een lab ook de klinische gegevens krijgt, mits deze ook werkelijk deskundig is en Lymetesten goed kan interpreteren. Ze moeten natuurlijk niet met de flauwekul aankomen dat een negatieve Lymetest Lyme volledig kan uitsluiten.

Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Re: Klopt deze info van het laboratorium LvI te Groningen?!

Berichtdoor Martijn » Di 11 Jan 2011 23:52

Buitie schreef:Waarom moet een microbioloog van het bewuste lab de diagnose Lyme stellen terwijl dit bij andere ziektes niet het geval is. Zouden ze iets te verbergen hebben?
Bij andere ziektes zoals bijvoorbeeld aids is het duidelijk de test is positief of negatief. Dat het lab dus meer gegevens van de patient nodig heeft geeft dus an aan dat de test niet betrouwbaar is. Anders zouden ze immers deze info niet nodig hebben.


Ik zou zeggen: stuur een e-mail naar een lab en vraag het ze. Misschien zijn er goede verklaringen voor.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Klopt deze info van het laboratorium LvI te Groningen?!

Berichtdoor bamboe » Wo 12 Jan 2011 0:00

¨Mét klinische gegevens kan een arts-microbioloog wél verdere interpretaties geven¨

Ja tuurlijk kan dat, alleen is dat ook wenselijk voor de patient?
Ik laat een diagnose op basis van klinische gegevens en een interpretatie van de testen in relatie tot die gegevens liever over aan mijn vertrouwensarts.


Terug naar “Nieuws en Actualiteiten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten