Miquel Ekkelenkamp over Lyme-diagnostiek bij Pro Health

Medische onderwerpen die betrekking hebben op de ziekte van Lyme, maar die niet passen bij "Wetenschap", met vragen, informatie en discussie over bijv. preventie, symptomen, diagnose en behandeling.
Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Miquel Ekkelenkamp over Lyme-diagnostiek bij Pro Health

Berichtdoor Martijn » Di 1 Mei 2012 0:49

In een column in Medisch Contact schrijft Miquel Ekkelenkamp kritisch over de Lyme-diagnostiek bij Pro Health te Weert, en dan specifiek over de PCR test (dank aan surfsab die dit ter sprake bracht).

Bron: http://medischcontact.artsennet.nl/rubr ... ostiek.htm

Lyme-diagnostiek

Publicatie: Nr. 12 - 23 maart 2012
Auteur: Miquel Ekkelenkamp

De ziekte van Lyme, af en toe komt hij weer op televisie. Meestal met de boodschap dat duizenden patiënten uit medische arrogantie een adequate behandeling van hun invaliderende infectie wordt onthouden. Een belangrijk kenmerk van deze uitzendingen is dat er geen normale specialist in aan het woord komt. Wel vaak een bioloog met een sleepnet om teken te vangen.

In een van de meest uitgebreide uitzendingen hierover, van Tros Radar, werd reclame gemaakt voor een test die het commerciële laboratorium Pro Health in Weert aanbiedt. Het bijzondere van dat lab is dat het weliswaar claimt betere Lyme-diagnostiek te verrichten dan alle andere Nederlandse laboratoria bij elkaar, maar dat het weigert te laten zien waarin hun diagnostiek precies verschilt. Enkele van mijn vakgenoten proberen al jaren een afspraak te krijgen om het lab te bekijken, maar voor zover het lukt deze te maken wordt hij altijd op het laatste moment afgezegd.

‘Aangezien laboratorium Pro Health altijd onder een microscoop ligt (sic), moet het wel een hoog kwaliteitsniveau handhaven’, stelt het lab zelf op zijn site.

Dat ‘onder een microscoop liggen’ blijkt in de praktijk erg betrekkelijk. Het lab doet mee aan Duitse rondzendingen – een reeks monsters van een referentielab om de kwaliteit van een laboratorium te testen. Tot een paar maanden geleden kon je zogenaamd de resultaten van die rondzendingen opvragen (ze zouden veel te groot zijn om op het internet te zetten). Een van onze arts-assistenten deed dat, maar ontving slechts wat reclamemateriaal.

Zolang je geen arts bent,
mag je elke diagnose stellen die je maar wilt


Als microbioloog krijg je zo nu en dan positieve uitslagen uit Weert onder ogen, die volstrekt niet te reproduceren zijn. Gecombineerd met de prachtige, nostalgische foto op de website van een agarose-gel met PCR-bandjes – een techniek uit de oude doos, uitermate gevoelig voor DNA-contaminatie – en het feit dat ze niet meedoen aan de Nederlandse accreditatie, roept dit toch twijfels op over hun werkwijze.

Je kunt er een undercoverjournalist op afsturen, of een column over schrijven, maar het leek me voor de verandering eens aardig het via de Inspectie voor de Gezondheidszorg te proberen. Na behoorlijk aandringen vond ik deze bereid de resultaten van de Duitse rondzending op te vragen. Dat hadden ze net zo goed achterwege kunnen laten want (lang verhaal kort): omdat er geen BIG-geregistreerde artsen werken en de verzekeraars de testen niet vergoeden, vallen ze buiten de autoriteit van de inspectie. Zolang je geen arts bent, leerde ik, mag je in Nederland ongehinderd en ongecontroleerd elke gezondheidstest verrichten die je maar wilt en elke diagnose stellen die je maar wilt. De inspectie gaf Pro Health tips om de kans op contaminatie te verminderen, maar of contaminatie ook daadwerkelijk een probleem was, konden ze me niet vertellen. De uitslagen van de rondzending heb ik ook nooit mogen inzien.

Het laatste bericht over dit lab kreeg ik overigens via een vertegenwoordiger van laboratoriumsystemen. Hij ging met productinformatie langs in Weert, maar kwam daar en ‘er was helemaal geen lab, alleen een soort postorderverzamelpunt’. Ik weet het dus ook niet meer. Gelukkig liggen ze in Weert onder een microscoop, want dat betekent dat alles in orde is.

Miquel Ekkelenkamp is arts-microbioloog en schrijver (onder de naam Bulnes)

els
Berichten: 1016
Lid geworden op: Wo 11 Okt 2006 13:14

Re: Miquel Ekkelenkamp over Lyme-diagnostiek bij Pro Health

Berichtdoor els » Di 1 Mei 2012 11:44

Dat PH geen accreditatie aanvraagt vindt ik een gemiste kans,het zou zoveel makkelijker worden om reguliere artsen te overtuigen dat PH wel degelijk goede testen heeft.
Er zou veel meer openheid moeten zijn.
Ik denk dat er genoeg geld binnenkomt om de accreditatie te kunnen bekostigen.
Jaren geleden heb ik hun dit al gevraagd en steeds weer waren het de kosten,het was te duur.

Heeft basisarts,artsenpraktijk voor integrale geneeskunde in Eindhoven geen BIG nummer?
Ik dacht het wel,zo niet is dit ook weer een gemiste kans.(over haar behandeling is de mening verdeeld )

In 2006 ging de heer Miquel in debat met Alexander Klusman,toen was hij 30 jaar oud en arts- assistent,niks nog microbioloog.maar wel een mening over de ziekte van lyme en de behandeling.
De PCR die genoemd werd in het artikel is denk ik de PCR op urine omdat PH toen helemaal nog geen PCR onderzoek deed op bloed.

Gelukkig schreef hij in 2005,de volgende woorden:

" Artsen, en zeker assistenten, beseffen zelf dat ze vaak ook maar gissen naar wat er aan de hand is. Een patiënt die binnenkomt met een klacht kan de meest uiteenlopende ziektes hebben."

Mijn ervaring is ook dat zeker arts-assistenten alles denken te weten.

Wat hij ook nog schreef heb ik nooit gezegd maar wel gedacht :

"Al eerder tijdens mijn co-schappen van mijn geneeskundeopleiding in Utrecht merkte ik hoe gemankeerd sommige artsen op sociaal gebied kunnen zijn. Ik heb klootzakken meegemaakt! "

Deze arts microloog komt op mij over als iemand die laat zien,Kijk mij eens,een drukke baan en daarnaast ook nog schrijver,wat geweldig allemaal.
Wat lyme betreft zit hij er volgen mij volkomen naast,Chronische lyme bestaat wel degelijk en een kuurtje AB na een tekenbeet met EM is veel te kort.

Sinds kort heb ik een nieuwe huisarts die in haar studie tijd onderzoek heeft gedaan naar de problematiek rondom een tekenbeet lyme en co-infecties.
Zij is de eerste arts die er naar mijn idee heel veel van weet,haar mededeling die ik al lang verkondig hoorde ik ook van haar,"chronische lyme is niet te genezen "geen leuk bericht maar wel een eerlijke mening.

Misschien moest Miquel B. eens met haar gaan praten.

Bron:http://www.ublad.uu.nl/WebObjects/UOL.woa/1/wa/Ublad/archief?id=1022115
http://www.lymemed.nl

Aoife
Berichten: 56
Lid geworden op: Wo 21 Sep 2011 13:50

Re: Miquel Ekkelenkamp over Lyme-diagnostiek bij Pro Health

Berichtdoor Aoife » Di 1 Mei 2012 12:46

Als er volgens dat artikel geen lab is, waar komen al die mensen dan terecht die naar Weert gaan om te laten prikken op de LTT?

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: Miquel Ekkelenkamp over Lyme-diagnostiek bij Pro Health

Berichtdoor Tulipano » Di 1 Mei 2012 16:59

Hallo Aoife en Els,

Ik schreef er net iets over bij de topic 'Hoe (on) betrouwbaar is de PCR test van Pro Health'.

De uitslag van mijn PCR test bij pro Health kwam uiteindelijk uit Luik. Het bloed wordt dus opgestuurd naar Belgie, omdat daar het lab staat die deze testen uitvoert.
Wat ik mij dus afvraag is of Ekkelenkamp de moeite heeft genomen om de grens over te stappen en zijn onderzoek daar voort te zetten.

Ekkelenkamp zou zich ook eens moeten afvragen waarom de PCR test by Lyme zo omstreden is en in het reguliere niet eens wordt toegepast (niet in de gerenommeerde ziekenhuizen waar ik tot kort geleden liep tenminste) terwijl deze test wel wordt gebruikt voor de diagnose HIV/AIDS. En daarbij vraagt niemand zich af of de uitslag wel betrouwbaar is, nee, HIV positief is gewoon HIV positief.

Ik ken Ekkelenkamp verder niet en uit het weinige dat ik van hem heb gelezen leken zijn beweringen mij best aannemelijk. Maar als ook hij van mening is dat chronische lyme niet bestaat dan stelt hij me toch behoorlijk teleur. Ik zou hem willen vragen: "Miquel toch! Nooit van biofilms gehoord? Ga je er eens serieus in verdiepen!".


gr.
Tulipano

Aoife
Berichten: 56
Lid geworden op: Wo 21 Sep 2011 13:50

Re: Miquel Ekkelenkamp over Lyme-diagnostiek bij Pro Health

Berichtdoor Aoife » Di 1 Mei 2012 18:51

Voor zover ik weet worden de meeste testen in Weert zelf gedaan.
De PCR wordt in Luik gedaan en de LTT in Duitsland.

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: Miquel Ekkelenkamp over Lyme-diagnostiek bij Pro Health

Berichtdoor Tulipano » Di 1 Mei 2012 19:17

Ja Aoife,

Maar daar gaat het nou juist om, de PCR test, die staat ter discussie.

APS
Berichten: 1
Lid geworden op: Ma 14 Mei 2012 12:48

Re: Miquel Ekkelenkamp over Lyme-diagnostiek bij Pro Health

Berichtdoor APS » Ma 14 Mei 2012 15:04

Dit ter info. omdat er hier en daar nog onduidelijkheid bestaat en juist om onjuistheden uit de weg te gaan.

Enkele mogelijk op Borreliose gebied af te nemen testen bij Pro Health Medical zijn;
COMBI Test:
- Antistoffen, IgM tegen elk micro-organisme m.b.v. immunoassay
- Antistoffen tegen elk micro-organisme m.b.v. Line blot
Dat laatste staat 2x op nota nl. 1x IgG + 1x IgM

Borrelia spp (PCR) bloedkweek test:
- Bloedkweek ...
- DNA-Amplificatie, kwalitatief, handmatig op bloedkweek

Boven genoemde testen/analyses worden ook in Weert zelf uitgevoerd. Deze en routine testen worden gevalideerd door Arts Bioloog, Dr. A. Bertrand.

LAT/LTT:
De T-Lymfocyten Transformatie/Activatie Test (LAT/LTT)materiaal (lees bloed) wordt bij Pro Health afgenomen (geprikt), geprepareerd en per koerier aangeboden aan het InViTaLab in Duitsland. De test wordt daar onder de leiding van Dr. J. Hütter, uitgevoerd. Hier geldt hetzelfde voor als voor nota's en kosten het LVM en wel voor zorg die uit de basisverzekering vergoed zouden moeten kunnen worden, omdat de wetgeving in op 1 januari 2006 is gewijzigd. Voor meer info over InVitaLab kijk op http://www.invitalab.de

De LAT/LTT heeft voor alsnog geen NZA code maar wordt in sommige gevallen wel vergoed als men de UITLEG van de test en de test inhoudt controleert in het systeem. Dit kan normaliter handmatig gebeuren. Zo kan dat ook aan de zorgverzekeraar uitgelegd worden mocht die nog vragen hebben hierover.

De NZA coderingen voor de diverse tests (routine onderzoeken) die voor de diverse testen staan die vergoed zouden kunnen worden staan standaard ook op de nota's die Laboratorium PRO Health i.s.m. met Laboratoire Vieux Mayeur in Luik, België (het LVM met RIZIV identificatienummer 8-62602-19-383) maken en verzenden. Deze kunnen via http://www.nza.nl worden geraadpleegd. Meer info over de manier van werken kan nagelezen worden op de site van het LVM http://www.vieuxmayeur.net/ - "...ten gevolgen van Europese rechtspraak op 1-1-2006 is er geen verschil meer tussen Nederlandse of niet Nederlandse zorgaanbieders in het segment van de extramurale zorg. Extramurale zorg is zorg die verstrekt wordt zonder dat er opname is in een ziekenhuis.".

Er hoeven, als een (huis) arts de aanvrager van testen is, geen btw kosten te worden gefactureerd.

Bespreek het echter altijd goed door met (huis) arts en met de zorgverzekeraar.
Succes!

------
Berichten: 373
Lid geworden op: Di 21 Feb 2012 8:44

Re: Miquel Ekkelenkamp over Lyme-diagnostiek bij Pro Health

Berichtdoor ------ » Za 15 Dec 2012 8:17

Goedemorgen,

Testen worden gedaan in luik door het medisch laboratorium LVM

laboratoire vieux mayeur
reu vieux majeur 39,4000 liege,belgique
zoals in het vorige bericht gelinkt wordt

website:
http://www.labolivier.be

Dit lab controleert meer dan 50.000 bloedmonsters per dag,

niks frauduleus aan, de grote fraudeurs zitten hier gewoon in Nederland

het is een gecertificeerd bedrijf.

Ik heb even contact gehad met de europese unie over het accepteren van testuitslagen die uit andere landen komen voor het in aanmerking komen van een behandeling:

De europese unie zei het volgende hierover:
er staat nergens in de wet dat testuitslagen uit het buitenland niet geaccepteerd mogen worden in nederland het is een eigen gemaakte regel,
als je niet geholpen wordt door dit feit dan kan je naar de rechter stappen en een behandeling afdwingen.
De melisa LTT test bijv. is een goedgekeurde test (door de CDC als ik het goed heb) en wordt in europa al vanaf 2006 ingezet,de uitslagen mogen niet genegeerd worden.


dit onderwerp kom ik nog op terug.
wordt vervolgd...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23091571gr sniper


Terug naar “Medisch”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten