KWF: pas op met de zon, smeer goed in

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan vanalles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

KWF: pas op met de zon, smeer goed in

Berichtdoor Martijn » Ma 15 Apr 2013 23:57

Bron: http://nos.nl/artikel/494825-kwf-pas-op-met-de-zon.html

KWF: pas op met de zon

Toegevoegd: vrijdag 12 apr 2013, 09:40
Update: vrijdag 12 apr 2013, 10:03

KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor de zon tijdens het eerste warme lenteweekend. Na een lange winter hebben veel mensen nog weinig zon gezien. Vooral mensen met een lichte huid moeten oppassen en zich goed insmeren.

Komend weekend kan het 21 graden worden met flink wat zon. "Dat heeft zoals bekend zowel voor- als nadelen", zegt Marsja Meijer van KWF. "De zon maakt vitamine D aan, wat goed is voor je botten en je weerstand. Anderzijds: te veel zon kan huidkanker veroorzaken."

Verdubbeling huidkanker

De afgelopen tien jaar is in Nederland het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld: van ongeveer 15.000 naar bijna 40.000. Die stijging heeft volgens KWF te maken met de toegenomen populariteit van zonnebaden en zonvakanties sinds de jaren 70.

De zonkracht is komende zondag zwak; tussen de 3 en 4. Volgens Meijer moet iedereen "gewoon heel goed opletten dat je niet verbrandt. Anderzijds moet je natuurlijk ook gewoon genieten van de zon".


Is het eindelijke lente, gaat het KWF weer zeuren over de gevaarlijke zon en adviseren zich goed in te smeren. Die aanbevolen beschermingsfactors zijn ook in enkele jaren enorm omhooggegaan. Maar hoe gezond zijn al die smeersels eigenlijk? Let wel: met zonnebrandcrème maakt de huid i.i.g. nauwelijks nog vitamine D aan.

Een simpele stelregel: zorg dat je niet verbrandt.

Kijk dus uit op dagen met hoge zonkracht (vooral mei t/m juli) en in de eerste uren van de middag, wanneer de zon het hoogst staat en de zonkracht het hoogst is. Vermijdt dan als het even kan liever de zon i.p.v. zonnebrandcrème te gebruiken. Houd je je hier aan, dan heeft de zon m.i. waarschijnlijk meer voordelen dan nadelen.


edit: typefout gecorrigeerd
Laatst gewijzigd door Martijn op Di 16 Apr 2013 1:16, 1 keer totaal gewijzigd.

Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Re: KWF: pas op met de zon, smeer goed in

Berichtdoor Martijn » Ma 15 Apr 2013 23:59

Bron: http://overons.kwfkankerbestrijding.nl/ ... euwsid=658

‘Beetje zon is goed, verbranden niet’

​Amsterdam, 12 april 2013

KWF Kankerbestrijding adviseert tijdens het eerste warme lenteweekend te genieten van de zon, maar wel voorzichtig te zijn. Na een lange winter hebben veel mensen nog weinig zon gezien. Vooral mensen met een lichte huid (huidtype 1 of 2) moeten oppassen en zich goed insmeren. Verbranding van de huid verhoogt het risico op huidkanker.

Komend weekend kan het 21 graden worden met flink wat zon. Veel mensen denken nog steeds dat het in Nederland niet zo’n vaart loopt met de risico’s van zonnen. Maar afgelopen 10 jaar is het aantal mensen in Nederland met huidkanker meer dan verdubbeld: van ongeveer 15.000 nieuwe gevallen per jaar naar bijna 44.000. Die stijging is grotendeels te verklaren door:
  • de toegenomen populariteit van zonnen sinds begin van vorige eeuw
  • zon- en wintersportvakanties
  • gebruik van zonneapparatuur

Voor- en nadelen van de zon

'Zon heeft zoals bekend voor- én nadelen,’ zegt Marsja Meijer van KWF. ‘Je maakt vitamine D aan, wat goed is voor sterke botten en het in stand houden van je weerstand. Anderzijds kunnen we niet onbeperkt genieten van de zon. Te veel UV-straling kan schade aan de huid veroorzaken. Op korte termijn verbranding, op lange termijn een versnelde veroudering van de huid en een groter risico op huidkanker.’

Advies

De zonkracht is komende zondag zwak; tussen de 2 en 4. Volgens Meijer moet iedereen ‘gewoon heel goed opletten dat je niet verbrandt. Anderzijds moet je natuurlijk ook gewoon genieten van de zon.’

Zie ook:

-KWF-info over verstandig zonnen (Verklein uw kans op kanker), Brochure Zon verstandig/Geef huidkanker minder kans (2013) [PDF-alert - M]

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: KWF: pas op met de zon, smeer goed in

Berichtdoor bamboe » Di 16 Apr 2013 10:02

De zon was er altijd al, de kankerepidemie niet.

De zon en kanker hebben wel met elkaar te maken, maar niet zoals het Kankerfonds ons wil doen geloven.

Als je je al insmeert doe dat dan niet met de zonnebrandcremes met het giftige nano-titaniumoxide http://www.leefbewust.com/themas/zonnebrand.html en doe het uberhaupt niet want je doet je gezondheid er meer slecht dan goed mee.
Neem kokosolie bijv. en als je verbrandt, ga dan uit de zon.

De geijkte zonnebrandcremes laten het voor onze huid schadelijke UVA-licht door (denk aan de rimpels van zonnebankmensen) en houden het voor ons helende UVB-licht tegen.
Dit terwijl UVB-licht in de juiste dosis juist een voedzaam bestanddeel uit het zonlicht is voor ons mensen waardoor wij zelf helende stoffen aanmaken (zie hieronder) als: vitamine d, zwavel, stikstof en melatonine.

En zie eens wat vitamine D doet met met de borrelia geinfecteerde muizen?
Infection of mice with Borrelia burgdorferi (the causative agent of human Lyme arthritis) produced acute arthritic lesions including footpad and ankle swelling. Supplementation with 1,25-dihydroxycholecalciferol of an adequate diet fed to mice infected with B. burgdorferi minimized or prevented these symptoms.

viewtopic.php?f=8&t=7223

Zonder zonnebrandcremes verbrand je sneller: maar dat is ook een manier waardoor mensen sneller uit de zon gaan als dat nodig en genoeg geweest is.
Als je zonnebrandcremes op hebt, dan heb je (het) minder snel door dat/als je lichaam feitelijk toch te veel te lijden heeft onder UVA.

Meer hierover: zie viewtopic.php?f=4&t=2894#p73063

Onderstaande tekst last ik afgelopen weekend:

Nog net voor het weekend heeft het KWF groot alarm geslagen dat de zon er weer aankomt en dat we hier echt voor moeten oppassen. Het werd breed opgepakt en uitgebreid in het nieuws behandeld. Hebben we eindelijk weer wat zon, moeten we er toch even bang voor gemaakt worden. Het klopt dat een overmatige blootstelling aan de felle zon niet gezond is, wanneer de huid hier niet tegen opgewassen is. Daarom is het goed om vroeg in het jaar te beginnen met gematigd zonnebaden zodat de huid kan wennen en pigment kan opbouwen. Ware bescherming komt van binnenuit, dus neem kleurrijke antioxidanten uit de natuur zoals spirulina, chlorella, astaxanthine, wortels of kurkuma.
Deze komen dan in de huid en beschermen je tegen de schadelijke invloed van de UV-straling. Zonnebrandcrème is niet ideaal, deze bevatten meestal nanodeeltjes, waarvan nog niet bewezen is dat het veilig is, en ook sluit de waterproof versie de huid af waardoor het niet meer goed kan ademen. Dit ademen is belangrijk om bijvoorbeeld gifstoffen kwijt te kunnen. De oermens heeft het ook miljoenen jaren zonder zonnebrandcrème moeten doen, en met succes. Ik denk dat de oermens antioxidantrijke groente en fruit at, al vroeg in het jaar aan de zonkracht gewend raakte en dat ze niet uren lang gingen bakken in de zon. We hebben zonlicht nodig om ons goed te voelen, niet alleen voor de vitamine D, maar ook voor onze hormonale cyclus en wie weet wat het nog meer doet. Zonlicht is energie, de basis van alle energie op aarde.


Ik zag eerder Christine Horner http://www.youtube.com/watch?v=I_yRmHw2kv0 praten over hoe je grote slagen maakt TEGEN kanker: de grootste slag die je kan maken is juist: MET vitamine D.
Door de vitamine d-huishouding in het lichaam op orde te brengen verminder je de kans op kanker in je lichaam volgens haar al gelijk met 50%. http://articles.mercola.com/sites/artic ... rview.aspx

Vitamin D—There's overwhelming evidence pointing to the fact that vitamin D deficiency plays a crucial role in cancer development. As mentioned earlier, you can decrease your risk of cancer by MORE THAN HALF simply by optimizing your vitamin D levels with sun exposure. And if you are being treated for cancer it is likely that higher blood levels—probably around 80-90 ng/ml—would be beneficial. The health benefits of optimizing your levels, either by safe sun exposure (ideally), a safe tanning bed, or oral supplementation as a last resort, simply cannot be overstated. In terms of protecting against cancer, vitamin D has been found to offer protection in a number of ways, including:

Regulating genetic expression
Increasing the self-destruction of mutated cells (which, if allowed to replicate, could lead to cancer)
Reducing the spread and reproduction of cancer cells
Causing cells to become differentiated (cancer cells often lack differentiation)
Reducing the growth of new blood vessels from pre-existing ones, which is a step in the transition of dormant tumors turning cancerous


Plus:
Vitamine D speelt ook weer een rol bij je slaaphormoon (melatonine) die tevens een sterke kankerremmer is. Dus misschien zijn de voordelen die nu worden toegeschreven aan vitamine D eigenlijk het effect van een betere melatonine aanmaak.
http://www.leefbewust.com/120413.htm

Plus:
De zon activeert het vrijkomen van stikstof, hetgeen helpt bij hart- en vaatlijden.
Our bodies get Vitamin D from the sun, but as dermatologist Richard Weller suggests, sunlight may confer another surprising benefit too. New research by his team shows that nitric oxide, a chemical transmitter stored in huge reserves in the skin, can be released by UV light, to great benefit for blood pressure and the cardiovascular system. What does it mean? Well, it might begin to explain why Scots get sick more than Australians ...
Title TED: Richard Weller: Could the sun be good for your heart? - Richard Weller (2012)
Author Richard Weller
Published January 17, 2013, 5:18 PM

http://www.ted.com/talks/richard_weller ... heart.html

Zie hier een bericht van dr. Mercola over nitric oxide http://articles.mercola.com/sites/artic ... r-you.aspx
Natural news: http://www.naturalnews.com/034373_nitri ... evity.html
http://www.naturalnews.com/031945_heart ... ation.html

Ook maakt het lichaam zelf zwavel aan in de zon:
Zie hier het filmpje van dr. Mercola op youtube hierover

hier Mercola´s tekst over zonlicht en zwavelaanmaak in het lichaam daardoor in het engels weliswaar:

In a recent interview, Dr. Stephanie Seneff really brought the importance of getting your vitamin D from sun exposure to the fore. While I've consistently recommended getting your vitamin D from regular sun exposure whenever possible, her input really convinced me of the wisdom of this natural strategy. She explained that when your skin is exposed to sunshine, it synthesizes not only vitamin D3, but also vitamin D3 sulfate. Your sulfur levels are intricately tied to your cholesterol levels, and plays an important role in the prevention of heart disease.

So essentially, getting regular sun exposure has much greater health ramifications than "just" raising your vitamin D levels and preventing infections. Sun exposure also appears to play a role in heart- and cardiovascular health, and much more!


The sulfated vitamin D formed in your skin in response to sun exposure is water soluble, unlike an oral vitamin D3 supplements, which is unsulfated. The water soluble form can travel freely in your blood stream, whereas the unsulfated form needs LDL (the so-called "bad" cholesterol) as a vehicle of transport. Dr. Seneff's suspicion is that the oral non-sulfated form of vitamin D may therefore not provide all of the same benefits as the sulfated form, because it cannot be converted to vitamin D sulfate...

http://articles.mercola.com/sites/artic ... ly-50.aspx

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: KWF: pas op met de zon, smeer goed in

Berichtdoor Foetsie » Wo 17 Apr 2013 20:02

Je kunt ook lekker in de schaduw onder een boom of zo gaan zitten, dan verbrand je niet maar krijg je toch de zo brood nodige vitamines

Trouwens vroeger kreeg men v.n.l. in Engleland maar in Nederland ook: De Engelse ziekte
Dit ontstond door te weinig zonlicht, dus alleen in de donkere landen, waar weinig zon licht per jaar schijnt.
Ook het vee dat te veel binnen stond kon deze ziekte krijgen.

Gelukkig begon men na verloop van tijd te begrijpen waardoor deze nare ziekte ontstond.
En dan mogen we nu niet meer in de zon?

Ik ben zelf niet echt een zonaanbidster, maar vooral de eerste zonnestraaltjes doen mij toch wel heel erg goed, mits ik geen med. slik die niet samengaan met de zon. (sommige alternatieven gaan ook niet goed samen met de zon heb ik gehoord)

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: KWF: pas op met de zon, smeer goed in

Berichtdoor bamboe » Zo 12 Mei 2013 10:06

http://www.youtube.com/watch?v=C3cm9BM1 ... _embedded#!

Discussie over vitamine D

Published on Apr 18, 2013

In a television interview, the author of the book Vitamin D: Is This The Miracle Vitamin? challenges an executive for the Cancer Society of New Zealand on the stance of her organisation, and others like it, on sun exposure and sunscreen and the Cancer Society's financial ties to the sunscreen industry.

In the interview, journalist Ian Wishart explains the importance of vitamin D to overall health and how sun avoidance and sunscreen campaigns have led to rampant vitamin D deficiency and negatively impacted public health. When Dr. Jan Pearson of the Cancer Society of New Zealand questions his conclusions, Wishart scrutinises the legitimacy of the Cancer Society's position on sunscreen use, given the organisation is heavily funded by sunscreen companies.


Vitamine D stopt kankergroei: http://www.youtube.com/watch?v=CAtsKU-FmvU
Dr. JoEllen Welsh - Vitamin D Stops Breast Cancer Cell Growth

Published on Apr 3, 2013

with JoEllen Welsh, Ph.D., Professor, Department of Biomedical Sciences, Albany State University of New York, GenNYsys Center for Excellence in Cancer Genomics

Topic: Vitamin D Stops Breast Cancer


Vitamin D Might Be Able to Slash Your Breast Cancer Risk by 90 Percent
http://articles.mercola.com/sites/artic ... 0130512IRG http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... UqXRQUGt7I
Dr. Mercola Interviews Carole Baggerly Published on Apr 23, 2013 Natural health physician and Mercola.com founder Dr. Joseph Mercola interviews Carole Baggerly, regarding the importance of vitamin D.


Zie ook: viewtopic.php?f=17&t=3988&start=90#p74639

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: KWF: pas op met de zon, smeer goed in

Berichtdoor Tulipano » Di 14 Mei 2013 22:55

Gewoon een voorbeeld nemen aan zuid-Europeanen. Die hebben de siësta niet per toeval bedacht. Ze aanbidden de zon tot 12 uur 's ochtends en vanaf 15.00/16.00 s' middags. Altijd een gezond bruin kleurtje zonder al te veel smeren.

puck15
Berichten: 43
Lid geworden op: Di 29 Jan 2013 7:19

Re: KWF: pas op met de zon, smeer goed in

Berichtdoor puck15 » Wo 15 Mei 2013 0:13

Tulipano schreef:Gewoon een voorbeeld nemen aan zuid-Europeanen. Die hebben de siësta niet per toeval bedacht. Ze aanbidden de zon tot 12 uur 's ochtends en vanaf 15.00/16.00 s' middags. Altijd een gezond bruin kleurtje zonder al te veel smeren.

Of wordt een Afrikaan, heb je de juiste pigment :lol:

Topic moet in mijn ogen zijn:
Wordt op de juiste wijze bruin....smeer je in, ga desnoods vooraf een paar keer naar de zonnebank, smeer je in en verbrand niet..
Oftewel... bouw het op :zwaaien:

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: KWF: pas op met de zon, smeer goed in

Berichtdoor bamboe » Wo 9 Jul 2014 5:09

Dagelijks zonlicht vermindert kans op darmkanker
maandag 23 juni 2014 | Bron: LUMC

Elke dag een ‘shotje’ zonlicht remt de groei van darmtumoren. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) door muizen aan UV-straling bloot te stellen.


Kwartiertje

Een kwartiertje per dag de zon in lijkt voldoende om de kansen op darmkanker te verkleinen. “In de zomer komen we daar gemakkelijk aan, de tekorten ontstaan ’s winters. In dat geval kan een hoogtezon uitkomst bieden”, denkt De Gruijl. Volgens hem gaat het dagelijkse beetje zonlicht niet ten koste van het risico op huidkanker.
http://www.gezondheidsplein.nl/nieuws/d ... /item68775

Foetsie
Berichten: 1515
Lid geworden op: Ma 24 Dec 2012 17:00

Re: KWF: pas op met de zon, smeer goed in

Berichtdoor Foetsie » Wo 9 Jul 2014 17:33

Waarom vitamine D nodig is:

http://digital.csic.es/bitstream/10261/ ... cancer.pdf

Conclusions and perspectives
In summary, the vast majority of molecular and genetic data suggests a protective role of vitamin D against CRC, and epidemiological studies also indicate also that vitamin D deficiency is linked to high risk of this neoplasia. Globally, the results available on the loss of VDR expression and on the alteration of CYP27B1 and CYP24A1 levels during CRC progression support a role for vitamin D in the prevention and/or in the therapy of early stages rather than in the treatment of advanced cases of this neoplasia.

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: KWF: pas op met de zon, smeer goed in

Berichtdoor bamboe » Zo 10 Aug 2014 19:26

Worden mensen onnodig bang gemaakt voor de zon? Kan deze bron van energie en leven ziektes voorkomen? In onderstaande video wordt gesteld dat we al lange tijd worden voorgelogen over de zon en huidkanker. Er is geen definitief bewijs dat de zon huidkanker veroorzaakt, zo klinkt het.

In het boek The Healing Sun http://www.amazon.com/The-Healing-Sun-S ... 1899171975 haalt dr. Richard Hobday een reeks studies aan waaruit blijkt dat de zon beschermt tegen borst-, darm-, eierstok- en prostaatkanker. Zonlicht kan ook diabetes, multiple sclerose, hartziektes en hoge bloeddruk, osteoporose, psoriasis en winterdepressie voorkomen, aldus dr. Hobday.

Dr. Harland G. Call werd op een dag gediagnosticeerd met huidkanker. Een arts adviseerde hem een operatie te ondergaan. In plaats daarvan besloot dr. Call uitgebreid te gaan zonnebaden. Al na korte tijd was de huidkanker helemaal verdwenen. De arts bevestigde dat er geen operatie meer nodig was.

Dr. Zane R. Kim schrijft dat mensen die veel zonnen minder vaak kanker krijgen. Door te zonnen wordt het immuunsysteem versterkt en krijgt het weefsel meer zuurstof. Vaak word geadviseerd een dikke laag zonnebrandcrème te smeren, maar die middeltjes blijken in veel gevallen juist kankerverwekkend te zijn.

Dr. Auguste Rollier opende de eerste Europese ‘zontherapiekliniek’ in 1903 op 1500 meter hoogte in de Zwitserse Alpen. Hij schreef ook het invloedrijke boek ‘Heliotherapie’. Rollier maakte van heliotherapie gebruik voor de genezing van tuberculose.

Op het hoogtepunt had dr. Rollier 36 verschillende klinieken. Hij stelde dat de zon een breedspectrum geneesmiddel is. Rollier genas mensen door middel van een gezond dieet in combinatie met de kracht van zonlicht.

In 1933 werd heliotherapie succesvol gebruikt bij de behandeling van 165 aandoeningen, waaronder rachitis, wonden en tuberculose. Na de dood van dr. Rollier in 1954 werd zontherapie vervangen door de ‘wondermedicijnen’ van Big Pharma.


http://www.ninefornews.nl/video-de-zon- ... rmedicijn/ via http://www.leefbewust.com/080814.htm


Terug naar “Off-Topic Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten