2de positieve elisatest na 3 jaar

Voor allerlei onderwerpen met vragen, informatie en discussie dat betrekking heeft op de ziekte van Lyme, maar dat niet bij de secties "Wetenschap" en "Medisch" past. Dus geen medische vragen.
mathieu
Berichten: 5
Lid geworden op: Wo 4 Sep 2013 11:30

2de positieve elisatest na 3 jaar

Berichtdoor mathieu » Wo 4 Sep 2013 12:05

Hello

3 jaar geleden had ik het vermoeden dat ik besmet was met Borelia. 100den tekenbeten in de zomer en 4 dagen plat in mijn bed wegens vermoeidheid in de herfst. In de winter heb ik een Elisatest gedaan bij de huisarts die positief was waarna ik antibiotica heb genomen.

Nu, 3 jaar later voelde ik mij een beetje vermoeid. In mei en juni had ik weer tientallen tekenbeten. Ik ben opnieuw naar de huisarts gegaan en heb opnieuw een Elisatest gedaan. De huisarts wist van mijn positieve Elisatest 3 jaar geleden. Opnieuw positief. Nu gaat de huisarts mij doorsturen naar een specialist omdat deze nieuwe positieve elisatest te wijten zou kunnen zijn aan mijn besmetting 3 jaar geleden.

Nu is mijn vraag:
- Had ik deze 2de Elisatest wel moeten doen?
- Ging deze 2de Elisatest niet sowieso positief zijn wegens mijn besmetting 3 jaar geleden
- Indien ja, dan had de huisarts mij geen 2de Elisatest moeten afnemen?

Ik had graag geweten of de huisarts hier een fout heeft gemaakt.

Edit: ik had deze zomer buiten die vermoeidheid geen andere symptomen.

vg
Mathieu

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: 2de positieve elisatest na 3 jaar

Berichtdoor Tulipano » Wo 4 Sep 2013 12:25

Welkom op Lymenet Mathieu,

Ik denk niet dat je arts er slecht aan heeft gedaan om je opnieuw te laten testen.
Antilichamen kunnen inderdaad ook wijzen op een oude infectie. Maar dat hij er, ondanks het feit dat je onlangs weer bent gebeten, van uitgaat dat de tweede positieve test nog een gevolg zou kunnen zijn van de besmetting van jaren terug, vind ik 'n tikkeltje naïef. (misschien wees de testuitslag alleen op IgG positief?).

Onderstaand het verschil tussen IgG en IgM positief: (bron: NVLP)


Wat betekent IgG en IgM?

Er zijn twee typen antilichamen waarop men test: IgM en IgG. IgM wordt door het lichaam als eerste aangemaakt en daarna IgG. Het duurt enige weken voordat er genoeg antilichamen zijn aangemaakt om aan te kunnen tonen.

IgM verdwijnt meestal weer na enige maanden, maar kan bij Lymeziekte ook aanwezig blijven. Ook kan het voorkomen dat een verdwenen IgM na verloop van tijd weer positief wordt. IgM is volgens sommige deskundigen een aanwijzing voor een persistente actieve infectie. IgM wordt alleen geproduceerd als er kort geleden contact was met het antigeen (de bacterie), omdat de cellen die IgM produceren geen zgn. "immunologisch geheugen"hebben.

IgG kan daarentegen jaren in het lichaam aantoonbaar blijven, ook nadat de bacterie uit het lichaam verdwenen is. Een positieve test op IgG kan dus zowel bij een langer bestaande actieve infectie passen, als bij een genezen infectie. Als er sprake is van een negatieve uitslag noemt men dat seronegativiteit. Aangetoond is dat seronegativiteit bij een actieve infectie voor kan komen.

Testuitslagen alleen kunnen niet gebruikt worden om de diagnose met zekerheid vast te stellen of uit te sluiten. In veel gevallen kan slechts een combinatie van gegevens tot de (meest waarschijnlijke) diagnose leiden. Een genuanceerde vorm van diagnostiek waarbij ook klinische gegevens een belangrijke rol spelen en waarin de verschillende gradaties van zekerheid tot uiting komen is aan te bevelen.

Zie voorbeeld op http://www.lymemed.nl/protocollen/diagnostiek.htm
Mocht je onlangs opnieuw geïnfecteerd zijn, dan zou er nu dus sprake moeten zijn van zowel positieve IgG als IgM antilichamen. Maar testen op antilichamen hebben een groot fout positief/negatief risico. Daarnaast kunnen er met deze testen geen besmettingen van andere ziekteverwekkers worden aangetoond die de teek vaak wel bij zich heeft. Belangrijk is om te weten of je de bacterie op dit moment bij je draagt (actieve infectie). Dat kan worden aangetoond d.m.v. een PCR (waarbij men opzoek gaat naar het DNA van de bacterie). Je arts doet er goed aan je door te verwijzen naar een specialist (bespreek de mogelijkheid van een PCR test met hem). Hou nauwkeurig bij welke symptomen er optreden. Want een goede arts houdt ook rekening met het klinisch beeld van zijn patiënt.

Voer de termen 'PCR DNA', 'LTT' en 'Pro Health' in bij Zoeken rechtsboven en je vindt er tal van topics over.

Heel veel sterkte en succes :wink:

mathieu
Berichten: 5
Lid geworden op: Wo 4 Sep 2013 11:30

Re: 2de positieve elisatest na 3 jaar

Berichtdoor mathieu » Di 10 Sep 2013 10:22

ok,

danku.

IgM is positief, naar een specialist ga ik niet, daar heb ik geen tijd voor. Ik ga een maandje doxycycline slikken en dan zie ik wel weer. bye bye

m

Murray
Berichten: 90
Lid geworden op: Zo 7 Apr 2013 21:56

Re: 2de positieve elisatest na 3 jaar

Berichtdoor Murray » Di 10 Sep 2013 11:24

-deleted-
Laatst gewijzigd door Murray op Zo 26 Okt 2014 16:43, 1 keer totaal gewijzigd.

mathieu
Berichten: 5
Lid geworden op: Wo 4 Sep 2013 11:30

Re: 2de positieve elisatest na 3 jaar

Berichtdoor mathieu » Zo 3 Aug 2014 11:38

Ik heb dat dus geslikt hé, vorige herfst. Ik denk dat ik er toen van af was.
2 maand geleden een teek slecht verwijderd, nu wordt ik opnieuw moe wakker met vermoeidheid in armen en benen.
Opnieuw een kuurke dan maar :? een test zal wel geen zin hebben, word verschillende keer per zomer gebeten door een teek.
Dit was dus werkelijk de laatste keer dat ik een teek zonder tang verwijder :( , liever een dagje wachten tot ik weer thuis ben :roll:

Tulipano
Berichten: 2342
Lid geworden op: Di 19 Apr 2011 19:52

Re: 2de positieve elisatest na 3 jaar

Berichtdoor Tulipano » Zo 3 Aug 2014 22:32

Dit was dus werkelijk de laatste keer dat ik een teek zonder tang verwijder :( , liever een dagje wachten tot ik weer thuis ben


Nou Mathieu, ik denk dat 'een dagje wachten tot je weer thuis bent' ook niet echt een optie is. Hoe langer de teek gehecht zit, hoe groter de kans om geïnfecteerd te raken. Kom je veel in het groen, zorg dan dat je in elke outfit een tekenverwijderaar hebt zitten. En trek je sokken over je broekspijpen.

http://www.tekenbeetziekten.nl/stz-teke ... u-te-koop/

P.S. Een tweede infectie (over een oude) kan nogal heftig verlopen. Dus krijg je weer symptomen dan adviseer ik je toch wel een flink kuurtje (ik kreeg destijds het advies om 6 weken te slikken en in een hogere dosering)
Sterkte :wink:

Josie
Berichten: 191
Lid geworden op: Ma 14 Okt 2013 20:01

Re: 2de positieve elisatest na 3 jaar

Berichtdoor Josie » Zo 3 Aug 2014 22:49

Mathieu, balen zeg! Ik vind het iedere keer verschrikkelijk om te horen als mensen weer opnieuw gebeten worden.

In de nieuwste ILADS-richtlijn (2014) wordt aangeraden om (als de patiënt dat ook wil) na iedere tekenbeet onmiddelijk te behandelen met 20 dagen doxycycline 2x per dag 100-200mg. Dus niet af te wachten tot er symptomen optreden (anders minimaal 4-6 weken behandelen).http://www.lymenet.nl/forum/viewtopic.php?f=8&t=8747
Onbehandelde of onvoldoende behandelde ziekte van Lyme heeft grote gevolgen. Hoe eerder je erbij bent hoe groter de kans op volledig herstel.

Nu 2 maanden na je beet kan een nieuwe test denk ik wel zin hebben. Als die positief is heb je zekerheid en kan je gemakkelijker (enige) behandeling of (enige) medewerking van je huisarts krijgen, omdat dit dan binnen de CBO-richtlijn valt.
Als de test negatief of vals-negatief is en je dus in onzekerheid zit of je klachten wel of niet nu door de ziekte van Lyme komen, dan zou je ofwel op eigen kosten 1 of meerdere tests kunnen doen bij andere laboratoria ofwel een proefbehandeling proberen los te peuteren.

Door het opvragen van de uitslagen van je oude en van een nieuw Western Blot onderzoek kan je de banden vergelijken. Ik heb begrepen dat dit enige duidelijkheid zou kunnen geven over of je ziek bent van de nieuwe of van de oude tekenbeten, want een aantal van de banden veranderen na verloop van tijd. Als het ook nog van de oude infectie is, dan heb je nu misschien andere antibiotica (erbij) nodig of zoals Tulipano schrijft meer en langer dan een standaardkuur.

Josie

mathieu
Berichten: 5
Lid geworden op: Wo 4 Sep 2013 11:30

Re: 2de positieve elisatest na 3 jaar

Berichtdoor mathieu » Ma 4 Aug 2014 20:32

Wel, dat was het dan, ik krijg geen antibiotica.
eerst tests, er is altijd een kans dat het niet om boreliosa gaat maar om iets anders smerigs, en dan is de juiste antibiotica wel belangrijk.
Nog eventjes wachten dus om te slikken, haast en spoed is zelden goed :wink: .

oja, ik woon in de bossen in oost europa, die teken mijden is niet makkelijk, ik ga dagelijks paddestoelen plukken :D

bedankt voor de reacties! en nu een pintje :toost:


Terug naar “Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast