Toezicht op hormoonverstoorders faalt

Voor allerlei onderwerpen met vragen, informatie en discussie dat betrekking heeft op de ziekte van Lyme, maar dat niet bij de secties "Wetenschap" en "Medisch" past. Dus geen medische vragen.
bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Toezicht op hormoonverstoorders faalt

Berichtdoor bamboe » Vr 27 Dec 2013 12:29

Testen op aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen in consumentenproducten zoals bijvoorbeeld cosmetica en plastic voldoen niet. En dat is gevaarlijk omdat deze stoffen bij lage concentraties gezondheidsschade kunnen veroorzaken bij baby’s en de foetus.

Negenentachtig wetenschappers, doen een dringend beroep op de Europese Commissie voor strengere maatregelen en betere testmethodes. Begin dit jaar publiceert de Wereldgezondheidsorganisatie een alarmerend rapport over hormoonverstorende stoffen. Ze vormen een bedreiging voor kleine kinderen en voor de foetus in de buik van een zwangere vrouw.

Hormoonverstorende stoffen zijn overal om ons heen: ze zitten in bijvoorbeeld plastic, in conservenblikken, in pesticides op ons eten, in verzorgingsproducten en in cosmetica. Landen als Frankrijk, België en Denemarken hanteren het voorzorgsprincipe en nemen maatregelen om stoffen te verbieden.
Minister Schippers van Volksgezondheid en het RIVM zien geen aanleiding om in te grijpen. Ze laten in een reactie aan ZEMBLA weten dat ze het te vroeg vinden voor maatregelen. Toxicoloog professor M. Van den Berg van Universiteit Utrecht vindt dat opmerkelijk. 'Het lijkt of de minister meer deskundigheid en kennis heeft dan op dit moment 100 wetenschappers, artsen, toxicologen hebben die zeggen: we moeten wel voorzichtig zijn met deze stoffen en dus lijnrecht tegenover de mening van de minister staan.' Minister Schippers laat ZEMBLA weten dat: 'deze informatie al in voldoende mate beschikbaar is voor deze groepen.' Maar uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat zwangere vrouwen in Nederland NIET worden voorgelicht over de risico’s van de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen.


Bron: http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/201 ... _voor_baby
'Zorgwekkende Stoffen’, uitzending van donderdag 19 december: http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/201 ... 19-12-2013

Terug naar “Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast